Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yönlendirilmiş Panspermia Nedir? Dünya'daki Yaşamı, Dünya Dışı Bir Uygarlık Getirmiş Olabilir mi?

Yönlendirilmiş Panspermia Nedir? Dünya'daki Yaşamı, Dünya Dışı Bir Uygarlık Getirmiş Olabilir mi? Softyrider62 / 2016
4 dakika
4,235
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Podcast
6:02
Cemile Kış
Seslendiren
31
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Ders kitaplarının verdiği izlenime rağmen, evrene dair şu anki bilgilerimiz, uçsuz bucaksız bir cehalet okyanusunda sadece küçük bir adayı temsil etmektedir. Bilimsel girişim, bu adanın kara kütlesini genişletmekle ilgilidir. Öte yandan bilgi edinme faaliyetinde bulunmak eğlencelidir; muhtemelen her şeyi önceden bilmek çok sıkıcı olurdu.

Dünya dışı akıllı yaşamla ilk temasın, teknolojik olarak çok gelişmiş bir uygarlıkla gerçekleşmesi oldukça olasıdır. Bununla birlikte, insanlık olarak bilimsel gelişmedeki birkaç yüzyılımızın aksine, milyarlarca yıldır bilimsel ve teknolojik atılımlar yapan Dünya dışı yabancı bir uygarlığın bilgi birikimine maruz kalmak gerçekten de oldukça şok edici bir deneyim olurdu. Ünlü bilim kurgu yazarı Arthur C. Clarke, bu konuya ilişkin olarak şöyle söylüyor:

Yeterince gelişmiş herhangi bir teknoloji, sihirden ayırt edilemez.

Başka bir deyişle, böyle bir uygarlığın üyeleri, bizim için "Tanrı gibi" görünecektir. Dünya dışı zeka tarafından geliştirilmiş bir teknoloji ile karşılaşmak, antik dönem insanlarının modern bir akıllı telefon ile hayali bir etkileşimine benzeyebilir. Antik dönem insanları, akıllı telefonu bir iletişim cihazı olarak görmeyecek; ilginç bir şekle sahip parlak bir taş olarak yorumlayacaklardır.

Tüm Reklamları Kapat

Benzer bir durum, Güneş sistemimize ilk kez giren yıldızlararası bir nesnenin tespit edilmesine tepki olarak da gerçekleşmiş olabilir; Oumuamua isimli nesne, altı tuhaf özellik gösterdi ancak bilim insanlarının çoğunluğu tarafından yabancı bir kaya parçası olarak yorumlandı. Nispeten küçük olacağından, gelişmiş yabancı teknolojiyi içeren çoğu ekipman, yalnızca ışık kaynağımız Güneş'e yeterince yaklaştığında tespit edilebilirdi. Işık kaynağımızın kapsamındaki bu teknolojik "anahtarları" arayabiliriz. Ancak bu yabancı teknolojilerin çoğu görüş alanımızdan uzaklaştıkça, fark edilme ihtimali bir o kadar da azalacaktır.

Bu izlenim, ilk yıldızlararası asteroidi gösteriyor: Oumuamua. Bu eşsiz nesne, 19 Ekim 2017'de Hawaii'deki Pan-STARRS 1 Teleskobu tarafından keşfedildi. Oumuamua yaklaşık 400 metre uzunluğunda, koyu kırmızı, oldukça uzun metalik veya kayalık bir nesne gibi görünmektedir ve Güneş sisteminde bulunan hiçbir şeye benzememektedir.
Bu izlenim, ilk yıldızlararası asteroidi gösteriyor: Oumuamua. Bu eşsiz nesne, 19 Ekim 2017'de Hawaii'deki Pan-STARRS 1 Teleskobu tarafından keşfedildi. Oumuamua yaklaşık 400 metre uzunluğunda, koyu kırmızı, oldukça uzun metalik veya kayalık bir nesne gibi görünmektedir ve Güneş sisteminde bulunan hiçbir şeye benzememektedir.
ESO/M.

Daha da temel olarak, bizim tarafımızdan henüz geliştirilmemiş olan yabancı bir uygarlığa ait gelişmiş teknolojileri tanıyıp tanıyamayacağımız da merak edilebilir. Sonuçta bu teknolojiler, bir antik dönem insanının akıllı telefon bulması kurgusunda olduğu gibi, bize yabancı bir teknoloji, iletişim sinyalleri yaymak gibi kolayca göze çarpmayan ustaca yapılmış ince amaçlara sahip olabilir.

Etrafımıza bakarken, rutin olarak karşılaştığımız en gizemli fenomen, karmaşık yaşamın karmaşıklığıdır. Bazı bilim insanları, yaşamın kendisinin uzaylı bir uygarlık tarafından Dünya'da tohumlanıp tohumlanmadığını araştırmaktadır. Kulağa ilginç gelen bu fikir, "Yönlendirilmiş Panspermia" veya genel ismiyle Panspermia Teorisi olarak bilinmektedir. Mikroskobik ölçeklerdeki yaşam tohumlarını galaksideki yaşama uygun olan ortamlara dağıtan robotik gelişmiş bir sonda veya bunun yerine bu tohumları, önceden belirlenmiş bir plana göre, o ortamdaki ham maddelerden üreten çok gelişmiş 3 boyutlu bir yazıcıya sahip otonom bir uzay aracı hayal edilebilir.

İstisnasız olarak Dünya'daki tüm yaşam formlarının kiralitesi ya da diğer ismiyle evrensel solaklığı, uzaydan gelen ve yaşamı barındıran bir kayanın Dünya'ya düşmesi gibi doğal veya yapay kökenli tek bir Panspermia olayından kaynaklandığı şeklinde yorumlanabilir. Bir gün laboratuvar ortamında sentetik yaşam üretmeyi başardığımızda, uzaylıların neler yapabileceğine dair hayal gücümüz de gelişecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir yıldız sisteminin yaşanabilir bölgesinde yapay olarak yaşam tohumlamak için ihtiyaç duyulan hedeflenmiş sondaların sayısı, rastgele yörüngelerde aynı amaca hizmet eden doğal kayaların sayısından çok daha az olacaktır. Hedef gezegendeki mevcut ham maddelerden yaşamın 3 boyutlu olarak yazdırılmasının avantajı, doğal DNA örneklerinin sınırlı bir ömür sürmesi ve nihayetinde birkaç milyon yıl içinde parçalanabilmesine karşın yapay makinelerin çok daha uzun süre dayanacak biçimde üretim yapabilmesidir.

Şu anda uygarlığımız, nükleer silahlar, iklim değişikliği ve yapay zeka gibi kendi kendine yol açtığı insanlığın ve diğer canlıların varoluşuna yönelik tehditlerin yanı sıra, asteroid çarpması gibi dış tehditler tarafından yok edilmeye karşı da oldukça savunmasızdır. Dünya şu anda bizim için rahat bir yuva gibi görünse de, türümüzün geleceği için tüm yumurtalarımızı tek bir sepette tutmamak akıllıca olacaktır. Uzaya gitmeli ve Dünya'nın ötesindeki yerleri bildiğimiz yaşamla tohumlamalıyız. Böylece Dünya yaşamının tamamen yok olma riskini azaltabilir ve yaşamın uzun ömürlü olmasını sağlayabiliriz.

Eğer gelecekte Dünya dışında yaşam olduğuna dair bir kanıt bulursak ve her şey Dünya'daki yaşamla aynı ya da oldukça benzerse veya Dünya dışı yaşam alışılmadık bir şekilde uzayda kümelenmişse, galaksideki yaşamın ortak bir ataya sahip olduğunu ve yapay kökenli Yönlendirilmiş Panspermia'nın söz konusu olduğunu fark edebiliriz.

Eğer yaşam Dünya'da yapay olarak tohumlandıysa, yaşam ekici uygarlığın sonucu kontrol edip etmediği merak edilebilir. Belki de, onlardan haber alamamış olmamız, hayal kırıklığına uğradıklarını gösteriyordur. Deney başarısız olmuş olabilir ya da bir sonuca ulaşmış olmaları için çok yavaş olabiliriz. Bazen sorumsuzca davrandığımız düşünülürse, bu sürpriz olmayabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Belki de omuzlarımızın üzerinden birilerinin baktığını bilseydik, daha iyisini yapardık. Elimizdeki en iyi teleskopları ve benzeri teknolojileri kullanarak oralarda bir yerlerde olup olmadıklarını öğrenmemiz için henüz çok geç kalmış değiliz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 33
  • Tebrikler! 23
  • İnanılmaz 20
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 11
  • Muhteşem! 9
  • Umut Verici! 8
  • Bilim Budur! 7
  • Korkutucu! 4
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 13:16:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10854

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Psikoloji
Aslan
Kuyruksuz Maymun
Yas
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Kök Hücre
Önyargı
Tehdit
Lazer
Süt
Ufo
Dilbilim
Yapay Zeka
Ateş
Balıklar
Oyun
Sinir
Mikrobiyoloji
Sahtebilim
Elektrik
Koaservat
Şüphecilik
Pediatri
Periyodik Tablo
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Loeb, et al. Yönlendirilmiş Panspermia Nedir? Dünya'daki Yaşamı, Dünya Dışı Bir Uygarlık Getirmiş Olabilir mi?. (20 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10854
Loeb, A., Köse, M., Bakırcı, Ç. M. (2021, August 20). Yönlendirilmiş Panspermia Nedir? Dünya'daki Yaşamı, Dünya Dışı Bir Uygarlık Getirmiş Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10854
A. Loeb, et al. “Yönlendirilmiş Panspermia Nedir? Dünya'daki Yaşamı, Dünya Dışı Bir Uygarlık Getirmiş Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mücahid Köse, Evrim Ağacı, 20 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10854.
Loeb, Abraham. Köse, Mücahid. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yönlendirilmiş Panspermia Nedir? Dünya'daki Yaşamı, Dünya Dışı Bir Uygarlık Getirmiş Olabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mücahid Köse. Evrim Ağacı, August 20, 2021. https://evrimagaci.org/s/10854.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close