Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Alpha Centauri A'nın Yaşanabilir Bölgesinde, Doğrudan Görüntüleme Yöntemiyle Bir Öte Gezegen Keşfedilmiş Olabilir!

6 dakika
2,299
Alpha Centauri A'nın Yaşanabilir Bölgesinde, Doğrudan Görüntüleme Yöntemiyle Bir Öte Gezegen Keşfedilmiş Olabilir! Anonim
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dev gezegenleri bulmak, Dünya boyutundaki görece küçük gezegenleri bulmaktan çok daha kolaydır. Hangi algılama yöntemi kullanılırsa kullanılsın, daha büyük gezegenler kozmik samanlıkta daha büyük bir iğnedir. Ancak gökbilimciler, genellikle Dünya'ya benzer gezegenlerle daha çok ilgileniyorlar.

Öte gezegenleri doğrudan görüntüleyebilmek için şu anda inşa edilmekte olan çok güçlü teleskopların beklenmesi gerektiği düşünülüyordu. Dev Macellan Teleskobu ve Avrupa Aşırı Büyük Teleskobu (İng: "European Extremely Large Telescope") gibi tesisler, öte gezegenleri doğrudan görüntüleme görevini yerine getirmek için muazzam bir gözlem gücü sağlayacak. Ancak bir araştırma ekibi, bu bekleme sürecinde, bu tür bir görevin üstesinden gelebilecek yeni bir yöntem geliştirdi. Güneş'e en yakın yıldızlardan olan Alpha Centauri A'nın yörüngesinde dolanan olası bir süper Dünya büyüklüğünde gezegen görüntülediklerini söylüyorlar.

Araştırma ekibi, gözlemlerini 10 Şubat 2021 tarihinde Nature Communications üzerinden yayımlanan bir makalede açıkladı.[1] Makalenin baş yazarı, bir gökbilimci ve Arizona Üniversitesi'nde Sagan üyesi olan Kevin Wagner, makalede şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu sonuçlar, mevcut ve gelecek teleskoplarla yaşanabilir bölgedeki kayalık öte gezegenleri doğrudan görüntülemenin uygulanabilirliğini göstermektedir.

Gökbilimciler, daha önce düşük kütleli öte gezegenler keşfetmiş olsalar da, bu öte gezegenlerin ışıklarını doğrudan hiç algılamamışlardı. Bu gezegenlerin tespitinde kullanılan geleneksel yöntem, öte gezegenlerin ev sahibi yıldızlarının önünden geçerken yıldızdan gelen ışık miktarını azaltmasını içeriyordu. Bu yeni öte gezegen algılama yöntemi, kızılötesi gözlemi içeriyor.

Normalde, kızılötesinde Dünya büyüklüğünde öte gezegenleri görüntülemedeki zorluklardan biri, öte gezegen kaynaklı ışık ile yıldızın tüm arka plan kızılötesi parazitini ayırt etmektir. Gökbilimciler, arka plan kızılötesinin azaldığı dalga boylarında öte gezegenlerin izlerini arayabilirler, ancak aynı dalga boylarında ılıman Dünya benzeri gezegenlerin izleri zayıftır. Yöntemlerden biri, dalga boylarının yakın kızılötesi (İng: "near-infrared" veya kısaca "NIR") kısmına bakmaktır. Yakın kızılötesinde gezegenin termal ışıltısı, daha az yıldız paraziti bulundurur. Ancak yıldız ışığı, gezegen kaynaklı ışıktan halen milyonlarca kez daha parlak olacaktır. Yani sadece yakın kızılötesine bakmak da tam çözüm değildir.

Sanatçının, Dünya benzeri bir öte gezegenin yüzeyinden görülen gün batımı izlenimi.
Sanatçının, Dünya benzeri bir öte gezegenin yüzeyinden görülen gün batımı izlenimi.
ESO/L. Calçada

Bu yeni araştırmada kullanılan NEAR (AlphaCen Bölgesinde Yeni Dünyalar) isimli cihaz, çözüm olabilir. NEAR, Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi (İng: "European Southern Observatory" veya kısaca "ESO") Çok Büyük Teleskobu (İng: "Very Large Telescope" veya kısaca "VLT") üzerine monte edildi. NEAR'ın geliştirilmesinin arkasında, Yuri Milner'ın Dünya dışı yaşamı keşfetmeye yönelik multimilyon dolarlık bir uzay programları paketi olan Breakthrough Initiatives girişiminin bir parçası olan 3 milyon dolar bütçeye sahip Breakthrough Watch yer alıyor. NEAR cihazı, yalnızca kızılötesi dalga boyunun istenen kısmını gözlemlemekle kalmaz, aynı zamanda bir koronagraf da kullanır. Breakthrough grubu, 8 metrelik yer tabanlı bir teleskopta kullanılan NEAR cihazının Alpha Centauri sistemi ve gezegenlerinin daha iyi gözlemlenmesine imkan vereceğini düşündü.

İşte bu nedenle, cihazı ESO ile işbirliği içinde yaptılar ve Çok Büyük Teleskop üzerine kurdular. Bu yeni bulgu, NEAR ve VLT ile yapılan 100 saatlik kümülatif gözlemlerin bir sonucu olarak geldi. 100 saatlik görev çalışması, cihazın gücünü göstermeyi amaçlıyordu. Ekip, bu çalışmadan elde edilen en iyi görüntülerin yaklaşık %80'ine dayanarak, NEAR cihazının diğer gözlem yöntemlerinden daha başarılı olduğunu söylüyor. Ayrıca, Alpha Centauri'de yeni bir öte gezegen bulmuş olmaları da oldukça olası. Araştırmacılar, makalede şöyle söylüyor:[1]

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca, Centauri A çevresinde olası bir öte gezegen algılamasını da inceliyoruz.

Bu araştırma, Alpha Centauri sistemindeki ilk öte gezegen keşfini göstermiyor. Halihazırda sistemde varlığı doğrulanmış birkaç kayalık öte gezegen ve öte gezegen adayları da bulunuyor. Ancak hiçbiri, Proxima Centauri sistemindeki üç yıldızdan biri olan Güneş benzeri M-tipi cüce yıldızın etrafındaki ilk potansiyel gezegenin (C1 olarak adlandırılıyor) tespitinde olduğu gibi doğrudan görüntülenmedi. Ancak yine de bundan sonraki gözlemler, doğrulayabileceği gibi, bu keşfin hatalı olduğunu da gösterebilir. Wagner, şöyle söylüyor:[2]

Verilerimizde bir sinyal bulduğumuzda hayrete düştük. Tespit, yaşanabilir bölgede yörüngede dönen toz veya sadece bilinmeyen bir artık iz gibi alternatif açıklamalar göz ardı edildiğinde, bir gezegenin neye benzeyeceğine dair tüm kriterleri karşılıyor. Doğrulama biraz zaman alabilir ve daha geniş bilimsel topluluğun katılımını ve yaratıcılığını gerektirecektir.
ESO’nun Çok Büyük Teleskobu (VLT), yakın zamanda gelişmiş cihazlar grubuna yükseltilmiş bir eklenti aldı. 21 Mayıs 2019'da, yeni değiştirilmiş cihaz VISIR (VLT Görüntüleyici ve Orta Kızılötesi için Spektrometre), Dünya'ya en yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri sisteminde potansiyel olarak yaşanabilir gezegenlerin aranmasına yardımcı olmak için değiştirilmesinden bu yana ilk gözlemlerini yaptı. VLT'nin bu güzel fotoğrafı, gün batımının ve gözlemevinin suya yansımasını gösteriyor. Cerro Paranal'daki sert hava, onu kullanan gökbilimciler için talihsiz olsa da, ESO’nun amiral gemisi teleskobunu farklı bir açıdan görmemizi sağlıyor.
ESO’nun Çok Büyük Teleskobu (VLT), yakın zamanda gelişmiş cihazlar grubuna yükseltilmiş bir eklenti aldı. 21 Mayıs 2019'da, yeni değiştirilmiş cihaz VISIR (VLT Görüntüleyici ve Orta Kızılötesi için Spektrometre), Dünya'ya en yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri sisteminde potansiyel olarak yaşanabilir gezegenlerin aranmasına yardımcı olmak için değiştirilmesinden bu yana ilk gözlemlerini yaptı. VLT'nin bu güzel fotoğrafı, gün batımının ve gözlemevinin suya yansımasını gösteriyor. Cerro Paranal'daki sert hava, onu kullanan gökbilimciler için talihsiz olsa da, ESO’nun amiral gemisi teleskobunu farklı bir açıdan görmemizi sağlıyor.
ESO/VLT

Keşfedilen öte gezegenlerin büyük çoğunluğu, bulunması kolay olan, kütle olarak Jüpiter, Satürn ve Neptün gibi devasa gezegenlerdir. Bir yıldızın yaşanabilir bölgesinde yer alan Dünya benzeri gezegenler, başka bir gezegende yaşam olasılığı konusunda bizi heyecanlandırıyor. Bu gezegenler, bize kendi Güneş Sistemi'miz ve genel olarak yıldız sistemlerinin nasıl oluştuğu ve evrimleştiği hakkında da çok şey anlatabilirler.

Bununla birlikte, bazı açılardan bu potansiyel keşfin önemi, gezegenle ilgili değil; onu tespit etmek için geliştirilen teknolojiyle ilgilidir. C1'in bir gezegen olduğu ortaya çıkarsa, Breakthrough grubu, doğrudan görüntülemeyle Dünya benzeri bir gezegeni tespit ederek çok önemli bir çabayı gerçekleştirmiş ilk kişiler olacak.

Başarıları sadece bununla sınırlı kalmayacaktır; bu potansiyel keşfi, 8 metrelik bir yeryüzü teleskobuyla ve Alpha Centauri sisteminde bu tür gezegenleri tespit etmek için özel olarak tasarlanmış ve geliştirilmiş bir aletle başarmış olacaklar. Araştırmacılar, NEAR'ın çok daha büyük teleskoplara kıyasla iyi bir performans gösterebileceğinden eminler. Araştırmacılar, makalede şöyle söylüyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Prensipte bu, Centauri A'nın yörüngesindeki potansiyel bir Dünya benzeri gezegeni birkaç saat içinde tespit etmek için yeterli olacaktır, ki bu ELT'lerin beklentileriyle tutarlıdır.

E-ELT kısaltmalı teleskop, 39 metrelik öncül aynaya sahip olacak. Yeteneklerinden ve tasarım hedeflerinden biri, öte gezegenleri, özellikle de daha küçük olan Dünya boyutundaki gezegenleri doğrudan görüntülemektir. Elbette, E-ELT, sadece öte gezegen görüntülemede değil, aynı zamanda çeşitli başka şekillerde de şüphesiz uzun bir süre boyunca bilimsel keşifleri besleyecek son derece güçlü bir teleskop olacak. Bununla birlikte, diğer devasa yer tabanlı teleskoplar da öte gezegen görüntülemede büyük önem arz edecektir. NEAR'ın gözlemleri saatler sürecekken; E-ELT, Otuz Metre Teleskobu veya Devasa Magellan Teleskobu'nun gözlemleri sadece birkaç dakika sürebilir. NEAR, bu teleskoplarla rekabet edemez ve zaten etmesi de gerekmemektedir.

Her durumda, NEAR'ın başarısı, öte gezegen araştırmalarının geleceğini temsil ediyor. Kepler ve TESS gibi geniş tabanlı araştırmalar yerine, bilim insanları yakında bireysel olarak öte gezegenlere odaklanabilecekler.

Bu tarz konulara ilgi duyuyorsanız, "Ötegezegenlerdeki Hava Kirliliği, Dünya Dışı Uygarlıkları Bulmanın İyi Bir Yolu Olabilir!" başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Universe Today | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b K. Wagner, et al. (2021). Imaging Low-Mass Planets Within The Habitable Zone Of Α Centauri. Nature Communications, sf: 1-7. doi: 10.1038/s41467-021-21176-6. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Wall. Potentially Habitable Exoplanet Candidate Spotted Around Alpha Centauri A In Earth's Backyard. (15 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2021. Alındığı Yer: Space.com | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:15:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10384

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Gough, et al. Alpha Centauri A'nın Yaşanabilir Bölgesinde, Doğrudan Görüntüleme Yöntemiyle Bir Öte Gezegen Keşfedilmiş Olabilir!. (24 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10384
Gough, E., Köse, M., Bakırcı, Ç. M. (2021, April 24). Alpha Centauri A'nın Yaşanabilir Bölgesinde, Doğrudan Görüntüleme Yöntemiyle Bir Öte Gezegen Keşfedilmiş Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10384
E. Gough, et al. “Alpha Centauri A'nın Yaşanabilir Bölgesinde, Doğrudan Görüntüleme Yöntemiyle Bir Öte Gezegen Keşfedilmiş Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 24 Apr. 2021, https://evrimagaci.org/s/10384.
Gough, Evan. Köse, Mücahid. Bakırcı, Çağrı Mert. “Alpha Centauri A'nın Yaşanabilir Bölgesinde, Doğrudan Görüntüleme Yöntemiyle Bir Öte Gezegen Keşfedilmiş Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 24, 2021. https://evrimagaci.org/s/10384.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close