Pasif-Agresif Davranış Nedir? Birinin Size Karşı Pasif-Agresif Davranış Sergilediğini Nasıl Anlarsınız?
Pasif-agresif davranış (İng: "passive-agressive behavior"), öfke veya sıkıntı gibi olumsuz duyguları açıkça ele almak yerine, dolaylı olarak ifade etmektir. Genellikle isteklere karşı direnç, asık surat, inatçılık, erteleme ve eleştiri şeklinde kendini gösteren bir saldırganlık biçimidir. Kişi, sorunlarla uğraşmak yerine düşmanlık veya hoşnutsuzluğunu gizleyen şekillerde davranır. Stres, kaygı ve hayal kırıklığı gibi duygularla başa çıkma yöntemi olarak kullanılabilir.
"Pasif-agresif" terimi ilk kez II. Dünya Savaşı sırasında Albay William C. Menninger tarafından askerlerin erteleme, inatçılık ve verimsizlik gibi dolaylı önleyici davranışlar ile sergilediklerini saldırganlığı tanımlamak için kullanılmıştır.
Pasif-agresif davranışlarda bulunan kişilerin söyledikleri ile davranışları arasında genellikle tutarsızlık vardır. Örneğin; pasif-agresif bir kişi, arkadaşının bir isteğini veya davetini olumlu -hatta coşkuyla- karşılamasına rağmen, bu isteğe uyma konusunda oldukça isteksiz davranıp daveti kaçırabilir.
Bazı insanlar bu tür davranışlar sergilemeye diğerlerine kıyasla daha yatkındır. Bu yüzden bazen bir "kişilik özelliği" olarak kabul edilir. Ancak toplumun bireyleri koşullandırmasından dolayı çoğu insanın bu davranışları sergilediği görülebilir. Bazı durumlarda yüzleşmek zararlı sonuçlara yol açabilir. Örneğin bir kişinin patronuyla yüzleşmesi, kariyeri ile ilgili fırsatları kaybetmesine sebep olabilir. Bu yüzden kişi, duygu ve düşüncelerini dile getirmek yerine, dolaylı davranışlarda bulunarak hayatına devam edebilir. Bu yüzden, belirli bir dereceye kadar pasif-agresif davranışların sosyal hayatın bir parçası olduğunu söyleyebiliriz. Ancak sosyal hayatı ve ikili ilişkileri olumsuz derecede etkileyen davranışların, bir kişilik bozukluğu olarak kabul edilebilecek bir sorunun işareti olabilir.
Pasif-Agresif Davranış Örnekleri
Pasif-agresif davranışların belirli işaretleri arasında saldırganlık içeren övgü sözleri; iğneleyici şakalar; başkalarının (özellikle de otorite sahiplerinin) taleplerine karşı direnç; alaycı, somurtkan veya düşmanca bir tutum sayılabilir. Günlük hayatta yaygın olarak görülen bazı örnekleri şunlardır:
İltifatlar
Pasif-agresif kişiler, duygu ve düşüncelerini gözle görülür şekilde ifade etmek yerine bazen karşısındaki insanları incitmek veya kafalarını karıştırmak için tasarlanmış yollarla ifade edilebilir. Bunun en belirgin örneği, iltifatlardır. Pasif-agresif kişinin üslubu her ne kadar olumlu gibi gözükse de ifadelerinde örtülü bir hakaret vardır. Bu iltifatlar aslında pasif saldırganlığı ifade etmek için kullanılır.
Örnek olarak "Sonunda düzgün görünen bir saç modelin var!" cümlesini ele alabiliriz. Bu cümle, ilk bakışta iltifat gibi gözükse de, sarf edilmesinin asıl amacı kişinin önceki saç modelinin iyi olmadığını ifade etmek olabilir. Benzer şekilde "Bugün bu kadar anlayışlı olmana şaşırdım." veya "Normalde olduğundan daha güzel görünüyorsun." cümleleri, aslında örtülü birer saldırı olabilir. Bazen bu iltifatlar o kadar gizli olabilir ki, kişi bunun üzerine düşünene dek karşısındakinin gerçek niyetinin farkına varmayabilir.
İğneleyici Sözler ve Şakalar
Pasif-agresif kişiler bazen saldırganlıklarını ifade etmek için alaycı davranabilirler. Genellikle olumsuz düşüncelerini alaycılıkla ifade ederler ve duygularını örtmek için sadece şaka yaptıklarını söylerler.
Örneğin, bir kadın ailesini ziyaret etmek için plan yaptığında eşi alaycı bir şekilde ailesini ne kadar sevdiğini söyleyebilir. Bu, sorunların doğrudan konuşulması yerine olumsuz duyguların şaka ile maskelenmesidir.
Dolaylı Reddetme
Dolaylı reddetme, doğrudan "Hayır." demek yerine birinin istek ve taleplerini karşılamamayı veya ertelemeyi ifade eder. Örneğin, ev arkadaşınızdan birkaç defa bulaşıkları yıkamalarını istediğinizde "Hayır." dememelerine rağmen bu eylemi gerçekleştirmeyebilirler. Elbette bu tip bir davranışın altında her zaman kötücül bir niyet olmak zorunda değildir. Yalnızca tembellikten dolayı erteliyor da olabilirler. Ancak pasif-agresif kişilik özelliğine sahip biri, karşısındaki insanı rahatsız etmek veya güç gösteri yapmak için bilinçli olarak dolaylı reddetme yapabilir.
Sessiz Muamele ("Stonewalling") ve "Ghosting"
Sessiz muamele, genellikle belirli konu ve tartışmalarda karşı tarafa anlaşmaya varılmayacak bir şey yaptıklarını anlamaları için kullanılır. Bu davranış, genellikle, açık bir şekilde sorunlardan kaçınmak için yapılır.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Sessizliğin pasif-agresif olarak nitelendirilmesi belirli durumlara bağlıdır. Örneğin, bir tartışma esnasında kişi karşısındaki kişiye yanıt ve tepki vermeyi reddedebilir. Bu durum ilişki terapistleri tarafından "stonewalling" olarak adlandırılır. Kısaca, karşı tarafın kesin bir şekilde yanıt beklediği durumlarda sessiz kalma genellikle pasif-agresif davranış olarak kabul edilir.
Benzer şekilde, kişi belirli bir sorunla yüzleşmek veya artık o kişiyle konuşmak istemediği gerçeğinin farkına varmak yerine bir süreliğine veya bazen sonsuza kadar hiçbir açıklama yapmadan teması kesebilir.
Bahaneler
Pasif-agresif kişiler bazen sahip oldukları olumsuz duyguları doğrudan ifade etmek yerine, bir şeyler yapmamak için bahaneler üretebilir. Sorumlulukları engelleyecek şekilde düzenli olarak hasta olmak buna örnek olabilir.
İstenmeyen Yorum ve Davetsiz Tavsiyeler
Pasif-agresif bir kişi bazen birinin yaşı, görünümü veya ilişkileri gibi kişisel konularda olumsuz yorumlar yapabilir. Genellikle ikili ilişkilerde karşıdaki insanın benlik saygısını zedelemek için manipülasyon biçimi olarak kullanılır.
Örneğin "Yerinde olsam giyim tarzımı değiştirmeye odaklanırdım." veya "Son zamanlarda yorgun görünüyorsun, daha fazla uyumalısın." gibi iğneleyici sözlere benzer, davetsiz tavsiyelerde bulunabilirler.
Pasif-Agresif Davranışın Nedenleri
Pasif-agresif davranış genellikle çocuklukta başlayan, öğrenilmiş bir davranış olarak kabul edilse de, neden bu davranışların sergilendiğine dair tek bir sebep yoktur. Aile dinamikleri, aşk ilişkileri, ruh sağlığı veya toplumsal koşullar gibi birçok faktör, pasif-agresif davranışlar sergilenmesine sebep olabilir.
Erken Çocukluk Deneyimleri
Yetiştirilme tarzları, aile içi ilişkiler ve çocuk dönemi deneyimleri pasif-agresif davranışlar geliştirmeye sebep olabilir. Özellikle duyguların doğrudan ifade edilmesine izin verilmediği ya da bu konuda cesaretin kırıldığı bir ortamda yetişen çocukların gelecekte pasif-agresif davranışlar geliştirme olasılığı daha muhtemeldir.
Böyle bir ortamda büyüyen bir çocuk, ihtiyaçlarına ve tercihlerine olumlu geri dönüşler alamadığı için, zamanla bu ihtiyaçların önemli olmadığını düşünmeye başlayabilir. Ebeveynlerine karşı duygu ve düşüncelerini doğrudan ve dürüstçe yansıtmaya çalıştığında eleştirilmeleri veya kötü muameleye maruz kalmaları, cesaretlerinin kırılmasıyla sonuçlanabilir. Bu yüzden gerçek duygularını daha açık bir şekilde ifade edemediklerinden, öfke, üzüntü veya hayal kırıklığı gibi olumsuz duyguları pasif bir şekilde kanalize etmenin yolunu bulabilirler. Bu; sert, adaletsiz veya rahatsız edici kurallara direnerek itaat etmenin başka bir yolu olarak düşünülebilir. Özellikle zorba ve baskıcı ebeveyn figürleri ve alkol veya uyuşturucu bağımlısı ebeveynler pasif-agresif davranışların oluşmasında oldukça etkili olabilir.
Benzer şekilde ebeveynleri pasif-agresif davranışlar sergileyen bir çocuk, olumsuz duygularla başa çıkmanın tek yolunun bu olduğuna inanarak büyümüş olabilir. Bu yüzden bu davranışları yansıtmaya devam edebilir.
Reddedilme Korkusu
Çocukluk döneminde ebeveynlerden veya yetişkinlikte romantik partnerlerden yeterli ilgili göremeyen ve ihtiyaçlarına yanıt bulamayan kişiler başkalarını mutlu etmeye büyük bir önem atfedebilir.
Bu, onlara yöneltilen her şeyi kabul etme veya uyum sağlama alışkanlığı kazandırmış olabilir. Elbette her zaman aynı fikirde olamayacakları için olumsuz duygu veya düşüncelerin bir kısmını pasif-agresif davranışlarla yansıtma eğiliminde olabilirler.
Yüzleşme Korkusu
Bazı insanlar için duyguları açıkça ifade etmek veya kendilerini savunmak her zaman kolay olmayabilir. Gerçek duygularını yansıttığında ve bir çatışma içerisine girdiğinde sahip olduğu ilişkiye zarar vereceğinden endişelenebilir. Bu yüzden pasif-agresif davranışlar, duyguların kaynağıyla herhangi bir yüzleşmeye girmeden olumsuz duygularla başa çıkmanın daha kolay bir yolu gibi gözükebilir.
Ruh Sağlığı
Bir kişinin karşılaştığı olumsuz durumları nasıl algıladığı ve açıkladığı pasif-agresif davranışlar geliştirmesinde etkili olabilir. Aşırı stres veya öfke durumunda duyguları kontrol altına almak için bu davranışlar sergilenebilir. Ayrıca depresyon, anksiyete, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu pasif-agresif davranışları tetikleyebilir.
Durumsal Faktörler
Birisi normalde pasif-agresif bir kişiliğe sahip olmasa bile duygularını ifade etmenin uygun görünmediği durumlarda pasif-agresif davranışlara başvurabilir. Özellikle saldırganlık gösterilerinin sosyal olarak kabul edilebilir olmadığı durumlarda, kişi duygularını gizli ve dolaylı bir şekilde yansıtmaya meyilli olabilir.
Örneğin, iş toplantısında patronu tarafından kaba davranışlara maruz kalan biri duygularını açıkça ifade etmek için kendine güvenmeyebilir. Bu yüzden pasif-agresif davranışlar sergileyerek öfkesini gizli ve dolaylı yollardan yansıtmaya meyilli olabilir.
Sonuç
Sözün özü, hemen hemen herkes olumsuz duygularıyla başa çıkmak ve bu duyguları daha kabul edilebilir şekilde yansıtmak için pasif-agresif davranışlar sergileyebilir. Ancak bunun bir kişilik özelliği olarak var olması ikili ilişkilerin zarar görmesine sebep olabilir. Tam tersi şekilde pasif-agresifliğin alıcı tarafında olmak çoğu zaman kafa karıştırıcı ve sinir bozucu olabilir. Bu yüzden pasif-agresif davranışlara neyin sebep olduğunu ve bununla nasıl başa çıkılacağını öğrenmek daha sağlıklı ilişkilerin kurulmasını sağlayabilir. Eğer pasif-agresif davranışlarla mücadele ediyorsanız veya sevdiğin insanların bu davranışları sergilediğini düşünüyorsanız bir terapiste danışmayı düşünebilirsiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 28
- 10
- 7
- 3
- 3
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- K. Cherry. What Is Passive-Aggressive Behavior?. (17 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Verywell Mind | Arşiv Bağlantısı
- C. R. J. Martel. How To Recognize (And Handle) Passive-Aggressive Behavior. (28 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
- Better Help. What To Do When You Recognize Passive Behavior In Yourself Or Others | Betterhelp. (24 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Better Help | Arşiv Bağlantısı
- V. V. Edwards. 4 Strategies For Dealing With Passive-Aggressive People. Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Science of People | Arşiv Bağlantısı
- C. N. Pagân. Passive-Aggressive Behavior. (28 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
- Psychology Today. Passive-Aggression. Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
- J. Huizen. What Is Passive-Aggressive Personality Disorder?. (1 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.medicalnewstoday.com | Arşiv Bağlantısı
- A. Olivine. Warning Signs Of Passive-Aggressive Behavior. (28 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Verywell Health | Arşiv Bağlantısı
- M. M. R. Strong. Passive Aggression: Causes, Signs, Tips To Respond, Getting Support. (14 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Insider | Arşiv Bağlantısı
- O. G. Evans. What Is Passive-Aggressive Behavior?. (4 Mart 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Simply Psychology | Arşiv Bağlantısı
- A. B. Henson. Passive Aggressive Behavior & Examples. Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Study | Arşiv Bağlantısı
- D. K. Hall-Flavin. What Is Passive-Aggressive Behavior? What Are Some Of The Signs?. (15 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Mayo Clinic | Arşiv Bağlantısı
- S. Epstein. 18 Signs That You're Dealing With A Passive-Aggressive Person. (28 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
- Mind Tools. How To Manage Passive-Aggressive People. Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Mind Tools | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 01:32:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12366
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.