Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Pasif-Agresif Davranış Nedir? Birinin Size Karşı Pasif-Agresif Davranış Sergilediğini Nasıl Anlarsınız?

Pasif-Agresif Davranış Nedir? Birinin Size Karşı Pasif-Agresif Davranış Sergilediğini Nasıl Anlarsınız? Shutterstock
7 dakika
22,186
Tüm Reklamları Kapat

Pasif-agresif davranış (İng: "passive-agressive behavior"), öfke veya sıkıntı gibi olumsuz duyguları açıkça ele almak yerine, dolaylı olarak ifade etmektir. Genellikle isteklere karşı direnç, asık surat, inatçılık, erteleme ve eleştiri şeklinde kendini gösteren bir saldırganlık biçimidir. Kişi, sorunlarla uğraşmak yerine düşmanlık veya hoşnutsuzluğunu gizleyen şekillerde davranır. Stres, kaygı ve hayal kırıklığı gibi duygularla başa çıkma yöntemi olarak kullanılabilir.

"Pasif-agresif" terimi ilk kez II. Dünya Savaşı sırasında Albay William C. Menninger tarafından askerlerin erteleme, inatçılık ve verimsizlik gibi dolaylı önleyici davranışlar ile sergilediklerini saldırganlığı tanımlamak için kullanılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Pasif-agresif davranışlarda bulunan kişilerin söyledikleri ile davranışları arasında genellikle tutarsızlık vardır. Örneğin; pasif-agresif bir kişi, arkadaşının bir isteğini veya davetini olumlu -hatta coşkuyla- karşılamasına rağmen, bu isteğe uyma konusunda oldukça isteksiz davranıp daveti kaçırabilir.

Bazı insanlar bu tür davranışlar sergilemeye diğerlerine kıyasla daha yatkındır. Bu yüzden bazen bir "kişilik özelliği" olarak kabul edilir. Ancak toplumun bireyleri koşullandırmasından dolayı çoğu insanın bu davranışları sergilediği görülebilir. Bazı durumlarda yüzleşmek zararlı sonuçlara yol açabilir. Örneğin bir kişinin patronuyla yüzleşmesi, kariyeri ile ilgili fırsatları kaybetmesine sebep olabilir. Bu yüzden kişi, duygu ve düşüncelerini dile getirmek yerine, dolaylı davranışlarda bulunarak hayatına devam edebilir. Bu yüzden, belirli bir dereceye kadar pasif-agresif davranışların sosyal hayatın bir parçası olduğunu söyleyebiliriz. Ancak sosyal hayatı ve ikili ilişkileri olumsuz derecede etkileyen davranışların, bir kişilik bozukluğu olarak kabul edilebilecek bir sorunun işareti olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Pasif-Agresif Davranış Örnekleri

Pasif-agresif davranışların belirli işaretleri arasında saldırganlık içeren övgü sözleri; iğneleyici şakalar; başkalarının (özellikle de otorite sahiplerinin) taleplerine karşı direnç; alaycı, somurtkan veya düşmanca bir tutum sayılabilir. Günlük hayatta yaygın olarak görülen bazı örnekleri şunlardır:

İltifatlar

Pasif-agresif kişiler, duygu ve düşüncelerini gözle görülür şekilde ifade etmek yerine bazen karşısındaki insanları incitmek veya kafalarını karıştırmak için tasarlanmış yollarla ifade edilebilir. Bunun en belirgin örneği, iltifatlardır. Pasif-agresif kişinin üslubu her ne kadar olumlu gibi gözükse de ifadelerinde örtülü bir hakaret vardır. Bu iltifatlar aslında pasif saldırganlığı ifade etmek için kullanılır.

Örnek olarak "Sonunda düzgün görünen bir saç modelin var!" cümlesini ele alabiliriz. Bu cümle, ilk bakışta iltifat gibi gözükse de, sarf edilmesinin asıl amacı kişinin önceki saç modelinin iyi olmadığını ifade etmek olabilir. Benzer şekilde "Bugün bu kadar anlayışlı olmana şaşırdım." veya "Normalde olduğundan daha güzel görünüyorsun." cümleleri, aslında örtülü birer saldırı olabilir. Bazen bu iltifatlar o kadar gizli olabilir ki, kişi bunun üzerine düşünene dek karşısındakinin gerçek niyetinin farkına varmayabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

İğneleyici Sözler ve Şakalar

Pasif-agresif kişiler bazen saldırganlıklarını ifade etmek için alaycı davranabilirler. Genellikle olumsuz düşüncelerini alaycılıkla ifade ederler ve duygularını örtmek için sadece şaka yaptıklarını söylerler.

Örneğin, bir kadın ailesini ziyaret etmek için plan yaptığında eşi alaycı bir şekilde ailesini ne kadar sevdiğini söyleyebilir. Bu, sorunların doğrudan konuşulması yerine olumsuz duyguların şaka ile maskelenmesidir.

Dolaylı Reddetme

Dolaylı reddetme, doğrudan "Hayır." demek yerine birinin istek ve taleplerini karşılamamayı veya ertelemeyi ifade eder. Örneğin, ev arkadaşınızdan birkaç defa bulaşıkları yıkamalarını istediğinizde "Hayır." dememelerine rağmen bu eylemi gerçekleştirmeyebilirler. Elbette bu tip bir davranışın altında her zaman kötücül bir niyet olmak zorunda değildir. Yalnızca tembellikten dolayı erteliyor da olabilirler. Ancak pasif-agresif kişilik özelliğine sahip biri, karşısındaki insanı rahatsız etmek veya güç gösteri yapmak için bilinçli olarak dolaylı reddetme yapabilir.

Sessiz Muamele ("Stonewalling") ve "Ghosting"

Sessiz muamele, genellikle belirli konu ve tartışmalarda karşı tarafa anlaşmaya varılmayacak bir şey yaptıklarını anlamaları için kullanılır. Bu davranış, genellikle, açık bir şekilde sorunlardan kaçınmak için yapılır.

Sessizliğin pasif-agresif olarak nitelendirilmesi belirli durumlara bağlıdır. Örneğin, bir tartışma esnasında kişi karşısındaki kişiye yanıt ve tepki vermeyi reddedebilir. Bu durum ilişki terapistleri tarafından "stonewalling" olarak adlandırılır. Kısaca, karşı tarafın kesin bir şekilde yanıt beklediği durumlarda sessiz kalma genellikle pasif-agresif davranış olarak kabul edilir.

Tüm Reklamları Kapat

Benzer şekilde, kişi belirli bir sorunla yüzleşmek veya artık o kişiyle konuşmak istemediği gerçeğinin farkına varmak yerine bir süreliğine veya bazen sonsuza kadar hiçbir açıklama yapmadan teması kesebilir.

Bahaneler

Pasif-agresif kişiler bazen sahip oldukları olumsuz duyguları doğrudan ifade etmek yerine, bir şeyler yapmamak için bahaneler üretebilir. Sorumlulukları engelleyecek şekilde düzenli olarak hasta olmak buna örnek olabilir.

İstenmeyen Yorum ve Davetsiz Tavsiyeler

Pasif-agresif bir kişi bazen birinin yaşı, görünümü veya ilişkileri gibi kişisel konularda olumsuz yorumlar yapabilir. Genellikle ikili ilişkilerde karşıdaki insanın benlik saygısını zedelemek için manipülasyon biçimi olarak kullanılır.

Örneğin "Yerinde olsam giyim tarzımı değiştirmeye odaklanırdım." veya "Son zamanlarda yorgun görünüyorsun, daha fazla uyumalısın." gibi iğneleyici sözlere benzer, davetsiz tavsiyelerde bulunabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Pasif-Agresif Davranışın Nedenleri

Pasif-agresif davranış genellikle çocuklukta başlayan, öğrenilmiş bir davranış olarak kabul edilse de, neden bu davranışların sergilendiğine dair tek bir sebep yoktur. Aile dinamikleri, aşk ilişkileri, ruh sağlığı veya toplumsal koşullar gibi birçok faktör, pasif-agresif davranışlar sergilenmesine sebep olabilir.

Erken Çocukluk Deneyimleri

Yetiştirilme tarzları, aile içi ilişkiler ve çocuk dönemi deneyimleri pasif-agresif davranışlar geliştirmeye sebep olabilir. Özellikle duyguların doğrudan ifade edilmesine izin verilmediği ya da bu konuda cesaretin kırıldığı bir ortamda yetişen çocukların gelecekte pasif-agresif davranışlar geliştirme olasılığı daha muhtemeldir.

Böyle bir ortamda büyüyen bir çocuk, ihtiyaçlarına ve tercihlerine olumlu geri dönüşler alamadığı için, zamanla bu ihtiyaçların önemli olmadığını düşünmeye başlayabilir. Ebeveynlerine karşı duygu ve düşüncelerini doğrudan ve dürüstçe yansıtmaya çalıştığında eleştirilmeleri veya kötü muameleye maruz kalmaları, cesaretlerinin kırılmasıyla sonuçlanabilir. Bu yüzden gerçek duygularını daha açık bir şekilde ifade edemediklerinden, öfke, üzüntü veya hayal kırıklığı gibi olumsuz duyguları pasif bir şekilde kanalize etmenin yolunu bulabilirler. Bu; sert, adaletsiz veya rahatsız edici kurallara direnerek itaat etmenin başka bir yolu olarak düşünülebilir. Özellikle zorba ve baskıcı ebeveyn figürleri ve alkol veya uyuşturucu bağımlısı ebeveynler pasif-agresif davranışların oluşmasında oldukça etkili olabilir.

Benzer şekilde ebeveynleri pasif-agresif davranışlar sergileyen bir çocuk, olumsuz duygularla başa çıkmanın tek yolunun bu olduğuna inanarak büyümüş olabilir. Bu yüzden bu davranışları yansıtmaya devam edebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Anne Baba Sihri Set (3 Kitap)

Ünlü psikolog ve aile terapisti Hedvig Montgomery, 23 dilde yayımlanıp büyük beğeni toplayan Anne Baba Sihri’nde uyumlu, kendine güvenen, bağımsız ama aidiyet duygusu gelişmiş çocuklar yetiştirebilmek için öncelikle çocuğunuzu ve kendinizi daha iyi tanımanızın, birlikte bir biz yaratmanızın neden sihrin ön koşulu olduğunu gösteriyor. Ve yeri geldiğinde kendi ailevi deneyimlerini açık yüreklilikle paylaşarak bu güvenli bağı nasıl inşa edebileceğinizi anlatıyor. Çünkü bu bağ bir kez doğru kurulduğunda, yaşanacak bütün sıkıntılara, hastalıklara, uykusuz gecelere direnecek ve yaşam boyu çocuğunuzun yanında olacak.

Anne Baba Sihri serisinin ikinci kitabı Hoş Geldin, bebeklik dönemine, o büyülü ve fırtınalı 24 aya odaklanıyor. Hayatın ilk yılları sevgiyi büyütmek içindir. Diğer her şey bundan sonra gelir. O sizin çocuğunuz. Sizin mucizeniz. Şimdi kollarınızın arasındaki bu varlık bir gün kendi ayakları üzerinde yürüyecek… O güne kadar birlikte bir ritim yakalamalı, beraber olmaktan mutlu olacağınız bir aile yaratmalı, çocuğunuzun kabul gördüğü ve ihtiyaç duyduğu her an dönebileceğini bildiği bir alan inşa etmelisiniz: Bir yuva.

Serinin üçüncü kitabı Keşif Yılları, 2-6 yaş dönemini kapsayan kreş ve anaokulu yıllarına odaklanıyor. Montgomery bu kitabında, çocuğun öğrenme sürecine eşlik etme, teknolojik alet kullanımı, dönemsel krizler, kardeş ve akran ilişkileri, inatlaşma, çocuğun duygularını görme, sınır koyma ve rehberlik etme gibi zorlayıcı pek çok alanda ebeveynlere ışık tutacak önerilerini yalın ve içten bir dille sunuyor.

Setin içerisindeki kitaplar:

Devamını Göster
₺400.00
Anne Baba Sihri Set (3 Kitap)
  • Dış Sitelerde Paylaş

Reddedilme Korkusu

Çocukluk döneminde ebeveynlerden veya yetişkinlikte romantik partnerlerden yeterli ilgili göremeyen ve ihtiyaçlarına yanıt bulamayan kişiler başkalarını mutlu etmeye büyük bir önem atfedebilir.

Bu, onlara yöneltilen her şeyi kabul etme veya uyum sağlama alışkanlığı kazandırmış olabilir. Elbette her zaman aynı fikirde olamayacakları için olumsuz duygu veya düşüncelerin bir kısmını pasif-agresif davranışlarla yansıtma eğiliminde olabilirler.

Shutterstock

Yüzleşme Korkusu

Bazı insanlar için duyguları açıkça ifade etmek veya kendilerini savunmak her zaman kolay olmayabilir. Gerçek duygularını yansıttığında ve bir çatışma içerisine girdiğinde sahip olduğu ilişkiye zarar vereceğinden endişelenebilir. Bu yüzden pasif-agresif davranışlar, duyguların kaynağıyla herhangi bir yüzleşmeye girmeden olumsuz duygularla başa çıkmanın daha kolay bir yolu gibi gözükebilir.

Ruh Sağlığı

Bir kişinin karşılaştığı olumsuz durumları nasıl algıladığı ve açıkladığı pasif-agresif davranışlar geliştirmesinde etkili olabilir. Aşırı stres veya öfke durumunda duyguları kontrol altına almak için bu davranışlar sergilenebilir. Ayrıca depresyon, anksiyete, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu pasif-agresif davranışları tetikleyebilir.

Durumsal Faktörler

Birisi normalde pasif-agresif bir kişiliğe sahip olmasa bile duygularını ifade etmenin uygun görünmediği durumlarda pasif-agresif davranışlara başvurabilir. Özellikle saldırganlık gösterilerinin sosyal olarak kabul edilebilir olmadığı durumlarda, kişi duygularını gizli ve dolaylı bir şekilde yansıtmaya meyilli olabilir.

Örneğin, iş toplantısında patronu tarafından kaba davranışlara maruz kalan biri duygularını açıkça ifade etmek için kendine güvenmeyebilir. Bu yüzden pasif-agresif davranışlar sergileyerek öfkesini gizli ve dolaylı yollardan yansıtmaya meyilli olabilir.

Sonuç

Sözün özü, hemen hemen herkes olumsuz duygularıyla başa çıkmak ve bu duyguları daha kabul edilebilir şekilde yansıtmak için pasif-agresif davranışlar sergileyebilir. Ancak bunun bir kişilik özelliği olarak var olması ikili ilişkilerin zarar görmesine sebep olabilir. Tam tersi şekilde pasif-agresifliğin alıcı tarafında olmak çoğu zaman kafa karıştırıcı ve sinir bozucu olabilir. Bu yüzden pasif-agresif davranışlara neyin sebep olduğunu ve bununla nasıl başa çıkılacağını öğrenmek daha sağlıklı ilişkilerin kurulmasını sağlayabilir. Eğer pasif-agresif davranışlarla mücadele ediyorsanız veya sevdiğin insanların bu davranışları sergilediğini düşünüyorsanız bir terapiste danışmayı düşünebilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
49
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 25
  • Muhteşem! 10
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Grrr... *@$# 3
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • K. Cherry. What Is Passive-Aggressive Behavior?. (17 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Verywell Mind | Arşiv Bağlantısı
  • C. R. J. Martel. How To Recognize (And Handle) Passive-Aggressive Behavior. (28 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
  • Better Help. What To Do When You Recognize Passive Behavior In Yourself Or Others | Betterhelp. (24 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Better Help | Arşiv Bağlantısı
  • V. V. Edwards. 4 Strategies For Dealing With Passive-Aggressive People. Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Science of People | Arşiv Bağlantısı
  • C. N. Pagân. Passive-Aggressive Behavior. (28 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
  • Psychology Today. Passive-Aggression. Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
  • J. Huizen. What Is Passive-Aggressive Personality Disorder?. (1 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.medicalnewstoday.com | Arşiv Bağlantısı
  • A. Olivine. Warning Signs Of Passive-Aggressive Behavior. (28 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Verywell Health | Arşiv Bağlantısı
  • M. M. R. Strong. Passive Aggression: Causes, Signs, Tips To Respond, Getting Support. (14 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Insider | Arşiv Bağlantısı
  • O. G. Evans. What Is Passive-Aggressive Behavior?. (4 Mart 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Simply Psychology | Arşiv Bağlantısı
  • A. B. Henson. Passive Aggressive Behavior & Examples. Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Study | Arşiv Bağlantısı
  •  D. K. Hall-Flavin. What Is Passive-Aggressive Behavior? What Are Some Of The Signs?. (15 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer:  Mayo Clinic | Arşiv Bağlantısı
  • S. Epstein. 18 Signs That You're Dealing With A Passive-Aggressive Person. (28 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
  • Mind Tools. How To Manage Passive-Aggressive People. Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Mind Tools | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 11:57:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12366

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Kocabey, et al. Pasif-Agresif Davranış Nedir? Birinin Size Karşı Pasif-Agresif Davranış Sergilediğini Nasıl Anlarsınız?. (11 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12366
Kocabey, E., Bakırcı, Ç. M. (2022, September 11). Pasif-Agresif Davranış Nedir? Birinin Size Karşı Pasif-Agresif Davranış Sergilediğini Nasıl Anlarsınız?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12366
E. Kocabey, et al. “Pasif-Agresif Davranış Nedir? Birinin Size Karşı Pasif-Agresif Davranış Sergilediğini Nasıl Anlarsınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Sep. 2022, https://evrimagaci.org/s/12366.
Kocabey, Enes. Bakırcı, Çağrı Mert. “Pasif-Agresif Davranış Nedir? Birinin Size Karşı Pasif-Agresif Davranış Sergilediğini Nasıl Anlarsınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 11, 2022. https://evrimagaci.org/s/12366.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close