Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Az Miktarda Boş Zamana Sahip Olmak Kötüdür; ancak Çok Fazla Boş Zaman da Aynı Şekilde Zararlı Olabilir!

Az Miktarda Boş Zamana Sahip Olmak Kötüdür; ancak Çok Fazla Boş Zaman da Aynı Şekilde Zararlı Olabilir!
3 dakika
2,677
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir kişinin boş zamanı arttıkça kendisini daha iyi hisseder, ancak bunun belirli sınırları vardır. Amerikan Psikoloji Derneği tarafından yayınlanan araştırmaya göre, çok fazla boş zaman da kötü bir şey olabilir. The Wharton School'da pazarlama yardımcı doçenti ve makalenin başyazarı olan Dr. Marissa Sharif şöyle diyor:

İnsanlar genellikle çok meşgul olmaktan şikayet ederler ve daha fazla zaman istediklerini ifade ederler. Fakat daha fazla zaman, aslında daha fazla mutlulukla bağlantılı mıdır? Gün içinde kişinin kendi isteği çerçevesinde kullanabileceği saatlerin kıt olmasının, daha fazla stres ve daha düşük kişisel refah ile sonuçlandığını gördük. Ancak, çok az zaman kötü olsa da, gereğinden fazla boş zamana sahip olmak da her zaman daha iyi değildir.

Araştırma, Journal of Personality and Social Psychology'de yayınlandı.[1] Araştırmacılar, 2012 ve 2013 yılları arasında Amerikan Zaman Kullanım Anketine katılan 21.736 Amerikalıdan gelen verileri analiz ettiler. Bu ankette katılımcılar, önceki 24 saat boyunca ne yaptıklarını saat ve her bir etkinliğin süresini belirterek ayrıntılı bir şekilde bildirmişlerdi. Aynı zamanda kendilerini nasıl hissettiklerini de belirtmişlerdi.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, boş zaman arttıkça refahın da arttığını, ancak günde yaklaşık iki saatlik boşluktan sonra bunun dengelendiğini ve beş saatten sonra refahın azalmaya başladığını buldular. Her iki yöndeki korelasyonlar da istatistiksel olarak anlamlıydı.

Araştırmacılar ayrıca 1992 ve 2008 yılları arasında Ulusal Değişen İş Gücü Araştırmasına katılan 13.639 çalışan Amerikalıdan elde edilen verileri de analiz etti. Ankette katılımcılara "Çalıştığınız günlerde ortalama olarak, kendi boş zaman etkinliklerinize yaklaşık olarak kaç saat harcıyorsunuz?" gibi boş zamanları ile ilgili ve "Her şey düşünüldüğünde, bugünlerde hayatınız hakkında nasıl hissediyorsunuz? 1=çok memnun, 2=biraz memnun, 3=biraz memnuniyetsiz veya 4=hiç memnun değilim" gibi hayattan memnuniyetleriyle ilgili sorular soruldu.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, bir kez daha, yüksek düzeyde boş zamanın, yüksek refah düzeyleriyle önemli ölçüde ilişkili olduğunu, ancak yalnızca belirli bir noktaya kadar alakalı olduğunu buldular. O noktadan sonra daha fazla boş zaman, daha yüksek refah seviyesi ile ilişkilendirilmedi.

Bu fenomeni daha fazla araştırmak için araştırmacılar, 6.000'den fazla katılımcıyı içeren iki çevrimiçi deney daha gerçekleştirdi. İlk deneyde, katılımcılardan en az altı ay boyunca her gün belirli bir miktarda boş zamana sahip olduklarını hayal etmeleri istendi. Katılımcılar rastgele olarak düşük (günde 15 dakika), orta (günde 3.5 saat) veya yüksek (günde 7 saat) boş zamana sahip olacak şekilde seçildi. Katılımcılardan ne ölçüde keyif, mutluluk ve tatmin yaşayacaklarını bildirmeleri istendi.

Hem düşük hem de yüksek miktarda boş zamanı olan gruplardaki katılımcılar, orta düzeyde boş zamanı olan gruba göre daha düşük refah bildirdiler. Araştırmacılar, boş zamanı az olanların, orta düzeyde olanlara göre daha fazla stresli hissettiklerini ve bunun daha düşük refaha katkıda bulunduğunu, yüksek düzeyde boş zamana sahip olanların ise, orta düzeydeki gruptakilerden daha az üretken hissettiklerini ve bunun da onların daha düşük refaha sahip olmalarına neden olduğunu keşfetti.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

İkinci deneyde araştırmacılar, üretkenliğin potansiyel rolüne baktılar. Katılımcılardan günde orta (3,5 saat) veya yüksek (7 saat) boş zamana sahip olduklarını hayal etmeleri istendi, ancak bu zamanı verimli (örneğin, egzersiz, hobiler veya koşu) veya verimsiz (örneğin, televizyon izlemek veya bilgisayar kullanmak) faaliyetler yaparak geçirmeyi hayal etmeleri istendi. Araştırmacılar, daha fazla boş zamanı olan katılımcıların, verimsiz faaliyetlerde bulunurken daha düşük refah seviyeleri bildirdiğini buldu. Bununla birlikte, üretken faaliyetlerde bulunurken, daha fazla boş zamana sahip olanlar, orta derecede boş zamana sahip olanlara benzer hissettiler. Sharif şöyle diyor:

Araştırmamız, boş zaman miktarı ile bireysel refah arasındaki ilişkiye odaklanmış olsa da, bireylerin boş zamanlarını nasıl harcadıklarına ilişkin ek araştırmamız da ilginç sonuçlar verdi. Bulgularımız, kişinin kendi isteğine bağlı olarak doldurmakta özgür olduğu günlerin sayısının çok artmasının da mutsuzluğa neden olabileceğini gösteriyor. Bunun yerine insanlar, istedikleri gibi harcamak için makul miktarda boş zamana sahip olmaya çalışmalıdır.

İnsanlar, emeklilik veya işten ayrılma gibi kendilerini aşırı miktarda boş zaman içinde buldukları durumlarda, yeni elde ettikleri boş zamanı, belli bir amaç doğrultusunda harcamaktan fayda sağlayacaklardır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 9
  • Tebrikler! 7
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 20:34:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10947

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Az Miktarda Boş Zamana Sahip Olmak Kötüdür; ancak Çok Fazla Boş Zaman da Aynı Şekilde Zararlı Olabilir!. (10 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10947
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 10). Az Miktarda Boş Zamana Sahip Olmak Kötüdür; ancak Çok Fazla Boş Zaman da Aynı Şekilde Zararlı Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10947
S. Akman, et al. “Az Miktarda Boş Zamana Sahip Olmak Kötüdür; ancak Çok Fazla Boş Zaman da Aynı Şekilde Zararlı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10947.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Az Miktarda Boş Zamana Sahip Olmak Kötüdür; ancak Çok Fazla Boş Zaman da Aynı Şekilde Zararlı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 10, 2021. https://evrimagaci.org/s/10947.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close