Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İllüzyona Dayalı Beden Değiştirme Deneyi Tamamlandı: Bir Arkadaşımızla Bedenimizi Değiştirmek, Bilinç Algımızı Nasıl Değiştirir?

3 dakika
4,951
İllüzyona Dayalı Beden Değiştirme Deneyi Tamamlandı: Bir Arkadaşımızla Bedenimizi Değiştirmek, Bilinç Algımızı Nasıl Değiştirir? Mattias Karlen
Bu fotoğraf beden değiştirme kurulumunun bir grafiğini gösteriyor.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kim olduğumuzun algısının, çocukluk tecrübelerimiz ve başkalarıyla olan etkileşimlerimiz gibi şeylerden etkilendiği düşünülüyor; fakat araştırmacılara göre vücudumuz da benlik algımızı etkiliyor.

26 Ağustos 2020'de iScience dergisinde yayımlanan bir çalışmada, bir çift arkadaşın bedenlerini algısal bir illüzyon kullanılarak değiştirildiğinde, kendi kişilikleri hakkında inandıkları şeylerin, arkadaşının kişiliği hakkında inandığı şeylere daha çok benzemeye başladığı gösterildi.[1] Bulgular, psikolojik ve fiziksel benlik algılarımız arasındaki bu güçlü bağın hafıza gibi fonksiyonlarla ilgili olduğunu da gösteriyor: Zihinsel benlik kavramımız, fiziksel benlik algımızla eşleşmediğinde, hafızamız zedelenebilir. İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nde doktora sonrası araştırmacısı olan ilk yazar Pawel Tacikowski şöyle diyor:

Çocukluğumda, bir gün bir başkasını bedeninde uyanmanın nasıl bir şey olacağını düşünmeyi çok severdim. Birçok çocuk muhtemelen bunu düşünmüştür ve sanırım ben düşünmeye devam ettim ve bunu mesleğim haline getirdim.
Bu görüntü, algısal illüzyondan sonra benlik kavramının nasıl değiştiğini gösteriyor.
Bu görüntü, algısal illüzyondan sonra benlik kavramının nasıl değiştiğini gösteriyor.
Pawel Tacikowski

Henrik Ehrsson tarafından yönetilen Beyin, Beden ve Benlik Laboratuvarından bir takım; bir çift arkadaşa, birinci şahıs açısıyla diğer kişinin vücudunun canlı yayınlarını gösteren gözlükler taktı. İllüzyonu ilerletmek adına, gözlüklerde gördüklerini hissedebilmeleri için iki katılımcının da birbirine karşılık gelen vücut parçalarına eş zamanlı olarak dokundular. İllüzyon, birkaç saniye içinde genel olarak işe yaramaya başladı: İşe yaradığını göstermek için araştırmacılar, bir arkadaşın vücudunu sahte bıçakla tehdit ettiler ve diğer arkadaşın tehdit edilen kendisiymiş gibi ter döktüğünü fark ettiler. Tacikowski şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Beden değiştirmek artık sadece bilim kurgu filmlerine özel değil.

Katılımcıların kısa bir süreliğine "bir başkasının bedeninde uyanmış gibi" hissetmeleri sağlandı ve bu süre bile onların öz algılamalarını önemli ölçüde değiştirmeye yetti. Beden değiştirmeden önce katılımcılar, arkadaşlarını konuşkanlık, neşe, bağımsızlık ve kendine güven gibi kişisel özelliklere göre değerlendirdiler. Bu temel değerlendirmeyle karşılaştırıldığında, "beden değişimi" esnasında katılımcıların, kendilerini bedeninin içinde bulundukları arkadaşlarına daha benzer bir şekilde değerlendirme eğiliminde oldukları görüldü.

Beden değiştirme illüzyonu, hafızayı da etkiledi. Tacikowski şöyle diyor:

İnsanların kendileriyle ilişkili şeyleri hatırlamakta daha iyi olduklarını gösteren, oldukça sağlam bir şekilde temellendirilmiş bulgular var. Bu yüzden, illüzyon sırasında kişinin öz algılamalarına müdahale etmek genel olarak o kişinin hafıza performansını azaltacaktır diye düşündük.

Ve öyle de oldu. İllüzyondaki katılımcılar, genel olarak hafıza testlerinde daha kötü performans gösterdi. Daha önemlisi, arkadaşlarının bedenlerini kendi bedenleri gibi daha çok kabul eden ve kişilik özellikleri değerlendirmelerini arkadaşlarınınkiyle önemli ölçüde uydurabilen katılımcılar, testlerde vücutlarından kopuk hissettiğini belirtenlerden daha iyi performans gösterdiler. Araştırmacılar bunun, onların daha az "öz tutarsızlığa" sahip olmaları, yani zihinsel ve fiziksel benlik tasarımlarının hala aynı hizada olması nedeniyle olabileceğini söylüyor.

İnsanların bedenleri ve zihinsel durumları arasında bir tutarsızlık hissettikleri kişiliksizleşme rahatsızlığına ve depresyon gibi diğer psikiyatrik hastalıklara bakarken bu bulgular bizim için önemli olabilir. Tacikowski şöyle diyor:

Benlik algısının hızlıca değişebilecek bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyoruz ve bu, bize potansiyel olarak bazı ilginç pratik çıkarımlar kazandırıyor. Depresyondan mustarip olan insanların, kendileri hakkında günlük fonksiyonlarını mahvedebilecek katı ve negatif inanışları vardır. Eğer bu illüzyonu birazcık değiştirirsek, o inanışları daha az katı ve daha az negatif yapabilme potansiyelimiz var.

Tacikowski şimdilik, benlik algısının bedensel ve psikolojik seviyelerde nasıl kurulduğu üzerine daha genel bir çerçeve oluşturmak istiyor. Sözlerini şöyle bitiriyor:

Şu anda aklım, bu davranışsal etkilerin nasıl çalıştığı ve beynin mekanizmasının ne olduğu hakkında sorularla meşgul. İlerleyen zamanlarda bu modeli, muhtemelen daha iyi tedaviler geliştirmek için daha spesifik klinik uygulamalar için kullanabiliriz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 17
  • Bilim Budur! 10
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • İnanılmaz 6
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Umut Verici! 3
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Sciteht Daily | Arşiv Bağlantısı
  • ^ P. Tacikowski, et al. (2020). Perception Of Our Own Body Influences Self-Concept And Self-Incoherence Impairs Episodic Memory. iScience, sf: 101429. doi: 10.1016/j.isci.2020.101429. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:30:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9936

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Press, et al. İllüzyona Dayalı Beden Değiştirme Deneyi Tamamlandı: Bir Arkadaşımızla Bedenimizi Değiştirmek, Bilinç Algımızı Nasıl Değiştirir?. (14 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9936
Press, C., Dağılgan, Ö. F., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 14). İllüzyona Dayalı Beden Değiştirme Deneyi Tamamlandı: Bir Arkadaşımızla Bedenimizi Değiştirmek, Bilinç Algımızı Nasıl Değiştirir?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9936
C. Press, et al. “İllüzyona Dayalı Beden Değiştirme Deneyi Tamamlandı: Bir Arkadaşımızla Bedenimizi Değiştirmek, Bilinç Algımızı Nasıl Değiştirir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ömer Faruk Dağılgan, Evrim Ağacı, 14 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/9936.
Press, Cell. Dağılgan, Ömer Faruk. Bakırcı, Çağrı Mert. “İllüzyona Dayalı Beden Değiştirme Deneyi Tamamlandı: Bir Arkadaşımızla Bedenimizi Değiştirmek, Bilinç Algımızı Nasıl Değiştirir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ömer Faruk Dağılgan. Evrim Ağacı, January 14, 2021. https://evrimagaci.org/s/9936.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close