Koronavirüs Aşısına Olan Güvensizligin Bir Kaynağı da Başarısız Salgın Yönetimi!
COVID-19 aşısına duyulan güvensizliğin büyümesinde, politikacıların ve sağlık otoritelerinin ortaya koydukları politika ve uygulamalarının başarısızlığı ve açıklamalarının tutarsızlığının payı da var. Nasıl düzeltebiliriz?
Evrim Ağacı’nda aşı karşıtlığı ve nedenleri üzerine hatırı sayılır sayıda yazı yayınlandı. Bu yazıların odak noktası, aşı karşıtlığını körükleyen komplo teorileri ve aşı karşıtı kampanyalar idi. COVID-19 ile birlikte aşıya duyulan güvensizliğin daha da büyüdüğü yapılan çeşitli çalışmalarla gözlenmekte. Kuşkusuz bunda, virüsün kökenine dair öne sürülen komplo teorilerinin de etkisi var.
Ancak koronavirüs aşısına yönelik güvensizlikte, politika yapıcılarının ve sağlık otoritelerinin salgın süresince ortaya koydukları politika ve uygulamalarının başarısız, yaptıkları açıklamaların tutarsız olmasının da payı olduğunu anlamamız gerekiyor. Bu güvensizliğin, belki de komplo teorileri ya da aşı karşıtı kampanyalardan çok başarısız salgın yönetimi tarafından körüklendiği söylenebilir.
İlaç Sektörüne Karşı Güvensizlik Giderek Artıyor!
Nitekim ABD’de bulunan Pew Araştırma Merkezi’nin 10 bin katılımcı ile yaptığı yeni bir çalışmada, katılımcıların neredeyse yarısı (%49) onaylanacak olan COVID-19 aşısını kesinlikle ya da büyük olasılıkla yaptırmayacağını söylüyor.[1] “Kesinlikle yaptırırım” diyenlerin oranı sadece yüzde 21. Bu anket ile elde edilen dikkat çekici bir bulgu da katılımcıların dörtte üçünün (%71) aşının güvenilir ve etkili olduğunun tam olarak anlaşılmadan onaylanacağını düşünüyor olması. Anket sonuçları, aynı merkezin Mayıs 2020'de yaptığı anketle kıyaslandığında, aşıya olan güvensizliğin ciddi bir şekilde arttığı görülüyor. Ve bu artış bütün yaş gruplarında, eğitim seviyelerinde ve etnik gruplarda tutarlı bir şekilde gözlemleniyor.
Pew’in araştırması ve ABD’de yapılan diğer bir çalışma, insanların aşıya tereddütlü yaklaşmalarının nedeninin aşının güvenirliğine dair kaygıları ve sürecin hızlı ilerlediği yönündeki endişeleri olduğunu gösteriyor.[2] Bunun yanında politikacıların ve sağlık otoritelerinin verdiği tutarsız mesajlar da önemli bir etken. İngiltere’de yapılan ve 32 bin kişiyi kapsayan büyük bir çalışmada da katılımcıların yüzde 36’sı aşı yaptırmak istemediklerini ya da kararsız olduklarını belirtiyor.[3]
COVID-19’a karşı geliştirilen aşının onayının ardından öncelikle yüksek risk grubunda olan bireylere uygulanması bekleniyor. Bu grupların başında sağlık çalışanları geliyor. Ancak yapılan çalışmalar, sağlık çalışanlarının da geliştirilecek olan aşıya karşı güvensizlik duyduğunu ortaya koyuyor. Örneğin, Los Angeles’ta, sağlık çalışanları arasında yapılan bir çalışmada katılımcıların yüzde 67’si aşıyı yaptırmayı geciktireceklerini söylüyor.[4] Bu oran, hemşireler arasında daha fazla. Katılımcılara neden böyle bir tutum içine girdikleri sorulduğunda ise, birinci neden olarak aşıyı geliştirme sürecinin hızlı olduğu ifade ediliyor.
Los Angeles’taki sağlık çalışanlarının bu tutumunun benzeri, diğer ülkelerde yapılan çalışmalarda da gözlenmekte. İsrail’de yapılan bir çalışma, hemşire ve diğer sağlık çalışanları arasında aşıya dair tereddütlerin yüksek düzeyde olduğunu ortaya koyuyor.[5] Almanya’da yapılan ve sağlık çalışanlarıyla öğrencilerin tutumlarının karşılaştırıldığı diğer bir çalışma, sağlık çalışanlarının grip aşısı yaptırma söz konusu olduğunda, öğrencilerden daha istekli olduklarını; ancak COVID-19 aşısı söz konusu olduğunda her iki grup arasında bir farklılık olmadığını ortaya koyuyor.[6] COVID-19 aşısına dair bu tutum değişiminin nedeni olarak medyanın tumumu ve hükümetin politikaları öne çıkıyor. Koronavirüs salgınını çok daha yakından deneyimleyen sağlık çalışanları arasında dahi, geliştirilecek olan aşıya güvensizliğin gözlemlenmesi, insanları COVID-19 aşısı olmaya ikna etmenin kolay olmayacağına dair fikir veriyor.
Aşıya yönelik tereddütte, aşının geliştirilmesi ve onay sürecinin hızlı olmasının yanında, hükümetlerin uygulamalarının da etkili olduğunu söylemek mümkün. İtalya’da yapılan ve farklı zamanlarda aşıya olan güvenin ölçüldüğü araştırmanın, birinci dalganın ilerleyen yükselişlerine doğru gelindiğinde güvenin daha da düştüğünü göstermesi, bu gözlemi destekliyor.[7]
Aşıya yönelik güvensizliğin, hükümetlerin koronavirüsle başarısız mücadelelerinin yanında, sağlık otoriteleri ve bilim adamlarının yaptığı tutarsız açıklamalar tarafından da beslendiği olası. Örneğin, ABD’de sağlık otoriteleri, salgının erken dönemlerinde maske takmanın yararsız olduğunu belirtirken, daha sonra yaptıkları açıklamada sağlık çalışanlarına yeteri kadar maske kalabilmesi için bu yönlü açıklamaların yapıldığını ifade etmişlerdir.
- Bağışıklık Sisteminin, Eş Zamanlı Mantar ve Virüs Enfeksiyonları (Ko-Enfeksiyon) ile Aynı Anda Nasıl Baş Ettiği Çözülüyor!
- İnsan Papilloma Virüsü (HPV) Nedir? Kansere Nasıl Yol Açar? Olabildiğince Erken Yaşta HPV Aşısı Olmak Neden Önemlidir?
- Bağışıklık Sistemini Doğrudan Beyne Bağlayan Lenf Damarları Bulundu!
Halbuki, halkın güvenini zedeleyecek bu tip yöntemleri benimsemek yerine, Güney Kore örneğinde görüldüğü gibi, maske dağıtımının kamulaştırılması ve sınırlandırılması gibi yollar seçilebilirdi.
Yine ABD sağlık otoriteleri, bahar aylarında yaptıkları açıklamada Remdevisir’in etkili bir ilaç olduğunu açıklamıştır. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, daha sonraları Remdevisir’in olumlu bir etkisinin görülmediğini açıklamıştır.[8] Benzer şekilde, saygın bilim dergilerinde basılan fakat daha sonra geri çekilen makalelerin, bilime ve bilim insanlarına duyulan güveni zedelediğini tahmin etmek zor değil; örneğin The Lancet’in hidroksiklorokin makalesi...[9]
Pandemi öncesinde ilaç şirketlerine yönelik zaten var olan antipatinin, bu şirketlerin pandemi sürecinde aşı hakkındaki gelişmeleri bilimsel makalelerle değil de basın açıklamaları yoluyla paylaşmaları ve bu açıklamaları takiben şirket CEO ve diğer üst düzey yöneticilerinin hisse senedi satışı yoluyla milyonlarca dolarlık gelir elde etmeleriyle pekişmiş olması ve bunun da aşıya olan güvensizliği beslemiş olması mümkün.[10]
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Aşıya Olan Güveni Tamir Edebilir miyiz?
Peki COVID-19 aşısı başta olmak üzere, genel olarak aşılara dair kırılan güveni tamir etmek mümkün mü? Bu tamir şu üç yolun benimsenmesiyle mümkün olabilir.
Birinci olarak, aşı ve ilaç uygulaması gibi önlemlerin dışında kalan diğer önlemlerin de (örn: testleme, karantina) etkili ve tutarlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. Nitekim, araştırmalar, hükümetler koronavirüse karşı aldıkları diğer önlemlerde de başarılı olduklarında insanların aşıya olan güveninin arttığını gösteriyor.[11]
İkinci olarak, aşının onay ve üretiminde acele etmeden, güvenilir bir aşının piyasaya sunulması için gereken bütün koşulların sağlanması, bütün prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Sağlık hizmeti alanında avukatlık ve danışmanlık yapan Clint Hermes’in bu noktada değerli önerileri var.[12] Hermes, COVID-19 aşılarının acil kullanım onayıyla herkese uygulanabilir hale gelmesi yerine, genişletilmiş erişim mekanizmasının benimsenmesi gerektiğini, böylelikle bir yandan aşılanması elzem olan kişilerin aşıya erişimi sağlanırken, diğer yandan aşıyla ilgili deneysel çalışmaların sekteye uğramadan devam edebileceğini ifade ediyor. Hermes, daha öncesinde başka altenatifleri olmayan hastaların, halihazırda deneysel aşamada olan ilaçlara erişimi için kullanılan bu yöntemin benimsenmesiyle, halkta aşının acele onaylandığı yönünde bir algının oluşmasının da önüne geçilebileceğini belirtiyor.
Son olarak da, hem herkesin eşit sağlık hakkına ulaşabilmesi hem de aşının sadece ilaç tekellerine kâr sağlayan bir meta olduğu algısını kırmak için, aşı üretiminin arkasındaki bütün bilgi ve bilimin dünyayla paylaşılması, kurumlar ve devletler arasında rekabetin değil işbirliğinin benimsenmesi, patentlerin ücretsiz olarak kullanıma açılması ve herkese ücretsiz aşılamanın yapılması gerekiyor. Nitekim bu yönde atılan The People’s Vaccine gibi adımlar umut vericidir.[13]
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 12
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ A. Tyson, et al. U.s. Public Now Divided Over Whether To Get Covid-19 Vaccine. (17 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020. Alındığı Yer: Pew Research Center Science & Society | Arşiv Bağlantısı
- ^ L. Thunstrom, et al. (2020). Hesitancy Towards A Covid-19 Vaccine And Prospects For Herd Immunity. Elsevier BV. doi: 10.2139/ssrn.3593098. | Arşiv Bağlantısı
- ^ E. Paul, et al. (2020). Anti-Vaccine Attitudes And Risk Factors For Not Agreeing To Vaccination Against Covid-19 Amongst 32,361 Uk Adults: Implications For Public Health Communications. Preprints with The Lancet. doi: 10.2139/ssrn.3716874. | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Gadoth, et al. (2020). Assessment Of Covid-19 Vaccine Acceptance Among Healthcare Workers In Los Angeles. medRxiv, sf: 2020.11.18.20234468. doi: 10.1101/2020.11.18.20234468. | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. A. Dror, et al. (2020). Vaccine Hesitancy: The Next Challenge In The Fight Against Covid-19. European Journal of Epidemiology, sf: 775-779. doi: 10.1007/s10654-020-00671-y. | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. Gruener, et al. The Intention To Be Vaccinated Against Covid-19: Stated Preferences Before Vaccines Were Available. (18 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020. Alındığı Yer: Center for Open Science doi: 10.31235/osf.io/wh268. | Arşiv Bağlantısı
- ^ L. Palamenghi, et al. (2020). Mistrust In Biomedical Research And Vaccine Hesitancy: The Forefront Challenge In The Battle Against Covid-19 In Italy. European Journal of Epidemiology, sf: 785-788. doi: 10.1007/s10654-020-00675-8. | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. Rochwerg, et al. (2020). A Living Who Guideline On Drugs For Covid-19. BMJ, sf: m3379. doi: 10.1136/bmj.m3379. | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. R. Mehra, et al. (2020). Retracted: Hydroxychloroquine Or Chloroquine With Or Without A Macrolide For Treatment Of Covid-19: A Multinational Registry Analysis. The Lancet. doi: 10.1016/S0140-6736(20)31180-6. | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. Gelles, et al. Corporate Insiders Pocket $1 Billion In Rush For Coronavirus Vaccine. (25 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. G. Aksoy, et al. Vaccine Challenges. (16 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020. Alındığı Yer: VOX, CEPR Policy Portal | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. Hermes. Covid-19 Vaccines Shouldn’t Get Emergency-Use Authorization. (13 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020. Alındığı Yer: MIT Technology Review | Arşiv Bağlantısı
- ^ UNAIDS. Uniting Behind A People’s Vaccine Against Covid-19. (14 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 24 Kasım 2020. Alındığı Yer: UNAIDS | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:08:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9576
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.