Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Deniz Süngerinden Elde Edilen Bir Molekül, Protein Bazlı COVID-19 Aşılarının Etkisini 25 Kat Artırabiliyor!

Deniz Süngerinden Elde Edilen Bir Molekül, Protein Bazlı COVID-19 Aşılarının Etkisini 25 Kat Artırabiliyor!
2 dakika
695
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Aşılara eklenen "adjuvan" isimli maddelerin, onların aksi takdirde olacağından daha da güçlü bir bağışıklık tepkisi yaratmasına yardımcı olup, vücudu patojenlerle savaşmaya daha iyi hazırlayabildiği zaten bilinmektedir. Bu konuda daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan alabilirsiniz.

Şimdi, ACS Infectious Diseases dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar, deneysel bir COVID-19 aşısına verilen bağışıklık tepkisini güçlendirebilen bir madde keşfettiler.[1] Bu maddeyle güçlendirilmiş COVID-19 aşılarının, farelerde bağışıklık tepkisini sıradan aşılara nazaran 25 kat güçlendirdiği tespit edildi.

Tüm Reklamları Kapat

Amerika Birleşik Devletlerinde onaylanan ilk COVID-19 aşılarında en gelişmiş genetik teknoloji kullanılmaktadır. Fakat bugüne kadar çok daha fazla miktarda test edilmiş ve onaylanmış olan, patojenlerden elde edilen proteinleri kullanarak yapılan aşıların yapımı daha ucuz ve saklanması daha kolay olabilmektedir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), COVID-19'a karşı bugüne kadar sadece tek bir protein bazlı aşıyı onayladı: Novavax tarafında üretilen bir SARS-CoV-2 aşısı. Öte yandan, diğer hastalıklara karşı üretilen aşıların birçoğu, proteinlere veya parçalarına ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla bu aşılar, etkilerini güçlendirecek adjuvan maddelerini içeriyor.

Araştırmacılar, deniz süngerindeki bir bileşen olan α-galaktosilseramit'ten (veya kısaca "αGC") elde edilen moleküllerin, adjuvan gibi davranabildiğini keşfetti. Bu moleküller, viral enfeksiyonlara karşı vücudun savunulmasında önemli olan bağışıklık hücrelerinin bir kısmını stimüle ediyor. Rui Luo, Zheng Liu ve ekip arkadaşları, protein bazlı COVID-19 aşısının ortaya çıkardığı bağışıklık tepkisini büyük ölçüde arttırmak için bir αGC versiyonu tasarlayıp tasarlayamayacaklarını görmek istediler.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip, αGC'nin dört türevini üretti. Sonra bunları, SARS-CoV-2'nin hücreleri istila ederken kullandığı spike (mızrak) proteininden bir parça içeren deneysel aşılara ekledi. Araştırmacılar, 29 gün boyunca farelere 3 enjeksiyon verdiler ve bağışıklık tepkilerini 35 güne kadar takip ettiler.

Adjuvanların etkisini ölçmek için bağışıklık fonksiyonunu, bağışıklık siteminin patojenleri yok ettiği iki yöntem de dâhil olmak üzere çeşitli yönlerden incelediler. Bu iki yöntemden birisi istilacılara yapışan bağışıklık proteinleri olan antikorlar diğeri ise hasta hücreleri öldüren T hücreleriydi.

Dört αGC türevinin hiçbiri, T hücresi tepkisini yeteri kadar geliştirmedi. Fakat hepsi, virüse müdahale etme kapasitesine çok daha fazla sahip olan antikorlar üretti. αGC-CPOEt isimli türev ise en yüksek nötralizasyon kapasitesine sahip antikorların üretiminde etkiliydi. Bu, aşının adjuvan olmadan üretebileceğinin 25 katıydı. Araştırmacılar şöyle söylüyor:

Elde ettiğimiz sonuçlara göre αGC-CPOEt, potansiyel bir adjuvan olarak daha fazla incelenmeyi hak ediyor. Bunun sayesinde COVID-19 ve diğer bulaşıcı hastalıklarla daha iyi savaşabiliriz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 4
  • İnanılmaz 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 03:06:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12494

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Deniz Süngerinden Elde Edilen Bir Molekül, Protein Bazlı COVID-19 Aşılarının Etkisini 25 Kat Artırabiliyor!. (28 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12494
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, September 28). Deniz Süngerinden Elde Edilen Bir Molekül, Protein Bazlı COVID-19 Aşılarının Etkisini 25 Kat Artırabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12494
S. Küçükkıvanç, et al. “Deniz Süngerinden Elde Edilen Bir Molekül, Protein Bazlı COVID-19 Aşılarının Etkisini 25 Kat Artırabiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Sep. 2022, https://evrimagaci.org/s/12494.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Deniz Süngerinden Elde Edilen Bir Molekül, Protein Bazlı COVID-19 Aşılarının Etkisini 25 Kat Artırabiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 28, 2022. https://evrimagaci.org/s/12494.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close