Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Güney Kore'nin COVID-19 Salgını Sırasındaki Maske Politikası Türkiye'ye Neler Öğretebilir?

Güney Kore, Koronavirüs Salgını Sırasında Oluşan Maske Talebi Krizini Nasıl Yönetti?

2 dakika
6,281
Güney Kore'nin COVID-19 Salgını Sırasındaki Maske Politikası Türkiye'ye Neler Öğretebilir?
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye’de maske takılmasının kamusal alanda zorunlu hale getirilmesiyle birlikte maskelerin üretimi, dağıtımı ve satışı, üzerinde epey konuşulacak bir konu olacak gibi görünüyor. Bu meselenin nasıl etkili bir şekilde yönetilebileceği konusunda Güney Kore örneği fikir verebilir. 

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, Güney Kore’de gündelik yaşamda maske kullanımı koronavirüs salgınının öncesinde de yaygındı. Bunun nedeni yoğun sanayileşme ve araç kullanımının sonucu olarak ortaya çıkan havadaki ince toz parçacıklarından korunmak. Çapı 2.5 mikrometreden küçük olan, solunum ve kalp rahatsızlıklarına yol açan ve dolayısıyla halk sağlığı için önemli bir tehdit olan bu parçacıkların havadaki yoğunluk ölçümlerine göre Güney Kore, G20 ülkeleri arasında dördüncü sırada bulunuyor. 

Bugünlerde aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı ülkelerde kimler tarafından kullanılması gerektiği tartışma konusu olan N95 tipi maskeler, Güney Kore’de hava kalitesinin kötü olması nedeniyle halk tarafından gündelik yaşamlarında yaygın bir şekilde kullanılıyordu. Yasal düzenleme gereği KF94 (Kore filtresi 94) adıyla satılan bu maskeler her marketten, cüzi bir fiyata satın alınabiliyordu. 

Tüm Reklamları Kapat

Güney Kore’de koronavirüse yakalanan vaka sayısının artmasıyla birlikte piyasadaki maske talebi de arttı. Güney Kore devleti, artan talep dolayısıyla serbest piyasada sıçrama yapma ihtimali olan satış fiyatını dizginlemek ve herkesin maskeye ulaşabilmesini sağlamak amacıyla ülkedeki maske üretimi ve dağıtımını kontrolü altına aldı.

İlk olarak üretim yapan firmaların yurt dışına maske ihracı yasaklandı. Ardından Eczacılar Birliği ile işbirliği yapılarak sayıları yüzün üzerinde olan üretici firmaların ürettikleri maskelerin yüzde seksenini eczaneler ve postaneler aracılığıyla satmaları zorunluluğu getirildi. Bunun yanında, hem insanların fazla sayıda maske alarak biriktirmelerinin önüne geçmek, hem de önceliği sağlık çalışanlarına vermek amacıyla her bir vatandaşın alabileceği maske sayısı haftada iki olarak sınırlandırdı.

Günde 12 milyon maske üretilen Güney Kore’de bugün insanlar doğum yıllarının son rakamına göre belirlenen günlerde eczane, postane ya da tarım kooperatifi ofislerine giderek tanesi 1,500 won (4 Nisan 2020 itibariyle ~8 TL) olan iki adet maskelerini alıyorlar. Fikir vermesi açısından belirtmek gerekirse, Güney Kore’de 1,500 won’a bir adet iki litrelik şişe su alınabiliyor.

Vatandaşların kimlik kartı gösterek yaptığı maske alımları anında bilgisayar ile merkezi sisteme aktarılıyor ve böylece insanların farklı merkezlerden ikiden fazla maske almaları engelleniyor. Ulusal sağlık sigortasına henüz kayıt olmamış yabancılara ise göçmenlik büroları aracılığıyla ücretsiz maske dağıtımı yapılıyor. 

Özetle, Güney Kore devleti maske piyasasına müdahalesiyle satış fiyatındaki olası patlamanın ve insanların maske biriktirme davranışının önüne geçti. Dünyanın diğer ülkelerinde de bugünlerde artan maske kullanımı nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunların çözümünde Güney Kore’nin benimsediği politikalar etkili olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Umut Verici! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:09:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8490

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Başbuğ, et al. Güney Kore'nin COVID-19 Salgını Sırasındaki Maske Politikası Türkiye'ye Neler Öğretebilir?. (4 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8490
Başbuğ, G., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 04). Güney Kore'nin COVID-19 Salgını Sırasındaki Maske Politikası Türkiye'ye Neler Öğretebilir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8490
G. Başbuğ, et al. “Güney Kore'nin COVID-19 Salgını Sırasındaki Maske Politikası Türkiye'ye Neler Öğretebilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 04 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8490.
Başbuğ, Gökçe. Bakırcı, Çağrı Mert. “Güney Kore'nin COVID-19 Salgını Sırasındaki Maske Politikası Türkiye'ye Neler Öğretebilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 04, 2020. https://evrimagaci.org/s/8490.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close