Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ikaria wariootia: Ediyakaran Biyotasında, Tüm Modern Hayvanların Ortak Atası Keşfedildi!

Evrim Teorisi'nin Bir Öngörüsü Daha Kanıtlandı!

4 dakika
9,942
Ikaria wariootia: Ediyakaran Biyotasında, Tüm Modern Hayvanların Ortak Atası Keşfedildi!
Evrim Ağacı Akademi: Evrimde Gelecek Tahmini ve Öngörü Yazı Dizisi

Bu yazı, Evrimde Gelecek Tahmini ve Öngörü yazı dizisinin 4 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Evrim Teorisi'nin Tahmin ve Öngörü Gücü: Evrimsel Biyoloji Neden Güçlü Bir Bilim Dalıdır?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

UC Riverside jeologları tarafından liderlik edilen bir ekip, insanlar da dahil olmak üzere bugün aşina olduğumuz birçok hayvan türünün ilk ortak atası konumunda olan bir türü keşfettiler. Ikaria wariootia isimli bu ufak ve solucan-benzeri canlı, bilinen ilk bilateriyan canlı; yani önü ve arkası tanımlanabilen, iki yönlü simetrik olan ve vücudunun her iki ucunda sindirim kanalı açıklığı bulunan bir canlı. Bulgular, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı.[1]

Süngerler ve algsi paspaslar gibi bilinen en erken çok hücreli organizmaların oldukça değişken şekilleri vardı. Ediyakaran Biyotası olarak bilinen bu canlılar, en eski karmaşık ve çok hücreli organizmaların fosillerini içermektedir. Ne var ki bunların birçoğu, günümüzdeki hayvanlarla doğrudan akraba değildir - ki bunlara Dickinsonia gibi nilüfer bitkisi benzeri bir şekle sahip canlılar da dahil; bunların ağız ve sindirim kanalı gibi birçok hayvanda bulunan özellikten yoksun olduğu bilinmektedir.

Çift taraflı simetrinin evrimi, hayvan yaşantısının evrimsel süreci için kritik bir basamaktı; çünkü bu sayede organizmalar amaca sahip bir şekilde hareket edebilmeye ve vücutlarını ortak ve başarılı bir şekilde düzenleyebilmeye başladılar. Solucanlardan böceklere, dinozorlardan insanlara kadar çok sayıda hayvanın vücudu bu basit çift yönlü simetriye sahip vücut planı çerçevesinde şekillendi.

Tüm Reklamları Kapat

Modern hayvanların genetiği üzerine araştırmalar yapan evrimsel biyologlar, tüm çift yanlı simetriye sahip hayvanların en eski ortak atasının çok basit yapılı, küçük ve oldukça ilkin duyu organlarına sahip olması gerektiğini öngörüyorlardı. Ancak bu tür bir hayvanın fosilleşmiş kalıntılarının korunması ve sonrasında bizler tarafından bulunması, imkansız değilse bile çok zor gözüküyordu.

Nilpena'dan çıkarılan I. wariootia türüne ait tip örneği. (A) Fotoğraf, (B-D) 3 boyutlu lazer taramaları
Nilpena'dan çıkarılan I. wariootia türüne ait tip örneği. (A) Fotoğraf, (B-D) 3 boyutlu lazer taramaları
PNAS

15 yıl boyunca bilim insanları, Güney Avustralya'daki Nilpena bölgesindeki Ediyakaran Dönemi'nden kalma ve 555 milyon yıl öncesine ait birikintilerin ve fosilleşmiş yuva deliği izlerinin çift yanlı simetriye sahip hayvanlar tarafından bırakıldığında hemfikirdi. Ancak bu yuva deliklerini yapan canlıya ait, bilim insanları tarafından ortaklaşa kabul edilen hiçbir fosil bulunamamıştı. Bu durum, birçok bilim insanını spekülasyonlarda bulunmaya itmişti.

UC Riverside'dan yakın geçmişte doktorasını almış olan Scott Evans ile Jeoloji Bölümü profesörlerinden Mary Droser, bu yuvaların bazılarının yakınlarında çok ufak, oval şekilli iz fosilleri olduğunu fark ettiler. NASA Eksobiyoloji fonundan aldıkları maddi destekle araştırmacıları bu fosilleri 3 boyutlu lazer tarayıcı ile inceleyebildiler ve bu fosilleri yapan şeyin daha düzenli ve tutarlı bir vücut yapısına sahip olduğunu, silindir şeklinde bir bedeni olduğunu ve bariz bir şekilde ayırt edilebilir bir kafaya, kuyruğa ve silikçe izleri görülen kaslara sahip olduğunu keşfettiler. Bu hayvanın boyutları 2-7 milimetre arasında değişiyordu ve genişliği 1 ila 2.5 milimetre kadardı. En irisi, bir pirinç tanesi boyutlarındaydı ve bu şekil ve boyutlar, söz konusu yuva deliklerini yapmak için kusursuz ölçülere sahipti. Evans şöyle diyor:

Bu hayvanların bu süre zarfı boyunca var olduklarını düşünüyorduk; ancak bunları ayırt etmenin çok zor olacağını da biliyorduk. Ama 3 boyutlu taramaları yapabildiğimiz anda, çok büyük bir keşfin eşiğinde olduğumuzu fark etmiştik.
I. wariootia'ya ait (A-B) fotoğraflar ve (C-J)  3 boyutlu lazer taramaları
I. wariootia'ya ait (A-B) fotoğraflar ve (C-J) 3 boyutlu lazer taramaları
PNAS

Araştırmacılar arasında bulunan, UC San Diego'dan Ian Hughes ve Güney Avustralya Müzesi'nden James Gehling, Ikaria wariootia adını verdikleri bu türün, bu toprak parçasının asıl sahiplerini onurlandırmak amacıyla bu ismi aldığını söylüyorlar. Cins adı olan Ikara, Adnyamathanha dilinde "buluşma noktası" anlamına geliyor. İngilizcede Wilpena Pound olarak bilinen dağ grubunun Adnyamathanha dilindeki karşılığı da bu. Tanımlayıcı ad olan wariootia ise, adını Flinders sıradağlarından Nilpena istasyonuna kadar akan Warioota Deresi'nden alıyor. Droser şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Ikaria cinsine ait yuva delikleri, diğer her şeyden daha alt katmanlarda bulunuyor. Bu tür bir karmaşıklığa sahip olan en eski fosil bu. Dickinsonia ve diğer büyük canlılar, muhtemelen evrimsel çıkmaz sokaklardı. Birçok ufak canlının da bu dönemde yaşadığını biliyorduk ve belki de aradığımız erken dönem çift yanlı simetrik hayvanların bunlar olabileceğini düşündük.
Ikaria wariootia'nın taşlarda bıraktığı izler.
Ikaria wariootia'nın taşlarda bıraktığı izler.
Droser Laboratuvarı/UCR

Kısmen daha basit bir şekle sahip olsa da, Ikaria bu döneme ait fosillere kıyasla oldukça karmaşık yapılıdır. İnce katmanlara sahip ve iyice oksijenlenmiş kumlar içerisine yuvalar kazıyordu ve bu sayede okyanus tabanında organik madde arıyordu. Bu durum, onun basit yapılı da olsa duyu organlarına sahip olduğunu gösteriyor. Ikaria'nın sahip olduğu derinlik ve kıvrım, net bir şekilde ayırt edilebilen bir ön ve arka tarafı olduğunu gösteriyor; bu da, yuvalarda bulunan ve bir yöne doğru ilerleyen yönelimlerin sebebini açıklıyor.

Yuvalar, V-şeklinde uçlara sahip; bu durum, Ikaria'nın kaslarını kasarak, bir solucan gibi ilerleyebildiğini gösteriyor. Buna peristaltik hareket deniyor. Kazdığı yuvalarda bulunan birikintinin yer değiştirdiğine yönelik kanıtlar, organizmanın gömdüğü organik malzemeyle beslendiğini gösteriyor - ki bu da, onun bir ağza, anüse ve sindirim kanalı olduğuna işaret ediyor. Droser şöyle diyor:

Bu, evrimsel biyologların başından beri tahmin ettiği şey. Onların tahminiyle bu kadar isabetli bir şekilde örtüşen bir fosil bulmuş olmak gerçekten heyecan verici.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Evrimde Gelecek Tahmini ve Öngörü Yazı Dizisi

Bu yazı, Evrimde Gelecek Tahmini ve Öngörü yazı dizisinin 4 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Evrim Teorisi'nin Tahmin ve Öngörü Gücü: Evrimsel Biyoloji Neden Güçlü Bir Bilim Dalıdır?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 22
  • Merak Uyandırıcı! 14
  • Bilim Budur! 11
  • İnanılmaz 7
  • Umut Verici! 7
  • Muhteşem! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 07:54:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9300

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. C. -. Riverside, et al. Ikaria wariootia: Ediyakaran Biyotasında, Tüm Modern Hayvanların Ortak Atası Keşfedildi!. (7 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9300
Riverside, U. o. C. -., Bakırcı, Ç. M. (2020, September 07). Ikaria wariootia: Ediyakaran Biyotasında, Tüm Modern Hayvanların Ortak Atası Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/9300
U. o. C. -. Riverside, et al. “Ikaria wariootia: Ediyakaran Biyotasında, Tüm Modern Hayvanların Ortak Atası Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 07 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9300.
Riverside, University of California -. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ikaria wariootia: Ediyakaran Biyotasında, Tüm Modern Hayvanların Ortak Atası Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 07, 2020. https://evrimagaci.org/s/9300.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close