Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Erken Optimizasyon: Mükemmelliğin Bir Yeri ve Zamanı Vardır!

İhtiyaç Doğmadan veya Uygun Ortam Oluşmadan Ulaşmaya Çalıştığınız Mükemmellik, Zaman ve Para Kaybı Yaratabilir!

Erken Optimizasyon: Mükemmelliğin Bir Yeri ve Zamanı Vardır! Pixabay
9 dakika
834
  • Uygulamalı Psikoloji
  • Davranış Analizi
Evrim Ağacı Akademi: Bilime Dayalı Kişisel Gelişim Yazı Dizisi

Bu yazı, Bilime Dayalı Kişisel Gelişim yazı dizisinin 30. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Stanford Marshmallow Deneyi Nedir? Çocukken Sergilenen Öz Kontrol, Yetişkinlikte Başarıyı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al

Erken optimizasyon, bir şeyi haddinden erken mükemmelleştirmeye çalışmak anlamına gelir. Örneğin bir yazılımcı, ihtiyaç duyulup duyulmayacağı kesinleşmeden kusursuz bir kod yazmaya çalışıyorsa erken optimizasyonda bulunuyordur.

Erken optimizasyon, kaynakların boşa harcanması ve hatalarda artış gibi çeşitli sorunlara neden olabilir ve bu sebeple kavranması son derece önemlidir. Bu çerçevede makalemizde bu kavramı öğrenecek ve uğraştığınız şeyleri nasıl zamanında optimize edebileceğinizi, optimizasyon için elverişli koşulları göreceksiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Erken Optimizasyon Örnekleri

İnsanlar hayatlarının birçok alanında birçok şekilde erken optimizasyon yaparlar. Kayda değer örnekler arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Bir kod temelinin belirli fonksiyonlarını haddinden erken, hatta kod temelinde yapılacak gerekli bir değişiklikle harcanan zaman ve çabanın boşa gitme ihtimalini gözardı ederek optimize etmeye çalışmak.
  • Bir girişimi, henüz bir kullanıcısı yokken yüz milyonlarca kullanıcıya ölçeklenebilecek şekilde yapılandırmak amacıyla çok fazla kaynak (zaman ve çaba) harcamak.
  • Üretilecek ürüne dair bir pazar araştırması yapmadan ("Ürün satılır mı, satılırsa kimler alır?" gibi soruları sormadan) bolca kaynak harcayarak bir şirket kurmak.
  • Bir hobiye başlamadan önce hobi ekipmanlarınının en kalitelisini satın almak ve böylelikle kaynak israfında bulunmak.

Not: Bu senaryoların bazılarında gerçekleşen belirli bir optimizasyonun erken veya zamanında olup olmadığı, yapılma sebebi gibi faktörlere bağlı olarak gerekçelendirilmektedir. Örneğin bir kimse, geçmiş deneyimleri çerçevesinde başlayacağı hobiyi bırakmayacağını biliyorsa ve en kaliteli hobi ekipmanlarını, bu hobi ekipmanlarını seçecek güvenilir bir uzman eşliğinde satın alıyorsa bu optimizasyon erken değil, yerinde bir optimizasyon olarak değerlendirilir.

Tüm Reklamları Kapat

Olia Danilevich

"Erken Optimizasyon Bütün Kötülüklerin Anasıdır"

Erken optimizasyon kavramı, bir bilgisayar bilimci olan Donald Knuth'un yazılım dünyasında "Erken optimizasyon bütün kötülüklerin anasıdır." cümlesiyle popülerlik kazanmıştır.

Bu cümle, örneğin programcıların programlarının kritik önem taşımayan bölümleriyle uğraşmalarına sebep olarak zaman kaybı yaşatan, kod bakımı gibi alanlarda sorunlara sebep olacak değişiklikler yapmalarına ortam veren erken ve gereksiz optimizasyon sorununa ışık tutmaktadır. Knuth, bu cümlenin yanında aynı zamanda faydalı optimizasyonların tespit edilmesinin ve uygulanmasının önemini de vurgulamaktadır; ancak faydalı optimizasyona ilişkin vurguladığı şeyler erken optimizasyon alanında kendi ismiyle yürüyen tartışmalarda genellikle göz ardı edilmektedir.

Knuth'un erken optimizasyon kavramı ve "Erken optimizasyon bütün kötülüklerin anasıdır." söylemi şu alıntı çerçevesinde popülerlik kazanmıştır:[1]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Verimlilik kültünün bir zulüme döndüğü yönünde hiçbir şüphe yoktur. Yazılımcılar programlarının kritik olmayan bölümlerinin hızını düşünmeye veya bu hız hakkında endişelenmeye devasa boyutlarda zaman harcamaktadır ve bu çerçevede yaptıkları değişiklikler, debugging ve koruma alanlarında ciddi olumsuz etkiler yaratmaktadır. Verimlilik getirecek küçük şeyleri şöyle bir %97 oranında göz ardı etmeliyiz: Erken optimizasyon bütün kötülüklerin anasıdır.

Ancak o kritik %3'lük kısımda doğan fırsatları da değerlendirmemek olmaz. İyi bir yazılımcı bu rakamları gördüğü gibi işini savsaklamaz; kodunu dikkatle inceler, tabi incelemesi gereken bölümler/kodlar tespit edildikten sonra.

Knuth, 1974 senesinde verdiği bir başka derste şu makaleye atıfta bulunmaktadır:[2]

Programların kalitesini belirleyen önemli unsurlardan bir diğeri de bir programın bilgisayarın sunduğu kaynakları ne denli verimli kullanabildiğidir. üzülerek belirtiyorum ki günümüzde birçok insan program verimliliğini yerin dibine sokuyor ve gereksiz olduğunu söylüyor. Bunun sebebi ise verimliliğin tek kayda değer kriter olarak kabul edildiği zamanlardan günümüze taşınan alışkanlıklar. Eskiden yazılımcılar verimlilik ile haddinden fazla haşır neşir olup gereksiz düzeyde karmaşık kodlar yazardı; bunun sonucu olarak da debugging ve koruma zorlukları yaşandı ve yazılımların net verimliliği düştü.

Gerçek sorun yazılımcıların yanlış yerlerde ve yanlış zamanlarda verimlilik üzerine çok fazla kafa yormasıydı. Erken optimizasyon, programlamada bütün (bütün değilse de çoğu) kötülüklerin anasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Yani demem o ki bir lirada bir kuruşun hesabını yapmamalı ve verimliliği toplam işleme süresi veya alanı kapsamında kazandığımız yüzdeler olarak düşünmemeliyiz. Bir araba aldığımızda fiyat etiketinde 50-100 dolarlık bir fark hiç mi hiç dikkatimizi çekmez; ama 50 sentlik bir ürünü 25 sente almak için bir başka dükkana gidebiliriz. Özetle verimliliğin yeri ve zamanı vardır; Computing Surveys dergisinin son sayısında yayınlanan makalemde de verimliliğin rolünü detaylıca inceledim.

Bu kavramı popülerleştiren isim Knuth olmasına karşın kavram Tony Hoare ve Edsger Dijkstra dahil olmak üzere birçok kişiye de atfedilmektedir ve Knuth'un kendisi de 1989 senesinde "erken optimizasyon tüm kötülüklerin anasıdır" ifadesiyle Hoare'a atıfta bulunmuştur.[3], [4], [5] Buna karşın kanıtlar cümlenin Knuth'a ait olduğunu göstermektedir.[6]

Son olarak erken optimizasyonun "Gerçekten ihtiyacınız olduğunda uygulayın, ihtiyacınız olabileceğini düşündüğünüzde değil!" anlamına gelen ihtiyacın olmayacak (YAGNI) prensibi ve görece küçük sorunlara orantısız kaynak harcanması fenomeni anlamına gelen boşa pedal çevirme kavramı dahil olmak üzere birçok kavramla yakından ilişkili olduğunu göz önünde bulundurmak önemlidir.[7]

Not: Optimizasyon, erken uygulanmak haricinde amaçsız olması (bir faydası olmaması), yatırım boyutuna karşın küçük bir geri dönüş sağlaması (uygulanmasının getireceği kârdan daha maliyetli olması), ters tepmesi (çözdüğünden daha fazla sorun çıkarması) dahil olmak üzere farklı biçimlerde de sorunlara müsaittir. Bu potansiyel sorunlar, Knuth'un erken optimizasyona değindiği kaynaklarda bir noktaya kadar ele alınmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Pixabay

Erken Optimizasyonun Tehlikeleri

Erken optimizasyon, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sorunlara sebep olabilir:[8]

  • Kaynak israfı: Örneğin zaman, emek ve para harcadığınız bir şeyin tamamen gereksiz olduğunu görebilirsiniz.[9]
  • Artan hatalar: Yetersiz bilgiyle karar alıyorsanız yapacağınız hatalar artacaktır.
  • Daha kötü sonuçlar: Erken optimizasyona harcadığınız kaynakları ziyan etmek istemeyebilir, bu kaynaklardan faydalanabilmek için de daha kötü bir eylem planını tercih etmek zorunda kaldığınızı hissedebilirsiniz.[10]
  • Olumsuz duygular: Harcadığınız onca emeğin konuyla bir ilgisi kalmadığını görünce cesaretiniz kırılabilir veya hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Erken Optimizasyonun Sebepleri

İnsanlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok sebeple erken optimizasyon sürecine girerler:

  • Erken optimizasyon süreci, üzerinde çalışması görece kolay şeylere odaklanabilmeyi sağlar. Örneğin bir kimse zor bir hobiye başlamak istiyorsa en iyi ekipmanları araştırarak erken optimizasyon tuzağına düşebilir. Zira bu şekilde yapılan bir erken optimizasyon hobiye başlamaktan daha kolay (ve muhtemelen daha eğlenceli ve daha az korkutucu) bir yoldur.
  • İlerleme hissi verir. Örneğin bir kimse bir şirket açmak istiyorsa ve bir şirketi nasıl açabileceğini bilmiyorsa, logoyu optimize etmeye çokça zaman harcamak bu kimseye ilerleme kaydettiğini hissettirir.
  • Geleceğe dair hayallere dalmanın bir yoludur. Örneğin bir kimse bir mobil uygulama geliştirmek istiyor ve bunu nasıl yapacağını bilmiyorsa uygulama piyasaya sürüldüğünde rekabetçisi haline gelecek uygulamaları araştırarak bir erken optimizasyon yapabilir. Bu erken optimizasyon, bu kimsenin geliştirdiği uygulamanın başarılı olacağı hissini verir.
  • Bir kimse, hayatındaki öncelikleri belirleyemiyor olabilir. Örneğin kod yazan bir kimse emeklerinin fırsat maliyetini (kod yazmak yerine yapabilecekleri başka şeylerin değeri) göz önünde bulundurmuyorsa yazdıkları kodun önemli olmayan kısımlarını gerek olmadığı halde mükemmel hale getirmeye çalışabilir.
  • Geçmiş deneyimleri, şimdiki zaman davranışlarını uygunsuz şekilde dikte ediyor olabilir. Örneğin bir öğrenci, staj süresine kadar mükemmel notlarla eğitim almış olabilir. Bu öğrenci stajı sırasında da mükemmel bir kod yazmaya çalışarak boşa emek harcayabilir.
  • Sosyal kaygılar. Örneğin bir kimse, diğer insanların davranış şekillerine uymak amacıyla, bir şeyleri kaçıracağı korkusuyla veya (bir patron beklentisi olarak) çalışıyor gibi görünmeleri gerektiği için erken optimizasyon sürecine girebilir.
  • Başkaca altta yatan fenomenler. Örneğin bir kimse, eylem halinde bulunması gerektiğini hissettiği eylem önyargısı, erişilmesi mümkün olmayan kusursuzluğu hedeflediği mükemmelliyetçilik, doyum hissine ulaşmak amacıyla işlerini aceleye getirdiği önceleme (İng: "precrastination") veya bir şeyi ertelemek için başka bir şeyle uğraştıkları erteleme (İng: "procrastination") fenomenleri çerçevesinde erken optimizasyon davranışında bulunabilir.

Bu sebeplerin farklı kombinasyonları farklı koşullar altında insanların erken optimizasyonlarını besleyebilir ve bazıları (örneğin geleceğe dair hayal kurma), öncelikle duygusal temellere (iyi hissetmeye) dayandığı için motive olarak değerlendirilebilir. Ancak motive sebeplerin yanında bir de demotive sebepler vardır; örneğin bir kimsenin önceliklerini belirleyememesi genellikle duygusal temellere dayanmaz.

Erken Optimizasyondan Nasıl Kaçınılır?

Erken optimizasyondan kaçınmak için bir şeyleri optimize etmeye karar vermeden/nasıl optimize edeceğinizi belirlemeden önce bir durum değerlendirmesi yapmalısınız. Bu durum değerlendirmesinde kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Antik Dünya - Aklayakın 3

Antik dünyada yaşam nasıldı? Bir zaman makinemiz olsa ve gidebilseydik Antik Roma’da neler görürdük mesela? Parıltılı beyaz tapınaklar ve togalara bürünmüş Romalılar mı? Forumda konuşma yapan Cicero’yu mu? Atina’da gezinseydik fikirleriyle Atinalıları çileden çıkaran Sokrates’e mi rastlardık? Parthenon’un görkeminden gözlerimizi alabilir miydik?

Bu kitapta Antik Çağ’a dair bu tür klişe imgeler yok.

İngiltere’nin önemli tarihçilerinden Jerry Toner’la bambaşka bir antik dünya yolculuğuna hoş geldiniz: Sokaklar ölüm ve çöp kokuyor. Seçkin azınlık dışındaki herkes sürekli fakirleşme, açlık ve ölüm tehdidi altında yaşıyor. Belediye, köle cezalandırma hizmeti veriyor. Bebekler satılıyor, kadınlar satılıyor, erkekler satılıyor. Cinsellikte, kimin kimle ne yaptığına değil, kimin üstte olduğuna bakılıyor. Duvar yazıları bilgelik değil, bol küfürlü mesajlar içeriyor.

Jerry Toner, böyle bir dünyada sıradan bir kadın, esnaf ya da köle olmanın anlamını sorguluyor. Antik dünyayı anlayabilmek için Antik Yunan ve Roma’yı tek başlarına değil, dönemlerinin küresel güçleriyle birlikte değerlendiriyor. Mesela Yunan metinlerinde barbarlar olarak geçen Persler sahiden öyle miydiler? Yunanlar hakkında ne düşünüyorlardı? Roma İmparatorluğu, Antik Çin’le karşılaştırıldığında nasıl duruyordu? Batı’nın İslam’a bakışını şekillendiren neydi?
Antik Dünya’yı okumak, hangi fikirlerin çağdan çağa “yeniden icat edilerek” kullanıldığını, hangi davranışların hemen hiç değişmeden nesilden nesile geçtiğini görmemizi, modern dünyaya dair cevaplamakta zorlandığımız sorulara başka bir gözle bakabilmemizi sağlıyor.

Aklayakın serisi, mühim fikirler/zamanlar üzerine, önemli zihinler tarafından kaleme alınmış kısa ama tesirli kitaplardan oluşuyor.

Devamını Göster
₺72.00
Antik Dünya - Aklayakın 3

  • Neyi optimize etmek istiyorsunuz? Örneğin yapacağınız optimizasyonun olumlu bir etkisi olacağına inanıyor musunuz, yoksa optimizasyonu bir başka şeyi ertelemek için mi kullanıyorsunuz?
  • Optimizasyonun faydaları neler olacak? Spesifik olarak bu optimizasyon size kısa ve uzun vadede neler kazandıracak?
  • Optimizasyon size neye mal olacak? Bu optimizasyon için hangi kaynaklardan (zaman ve para) ne kadar harcama yapmanız gerekecek?
  • Optimizasyon yerine yapabileceğiniz bir şey var mı? Mesela üzerinde çalışabileceğiniz daha faydalı bir şey?
  • Optimizasyonun olası tehlikeleri neler? Yaptığınız optimizasyon elinizde yeterli bilgi olmadığı için ilerleyen vadede daha kötü bir eylem planınızı benimsemenizi gerektirecek mi?
  • Bu optimizasyonun işlevini kaybetmesi ne kadar mümkün? Bir optimizasyonun işlevini kaybetme ihtimali olması bu optimizasyonu kesinlikle yapmamanız gerektiği anlamına gelmez; ancak bu ihtimali ve ilgili diğer unsurları (optimizasyon işlevini kaybetmeden önce sağlayacağı faydalar, vb.) da göz önünde bulundurmalısınız.
  • Optimizasyonu bir süre bekletmenin avantajları ve dezavantajları neler? Örneğin bundan bir hafta sonra elinizde daha fazla bilgi olacaksa beklemenin zararı olur mu?

Bu soruları değerlendirirken tüm optimizasyonların erken optimizasyon olmadığını göz önünde bulundurmak önemlidir. Yani tüm optimizasyon çabalarından kaçınmak yerine bir şeyi optimize etmeden önce durum değerlendirmesi yaptığınızdan emin olmalısınız.[9] Örneğin bir optimizasyon bir projenin erken safhalarında yapılmış olsa bile optimizasyon yapma bedelinin düşüklüğü ve faydalarının yüksekliği bu optimizasyonu değerli kılabilir.

Bu durum aynı zamanda erken optimizasyon kavramını popülerleştiren orijinal alıntıda da yinelenmektedir: "Verimlilik getirecek küçük şeyleri şöyle bir %97 oranında göz ardı etmeliyiz: erken optimizasyon bütün kötülüklerin anasıdır. Ancak o kritik %3'lük kısımda doğan fırsatları da değerlendirmemek olmaz."

Özetle erken optimizasyondan kaçınmak için optimizasyon yapıp yapmayacağınıza, yapacaksanız nasıl yapacağınıza karar vermeden önce durum değerlendirmesi yapmalısınız. Bu durum değerlendirmesinde de neden optimizasyon yapmak istediğinizi, optimizasyonun bedel ve tehlikelerini ve optimizasyon yerine yapabileceğiniz şeyleri de göz önünde bulundurmalısınız.

Not: Optimizasyon yapıp yapmamaya karar verirken faydalanabileceğiniz bir kavram (Pareto Prensibi olarak da bilinen) 80/20 kuralıdır. Bu kural, bu bağlamda deneyimleyeceğiniz olumlu sonuçların %80'inin yaptığınız işin %20'sinden geleceğini öne sürer.

Soumil Kumar

Özet ve Sonuçlar

  • Erken optimizasyon, bir şeyi haddinden erken (özellikle mükemmelleştirme hedefiyle) geliştirme çabasına verilen isimdir. Bir yazılım kodunun belirli bir bölümünü, ihtiyaç duyulacağı kesin bile değilken epey vakit harcayarak mükemmelleştirmeye çalışmak buna örnek olarak verilebilir.
  • Erken optimizasyon kaynak israfı, hata ve olumsuz duygularda artış ve beklenenden daha kötü sonuçlar gibi birçok soruna sebep olabilir.
  • İnsanlar daha kolay başa çıkabileceği sorunlara odaklanmak, iyi önceliklendirme yapamamak ve çevrelerindeki insanların davranış kalıplarına uygun davranmak gibi birçok sebeple erken optimizasyon yaparlar.
  • Erken optimizasyondan kaçınmak için bir şeyi optimize edip etmeyeceğinize ve edecekseniz nasıl optimize edeceğinize karar vermeden önce neden optimize etmek istediğinizi kendinize sorarak, maliyet ve tehlikelerini belirleyerek ve optimizasyon yerine daha verimli bir şey yapıp yapamayacağınızı düşünerek bir durum değerlendirmesi yapmalısınız.
  • Bütün optimizasyonlar erken değildir. Bundan ötürü optimizasyondan tamamıyla kaçınmak yerine hangi optimizasyonları yapmanın yerinde olduğunu belirlemelisiniz.
Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Bilime Dayalı Kişisel Gelişim Yazı Dizisi

Bu yazı, Bilime Dayalı Kişisel Gelişim yazı dizisinin 30. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Stanford Marshmallow Deneyi Nedir? Çocukken Sergilenen Öz Kontrol, Yetişkinlikte Başarıyı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
32
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Erken optimizasyon, bir şeyi haddinden erken mükemmelleştirmeye çalışmak anlamına gelir.

Erken optimizasyon kavramı, bir bilgisayar bilimci olan Donald Knuth'un yazılım dünyasında "Erken optimizasyon bütün kötülüklerin anasıdır." cümlesiyle popülerlik kazanmıştır.

Kaynak israfı, artan hatalar, daha kötü sonuçlar, olumsuz duygular gibi çeşitli tehlikeleri olabilir.

Erken optimizasyondan kaçınmak için bir şeyleri optimize etmeye karar vermeden/nasıl optimize edeceğinizi belirlemeden önce bir durum değerlendirmesi yapmalısınız.

Bütün optimizasyonlar erken değildir. Bundan ötürü optimizasyondan tamamıyla kaçınmak yerine hangi optimizasyonları yapmanın yerinde olduğunu belirlemelisiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/04/2023 01:29:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13188

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jeoloji
Metal
Kırmızı
Botanik
Dünya Dışı Yaşam
Çalışma
Sars
Ay Görevleri
Endokrin Sistemi
Salgın
Cinsiyet
Müzik
Astronomi
Sağlık Bilimleri
Cinsel Yönelim
Antikor
Alkol
Kamuflaj
Einstein
Fizik
Samanyolu Galaksisi
Elektromanyetizma
Hızlı
Hayatta Kalma
Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması (Cmb)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Size Özel
Güncel
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Shatz, et al. Erken Optimizasyon: Mükemmelliğin Bir Yeri ve Zamanı Vardır!. (7 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 1 Nisan 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13188
Shatz, I., Karagözoğlu, M. (2022, November 07). Erken Optimizasyon: Mükemmelliğin Bir Yeri ve Zamanı Vardır!. Evrim Ağacı. Retrieved April 01, 2023. from https://evrimagaci.org/s/13188
I. Shatz, et al. “Erken Optimizasyon: Mükemmelliğin Bir Yeri ve Zamanı Vardır!.” Edited by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, 07 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/13188.
Shatz, Itamar. Karagözoğlu, Mert. “Erken Optimizasyon: Mükemmelliğin Bir Yeri ve Zamanı Vardır!.” Edited by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, November 07, 2022. https://evrimagaci.org/s/13188.

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
Geri Bildirim Gönder
Paylaş
Reklamsız Deneyim

Evrim Ağacı'ndaki reklamları, bütçenize uygun bir şekilde, kendi seçtiğiniz bir süre boyunca kapatabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, kaç ay boyunca kapatmak istediğinizi aşağıdaki kutuya girip tek seferlik ödemenizi tamamlamak:

10₺/ay
x
ay
= 30
3 Aylık Reklamsız Deneyimi Başlat
Evrim Ağacı'nda ücretsiz üyelik oluşturan ve sitemizi üye girişi yaparak kullanan kullanıcılarımızdaki reklamların %50 daha az olduğunu, Kreosus/Patreon/YouTube destekçilerimizinse sitemizi tamamen reklamsız kullanabildiğini biliyor muydunuz? Size uygun seçeneği aşağıdan seçebilirsiniz:
Evrim Ağacı Destekçilerine Katıl
Zaten Kreosus/Patreon/Youtube Destekçisiyim
Reklamsız Deneyim
Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Destek Ol

Devamını Oku
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara
Moderatöre Bildir

Raporlama sisteminin amacı, platformu uygunsuz biçimde kullananların önüne geçmektir. Lütfen bir içeriği, sadece düşük kaliteli olduğunu veya soruya cevap olmadığını düşündüğünüz raporlamayınız; bu raporlar kabul edilmeyecektir. Bunun yerine daha kaliteli cevapları kendiniz girmeye çalışın veya size sunulan (oylama gibi) diğer araçlar ile daha kaliteli cevaplara teşvik edin. Kalitesiz bulduğunuz içerikleri eleyebileceğiniz, kalitelileri daha ön plana çıkarabileceğiniz yeni araçlar geliştirmekteyiz.

Kural İhlali Seç
Öncül Ekle
Sonuç Ekle
Mantık Hatası Seç
Kural İhlali Seç
Soru Sor
Aşağıdaki "Soru" kutusunu sadece soru sormak için kullanınız. Bu kutuya soru formatında olmayan hiçbir cümle girmeyiniz. Sorunuzla ilgili ek bilgiler vermek isterseniz, "Açıklama" kısmına girebilirsiniz. Soru kısmının soru cümlesi haricindeki kullanımları sorunuzun silinmesine ve UP kaybetmenize neden olabilir.
Görsel Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, aklınıza takılan soruları sorabilmeniz ve diğerlerinin sorularını yanıtlayabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Gerçekten soru sorun, imâdan ve yüklü sorulardan kaçının.
Sorularınızın amacı nesnel olarak gerçeği öğrenmek veya fikir almak olmalıdır. Şahsi kanaatinizle ilgili mesaj vermek için kullanmayın; yüklü soru sormayın.
2
Bilim kimliğinizi kullanın.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla sorular ve cevaplar, bilimsel perspektifi yansıtmalıdır. Geçerli bilimsel kaynaklarla doğrulanamayan bilgiler veya reklamlar silinebilir.
3
Düzgün ve insanca iletişim kurun.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Sahtebilimi desteklemek yasaktır.
Sahtebilim kategorisi altında konuyla ilgili sorular sorabilirsiniz; ancak bilimsel geçerliliği bulunmayan sahtebilim konularını destekleyen sorular veya cevaplar paylaşmayın.
5
Türkçeyi düzgün kullanın.
Şair olmanızı beklemiyoruz; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması ve temel düzeyde yazım ve dil bilgisi kurallarına uyması gerekmektedir.
Soru Ara
Aradığınız soruyu bulamadıysanız buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Alıntı Ekle
Eser Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Formu olabildiğince eksiksiz doldurun.
Girdiğiniz sözün/alıntının kaynağı ne kadar açıksa o kadar iyi. Açıklama kısmına kitabın sayfa sayısını veya filmin saat/dakika/saniye bilgisini girebilirsiniz.
2
Anonimden kaçının.
Bazı sözler/alıntılar anonim olabilir. Fakat sözün anonimliğini doğrulamaksızın, bilmediğiniz her söze/alıntıya anonim yazmayın. Bu tür girdiler silinebilir.
3
Kaynağı araştırın ve sorgulayın.
Sayısız söz/alıntı, gerçekte o sözü hiçbir zaman söylememiş/yazmamış kişilere, hatalı bir şekilde atfediliyor. Paylaşımınızın site geneline yayılabilmesi için kaliteli kaynaklar kullanın ve kaynaklarınızı sorgulayın.
4
Ofansif ve entelektüel düşünceden uzak sözler yasaktır.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
5
Sözlerinizi tırnak (") içine almayın.
Sistemimiz formatı otomatik olarak ayarlayacaktır.
Gönder
Tavsiye Et
Aşağıdaki kutuya, [ESER ADI] isimli [KİTABI/FİLMİ] neden tavsiye ettiğini girebilirsin. Ne kadar detaylı ve kapsamlı bir analiz yaparsan, bu eseri [OKUMAK/İZLEMEK] isteyenleri o kadar doğru ve fazla bilgilendirmiş olacaksın. Tavsiyenin sadece negatif içerikte olamayacağını, eğer bu sistemi kullanıyorsan tavsiye ettiğin içeriğin pozitif taraflarından bahsetmek zorunda olduğunu lütfen unutma. Yapıcı eleştiri hakkında daha fazla bilgi almak için burayı okuyabilirsin.
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform; okuduğunuz kitaplara, izlediğiniz filmlere/belgesellere veya takip ettiğiniz YouTube kanallarına yönelik tavsiylerinizi ve/veya yapıcı eleştirel fikirlerinizi girebilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Önceliğimiz pozitif tavsiyelerdir.
Bu platformu, beğenmediğiniz eserleri yermek için değil, beğendiğiniz eserleri başkalarına tanıtmak için kullanmaya öncelik veriniz. Sadece negatif girdileri olduğu tespit edilenler platformdan geçici veya kalıcı olarak engellenebilirler.
2
Tavsiyenizin içeriği sadece negatif olamaz.
Tavsiye yazdığınız eserleri olabildiğince objektif bir gözlükle anlatmanız beklenmektedir. Dolayısıyla bir eseri beğenmediyseniz bile, tavsiyenizde eserin pozitif taraflarından da bahsetmeniz gerekmektedir.
3
Negatif eleştiriler yapıcı olmak zorundadır.
Eğer tavsiyenizin ana tonu negatif olacaksa, tüm eleştirileriniz yapıcı nitelikte olmak zorundadır. Yapıcı bir tarafı olmayan veya tamamen yıkıcı içerikte olan eleştiriler silinebilir ve yazarlar geçici veya kalıcı olarak engellenebilirler.
4
Düzgün ve insanca iletişim kurun.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
5
Türkçeyi düzgün kullanın.
Şair olmanızı beklemiyoruz; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması ve temel düzeyde yazım ve dil bilgisi kurallarına uyması gerekmektedir.
Eser Ara
Aradığınız eseri bulamadıysanız buraya tıklayarak ekleyebilirsiniz.
Tür Ekle
Üst Takson Seç
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, yaşamış ve yaşayan bütün türleri filogenetik olarak sınıflandırdığımız ve tanıttığımız Yaşam Ağacı projemize, henüz girilmemiş taksonları girebilmeniz için geliştirdiğimiz bir platformdur. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Takson adlarını doğru yazdığınızdan emin olun.
Taksonların sadece ilk harfleri büyük yazılmalıdır. Latince tür adlarında, cins adının ilk harfi büyük, diğer bütün harfler küçük olmalıdır (Örn: Canis lupus domesticus). Türkçe adlarda da sadece ilk harf büyük yazılmalıdır (Örn: Evcil köpek).
2
Taksonlar arası bağlantıları doğru girin.
Girdiğiniz taksonun üst taksonunu girmeniz zorunludur. Eğer üst takson yoksa, mümkün olduğunca öncelikle üst taksonları girmeye çalışın; sonrasında daha alt taksonları girin.
3
Birden fazla kaynaktan kontrol edin.
Mümkün olduğunca ezbere iş yapmayın, girdiğiniz taksonların isimlerinin birden fazla kaynaktan kontrol edin. Alternatif (sinonim) takson adlarını girmeyi unutmayın.
4
Tekrara düşmeyin.
Aynı taksonu birden fazla defa girmediğinizden emin olun. Otomatik tamamlama sistemimiz size bu konuda yardımcı olacaktır.
5
Mümkünse, takson tanıtım yazısı (Taksonomi yazısı) girin.
Bu araç sadece taksonları sisteme girmek için geliştirilmiştir. Dolayısıyla taksonlara ait minimal bilgiye yer vermektedir. Evrim Ağacı olarak amacımız, taksonlara dair detaylı girdilerle bu projeyi zenginleştirmektir. Girdiğiniz türü daha kapsamlı tanıtmak için Taksonomi yazısı girin.
Gönder
Tür Gözlemi Ekle
Tür Seç
Fotoğraf Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, bizzat gözlediğiniz türlerin fotoğraflarını paylaşabilmeniz için geliştirilmiştir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Net ve anlaşılır görseller yükleyin.
Her zaman bir türü kusursuz netlikte fotoğraflamanız mümkün olmayabilir; ancak buraya yüklediğiniz fotoğraflardaki türlerin özellikle de vücut deseni gibi özelliklerinin rahatlıkla ayırt edilecek kadar net olması gerekmektedir.
2
Özgün olun, telif ihlali yapmayın.
Yüklediğiniz fotoğrafların telif hakları size ait olmalıdır. Başkası tarafından çekilen fotoğrafları yükleyemezsiniz. Wikimedia gibi açık kaynak organizasyonlarda yayınlanan telifsiz fotoğrafları yükleyebilirsiniz.
3
Paylaştığınız fotoğrafların telif hakkını isteyemezsiniz.
Yüklediğiniz fotoğraflar tamamen halka açık bir şekilde, sınırsız ve süresiz kullanım izniyle paylaşılacaktır. Bu fotoğraflar nedeniyle Evrim Ağacı’ndan telif veya ödeme talep etmeniz mümkün olmayacaktır. Kendi fotoğraflarınızı başka yerlerde istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
4
Etik kurallarına uyun.
Yüklediğiniz fotoğrafların uygunsuz olmadığından ve başkalarının haklarını ihlâl etmediğinden emin olun.
5
Takson teşhisini doğru yapın.
Yaptığınız gözlemler, spesifik taksonlarla ilişkilendirilmektedir. Takson teşhisini doğru yapmanız beklenmektedir. Taksonu bilemediğinizde, olabildiğince genel bir taksonla ilişkilendirin; örneğin türü bilmiyorsanız cins ile, cinsi bilmiyorsanız aile ile, aileyi bilmiyorsanız takım ile, vs.
Gönder
Tür Ara
Aradığınız türü bulamadıysanız buraya tıklayarak ekleyebilirsiniz.