Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

"Yeterince İyi", Yeterince İyidir: İşlerinizi Bitirmek İstiyorsanız, Mükemmelliyetçiliği Bir Kenara Bırakmalısınız!

9 dakika
7,034
"Yeterince İyi", Yeterince İyidir: İşlerinizi Bitirmek İstiyorsanız, Mükemmelliyetçiliği Bir Kenara Bırakmalısınız!
Podcast
16:12
Çağlar Sansar
Seslendiren
Bionluk Logo sponsorluğunda seslendirildi.
44
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

"Yeterince iyi" ilkesi, bir şeye ne kadar kaynak sunarsanız sunun onu anlamlı ölçüde iyileştiremiyorsanız, o şeyi olduğu gibi bitirip yolunuza devam etmenizi önerir. Aslında bu; zaman, para ve efor gibi oldukça değerli kaynakları pek de büyük bir fark yaratamayacakları bir yere harcamak yerine, "yeterince iyiyse yeterince iyidir" fikrine kucak açmanız gerektiği anlamına gelir.

Örneğin, yazdığınız bir makaleyi gözden geçirdiğinizi düşünelim. Öyle bir nokta olacak ki, zaten yeterince iyi bir yazı olduğu için, ne kadar uğraşırsanız uğraşın yazının kalitesinde anlamlı bir değişiklik yapamayacak hale geleceksiniz. Üstelik daha değerli pek çok aktivite yapabilecekken bunu yaparak zamanınızı boş yere harcamış olacaksınız.

"Yeterince iyi" ilkesi çeşitli durumlarda kullanışlı olabilir, özellikle de konu kişisel üretkenliğinizi artırmak olduğunda. Dolayısıyla bu makaleyi dikkatle okumanızda fayda var.

Tüm Reklamları Kapat

"Yeterince İyi" İlkesine Örnekler

"Yeterince iyi" kavramının insanların çalışmalarına rehberlik edebileceği bazı örnekler şunlardır:

  • Spora başlamak isteyen birinin, en azından başlangıçta, mükemmel bir egzersiz programı bulmaya çalışıp sporu ertelemesi yerine yeterince iyi olan bir başlangıç programı oluşturması spora başlamasına yardımcı olabilir.
  • Kitap yazan birinin, çalışmasının yeterince iyi olduğu noktada başkalarından geri bildirim istemeye başlayabilmesi, eseri ortaya koymadan onu sürekli yeniden gözden geçirdiği bir durumdan kaçınmasına yardımcı olabilir.
  • Yeni bir yazılım üzerinde çalışan birinin, ilk aşamalarda ilerlemenin ne zaman yeterince iyi olduğunu bulması, daha sonra önemli ölçüde değişmesi muhtemel olan bir kod için çok fazla zaman ve çaba harcayarak erken optimizasyon yapması yerine iyi bir ilerleme kaydetmesine yardımcı olabilir.
  • Yeni bir ürünü test etmek isteyen birinin, ürünün mükemmel olmasa da yeterince iyi olduğundan emin olması, ürün/pazar uyumuna sahip olmayan bir ürüne fazlaca zaman ve para yatırmasını önlemeye yardımcı olabilir. (Not: Böylesi bir ürün genellikle "minimum viable product", yani riske karşı en yüksek yatırım getirisine sahip üründür.)

Ancak şunu unutmamak gerekir ki, tüm bu durumlarda "yeterince iyi" olarak tanımlanan seviyenin amaçlarınız için gerçekten yeterince iyi olduğundan emin olmalısınız. Örneğin, egzersiz planınız aslında olması gerektiği kadar iyi değilse, etkisiz oluşu yüzünden motivasyonunuzu kaybedip çalışmayı bırakabilirsiniz veya çok tehlikeli olabilir ve yaralanmanızla sonuçlanabilir.

Aynı şekilde eğer yeterince iyi bir şekilde gözden geçirmeden kitabınızı geri bildirim almak için yollarsanız insanlar kitabı bitirmek istemeyebilir ya da size yardımcı tavsiyelerde bulunamayabilirler.

Yine benzer şekilde, aslında yeterince iyi olmayan bir ürünü piyasaya sürerseniz ürün yalnızca bazı önemli özelliklerden noksan olduğu için başarısız olur ve sırf bu yüzden kaynaklarınızı kaybedebilir, iyi bir fırsatı kaçırabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Genel olarak, bu örnekler "yeterince iyi" ilkesinin değerini vurgularken aynı zamanda bu ilkeyi hayata geçirirken bunu dikkatli bir şekilde yapmanız gerektiğini gösterir. Yani yeterince iyi olarak belirlediğiniz seviyenin gerçekten yeterince iyi olduğundan emin olmalısınız.

"Yeterince İyi" İlkesini Uygulamak

Yeterince iyi ilkesini uygulamak "mutlaka düşük kalitede işler yapmaya gayret etmelisiniz" anlamına gelmez. Aksine, çalışmanızın sonucuna ve neyi başarmayı umduğunuza bağlı olarak, kendinize özgü koşullarınızda "yeterince iyi"yi açıkça tanımlamanız gerektiği anlamına gelir. Bu tanım farklı senaryolarda çeşitlilik gösterecektir ve bazı durumlarda yeterince iyi standardınız oldukça yüksek olabilir.

Örneğin, akademik bir makaleyi yayına hazırlarken, prestijli bir dergide kabul edilebilmesi için sonucun genellikle yüksek kalitede olması gerekir. İlk taslağınız genellikle yeterince iyi olmayacağından, muhtemelen makaleyi gerekli düzeye getirene kadar onu birden fazla kez gözden geçirmeniz gerekecektir.

İşte "yeterince iyi" kavramı tam da burada devreye giriyor. Makaleyi gözden geçirmek kesinlikle gerekli olsa da eninde sonunda yazının üzerinden geçmenin artık kalitesinde kayda değer bir iyileşmeye yol açmadığı azalan getiriler noktasına (İng: "point of diminishing returns") ulaşacaksınız. Bu üçüncü, beşinci ve hatta onuncu taslağınızda ortaya çıkabilir; ancak sonunda bütün bu ek gözden geçirmelerin yalnızca küçük ve önemsiz değişikliklerle sonuçlandığı, makalenin kalitesinde önemli ölçüde artış sağlamadığı bir noktaya ulaşacaksınız.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu durumda, yeterince iyi ilkesini kullanmanın kilit noktası, hangi aşamada makale üzerinde yapılacak ek çalışmalardan artık fayda sağlamayacağınızı belirlemek ve o noktaya geldiğinizde onu hedef derginize göndermektir.

Yeterince iyi olan noktaya ulaştığınızda genellikle bırakmakta zorlandığınızı biliyorsanız, önceki deneyiminize dayanarak, işe başlamadan önce zorlu bir zaman sınırı belirlemeye karar verebilirsiniz. Örneğin, yukarıda açıklandığı gibi bir araştırma makalesi yazılması durumunda alabileceğiniz bazı kararlar:

  • Makaleyi yazmaya totalde ne kadar zaman ayırmak istediğinize karar vermek.
  • Makaleyi teslim etmeniz gereken bir tarihe karar vermek.
  • Son versiyona karar vermeden önce kaç tane taslağı gözden geçireceğinize karar vermek.
  • İkinci taslak yazıldıktan sonra, bunu geri bildirim almak için bir meslektaşınıza göndereceğinize ve ardından bu geri bildirime dayalı olarak durumu yeniden değerlendireceğinize karar vermek.

En önemlisi, zaman, para, çaba veya başka bir kaynak açısından ekstra iş yapmanın her zaman bir maliyeti olduğunu unutmamalısınız. Maliyet yapılan şeye değmediğinde, çalışmayı bırakmanız ve yapmanız gereken bir sonraki şeye geçmeniz gereken noktadasınız demektir.

Genel olarak, yeterince iyi ilkesini uygulamanın anahtarı, yeterince iyi noktanızın ne olduğunu belirlemek ve oraya vardığınızda durmaktır. Sizin için yeterince iyi anlamına gelen standart gerektiği kadar düşük veya yüksek olabilir. Önemli olan bu standardı uygun bir muhakeme süreci kullanarak belirlemektir.

Not: Bu ilkeyi pratikte uygulamanıza yardımcı olabilecek bir şey, kendinize uygun zaman geldiğinde, hali hazırda “bitmiş” olan işin "mükemmel" olandan çok daha iyi olabileceğini hatırlatmaktır.

80/20 Kuralı ve "Yeterince İyi" Noktanız

80/20 kuralı, herhangi bir durumda sizin için yeterince iyinin ne anlama geldiğini belirlemeye gelince akılda tutulması gereken yararlı bir kavram olabilir. Spesifik olarak bu kural, yaptığınız işin kabaca %20'sinin sonuçların %80'inden sorumlu olacağını belirtir. Bu, belirli bir noktadan sonra bir şeye ne kadar çok emek harcarsanız, harcadığınız zaman ve emekten o kadar düşük getiri elde edeceğiniz anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeterince iyi ilkesini uygularken bu kuralı göz önünde bulundurabilirsiniz. Böylece, maliyet/fayda oranı açısından verimliliğinizin hangi noktada yeterince düşük olduğuna ve ek çalışmanın buna değecek kadar fayda sağlamayacağına karar verebilirsiniz. Bunun tam olarak 80/20 oranında olması gerekmez. Örneğin sizin durumunuzda işin %30'u size %90 fayda sağlayacaktır ve bu nedenle yeterince iyi noktanızı bu orana koymayı seçmiş olabilirsiniz.

Bunun, yeterince iyi noktanızın ne olduğunu belirlerken yalnızca elde etmeyi umduğunuz sonuca bakmaktan biraz farklı bir yaklaşım olduğunu unutmayın; çünkü bu, aynı zamanda kullanmanız gereken kaynakları da aktif olarak hesaba katar.

Bu avantajlı olabilir; çünkü yeterince iyi noktanızın ne olduğunu belirlerken durumu yeni bir perspektiften değerlendirmenize yardımcı olabilir. Bununla birlikte bu tür düşüncelerin, yeterince iyi noktanızı kabul edilemez bir düzeye indirmesine izin vermemek önemlidir çünkü bu, oraya ulaşmak için yapmanız gereken işi vurgular.

Tüm Reklamları Kapat

Bu gizli tehlikeden kaçınmak için kendinize daima başarmayı umduğunuz şeyi göz önüne aldığınızda bu noktanın gerçekten yeterince iyi olup olmadığını sorun. Ve neredeyse yeterince iyi olanın sizin için yeterince iyi olana dönüşmesine izin vermediğinizden emin olun.

"Yeterince İyi" İlkesi ve Parkinson Yasası

Parkinson yasası, "Bir iş, tamamlanması için verilen zamanı dolduracak şekilde genişler." şeklindeki vecizedir. Bu, belirli bir göreve önceden ne kadar çok zaman ayırırsak daha kısa sürede tamamlanabilse bile, verilen süre kadar uzun süreceğini gösterir.

Yeterince iyi ilkesini uygulamak, bazı durumlarda bu sorundan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Spesifik olarak, başlangıçtan itibaren yeterince iyi olan noktayı belirleyerek bir göreve gerçekten ne kadar zaman ayırmanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Bu da en başından kendiniz için gerçekçi zaman kısıtlamaları belirlemenize yardımcı olacaktır. Ayrıca, yeterince iyi bir nokta belirleyerek ve ona ulaşır ulaşmaz durarak, başlangıçta bunu planlamamış olsanız bile, projeyi erkenden bitirdiğinizde zamandan tasarruf edebileceksiniz.

Mükemmeliyetçilikle Başa Çıkmak

Mükemmeliyetçilik Sorunu

Mükemmeliyetçilik, kusursuzluk için çabalamakla karakterize edilen bir kişilik özelliğidir.[1] Voltaire, "Mükemmel, iyinin düşmanıdır." der.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
  • Dış Sitelerde Paylaş

Bu özellik, insanları yüksek standartlar belirlemeye ve çok çalışmaya ittiğinde nispeten olumlu bir şekilde kendini gösterebilir.[2] Öte yandan, insanların ulaşılamaz hedefler peşinde koşmasına veya önemsiz ayrıntılara odaklanarak zaman kaybetmesine ve çoğu zaman aşırı eleştirel olmasına neden olduğunda nispeten olumsuz bir şekilde de kendini gösterebilir.[3] Mükemmeliyetçiliğin bu olumsuz biçimi hem doğası gereği sorunludur hem de stres, kaygı ve depresyon gibi çeşitli mental sağlık sorunlarıyla ilişkilidir.[4], [5]

Ek olarak, çoğu durumda mükemmeliyetçilikle ilgili genel bir sorun, harekete geçmemiz ve başarısızlık riskini göze almamız gereken durumlarda işleri ağırdan almak ya da ertelemek için kendimize bahane sunmamıza hizmet edebilmesidir. Örneğin, kötü bir şekilde kabul edileceğinden endişe ettiğimiz için çalışmamızı herkese açık hale getirmekten korkarsak, onu mükemmelleştirmeye çalışma kılıfı altında çalışmamızı süresiz olarak geliştirmeye devam edebiliriz.

Not: Pozitif mükemmeliyetçilik kavramına yönelik olarak, "Olumlu mükemmeliyetçiliği tanımlama ve kavramsallaştırma girişimleri, mükemmeliyetçilik ve vicdanlılık arasındaki ayrımı bulanıklaştırmış olabilir." gibi bazı eleştiriler vardır.[6]

Mükemmeliyetçiliği Bırakmak ve "Yeterince İyi"yi Kabul Etmek

Yeterince iyi ilkesini uygulamak söz konusu olduğunda, mükemmeliyetçilik hem bu ilkeyi uygulamak istemenizin bir nedeni hem de bunu başarılı bir şekilde yapmak için aşmanız gereken bir engel olabilir.

Esasen, mükemmeliyetçiliğe yatkınsanız, yeterince iyi ilkesini uygulamak, işinizi halka duyurmadan önce çok uzun süre bekleme eğilimi gibi bu özellikle ilişkili yaygın tuzakların çoğundan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Ancak aynı zamanda mükemmeliyetçi olmanız bu ilkeyi uygulamanızı da zorlaştırabilir çünkü bu ilke her şeyin olabildiğince mükemmel olduğundan emin olma arzunuzla çelişir.

Mükemmeliyetçiliğinize rağmen bu ilkeyi başarıyla uygulamak söz konusu olduğunda kullanabileceğiniz çeşitli teknikler vardır, örneğin:

  • Uygulamada hedeflerinizin ne olması gerektiğini net bir şekilde belirleyin ve kendinize onlara ulaşmak için çalışmanızın mükemmel olması gerekmediğini gösterin.
  • İşinizi "yeterince iyi" bir noktada bitirmekle ilgili olarak kendinize neyden korktuğunuzu sorun ve ardından kaygılarınızın temelsiz olup olmadığını anlamak için düşünün.
  • Zaman ve emek gibi kaynaklarınızı "yeterince iyi" noktasını geçen projelerinizle boşa harcamak yerine nasıl değerlendirebileceğinizi düşünün.

Not: Karar verme söz konusu olduğunda ilgili olan bir diğer kavram, "tatmin etme" kavramıdır. Bu kavram, koşullar göz önüne alındığında yeterince iyi kararlar almaya çalışmayı içerir. Öte yandan yine bu kavram, maliyeti ne olursa olsun her durumda mümkün olan en iyi kararı vermeyi içeren maksimize etme kavramıyla ile çelişir.

Özet ve Sonuçlar

  • Yeterince iyi ilkesi, bir şeye daha fazla kaynak harcamanın onu anlamlı bir şekilde iyileştirmeyeceği bir noktayı belirlemenizi ve bu noktada olduğu şekliyle bitirip ve devam etmenizi önerir.
  • Örneğin, yazdığınız bir makaleyi gözden geçirdiğinizi düşünelim. Öyle bir nokta olacak ki, zaten yeterince iyi bir yazı olduğundan ne kadar uğraşırsanız uğraşın yazının kalitesinde anlamlı bir değişiklik yapamayacak hale geleceksiniz. Üstelik daha değerli pek çok aktivite yapabilecekken bunu yaparak boşa zamanınızı harcamış olacaksınız.
  • Yeterince iyi ilkesini uygulamak -mutlaka düşük kalitede işler yapmaya gayret etmelisiniz- anlamına gelmez. Aksine çalışmanızın sonucuna ve neyi başarmayı umduğunuza bağlı olarak, kendinize özgü koşullarınızda "yeterince iyi"yi açıkça tanımlamanız gerektiği anlamına gelir.
  • "Yeterince iyi" bir noktaya ulaştığınızda genellikle bırakmakta zorlandığınızı biliyorsanız, çalışmaya başlamadan önce önceden zorlu son tarihler belirlemeye karar verebilirsiniz.
  • Bu ilkeyi uygulamanıza yardımcı olabilecek diğer teknikler, özellikle mükemmeliyetçiyseniz, uygulamada hedeflerinizin ne olması gerektiğini net bir şekilde belirlemeyi ve işinizi "yeterince iyi" noktada bitirme konusunda neyden korktuğunuzu kendinize sormayı içerir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
52
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 35
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 19
  • Umut Verici! 11
  • İnanılmaz 9
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 5
  • Grrr... *@$# 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:43:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11196

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Shatz, et al. "Yeterince İyi", Yeterince İyidir: İşlerinizi Bitirmek İstiyorsanız, Mükemmelliyetçiliği Bir Kenara Bırakmalısınız!. (9 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11196
Shatz, I., Bakırcı, Ç. M., Emre, . (2021, December 09). "Yeterince İyi", Yeterince İyidir: İşlerinizi Bitirmek İstiyorsanız, Mükemmelliyetçiliği Bir Kenara Bırakmalısınız!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11196
I. Shatz, et al. “"Yeterince İyi", Yeterince İyidir: İşlerinizi Bitirmek İstiyorsanız, Mükemmelliyetçiliği Bir Kenara Bırakmalısınız!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 Dec. 2021, https://evrimagaci.org/s/11196.
Shatz, Itamar. Bakırcı, Çağrı Mert. Emre, . “"Yeterince İyi", Yeterince İyidir: İşlerinizi Bitirmek İstiyorsanız, Mükemmelliyetçiliği Bir Kenara Bırakmalısınız!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 09, 2021. https://evrimagaci.org/s/11196.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close