Zaman Kristalleri Nedir? Yeni Bir Maddenin Halini Keşfediyoruz!
Bugün fizik dünyasının en tuhaf ve heyecan verici konularından birine dalıyoruz: zaman kristalleri. Evet evet! Sanki uzayda kristaller yetmezmiş gibi bir de zamanın kendisinde kristaller varmış. "Bu da neyin nesi?" dediğinizi duyar gibiyim. Bakalım neyin nesiymiş.
Kristal Dedik de Zaman Kristali Ne Ola Ki?
Önce klasik kristalleri hatırlayalım. Masanızın üzerindeki tuz tanesini düşünün. Atomlar uzayda düzenli ve periyodik bir şekilde dizilerek kristal yapıyı oluştururlar. Yani uzayda bir simetri söz konusu. Peki ya zaman kristallerinde? İşte burada işler biraz karışıyor. Zaman kristalleri adından da anlaşılacağı üzere, zaman içinde periyodik olarak tekrarlanan yapılar. Yani sistem, enerjinin en düşük olduğu durumda bile hareket etmeye devam ediyor. Düşünsenize bir topu yere bıraktınız ve sonsuza kadar zıplamaya devam ediyor. İyi de bu fizik kurallarına aykırı değil mi? Aslında değil ama detaylar için biraz daha derine inmeliyiz.
Termodinamik ve Zaman Kristalleri Arasındaki İnce Çizgi
Termodinamiğin ikinci yasası der ki: "Entropi hep artar, sistemler düzensizliğe doğru yol alır." Ama zaman kristalleri bu kuralı çiğnemeden, en düşük enerji seviyesinde bile sürekli hareket halinde olabiliyorlar. Nasıl mı? Kuantum fiziğinin o sihirli dünyası sayesinde... Kuantum sistemlerinde bazı kurallar, klasik fizik kurallarından biraz farklı çalışıyor. Bu da bize zaman kristalleri gibi enteresan fenomenleri açıklama şansı veriyor.
İlk Keşif ve Bilim İnsanlarının Şaşkınlığı
Zaman kristalleri fikri ilk olarak Nobel ödüllü fizikçi Frank Wilczek tarafından 2012 yılında ortaya atıldı. Başlarda birçok kişi bu fikre burun kıvırdı açıkçası. "Yok artık, daha neler!", "ABART!" diyenler oldu. Ama sonra ne mi oldu? 2016 yılında, bilim insanları bu teorik kavramı gerçek hayatta gözlemlemeyi başardılar. Laboratuvarda yapılan deneylerle zaman kristallerinin varlığı kanıtlandı. Bilim dünyası bir kez daha "olmaz" dediğimiz şeyi başardı.
Peki Bu Zaman Kristalleri Ne İşe Yarar?
Şimdi diyeceksiniz ki, "Tamam güzel anlatıyorsun da, bu zaman kristallerini nerede kullanacağız? Sabah kahvaltısında işe yarar mı?" Belki şu an için tost makinesinde kullanamayız ama kuantum bilgisayarları için büyük bir potansiyele sahipler.[1] Kuantum bilgisayarların en büyük sorunlarından biri olan dekoherans problemine çözüm olabilirler. Yani kuantum bilgiyi daha uzun süre korumak ve işlem yapmak mümkün hale gelebilir.
Günlük Hayatımıza Etkisi Olacak mı?
Şimdilik zaman kristalleriyle süper hızlı internet veya uçan arabalar yapamıyoruz. Ama kim bilir belki de gelecekte bu keşifler sayesinde teknolojide devrim niteliğinde gelişmeler yaşanacak. Sonuçta bir zamanlar elektriğin de ne işe yarayacağı bilinmiyordu, değil mi?
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ K R Sardar Pasha. The Physics Of Time Crystals: Concepts And Potential Applications. Alındığı Tarih: 22 Kasım 2024. Alındığı Yer: International Journal of Research and Analytical Reviews | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 14:49:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19072
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.