Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Venüs Neden En Yakın Komşumuz Değil

Astronomi

4 dakika
32
Venüs Neden En Yakın Komşumuz Değil
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'ya en yakın gezegen hangisidir? Bu soruyu astrolojiye ilgi duyan birine sorduğunuzda, muhtemelen alacağınız yanıt, cevabın gezegenlerin konumuna bağlı olarak değişebilmesine rağmen, en yakın yaklaşım olarak Venüs olduğudur. Gerçekten de NASA bile Venüs'ten "en yakın komşumuz" olarak bahseder. Peki arayışımızı en yakın yaklaşımdan ziyade, belirli periyodik zaman dilimleri içerisinde ortalama olarak en yakın yaklaşıma sahip gezegeni aramaya yönelik olarak değiştirseydik, gene aynı yargıda bulunabilir miydik?

Yörünge Dinamikleri İçin İlk Adımlar

İki gezegen arasındaki ortalama mesafeyi hesaplamak için, genellikle yörüngeler eş merkezli kabul edilip içteki yörüngenin ortalama çapından (bunu "r1" olarak isimlendirelim) dıştaki yörüngenin ortalama yarıçapı ("r2") çıkarılır. Bu bakış açısıyla, Dünya ile Venüs arasındaki ortalama mesafeyi, merkezlerini Güneş olarak belirleyip, Dünya için yarıçapı 1 AU (ki bu, yaklaşık 149.6 milyon kilometreye karşılık gelen, Güneş ile Dünya'nın merkezleri arasındaki mesafe için uzunluk birimidir) ve Venüs için 0.72 AU olarak ölçüp cevabı 0.28 AU olarak bulabiliriz.

(a) Yarıçapları r1 ve r2 olan yörüngelerde dönen iki dairesel cismin, kendi yörüngelerinde eş olasılıklarla dağılımı  (b) Dağılımdaki ortalama uzaklığı bulmak için kullanılan radyal simetri
(a) Yarıçapları r1 ve r2 olan yörüngelerde dönen iki dairesel cismin, kendi yörüngelerinde eş olasılıklarla dağılımı
(b) Dağılımdaki ortalama uzaklığı bulmak için kullanılan radyal simetri

İki eş merkezli elipsin tüm noktaları arası uzaklığın ortalamasının, aslında ortalama yarıçapları arası fark olacağı fikri başta sezgisel olarak doğru bir önermeymiş gibi gelebilir. Ancak gerçekte, bu fark sadece elipslerin en yakın noktaları arası farklı bağlantılıdır. Geometrik olarak daha doğru bir kıyaslama içinse herhangi iki gezegenin yörüngelerini gene eş merkezli, dairesel ve eş düzlemli olarak seçmemiz gerekir. Bu kabulümüz beraberinde dairesel hareketi, ve her iki gezegen için de yolları boyunca hızlarının sabit olduğu kabulünü de beraberinde getirir. Bu yargılar, yeteri uzunluktaki bir zaman diliminde, gezegenlerimizin kendi yörüngesinin herhangi bir yerinde bulunma olasılıklarının birbirlerine eşit olması demektir, ki bunu da mesafeyi genellerken kullanabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Radyal Simetri ve Eliptik İntegral

Yukarıdaki prosedürü uygulamak için ilk adımımız eliptik integrallerden yararlanmak olacak. Eliptik integraller, kullanmak istediğimiz fonksiyonları elementer olarak yazamadığımızda bize yardıma koşan ve

∫R(t,P(t))dt\displaystyle\int R(t, \sqrt{P(t)})dt

şeklinde formüle edilen fonksiyonlardır. Buradaki R, t ve tekrarlı kökleri olmayan 3 veya 4 dereceli bir polinom olan P(t)'nin rasyonel bir fonksiyonudur. Bu tanımı sezgisel olarak benimsemek biraz zahmetli olabilir. Dolayısıyla şimdilik eliptik integralleri sade bir şekilde ters trigonometrik fonksiyonların genellemeleri olarak düşünmek işimizi kolaylaştıracaktır. Dolayısıyla, bir dairenin yay uzunluğunu parametrenin bir fonksiyonu cinsinden verebiliriz, ancak amacımız bu yay uzunluğunun kendisini hesaplamaksa eliptik integrallerden yararlanırız.

Kendi problemimizi çözmek içinse eliptik integrallerin 'ikinci tipi' olarak bilinen (İng. elliptic integral of second kind) formundan yararlanacağız. Bunun için genel formülümüz şu şekildedir:

Tüm Reklamları Kapat

E(k)=∫0φ1−k2sin⁡2(θ)dθE(k) = \displaystyle\int_0^φ \sqrt{1- k^2\sin^2(θ)} dθ

Bu arada problemimizin diyagramı ise şu şekilde düşünürsek

nokta şeklinde gösterilmiş cisimler arasındaki mesafe için aşağıdaki gibi bir denklik yazabiliriz:

d(θ)=r12+r22+r1r2cos⁡(θ)d(θ) = \sqrt{r_1^2 + r_2^2 + r_1r_2\cos(θ)}

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bir fonksiyonun belirli bir bölgedeki ortalama değeri ise:

Ortalama=1b−a∫abf(x)dxOrtalama = \frac{1}{b - a} \displaystyle\int_a^b f(x) dx

eşitliğiyle bulunur. Öyleyse f(x) fonksiyonumuzu d(θ) fonksiyonumuzla değiştirip sınırları 0 ile olarak belirleyip elde ettiğimiz integrali çözmek için trigonometrik eşitliklerden yararlanırsak:

∫02πr12+r22+2r1r2cos⁡(θ)dθ=∫02π(r1+r2)2−4r1r2sin⁡2(θ/2)dθ\displaystyle\int_0^{2\pi} \sqrt{r_1^2 + r_2^2 + 2r_1r_2\cos(θ)} dθ = \displaystyle\int_0^{2\pi} \sqrt{(r_1 + r_2)^2 - 4r_1 r_2\sin^2(θ/2)} dθ

eşitliğini elde ederiz. İntegralimiz bu haldeyken genel formüle oldukça benzemektedir. Bu durumda sonuç:

12π∫02πr12+r22+2r1r2cos⁡(θ)dθ=12π(4(r1+r2)E(2r1r2r1+r2)\dfrac{1}{2\pi} \displaystyle\int_0^{2\pi} \sqrt{r_1^2 + r_2^2 + 2r_1r_2\cos(θ)} dθ = \dfrac{1}{2\pi}(4(r_1 + r_2)E(\dfrac{2\sqrt{r_1r_2}}{r_1 + r_2})

Tüm Reklamları Kapat

Ortalama=2π(r1+r2)E(2r1r2r1+r2)Ortalama = \dfrac{2}{\pi}(r_1 + r_2)E(\dfrac{2\sqrt{r_1r_2}}{r_1 + r_2})

olarak karşımıza çıkar. Bu eşitliği kullandığımızda Venüs'ün Dünya'ya ortalama uzaklığı 1.14 AU iken, Merkür için bu değer 1.04 AU olarak bulunur. Bu durumda Dünyamıza ortalama olarak en yakın gezegen, yaklaşık 15 milyon kilometre farkla, Venüs değil, Merkür'dür!!

Mavi Yuvamıza ortalama olarak en yakın olan Merkür
Mavi Yuvamıza ortalama olarak en yakın olan Merkür

Yukarıdaki formülü Güneş sistemimizdeki tüm gezegenler için ikili kombinasyonlar halinde uyguladığımızdaysa aşağıdaki gibi bir tablo elde ederiz:

Tüm Reklamları Kapat

AU cinsinden gezegenler arası ortalama mesafenin karşılaştırılması. PCM olarak görülen 'point-circle method', bizim bu yazımızda kullandığımız metodun adıdır. İlk başta yanlışlanan yönteme kıyasla sonuçlar simülasyona oldukça yakın.
AU cinsinden gezegenler arası ortalama mesafenin karşılaştırılması. PCM olarak görülen 'point-circle method', bizim bu yazımızda kullandığımız metodun adıdır. İlk başta yanlışlanan yönteme kıyasla sonuçlar simülasyona oldukça yakın.

Kurduğumuz denklemi yeniden hatırlarsak, tanım gereği eş merkezli, dairesel ve eş düzlemli yörüngelerde hareket eden iki cisim arası ortalama uzaklık için, içteki yörüngenin yarıçapı küçüldükçe ortalama uzaklığı gösteren d mesafesinin değeri de azalacaktır. Bu varsayımdan yola çıkıp tabloya yeniden baktığımızdaysa Merkür'ün sadece Dünya'nın değil, diğer gezegenlerin de ( ve elbette Plüton'un da) ortalama olarak en yakın komşusu olduğunu fark ederiz.

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 08:07:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17802

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close