Venüs Neden En Yakın Komşumuz Değil
Astronomi

- Blog Yazısı
Dünya'ya en yakın gezegen hangisidir? Bu soruyu astrolojiye ilgi duyan birine sorduğunuzda, muhtemelen alacağınız yanıt, cevabın gezegenlerin konumuna bağlı olarak değişebilmesine rağmen, en yakın yaklaşım olarak Venüs olduğudur. Gerçekten de NASA bile Venüs'ten "en yakın komşumuz" olarak bahseder. Peki arayışımızı en yakın yaklaşımdan ziyade, belirli periyodik zaman dilimleri içerisinde ortalama olarak en yakın yaklaşıma sahip gezegeni aramaya yönelik olarak değiştirseydik, gene aynı yargıda bulunabilir miydik?
Yörünge Dinamikleri İçin İlk Adımlar
İki gezegen arasındaki ortalama mesafeyi hesaplamak için, genellikle yörüngeler eş merkezli kabul edilip içteki yörüngenin ortalama çapından (bunu "r1" olarak isimlendirelim) dıştaki yörüngenin ortalama yarıçapı ("r2") çıkarılır. Bu bakış açısıyla, Dünya ile Venüs arasındaki ortalama mesafeyi, merkezlerini Güneş olarak belirleyip, Dünya için yarıçapı 1 AU (ki bu, yaklaşık 149.6 milyon kilometreye karşılık gelen, Güneş ile Dünya'nın merkezleri arasındaki mesafe için uzunluk birimidir) ve Venüs için 0.72 AU olarak ölçüp cevabı 0.28 AU olarak bulabiliriz.

(b) Dağılımdaki ortalama uzaklığı bulmak için kullanılan radyal simetri
İki eş merkezli elipsin tüm noktaları arası uzaklığın ortalamasının, aslında ortalama yarıçapları arası fark olacağı fikri başta sezgisel olarak doğru bir önermeymiş gibi gelebilir. Ancak gerçekte, bu fark sadece elipslerin en yakın noktaları arası farklı bağlantılıdır. Geometrik olarak daha doğru bir kıyaslama içinse herhangi iki gezegenin yörüngelerini gene eş merkezli, dairesel ve eş düzlemli olarak seçmemiz gerekir. Bu kabulümüz beraberinde dairesel hareketi, ve her iki gezegen için de yolları boyunca hızlarının sabit olduğu kabulünü de beraberinde getirir. Bu yargılar, yeteri uzunluktaki bir zaman diliminde, gezegenlerimizin kendi yörüngesinin herhangi bir yerinde bulunma olasılıklarının birbirlerine eşit olması demektir, ki bunu da mesafeyi genellerken kullanabiliriz.
Radyal Simetri ve Eliptik İntegral
Yukarıdaki prosedürü uygulamak için ilk adımımız eliptik integrallerden yararlanmak olacak. Eliptik integraller, kullanmak istediğimiz fonksiyonları elementer olarak yazamadığımızda bize yardıma koşan ve
∫R(t,P(t))dt\displaystyle\int R(t, \sqrt{P(t)})dt
şeklinde formüle edilen fonksiyonlardır. Buradaki R, t ve tekrarlı kökleri olmayan 3 veya 4 dereceli bir polinom olan P(t)'nin rasyonel bir fonksiyonudur. Bu tanımı sezgisel olarak benimsemek biraz zahmetli olabilir. Dolayısıyla şimdilik eliptik integralleri sade bir şekilde ters trigonometrik fonksiyonların genellemeleri olarak düşünmek işimizi kolaylaştıracaktır. Dolayısıyla, bir dairenin yay uzunluğunu parametrenin bir fonksiyonu cinsinden verebiliriz, ancak amacımız bu yay uzunluğunun kendisini hesaplamaksa eliptik integrallerden yararlanırız.
Kendi problemimizi çözmek içinse eliptik integrallerin 'ikinci tipi' olarak bilinen (İng. elliptic integral of second kind) formundan yararlanacağız. Bunun için genel formülümüz şu şekildedir:
E(k)=∫0φ1−k2sin2(θ)dθE(k) = \displaystyle\int_0^φ \sqrt{1- k^2\sin^2(θ)} dθ
Bu arada problemimizin diyagramı ise şu şekilde düşünürsek

nokta şeklinde gösterilmiş cisimler arasındaki mesafe için aşağıdaki gibi bir denklik yazabiliriz:
d(θ)=r12+r22+r1r2cos(θ)d(θ) = \sqrt{r_1^2 + r_2^2 + r_1r_2\cos(θ)}
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Bir fonksiyonun belirli bir bölgedeki ortalama değeri ise:
Ortalama=1b−a∫abf(x)dxOrtalama = \frac{1}{b - a} \displaystyle\int_a^b f(x) dx
eşitliğiyle bulunur. Öyleyse f(x) fonksiyonumuzu d(θ) fonksiyonumuzla değiştirip sınırları 0 ile 2π olarak belirleyip elde ettiğimiz integrali çözmek için trigonometrik eşitliklerden yararlanırsak:
∫02πr12+r22+2r1r2cos(θ)dθ=∫02π(r1+r2)2−4r1r2sin2(θ/2)dθ\displaystyle\int_0^{2\pi} \sqrt{r_1^2 + r_2^2 + 2r_1r_2\cos(θ)} dθ = \displaystyle\int_0^{2\pi} \sqrt{(r_1 + r_2)^2 - 4r_1 r_2\sin^2(θ/2)} dθ
eşitliğini elde ederiz. İntegralimiz bu haldeyken genel formüle oldukça benzemektedir. Bu durumda sonuç:
12π∫02πr12+r22+2r1r2cos(θ)dθ=12π(4(r1+r2)E(2r1r2r1+r2)\dfrac{1}{2\pi} \displaystyle\int_0^{2\pi} \sqrt{r_1^2 + r_2^2 + 2r_1r_2\cos(θ)} dθ = \dfrac{1}{2\pi}(4(r_1 + r_2)E(\dfrac{2\sqrt{r_1r_2}}{r_1 + r_2})
Ortalama=2π(r1+r2)E(2r1r2r1+r2)Ortalama = \dfrac{2}{\pi}(r_1 + r_2)E(\dfrac{2\sqrt{r_1r_2}}{r_1 + r_2})
olarak karşımıza çıkar. Bu eşitliği kullandığımızda Venüs'ün Dünya'ya ortalama uzaklığı 1.14 AU iken, Merkür için bu değer 1.04 AU olarak bulunur. Bu durumda Dünyamıza ortalama olarak en yakın gezegen, yaklaşık 15 milyon kilometre farkla, Venüs değil, Merkür'dür!!

Yukarıdaki formülü Güneş sistemimizdeki tüm gezegenler için ikili kombinasyonlar halinde uyguladığımızdaysa aşağıdaki gibi bir tablo elde ederiz:

Kurduğumuz denklemi yeniden hatırlarsak, tanım gereği eş merkezli, dairesel ve eş düzlemli yörüngelerde hareket eden iki cisim arası ortalama uzaklık için, içteki yörüngenin yarıçapı küçüldükçe ortalama uzaklığı gösteren d mesafesinin değeri de azalacaktır. Bu varsayımdan yola çıkıp tabloya yeniden baktığımızdaysa Merkür'ün sadece Dünya'nın değil, diğer gezegenlerin de ( ve elbette Plüton'un da) ortalama olarak en yakın komşusu olduğunu fark ederiz.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- G. M. T. Stockman. (2019). Venus Is Not Earth’s Closest Neighbor. Physics Today. doi: 10.1063/PT.6.3.20190312a. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 06:01:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17802
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.