Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Telomer Ve Sağlık

Telomer Uzunluğunun Sağlığa Etkisi

2 dakika
46
Telomer Ve Sağlık
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Telomer, bir kromozomun sonundaki tekrarlayan DNA dizilerinin bir bölgesidir. Telomerler, kromozomların uçlarını yıpranmaya veya birbirine dolanmaya karşı korur. Telomerin en sonunda, kromozom uçlarının birbirine yapışmasını engelleyen, "T-döngüsü" denen bir tür düğüm vardır. Bir hücre her bölündüğünde, telomerler biraz daha kısalır(her hücre bölünmesinde baz kaybı yaşar). Sonunda o kadar kısa olurlar ki hücre artık başarılı bir şekilde bölünemez ve hücre ölür. Telomer kısalmasıyla birlikte yaşlanma başlar bu kısalma stres, yaş, cinsiyet, yaşam tarzı ,kilo gibi etkenlerden etkilenir. Yapılan çalışmalar telomer uzunluğuyla kalp ve bağışıklık sağlığı arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.

Lökosit telomerleri karşılık gelen ortalama telomer uzunluğundan daha kısa olan kişilerde miyokard enfarktüsü gelişme riski üç kat daha fazladır Yaşlılarda telomer uzunluğunun değerlendirilmesi, daha kısa telomerlere sahip bireylerin, daha uzun telomerlere sahip olanlara göre çok daha yüksek bir ölüm oranına sahip olduğunu göstermektedir

Telomaz Nedir?

Tüm Reklamları Kapat

Telomeraz, guanin açısından zengin tekrarlayan dizilerin eklenmesiyle telomerlerin uzunluğunun korunmasından sorumlu enzimdir. Yapılan araştırmalar , hücrelerimizde artan telomeraz aktivitesinin telomer uzunluğunu artırabileceğini, işlevi iyileştirebileceğini ve hücrelerimizin ömrünü uzatabileceğini göstermiştir ayrıca herhangi bir iltihaplanmanın telomeraz enziminin aktivitesini azaltabileceği gözlemlenmiştir. Telomeraz eksikliği, farelerde diyabet ve bozulmuş insülin sekresyonu ile ilişkilendirilmiştir. Diyet ve yaşam tarzı telomeraz aktivitesini artırabilir. 2008 yılında Dr. Dean Ornish tarafından yayınlanan bir yayın, prostat kanseri olan ve üç ay içinde diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yapan erkeklerin telomeraz aktivitesinde iyileşmeler gösterdiğini ileri sürdü. Düzenli egzersiz( Yale Üniversitesi araştırması , düzenli orta düzeyde egzersizin telomer uzunluğunu korumaya yardımcı olarak antioksidan savunmanızı geliştirdiğini ortaya koydu.), daha stressiz bir yaşam, sigara kullanımının azaltılması, yağsız protein ve Omega 3-6 bakımından zengin bir diyet telomeraz enzimi aktivitesini olumlu yönde etkiler.

Stres Seviyesinin Etkisi

Kronik psikolojik stres, daha kısa telomerler ve daha düşük telomeraz aktivitesi ile ilişkilendirilmiştir.

Stres, adrenal bez tarafından glukokortikoid(Glukokortikoidler, adrenal bezlerden günlük ritimde veya stres durumunda salgılanan steroid hormonlardır örnek olarak kortizol bir glukokortikoid hormondur.) hormonların salınması ile ilişkilidir. Bu hormonların antioksidan proteinlerin seviyelerini azalttığı gösterilmiştir ve bu nedenle DNA'da artan oksidatif hasara ve hızlandırılmış telomer kısalmasına neden olabilir. Düzenli bir şekilde, günlük yaşamlarında strese maruz kalan kadınlar, kontrol grubundaki kadınlara göre artmış oksidatif basınç, azalmış telomeraz aktivitesi ve periferik kan mononükleer hücrelerinde daha kısa telomerlere dair kanıtlara sahipti Daha da önemlisi, bu iki kadın grubundaki telomer uzunluğundaki fark, 10 yıllık yaşam süresine eşdeğerdi; bu da, stres altındaki kadınların yaşa bağlı sağlık sorunlarının erken başlama riski altında olduğunu gösteriyor. Telomer uzunluğu, bireyin biyolojik yaşını gösterebileceğinden, stres sağlığı ve uzun ömürlülüğü olumsuz yönde etkiler. Katekolaminler (epinefrin ve norepinefrin) ve adrenal hormon kortizol gibi stresle ilişkili hormonlara aşırı maruz kalma, telomeraz onarım sistemlerini tehlikeye atan hücrelerde oksidatif hasarı artırabilir. Meditasyon stresi azaltmaya ve telomeraz aktivitenizi arttırmaya yardımcı olabilir. 2010 yılında yapılan bir araştırma, üç aylık bir meditasyon inzivasından sonra katılımcılarda kontrollere göre önemli ölçüde daha fazla telomeraz aktivitesi olduğunu buldu.

Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/02/2025 23:31:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15236

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close