Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

John Bowlby'nin Bağlanma Kuramı

Çocukluk Döneminde Bağlanma

4 dakika
334
John Bowlby'nin Bağlanma Kuramı
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

John Bowlby (1907 – 1990) akıl sağlığı ve davranış sorunlarının erken çocukluk dönemiyle olan bağlantısını araştıran psikanalisttir.

Bağlanma, yaşamın ilk yılında bir bebek ile bağlanma figürü arasında geliştirilen duygusal bağdır. Bu bağlanma figürü genellikle annedir ancak aynı zamanda baba veya diğer birincil bakıcı da olabilir. Bağlanma davranışı, bir bebeğin bağlanma figürüne yakınlık arama stratejisidir.

Bowlby çocukların başkalarıyla bağlanmaya önceden programlanmış olarak geldiklerini, çünkü bu onların hayatta kalmalarına yardımcı olacağını öne sürüyor. Bağlanma Kuramı'na göre, erken dönem duygusal bağlar, bir çocuk ile birincil bakıcı arasında farklı türden bağlanmalar yaratmada kritik öneme sahiptir. Ortaya çıkan duygusal bağlanma, çocuğun kendi duygularını ve yakın ilişkilerini etkileyen içsel çalışma modeli haline gelir. Bir çocuk, yaşamının yaklaşık ilk iki yılı boyunca bu en önemli bağlanma figürü tarafından sürekli bakım görmelidir. Bowlby, bağlanmayı geliştirmek için kritik bir dönem (2,5 yıl) olduğunu öne sürdü . Bu süre zarfında bir bağlanma gelişmediyse, o zaman hiç olmayabilir ancak Bowlby daha sonra 5 yıla kadar hassas bir süre önerdi. Bu kritik iki yıllık dönemde bağlanma figürü kırılır veya bozulursa, çocuk bu anne yoksunluğunun uzun vadede geri dönüşü olmayan sonuçlarına katlanacaktır. Bu risk beş yaşına kadar devam eder. Bowlby'nin Anneden Yoksunluk Hipotezinin altında yatan varsayım, bebek ile birincil bakıcı (yani anne) arasındaki bağın sürekli olarak bozulmasının, o bebek için uzun vadeli bilişsel, sosyal ve duygusal zorluklara yol açabileceğidir. John Bowlby (1944), yaşamın ilk beş yılında bebeğin ve annenin ilişkisinin sosyalleşme için çok önemli olduğuna inanıyordu. Bowlby'ye göre, kritik dönemde birincil bakıcıdan ayrılırsa ve yeterli duygusal bakımın yerine geçemezse, çocuk yoksunluktan muzdarip olacaktır. Güvensiz bağlanan bebekler, anneleri tarafından kucaklandıklarında bile sık sık ağlarlar ve çok az şey keşfetmeye eğilimlidirler. Zihinsel ve ilişkisel olarak sağlıklı büyümek için, küçük bir çocuğun erken yaşta bir yetişkinle duyarlı, sıcak, samimi ve sürekli bir ilişki yaşaması gerekir. Bu yetişkin daha sonra çocuğun çevreyi keşfedebileceği güvenli bir üs haline gelir. Bu bağlanma figürünün yanıt verebilirliği, genel olarak erişilebilir ve yanıt veren içsel modeller oluşturur. Sonuç olarak, bu çocuk ayrılık kaygısı, düşmanlık ve kaçınma gibi duygusal stresi daha sonraki ilişkilerinde daha az korkuyla ele alacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Güvenli bağlanan bebeklerin anneleri, ilk üç ay boyunca çocuklarının duygularına karşı daha ulaşılabilir, duyarlı ve duyarlıdır. Beslenme, yüz yüze oyun, fiziksel temas ve stres anlarında bebeklerin verdiği ipuçlarına hızlı ve güvenilir bir şekilde yanıt verdiler. Bu anneler aynı zamanda karşılıklı tatmin edici etkileşimler yaratarak bebeklerinin oyunsal davranışını birbirine bağladılar.

Güvenli bağlanmaya sahip bebekler, beslenirken daha işbirlikçidir ve kolayca rahatlatılır. Etkileşimler genellikle pürüzsüz ve neşelidir. 12 aylıkken bu çocuklar daha az ağlarlar. İhtiyaçlarını iletmek için yüz ifadelerine, jestlere ve seslendirmelere güvenirler. Daha mutlu ve daha az saldırganlar. Ayrıca temas kurmaya ve daha az sıklıkta tutmaya çalıştılar.

2 yaşında, güvenli bağlanan çocuklar okul öncesi eğitimde daha dirençli ve sosyal olarak yetkindir. Ayrıca özgüvenleri daha yüksektir.

Bu, çocuğun entelektüel, sosyal ve duygusal gelişiminde geri dönüşü olmayan uzun vadeli sonuçlara yol açacaktır. Bu durum aşağıda ki durumlara yol açabilir:

Tüm Reklamları Kapat

• suçluluk,

• azaltılmış zeka,

• artan saldırganlık,

• depresyon,

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

• şefkatsiz psikopati

Bowlby ayrıca duygusal bakım eksikliğinin şefkatsiz psikopatiye yol açabileceğini savundu.Sevgisiz psikopati, başkaları için endişe eksikliği, suçluluk eksikliği ve anlamlı ilişkiler kuramama ile karakterize edilir.

Bu tür bireyler, eylemlerinin sonuçlarını çok az dikkate alarak dürtüleriyle hareket ederler. Örneğin, antisosyal davranış için suçluluk göstermemek.

Bowlby, bu birincil ilişkiyi bozmanın daha yüksek çocuk suçluluğuna, duygusal zorluklara ve antisosyal davranışlara yol açabileceğine inanıyordu. Hipotezini test etmek için bir çocuk rehberlik kliniğinde 44 ergen suçlu üzerinde çalıştı.

1936 ile 1939 yılları arasında Bowlby'nin çalıştığı klinikten 88 çocuktan oluşan bir fırsat örneklemi seçildi. Bunlardan 44'ü, hırsızlık yaptıkları için kendisine sevk edilen çocuk hırsızlardı (31 erkek ve 13 kız). Bowlby, 44 çocuktan oluşan başka bir grubu (34 erkek ve 10 kız) "kontrol" (duygusal sorunlar nedeniyle kliniğe sevk edilen ancak henüz herhangi bir suç işlememiş kişiler) olarak hareket etmesi için seçti.

Kliniğe vardıklarında, her çocuğun IQ'su, testlere karşı duygusal tutumlarını değerlendiren bir psikolog tarafından test edildi. İki grup yaş ve IQ açısından eşleştirildi.

Tüm Reklamları Kapat

Bir psikiyatr (Bowlby), bir psikolog ve bir sosyal hizmet görevlisi tarafından, çocuğun erken yaşamının ayrıntılarını (örneğin, ayrılma dönemleri, şefkatsiz psikopati teşhisi) kaydetmek için çocuklar ve ebeveynleri ile görüşülmüştür. Psikiyatrist, psikolog ve sosyal hizmet uzmanı ayrı raporlar hazırladı.

Bulgular

Bowlby, hırsız grubundan 14 çocuğun şefkatsiz psikopatlar olarak tanımlandığını buldu (başkalarını umursayamaz veya onlara şefkat hissedemezlerdi); 12'si hayatlarının ilk iki yılında annelerinden altı aydan fazla uzun süreli ayrılık yaşamıştı. (Bu yıllarda uzun süreli ayrılık, çocuk yeni bir bağ kuramadığında şiddetlenebilen büyük bir travmadır. Çocuğun şimdiye kadarki ilişkilerindeki bağlanma ve güvenlik örüntüsü, çocuğun ilişki dünyasının içsel temsiline neredeyse yerleşmiştir. Çocuk büyüdükçe bu modeli değiştirmek önemli ölçüde zorlaşır.) Buna karşılık, şefkatsiz psikopatlar olarak sınıflandırılmayan 30 çocuktan sadece 5'i ayrılıklar yaşadı. Kontrol grubundaki 44 çocuktan sadece ikisi uzun süreli ayrılıklar yaşadı ve hiçbiri şefkatsiz psikopat değildi. Hipotezin öngördüğü gibi, şefkatsiz psikopat olarak teşhis edilen çocukların çoğunun (14 çocuktan 12'si) kritik dönemde birincil bakıcılarından uzun süreli ayrılık yaşadıklarını gösteren sonuçlar, anne yoksunluğu hipotezini desteklemektedir.

Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/02/2025 20:01:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15373

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close