Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Suça Yatkınlık

Genetiğimizin Suçla İlişkisi

Suça Yatkınlık
1 dakika
51
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

MAO- A olarak da bilinen monoamin oksidaz A geni, X kromozomu üzerinde bulunan bir gen alıp MAOA adlı enzimi kodlar. Bu genin bir mutasyonu Brunner sendromuyla(Brunner sendromu veya MAO-A eksikliği, MAO-A geninde meydana gelen bir mutasyon sonucu ortaya çıkan çok nadir bir genetik bozukluktur. Ana semptomları ortalamadan düşük IQ seviyesi (tipik olarak yaklaşık 85), impulsif davranışlar (hiperseksüalite ve şiddet gibi), uyku bozuklukları ve sürekli ruh hali değişimleridir) sonuçlanır . Bu gen aynı zamanda çeşitli başka psikiyatrik bozukluklarla da ilişkilendirilmiştir. antisosyal davranış buna örnektir. MAO-A geni Dopamin , norepinefrin ve serotonin (bu kimyasallar biyojenik amin nörotransmitterlerdir) gibi aminlerin oksidatif deaminasyonunu katalize eden mitokondriyal enzimleri kodlar. Serotonin ve dopamin mutluluk hormonudur ve beynin ödül mekanizması(Ventral Tegmental Alan-VTA) çalışırken salgılanır. Norepinefrin veya adrenalin, tehlike karşısında “savaş ya da kaç” tepkimizi sağlar.

MAO-A geninin aktivitesi düşük olduğunda Nörotransmiterleri parçalamak için yeterli MAO-A enzimi kodlanamaz böylece nörotransmitterler birikir. Vücudumuzdaki bu hormonların yüksek seviyeleri olumsuz bir etkiye sahiptir. Sosyal beceriksizlik, şiddet ve cinayete eğilim ve öfke gibi etkileri vardır.

Sinapsta nörotransmitterlerin dengelenemeyen fazlalığı duygu durum bozukluğu yapabilir. Çok fazla dopamine sahip olmak, bir öfori durumuna, saldırganlığa ve hatta psikoza yol açabilir. Dopamin, hormonal düzenlemelerde fizyolojik olarak önemli rol oynamakta ve ödül arama, bağımlılık, dikkat ve davranışları ayarlamaktadır. Beyindeki ödülledirme sisteminde en etkili nörotransmitter dopamindir. Bu nörotrasmitter haz duygusu ile ilişkili olarak beynin ödüllendirme sistemi üzerinde olmaktadır. Kişinin yaptığı bir etkinlikten ya da bir eşyadan aldığı zevkle dopamin salgılanır. Bu durum tetiklendiği için ne zaman onu yapsa aynı şekilde dopamin salgılanması ve zevk alması devam eder. Yani aşırı işleyen bir dopaminerjik sistemin, bir kişinin şiddetli ve dürtüsel davranışlar sergilemesini sağlayabilir. Şiddet veya cinayet sonrası dopamin sayesinde yaşanan yoğun haz bağımlılık yapacağından bu durum insanlarda eylemleri yinelemesini sağlamaktadır

Tüm Reklamları Kapat

Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • K. W. Nilsson, et al. (2011). Maoa Genotype, Family Relations And Sexual Abuse In Relation To Adolescent Alcohol Consumption. Addiction biology. doi: 10.1111/j.1369-1600.2010.00238.x. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2024 22:35:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15248

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sıcak
Göç
Etoloji
Koku
Doğa Yasaları
Modern
Ahlak
Aşırı
Sars-Cov-2
Aslan
Tespit
Dalga
Patojen
Köpekler
Geometri
Hastalık Kontrolü
Kanat
Göz
Hasta
Sars Virüsü
Araç
Stephen Hawking
Parçacık
Irk
Biliş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close