Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tarihin Akışını Değiştirenler : Patates

2 dakika
62
Tarihin Akışını Değiştirenler : Patates
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Fırınlanmış ya da kızartılmış, haşlanmış ya da kavrulmuş, cips ya da patates kızartması olarak. Hayatınızın bir döneminde, muhtemelen patates yemişsinizdir. Lezzetli, şüphesiz, fakat patates tarihimizde bugüne kadar bildiğimiz ve sevdiğimiz bir besin maddesi olmaktan çok daha önemli bir rol oynamıştır. Patates olmasaydı, modern uygarlığımız hiç var olmayabilirdi. 8,000 yıl önce Güney Amerika'da, And Dağlarının tepelerinde eski Perulular ilk patates yetiştirenlerdi. Patatesler, taraçalı tarlalarını inşa ederken ve işlerken, Kayalık Dağları'nda madencilik yaparken, büyük İnka İmparatorluğunun gelişmiş medeniyetini oluştururken İnkalı büyük işçi sınıfı için mükemmel bir besin kaynağıydı. İnka halkı için ne kadar hayati olsa da, And Dağları'ndan dönen İspanyol denizciler patatesi Avrupa'ya ilk getirdiklerinde, patatesler Avrupalılar için işe yaramazdı ya da Avrupalılar gerçekten ön yargılılardı.

Avrupalılar, şekil olarak güzelavrat otuyla çok yakından benzerlikler taşıyan ve yabancı ve yeni bir kıtadan gelmiş sıkıcı ve tatsız olarak gördükleri şeyi yemek istemediler. Bu yüzden tüketmek yerine, patatesleri dekoratif bahçe bitkileri olarak kullandılar.

Patates Avrupa'da ana besin kaynağı olarak kullanılana dek 200 yıldan fazla zaman geçecekti, o zaman bile, ağırlıklı olarak alt sınıflar tarafından tüketilecekti. Ancak, 1750'lerde başlayan, ucuz ve besleyici patatesin geniş mevcudiyetinin kısmen sayesinde, Avrupalı köylüler, daha iyi besin güvenliği ile, kendilerini artık zamanın düzenli olarak gerçekleşen tahıl kıtlıklarının insafında görmeyi bıraktılar, ve böylece nüfusları sürekli arttı. Sonuç olarak, İngiliz, Hollanda ve Alman İmparatorlukları, gelişen çiftçi, işçi ve asker gruplarının sırtlarında yükseldiler, böylece Batı'yı dünya egemenliği yerine taşıdılar. Ancak, bütün Avrupa ülkeleri imparatorluklar filizlendirmedi. İrlandalılar patatesi benimsedikten sonra, ana besin maddesi olarak patatese bağımlı olarak, nüfusları dramatik bir şekilde arttı. Fakat daha sonra felaket vurdu. 1845'ten 1852'ye, dünya tarihindeki en ölümcül kıtlıklardan biri olan İrlanda Patates Kıtlığı'na sebep olan patates yanığı hastalığı, İrlanda'nın patates hasadının büyük bir kısmını harap etti. Bir milyondan fazla İrlanda yerlisi açlıktan öldü ve 2 milyondan fazlası evlerini arkalarında bıraktı. Fakat elbette, bu patates için bir son değildi.

Tüm Reklamları Kapat

Ekin neticede kurtarıldı, ve Avrupa halkı, özellikle işçi sınıfı, artmaya devam etti. İrlandalı göçmen akının yardımıyla, Avrupa, Sanayi Devrimi aracılığıyla modern dünyayı meydana getirecek gelişmekte olan fabrikalara iş gücü olabilecek, büyük, sürdürülebilir ve iyi beslenmiş nüfus kazandı. Bu yüzden, patatessiz bir dünya düşünmek neredeyse imkansız. Sanayi Devrimi gerçekleşir miydi? Bu İttifak askerlerini besleyen kolay yetiştirilen ürün olmasaydı 2. Dünya Savaşı İttifak devletleri tarafından kaybedilir miydi? Başlar mıydı hatta? Böyle düşünürseniz, dünya tarihindeki birçok önemli kilometre taşı tamamen ya da en azından kısmen Peru tepeleri arasından gelen basit patateslere bağlanabilir.

Buradan şunu çıkarabiliriz ki hayatımıza giren sıradan olarak gördüğümüz bir şeyler günün birinde tarihi değiştirebilecek veya ona yön verebilecek bir etkiye sahip olma potansiyeline sahiptir.[1]

Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 7
  • Muhteşem! 3
  • İnanılmaz 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 15:53:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16432

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close