Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ekstrem Çevre Koşullarında Yaşamaya Uyum Sağlamış 8 Hayvan

4 dakika
43
Ekstrem Çevre Koşullarında Yaşamaya Uyum Sağlamış 8 Hayvan
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Dünya, uyuşturan soğuktan kavurucu sıcağa kadar çevresel aşırılıkların olduğu bir gezegendir. Bazı istisnalar dışında insanlar genel olarak bu ekstrem olmayan bölgelerin dışında yaşamaktadır. Bu ekstrem bölgede yaşayan canlılara ekstermofiller denmektedir.

1.İmparator Penguen(Aptenodytes forsteri)

Bu dayanıklı, uçamayan kuşlar çiftleşme sezonunu sıcaklığın sürekli olarak -40 °C'ye düştüğü Antarktika'da geçirir. Koloni, sıcaklığı paylaşmak ve bireysel olarak soğuğa maruz kalmayı en aza indirmek için büyük bir grup halinde bir araya gelerek, yaşamı tehdit eden bu tür soğuktan kurtulur. Düzenli aralıklarla grubun dış kenarlarında bulunan penguenler ortaya getirilerek her üyenin ısınmasına fırsat verilir.

2.Ağaç Kurbağası (Lithobates sylvaticus)

Havalar gerçekten soğumaya başladığında, orman kurbağası ilginç bir şekilde kendini donmaya bırakarak ortam şartlarına uyum sağlar ve ilkbahar aylarında eriyene kadar bu benzersiz donuk organizma biçiminde kalır. Bir kriyoprotektan olan glikozu dokularında biriktirip dondurularak hayatta kalabilir. Ağaç kurbağaları Amerika Birleşik Devletleri'nde Alaska ve Kuzeydoğu ormanlarında bulunur. Ağaç kurbağaları Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yaşayan tek kurbağalardır .[2]

Tüm Reklamları Kapat

3.Cucujidae (Yassı Kabuk Böceği)

Ağaç kurbağası gibi, yassı kabuk böceği de kışın soğuğunda hayatta kalabilmek için özel kimyasallar üretir. Doğanın ona verdiği zorluklara karşı hayatta kalmasını sağlayan doku koruyucu proteinleri biriktirirken vücudundaki su miktarını azaltır. İç sıvılarda buz kristallerinin oluşması, hayatta kalması için en büyük tehdittir bu yüzden su miktarını azaltırlar. Ayrıca kanlarını yüksek konsantrasyonda gliserol ile güçlendirirler; bu da vücutlarındaki suyun, çok daha ılıman sıcaklıklarda bile diğer türleri öldürecek buz kristallerini oluşturmayacağı anlamına gelir.[1]

4.Deve (Camelus dromedarius)

"Çöl gemileri" olarak bilinen develer, 49 °C'ye kadar yüksek sıcaklıklara dayanabilir ve bir hafta veya daha uzun süre su tüketmeden yaşayabilirler.En belirgin özelliği hörgüçlerinde yağ depolayabilme yeteneği olan bu hayvanın uzun bacakları, yumuşak yayvan iki toynaklı ayakları kumda ya da karda yürümesini kolaylaştırır. Aynı yandaki bacaklarını birlikte kaldırarak kendine özgü bir biçimde koşar. Ayrıca iki sırada üç tane koruyucu kirpiği, tüylü kulak delikleri, gereğinde kapanabilen burun delikleri, keskin görme ve koku alma duyuları da kum fırtınası gibi elverişsiz çevre koşullarına uyum sağlamasına yardımcı olur.[3]

5.Sahra Çölü Karıncaları

Bu minik böceğin 60 °C'yi aşabilen çöl ortamında hayatta kalmasının sırrı, hızlı hareket etmesine ve vücudunu kavurucu kumun üzerinde tutmasına olanak tanıyan uzun bacaklarıdır.Sahra gümüş karıncalarının minik tüyleri, karıncaların vücut sıcaklıklarını düzenlemelerine ve hem görünür hem de yakın kızılötesi ışığı yansıtarak çöl habitatlarının kavurucu sıcak koşullarında hayatta kalmalarına olanak tanıyan çok önemli uyum sağlama özelliklerine sahiptir.[4]

6.Arap tavşanı (Jerboa)

Çölde yaşayan bu kemirgen, aşırı sıcaktan kurtulmak söz konusu olduğunda kolay yolu seçer: Gündüzleri serin bir yuvada uyur ve geceleri, hava daha serin olduğunda yiyecek bulmak için dışarı çıkar.

Tüm Reklamları Kapat

7.Pompeii Solucanı

Okyanus yüzeyinin çok altında, güneşin hayat veren erişiminden uzakta, deniz altı volkanlarının yakınında oluşan aşırı sıcak, mineral bakımından zengin hidrotermal menfezlerin çevresinde benzersiz ekosistemler gelişmiştir. Araştırmacılar, havalandırma deliklerinin çevresinde, 79 °C'ye kadar yüksek sıcaklıklara dayanabilen Pompeii solucanı da dahil olmak üzere karmaşık bir hayvanat bahçesi buldular.

8.Tardigrad

Bu muhteşem mikroskobik organizmalar henüz hayatta kalamayacakları bir ortam bulamadılar. Su ayıları olarak da bilinen sekiz bacaklı tuhaf yaratıklar çöllerde, buzullarda, kaplıcalarda ve dünyanın en yüksek dağlarının zirvesinde bulundu. Yükünün bir parçası olarak tardigratları taşıyan bir İsrail ay sondasının zorunlu iniş yapması sayesinde Ay'da tardigratlar bile olabilir. Son derece zorlu koşullar altında, tardigradlar kriptobiyoz olarak bilinen kurumuş, ölüme benzer bir duruma düşerek hayatta kalırlar. Onlarca yıl bu durumda kalabilirler ve suya maruz kaldıklarında hala aktif hayata dönebilirler. Ancak tardigradların bu kurutma eylemini nasıl gerçekleştirdikleri hâlâ bir sır. Aralık 2012'de araştırmacılar, mutlak sıfırın biraz üzerine, yani -270C'nin altına kadar soğutulduğunda hayatta kalabilen tardigradların gözlemlerini bildirdi. Ayrıca inanılmaz bir radyasyon direncine sahipler: İnsanlar için ölümcül olabilecek radyasyondan bin kat daha fazla radyasyona dayanabiliyorlar. Bu yine olağanüstü iyileştirme yeteneklerinden kaynaklanmaktadır. Son çalışmaları bu mekanizmalara odaklanan Prof Jonsson, "Hasarlı DNA'yı onarma yeteneğinin bu sistemin ana bileşenlerinden biri olduğuna inanıyoruz" dedi. "Bunun nasıl çalıştığını bulmak, tardigratlar hakkındaki bilgilerimiz açısından bir atılım olabilir, ancak aynı zamanda DNA onarımının merkezi bir rol oynadığı biyoloji ve tıbbın diğer birçok alanı için de büyük ilgi uyandıracaktır." Dolayısıyla bu canlıları anlamak başlı başına ilgi çekici olsa da, evrenimizin kabul edilemez olduğu varsayılan bölgelerinde ekstremofillerin nasıl hayatta kaldıklarına ilişkin çalışmalardan da gelecekte insani faydalar elde edilebilir.[1], [5]

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 15:45:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16371

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close