Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Basitçe Termodinamik nedir?

Basitçe Termodinamik nedir? Pexels
Iryna Mosiiash
2 dakika
748
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Termdinamik nedir?

Termodinamik en kısa tabiriyle hayatın temel taşıdır.( Bilinen evren için öyledir evrenin her bölümünde işleyip işlemediği tam olarak bilinmiyor.) Güneş ışınları dünyamızı ısıtıyorsa, bir ateşle yemek pişirme biliyorsak bunlar Termodinamik sayesindedir ve termodinamiğin yaptığı şeyler bundan çok daha fazlası sanayi devriminde yapılan buharlı motorlar yine termodinamikle çalışır, rüzgar tribünleri evlerimizdeki ısıtma sistemleri kısacası içinde enerji ve ısıya dağir en ufak bir şey barındırması bile onun Termodinamikle çalıştığı manasına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Termodinamiğin tarihçesi

Termodinamik insanlar onun ne olduğuna dair en ufak bir fikri yokken bile onlarlaydı ve hiç yalnız bırakmadı, insanlık mağaradayken bile yaşamını Termodinamiğe borçluydu. Bilim olması açısından tarihini incelersek bunun için çokta eskiye gitmemek gerek 17. Yüzyılın sonu yeterli olacaktır. 1697’de Thomas Savery ve 1712’de Thomas Mewcomen’in İngiltere’de yaptıkları buhar makinesi çalışmalarıyla Termodinamik hakkındaki bilim çalışmaları başlamış oldu. Sanayi devrimiyle birlikte aşırı büyüyen sanayinin ihtiyacı olan güç ne insan nede hayvanlarla karşılanabildi ve bunun sonucu olarak yeni güç kaynakları aranmaya başlandı. James Watt’ın buharlı makineleriyle biraz daha gelişen Termodinamik ilk kez 1849’da Lord Kelvin’in yaptığı bir yayında terim olarak kullanıldı. Ardından William Rankine, Thomas Young, Albert Einstein, vb. birçok bilim adamıyla gelişimini sürdürdü.

Tüm Reklamları Kapat

Termodinamik kanunları

Termodinamik 4 kanundan oluşur. Bunlar 0,1,2 ve 3. Kanunlardır. Neden sıfırıncı kanun var diye soracak olursanız bunun sebebi diğerlerinden sonra bulunması be diğerlerine göre daha temel bir yasa olmasından kaynaklıdır.

0. Yasa

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Birbirine değen 3 küremiz olduğunu varsayalım bunlardan 2’sinin ısısını biliyoruz ve aralarında ısı transferi yok. 3. Kürenin ısısıda diğer 2 küreye eşittir çünkü enerji dengede kalmak ister ve buna bağlı olarak yayılır.

1. Yasa

Enerji asla vardan yok ve yoktan var edilemez ancak bir formdan başka bir forma geçebilir veya yönü değiştirilebilir. Bu kanuna karşı çıkılan en büyük nokta mıknatıslar la yapılan dışarıdan enerji almadan kendi kendine dönen yapılardır ama mıknatıslar dışarıdan enerji almamaları kendi enerjilerinin olmadığı manasına gelmez. Bu tür sistemlerde mıknatıslar içlerindeki potansiyel enerjiyi harcarlar ve bu enerji er yada geç biter.

2. Yasa

Enerji kayıpsız olarak çevrilemez. Buna en güzel örneklerden biri elektriktir. Siz bir elektriği dönüştürmek istediğinizde 10 birim koyuyorsanız iyi ihtimalle 7 alabilirsiniz çünkü enerjinin tamamı tek bir yöne döndürülemez. Kablolardaki direnç, ortaya çıkan ısı enerjisi vb. Birçok kayıp yaşanacaktır ve bu kayıp kablo direnciyle alakalı değildir. Enerjinin kendisiyle ilgilidir.

Tüm Reklamları Kapat

3. Yasa

Bu yasa diğer yasalara nazaran daha basit ve farklıdır. Hiç bir madde mutlak sıfıra (-273 derece) indirgenemez. Mutlak sıfır enerjisizliktir. Enerjisizlik ortamına asla enerjiden oluşabilen bir şeyi çekemezsiniz. Einstein’a göre E=mc² yani madde enerjinin yoğunlaşmış halidir ve enerjiden oluşan bir şeyin asla enerjisiz kalması mümkün değildir.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 18:16:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12446

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close