Basitçe Termodinamik nedir?
Termdinamik nedir?
Termodinamik en kısa tabiriyle hayatın temel taşıdır.( Bilinen evren için öyledir evrenin her bölümünde işleyip işlemediği tam olarak bilinmiyor.) Güneş ışınları dünyamızı ısıtıyorsa, bir ateşle yemek pişirme biliyorsak bunlar Termodinamik sayesindedir ve termodinamiğin yaptığı şeyler bundan çok daha fazlası sanayi devriminde yapılan buharlı motorlar yine termodinamikle çalışır, rüzgar tribünleri evlerimizdeki ısıtma sistemleri kısacası içinde enerji ve ısıya dağir en ufak bir şey barındırması bile onun Termodinamikle çalıştığı manasına gelir.
Termodinamiğin tarihçesi
Termodinamik insanlar onun ne olduğuna dair en ufak bir fikri yokken bile onlarlaydı ve hiç yalnız bırakmadı, insanlık mağaradayken bile yaşamını Termodinamiğe borçluydu. Bilim olması açısından tarihini incelersek bunun için çokta eskiye gitmemek gerek 17. Yüzyılın sonu yeterli olacaktır. 1697’de Thomas Savery ve 1712’de Thomas Mewcomen’in İngiltere’de yaptıkları buhar makinesi çalışmalarıyla Termodinamik hakkındaki bilim çalışmaları başlamış oldu. Sanayi devrimiyle birlikte aşırı büyüyen sanayinin ihtiyacı olan güç ne insan nede hayvanlarla karşılanabildi ve bunun sonucu olarak yeni güç kaynakları aranmaya başlandı. James Watt’ın buharlı makineleriyle biraz daha gelişen Termodinamik ilk kez 1849’da Lord Kelvin’in yaptığı bir yayında terim olarak kullanıldı. Ardından William Rankine, Thomas Young, Albert Einstein, vb. birçok bilim adamıyla gelişimini sürdürdü.
Termodinamik kanunları
Termodinamik 4 kanundan oluşur. Bunlar 0,1,2 ve 3. Kanunlardır. Neden sıfırıncı kanun var diye soracak olursanız bunun sebebi diğerlerinden sonra bulunması be diğerlerine göre daha temel bir yasa olmasından kaynaklıdır.
0. Yasa
Birbirine değen 3 küremiz olduğunu varsayalım bunlardan 2’sinin ısısını biliyoruz ve aralarında ısı transferi yok. 3. Kürenin ısısıda diğer 2 küreye eşittir çünkü enerji dengede kalmak ister ve buna bağlı olarak yayılır.
1. Yasa
Enerji asla vardan yok ve yoktan var edilemez ancak bir formdan başka bir forma geçebilir veya yönü değiştirilebilir. Bu kanuna karşı çıkılan en büyük nokta mıknatıslar la yapılan dışarıdan enerji almadan kendi kendine dönen yapılardır ama mıknatıslar dışarıdan enerji almamaları kendi enerjilerinin olmadığı manasına gelmez. Bu tür sistemlerde mıknatıslar içlerindeki potansiyel enerjiyi harcarlar ve bu enerji er yada geç biter.
2. Yasa
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Enerji kayıpsız olarak çevrilemez. Buna en güzel örneklerden biri elektriktir. Siz bir elektriği dönüştürmek istediğinizde 10 birim koyuyorsanız iyi ihtimalle 7 alabilirsiniz çünkü enerjinin tamamı tek bir yöne döndürülemez. Kablolardaki direnç, ortaya çıkan ısı enerjisi vb. Birçok kayıp yaşanacaktır ve bu kayıp kablo direnciyle alakalı değildir. Enerjinin kendisiyle ilgilidir.
3. Yasa
Bu yasa diğer yasalara nazaran daha basit ve farklıdır. Hiç bir madde mutlak sıfıra (-273 derece) indirgenemez. Mutlak sıfır enerjisizliktir. Enerjisizlik ortamına asla enerjiden oluşabilen bir şeyi çekemezsiniz. Einstein’a göre E=mc² yani madde enerjinin yoğunlaşmış halidir ve enerjiden oluşan bir şeyin asla enerjisiz kalması mümkün değildir.
- 3
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 11:51:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12446
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.