Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Senna'nın Trajik Formula 1 Kazası

Senna'nın Trajik Formula 1 Kazası F1Briefings
Ayrton Senna
5 dakika
50
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Formula 1 dünyanın en prestijli motor sporlarından biri. 10 takımda 20 sürücü(günümüzde) çok zor koşullarda(her virajda deneyimlenen 5-6G kuvvet, 50 derecelere ulaşan kokpit sıcaklığı ve daha birçok zorluk) şampiyonluk için yarışıyor. Şüphesiz ki F1 aynı zamanda dünyanın en tehlikeli sporlarından biri. Günümüzde çok ciddi güvenlik önlemleri olsa da eskiden, özellikle de 2000'lerden önce durum böyle değildi. Şartlar çok daha çetindi ve kritik yaralanmalar çok daha sık oluyordu.

Yarışların başladığı 1950 tarihinden bu yana 51 pilot yarış sırasında yaptıkları kazalar yüzünden hayatını kaybetti. Bu pilotlar arasında belki de en ünlü olanı ise 3 dünya şampiyonluğu olan ve birçok otorite tarafından tarihin en iyi F1 pilotlarından biri olarak görülen Ayrton Senna'nın 1 Mayıs 1994'te San Marino Grand Prix'sinde(günümüzde Emilia Romagna adıyla yarış düzenlenmektedir) yaşadığı trajik kazadır.

Senna Hakkında

[10], [11], [12]Öncelikle Senna'nın hayatına ve kariyerine biraz bakmakta fayda var. Ayrton Senna da Silva 21 Mart 1960'ta Sao Paulo'da doğdu. 4 yaşında karting aracı sürmeye başlayıp 13 yaşında yarışmalara katılmaya başlamıştır. Karting yarışlarında büyük başarılar gösteren Senna 1984 yılında Toleman takımı ile F1'e giriş yapar ve 4 sene sonra McLaren'a kariyeri boyunca 4 dünya şampiyonluğu kazanacak Alain Prost'un[8], [9] takım arkadaşı olarak geçer. Alain Prost ile aralarında ciddi bir rekabet yaşanır. Senna, 1988-1994 yılları arasında 3 dünya şampiyonluğu kazanır ve 1994'te Williams'a geçer.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrton Senna da Silva
Ayrton Senna da Silva
GZT
Senna 1988 sezonunda McLaren MP4/4 ile
Senna 1988 sezonunda McLaren MP4/4 ile
Motorsport

Senna'nın Williams Süreci

Senna'nın takım arkadaşı Prost 1993 sezonunda 3 yıllık bir sözleşme ile Williams takımına geçti. Sözleşmede Prost tarafından belirlenen tek bir madde vardı o da Senna ile takım arkadaşı olmak istemediği idi. O sene Williams araçta teknik olarak birçok gelişme yaptı ve McLaren'ın önüne geçti. En büyük teknik gelişme ise virajlarda dengeyi sağlamak ve savrulmayı önlemek için eklenen elektronik bir destek sistemi idi. Bu sistemin de desteği ile Prost son şampiyonluğunu aldı ve F1'den emekli oldu. Böylece Senna için Williams'ın yolu açıldı. 1994 sezonunda Senna Williams'a geçti. O sene FIA(motor sporlarının uluslararası organizatör ve düzenleyici kurumu) Williams'ın kullandığı bu elektronik sistemin rekabete zarar verdiğini söyleyerek yasakladı böylece Williams en büyük avantajını kaybetti. Senna test sürüşlerinde teknik ekibe araçta bazı sorunlar olduğunu, özellikle bazen direksiyonu döndürmesine rağmen aracın düz ilerlemeye devam ettiğini bildirdi. Bu ciddi sorunlar yaşatabilirdi. Yaşattı da.

San Marino Pisti Hakkında

Senna'nın hayatını kaybettiği San Marino pisti İtalya'da bulunmaktadır. O zamanlar F1'deki "bir ülkede bir yarış düzenlenebilir" kuralı ve hali hazırda İtalya'da Monza pistinde yarış düzenlendiği için pistte İtalya'ya en yakın ülkelerden biri olan San Marino adıyla yarışlar düzenlendi. Günümüzde Emilia Romagna(Imola olarakta adlandırılır) adıyla yarış düzenlenmektedir. Pistin tam adı ise Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari'dir.[3], [4], [5]

Imola Pisti
Imola Pisti
F1
Imola pistindeki virajlar
Imola pistindeki virajlar
Wikipedia

1994 San Marino GP'Sİ

Sıralama Turları

1994 San Marino yarışında hayatını kaybeden tek pilot Senna değildi. 30 Nisan 1994'te yapılan sıralama turlarında Roland Ratzenberger, Villeneuve(yukarıda görselde 6 ile belirtilen viraj) virajını alamadı ve bariyerlere girdi. Ağır kafa travması yaşayan Ratzenberger hastanede hayatını kaybetti.

Yarış

1 Mayıs 1994'teki yarışa Senna pole(ilk sıra) pozisyonundan başladı. Benetton sürücüsü J. J. Lehto aracını çalıştıramadı ve pist üzerinde kaldı. Onun daha arkasında bulunan Pedro Lamy Lehto'yu göremedi ve arkadan çarptı bunun üzerine piste güvenlik aracı girdi ve 5 tur pistte kaldı. Yarışın 7. turunda Senna, Tamburello(yukarıdaki görselde 3 numaralı viraj) virajına yaklaştı. Aracı döndüremedi ve oldukça yüksek bir hızla beton bariyerlere girdi. Telemetri verileri 218 km/s ile bariyerlere girdiğini gösteriyordu. Kaza sonrası Senna'nın aracından çıkmaması ve aracında hareketsiz bir şekilde durması ciddi bir yaralanmaya işaret ediyordu. Kazadan 1 dakika sonra yarış tamamen durdu. Formula 1 güvenlik ve sağlık ekibinin başında olan ünlü beyin cerrahı Sydney Watkins olay yerinde Senna'ya trakestomi uyguladı. Tüm çabalara rağmen maalesef Senna kurtarılamadı. Ayrıca Senna'nın üstünden küçük bir Avusturya bayrağı çıkmıştır. Bu durum Senna'nın yarışı bitirip kazansaydı podyumda Avusturya bayrağı açıp Avusturyalı olan ve sıralama turlarında hayatını kaybeden Roland Ratzenberger'i onurlandıracağı şeklinde yorumlanmıştır. Bu isteğini maalesef gerçekleştiremedi.

Tüm Reklamları Kapat

Senna için 5 Mayıs 1994'te Brezilya'nın Sao Paulo kentinde devlet töreni düzenlendi. Yaklaşık 500.000 kişi caddelerde tabutun geçişini takip etti. Senna'nın eski takım arkadaşı Alain Prost, tabutunu taşıyanlar arasındaydı. Senna'nın önceki takımı McLaren Senna'yı onurlandırmak için yeni çıkaracakları spor otomobile Senna adını verdi.

Senna'nın kariyeri
Senna'nın kariyeri
Wikipedia

Kaza Sonrası F1'de Yaşananlar

Kazadan sonra F1'de güvenlik alanında birçok gelişme yaşandı. Senna'nın çarptığı viraj da dahil olmak üzere beton olan çoğu viraj lastik virajlarla değiştirildi. Kokpitte düzenlemeler yapıldı, araçlar için yeni regülasyonlar getirildi. Bunlar F1'i çok daha güvenli hale getirdi. Günümüzde F1'de ciddi kazalar yaşanmaya devam ediyor bu oldukça doğal lakin artık pilotlar bu kazalardan burunları bile kanamadan çıkabiliyor. Daha önce ölen pilotlardan ders alındığı için günümüzde F1 çok daha güvenli bir spor, son ölümlü kaza 2014'te(Jules Bianchi 5 Ekim 2014'te Japonya Suzuka yarışında yaptığı kaza sonucu hayatını kaybetmiştir) yaşandı[6], [7]. Günümüzde pilotları koruyan bir sürü önlem ve kural var. İnanılmaz sağlam kasklar, yanmaya karşı son derece dayanıklı tulumlar, pistlerde yapılan düzenlemeler, pilotları kafalarına gelebilecek lastik gibi büyük ve tehlikeli cisimlerden koruyan halo[2] ve daha bir sürü şey.

Bir F1 kaskı dayanıklılık testinden geçiyor
Bir F1 kaskı dayanıklılık testinden geçiyor
Reddit
2020 Bahreyn yarışında Romain Grosjean yaşadığı kaza sonucu 2'ye ayrılıp alev topuna dönen aracından sağ salim çıkabilmiştir. F1'in geldiği güvenlik düzeyine güzel bir örnek
2020 Bahreyn yarışında Romain Grosjean yaşadığı kaza sonucu 2'ye ayrılıp alev topuna dönen aracından sağ salim çıkabilmiştir. F1'in geldiği güvenlik düzeyine güzel bir örnek
Marca
Sürücüyü yaralanmaya sebep olabilecek lastik gibi parçalardan koruyan halo sistemi(siyah parça)
Sürücüyü yaralanmaya sebep olabilecek lastik gibi parçalardan koruyan halo sistemi(siyah parça)
Racecar Engineering

Kısaca özetlemek gerekirse Ayrton Senna da Silva tarihin gördüğü en iyi F1 pilotlarından biriydi ve 1 Mayıs 1994'teki San Marino GP'sinde yaptığı kaza sonucu hayatını kaybetti ve F1 tarihinde hayatını kaybeden 51 pilottan biri oldu. Diğer kazalarda da olduğu gibi takımlar ve düzenleyici kurum olan FIA bundan ders çıkardı ve çıkarılan bu dersler sayesinde F1 çok daha güvenli bir hale evrildi.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/05/2024 19:33:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17402

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ağız
İhtiyoloji
Okyanus
Mucize
Şiddet
2019-Ncov
Gezegen
Işık Hızı
Kedigiller
Biyografi
Bilim İnsanları
Renk
Genetik Müdahale
Salgın
Sayı
Evrimsel Psikoloji
Neandertaller
Sıcaklık
Çiçek
Sağlık Bilimleri
Parçacık
Elektromanyetizma
Yapay Zeka
Bağırsak
Teşhis
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close