Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Şehir Taşları "Alaçatı"

5 dakika
40
Şehir Taşları "Alaçatı" Tripadvisor
  • Blog Yazısı
Alaçatı Yel Değirmenleri Parkı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Ülkemizde doğal hafif agrega türevleri arasında mikronize boyut formuyla kullanılabilecek farklı alternatif malzeme türünde İzmir-Alaçatı Bölgesi’nde kesme taş işletmeciliği olarak kullanımı bilinen “Alapietra” taşıdır. Alaçatı taşının volkanik kökenli, pomza kırıntıları içeren bir orijine sahip endüstriyel hammadde olduğu bilinmektedir. Bu taşın kesme taş işletmeciliği sırasında gerek ocakta gerekse fabrikada önemli miktarda toz formda artık malzeme olarak da isimlendirilebilecek malzemeler oluşmaktadır. Ancak, bu malzemenin henüz endüstriyel olarak kullanımı çok yaygın görülmemektedir.[1]

Alaçatı Taşı
Alaçatı Taşı
Olivin Stone

İzmir-Alaçatı Bölgesi’ndeki Alapietra taşı; yanardağların püskürttüğü kül, kum ve lav parçacıklarından oluşan genellikle açık renkli hafif gözenekli bir tür çökelti taşı olan, doğal bir yapı malzemesidir. Alapietra taşı ocaktan çıkarıldığında yumuşak bir yapıda olup; hava, rüzgar ve güneş ile temas etmesi sonucunda sertleşerek doğal bir yapı malzemesine dönüşmektedir. Sahip olduğu doğal ve volkanik özelliklerden dolayı son derece sağlam yapılar inşa edilmesine ve ciddi bir ısı yalıtımına olanak sağlamaktadır.

Alaçatı taşı kullanılan yapılarda demir kullanılmaması, iç ve dış cephelerde sıva, badana ve benzeri uygulamalara gereksinim duyulmaması gibi avantajlarla beraber kullanılan mekânların kışın sıcak, yazın serin olmasına katkı sağlamaktadır. Uygulandıktan sonra günden güne taşların birbirine kenetlenesi ile yapıyı daha da sağlamlaştırma özelliğine sahiptir.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılarda geniş bir kullanım alanına sahip Alaçatı taşı, ana taşıyıcı yapı, mimari eleman ve süsleme elemanı olarak iç ve dış mekânlar da kullanılmaktadır. Dekoratif bir görünüm kazanabilen tüf taşı duvarlar, kemerler, sütunlar ve bahçelerde görsel bir zenginlik olarak da kullanılmaktadır. Mevsim şartlarına göre değişebilen renklere sahip Alaçatı taşı yapılara verdiği doğal canlılık sayesinde iç ve dış mekânlar da kullanımı giderek artmaktadır.[2]

Alaçatı Taşının Jeolojik ve Teknik Özellikleri

Alaçatı taşı, volkanik kökenli, beyaz renkte, içinde bazalt çakılları bulunan gözenekli olan taş, Alaçatı’da ocaklarının bulunmasından dolayı yöre adıyla anılmaktadır. Alaçatı taşı yörede çok uzun zamandır ve yaygın olarak, taş ev yapımında kullanılmaktadır. Alaçatı taşı yumuşak karakterde olduğundan yontulması ve şekillendirilmesi kolaydır. Masif duvar yapımında, binaya ısı yalıtımı sağlamaktadır.

İzmir ili hammadde yataklarını daha iyi anlatabilmemiz için, İzmir ilinin jeolojik yapısına da bir göz atmak gerekmektedir. İzmir ili, Batı Anadolu’da bulunan ve jeolojik olarak yaşları, tektonik özellikler ve kayaçları farklı olan üç ayrı kuşak üzerinde bulunmaktadır. Bu kuşaklar; en batıda genellikle yaşlı karbonat kayaçlardan (mesozoik) oluşan ve genç volkanik kayaçlar (Senozoik) ile örtülen Karaburun kuşağı, güneyde yaşlı (paleozoik ve mesozoik) metamorfik kayaçlardan oluşan Menderes Masifi ve kuzeyde kumtaşı-şeyl matriksi (üst kretase-paleosen yaşlı) içinde mega blok yapılı değişik yaş ve litolojideki kayaçlardan oluşan ve yine genç volkanikler (senozoik) ile örtülen İzmir-Ankara zonu olarak tanımlanabilir. Bu zonlarda kayaçlar farklı olduklarından endüstriyel hammaddeler de farklılıklar gösterir. İzmir ilinin temel kayaçlarını oluşturan bu kuşaklar, daha sonra neojen yaşlı tortul ve magmatik kayalarla örtülmüşler ve günümüzdeki İzmir jeolojisi ortaya çıkmıştır.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Bu doğal ve volkanik özelliklerden dolayı zamanla daha dayanıklı bir form kazanan kayaç malzeme yapısı sergilemektedir. Alaçatı taşı formasyonunun bulunduğu bölgede yer alan volkanik kayaçlar tüf, tüfit, aglomera, andezit ve çok az bir alanda gözlenen bazaltlardır. Alaçatı ve civarında geniş yayılımlar sunarlar. Beyaz, kirli beyaz, krem renklerde olan tüfler içerlerinde andezit ve bazalt çakıl ve blokları içerirler. Yer yer belirgin katmanlanma sunan tüfitler, volkano-sedimenter özelliktedirler. Bu katmanlanmalar volkanik kayaçların karasal tortul kayaçlar ile ardalanma sundukları geçisli dokanaklarda belirgindir.[4]

Kayaç örnekleri üzerine yapılan makroskopik ve mikroskopik inceleme bulgularına göre kayaç malzemenin, petrografik açıdan “Pomza bileşenli tüfit agrega” veya“Pomza bileşenli volkanik tüf agrega” olarak isimlendirilebileceği saptanmıştır.[5]

Atmosfer Basıncında Su Emme (%) 25.964±1,218

Don Sonrası Ağırlık Kaybı (%) 2.262±1,387

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Isı İletim Katsayısı (W/m.Kel.) 0,505±0,018

Kapiler Su Emme Katsyısı (g/m2s0,5) 22,68

Birim Hacim Ağırlık 1370 kg/m3

Özgül Ağırlık (DIN 52102) 2,36 gr/cm3

Toplam Gözeneklilik %42.06 Basınç Dayanımı 16,29 N/mm2

Matrix(İnce kül-cam) %15-20

Tüm Reklamları Kapat

Riyolit Lav-Cam Kırıntıları %10

Bazalt Lav %5-10

Pomza Kırıntıları %60-70

Tüm Reklamları Kapat

Feldspat -Kuvars %3-5

Amfibol-Piroksen %1,5.[6]

Volkanik tüf taşı türü olan Alaçatı taşı kullanım alanlarını etkileyen çok sayıda faydalı özelliğe sahiptir. Bu taşın özellikleri;

• Hafif bir taştır. Özgül ağırlığı düşüktür.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Yeni Bir Bakışla Felsefe Seti (7 kitap)

“Yeni Bir Bakışla” dizisi sanatın işlevi ve görevi, temsilin doğası gibi konular üzerine güncel tartışmaları çağdaş düşünürlerin eserleri ve fikirleri etrafında ele alıyor.

Yeni Bir Bakışla: Adorno // Geoff Boucher

Yeni Bir Bakışla: Baudrillard // Kim Toffoletti

Yeni Bir Bakışla: Deleuze // Damian Sutton, David Martin-Jones

Yeni Bir Bakışla: Derrida // K. Malcom Richards

Yeni Bir Bakışla: Heidegger // Barbara Bolt

Yeni Bir Toplum Felsefesi // Manuel De Landa

Yeni Gerçekçilik Manifestosu // Maurizio Ferraris

Devamını Göster
₺1,000.00
Yeni Bir Bakışla Felsefe Seti (7 kitap)

• Doğaya uyumlu zengin renk çeşitliliğine sahiptir.

• Renkleri solmaya karşı dayanıklıdır.

• Aşınmaz.

• Topraktaki nemi korumaya yardımcı olur.

• Sulama ihtiyacını azaltır.

• Su ile aşınmaz, rüzgâr ve sert doğal reaktiflerden kolay etkilenmez.

• Ağaç ve çalıları çevrelemekte kullanılır.

• Yabani otların oluşmasını engeller.

• Yangına karşı dayanıklıdır.

• Yerleştirilmesi kolaydır.[5]

Tüm Reklamları Kapat

Alaçatı Taşı’nın Tarihsel ve Mimari Kullanımı

Begonviller sarkan Arnavut kaldırımlı Alaçatı taşları ile döşenmiş evlerin tarihi 1850-1890 yıllarına dayanır. 1878-1881 yıllarında iki büyük depremde Alaçatı evlerinin %80’i hasar görmüştür.

Alaçatı Mimarisi
Alaçatı Mimarisi
Neredekal

Günümüzde Alaçatı’da gördüğümüz evler deprem sonrası döneme karşılık geliyor. Rum ve Osmanlı mimarisinden izler taşıyan evlerde kullanılan ve Alaçatı dokusunu kazandıran taşlar Alaçatı’nın kendi yöresel taşı. Ağırlıklı olarak bitişik, bahçeli ve iki katlı konutlardan oluşuyor.[2]

Alaçatı Mimarisi
Alaçatı Mimarisi
Yolda Olmak

Yöreye özgü taşın kullanıldığı tipik Alaçatı evlerinin sokağa bakan ilk katında yer alan odalarında kepenkli pencereler bulunmakta, üst katlar ise taş konsollarla çıkma yapmaktadır. Alaçatı evlerinin mimari nitelik açısından geleneksel Türk evlerinden farklılık göstermesinin temelinde hiç kuşkusuz yerleşmenin 1800’lerdeki mekansal oluşumunda etkili olan Rum kültürü ile, 1920’lerden itibaren zorunlu göç nedeniyle bölgeye gelerek yerleşen Türk kültürünün bir aradalığı yatmaktadır.[7]

Alaçatı Taşı Tarihi Kullanımı, Yer Değirmenleri Parkı
Alaçatı Taşı Tarihi Kullanımı, Yer Değirmenleri Parkı
Tripadvisor

Sokak kapılarının doğrudan yola açıldığı, ön bahçe kullanımının olmadığı bu konutlar tarafından oluşturulan taşıt ve yaya yolları, sürekliliği olan, tanımlı ve dar yollardır. Kıvrımlı, dar sokaklar üzerinde görülen yer yer genişlemeler sürpriz mekânların, çocuk veya yaşlı kullanıcılar için planlı olmayan birikim alanların oluşumuna neden olmaktadır. Öte yandan geçmişten bu yana yerleşmenin sembolühaline gelen yel değirmenleri de bu alanda bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı günümüzde restore edilmiştir.[2]

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ L. Gündüz, Ş. Kalkan, F. Ertan. (). Mikronize Edilmiş İzmir-Alaçatı Alapietra Taşının Yalıtımlı Kompozit Dolgu Harcı Üretiminde Kullanımı Üzerine Bir İnceleme. Not: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, CBÜ Fen Bil. Dergi., Cilt 13, Sayı 2, s 503-514, İzmir.
  • ^ a b c N. Avşaroğlu. (). Anadolunun Binlerce Yıllık Doğal Taşları. Not: https://nadiravsaroglu.com.
  • ^ N. Kun. (). İzmir Ve Çevresinin Endüstriyel Hammaddeleri. Not: TMMOB 2. İzmir Kent Sempozyumu / 28-30 Kasım 2013.
  • ^ N. K. Aydoğdu. (Çed Raporu). Kırma-Eleme Tesisi Ve Dekoratif Taş Ocağı Kapasite Artışı Projesi. Not: 51232 Ruhsat Numaralı II. Grup Kalker Ocağı Rehabilitasyonu.
  • ^ a b L. Gündüz, Ş. Kalkan, N. Aydoğdu. (). İzmir-Alaçatı Taşının Kuru Karışım Hafif Beton Agregası Olarak Kullanılabilirliği Üzerine Teknik Bir Analiz. Not: Kütahya, Türkiye, 8. Uluslararası Kırmataş Sempozyumu, s.390-399, 13-14 Ekim, 2016.
  • ^ Dokuz Eylül Üniversitesi. (). Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksekokulu Laboratuvarların.
  • ^ A. Atilla, N. Öztüre, et al. (). Alaçatı - Agrilia’dan Günümüze Bir Mübadele Kasabası. Not: Öztüre A.S. Kültür Yayını-5, İzmir..
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/05/2025 17:59:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19240

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close