Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Richard Feynman

Feynman'ın Öğrenme Tekniği ve Bütün Evren Bir Kadeh Şaraptadır Sözü

5 dakika
92
Richard Feynman
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bir şair bir zamanlar şöyle demişti: "Bütün evren bir kadeh şaraptadır." Bunu hangi anlamda kastettiğini muhtemelen asla bilemeyeceğiz, çünkü şairler anlaşılmak için yazmazlar. Ancak bir kadeh şaraba yeterince yakından bakarsak bütün evreni gördüğümüz doğrudur.

Fizik konuları vardır: rüzgara ve havaya bağlı olarak buharlaşan kıvrımlı sıvı, camdaki yansımalar ve hayal gücümüz atomları ekler. Cam, Dünya'nın kayalarının damıtılmasıdır ve bileşiminde evrenin yaşının ve yıldızların evriminin sırlarını görürüz. Şarapta hangi garip kimyasal dizilimleri vardır? Nasıl ortaya çıktılar? Fermantasyonlar, enzimler, substratlar ve ürünler vardır. Şarapta büyük genelleme bulunur tüm yaşam fermantasyondur. Kimse, Louis Pasteur'ün yaptığı gibi, birçok hastalığın nedenini keşfetmeden şarabın kimyasını keşfedemez.

Küçük zihinlerimiz, biraz kolaylık olsun diye bir kadeh şarap bu evreni parçalara bölüyorsa fizik, biyoloji, jeoloji, astronomi, psikoloji vb. doğanın bunu bilmediğini hatırlayın! Öyleyse hepsini tekrar bir araya getirelim, nihayetinde ne için olduğunu unutmayalım. İç ve her şeyi unut!

Tüm Reklamları Kapat

Feynman Öğrenme Tekniği

Feynman Tekniği, öğrenmenizi hızlandırmanın en iyi yoludur. Ve konu ne olursa olsun işe yarar. Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman tarafından geliştirilen bu teknik, daha iyi öğrenme için öğretmenin gücünden yararlanır.

Öğrenme, bir kitabı hızlıca okumakla veya bir sınavı geçebilecek kadar bilgi hatırlamakla gerçekleşmez.

Bilgi, onu açıklayıp çok çeşitli durumlarda kullanabildiğinizde öğrenilir. Feynman Tekniği, yeni bir şeyi izole edilmiş, işe yaramaz gerçeklere dönüştürmek yerine, karşılaştığınız fikirlerden daha fazla yararlanır.

Tüm Reklamları Kapat

Gerçekten bir şey öğrendiğinizde, kendinize hayatınızın geri kalanında kullanacağınız bir araç vermiş olursunuz. Ne kadar çok şey bilirseniz, o kadar az sürprizle karşılaşırsınız çünkü çoğu yeni şey zaten anladığınız bir şeye bağlanacaktır.

Sonuç olarak, öğrenmenin amacı dünyayı anlamaktır. Ancak çoğumuz kasıtlı olarak bir şey öğrenmeye zahmet etmeyiz.

Okulda ilerledikçe ihtiyacımız olanı ezberliyoruz, sonra çoğunu unutuyoruz. Yaşama devam ederken, bilgimizin uygulanabilirliğini genişletmek için deneyimlerimizden çıkarımlar yapmıyoruz. Sonuç olarak, yaşam bizi defalarca kıçımızdan tekmeliyor.

Beklenmedik şeyler karşısında şaşkınlığa uğramanın acısını yaşamamak için, Feynman Tekniği bilgiyi bir sandalyeye uzanmak kadar kolay erişebileceğiniz bir bilgiye dönüştürmenize yardımcı olur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Feynman Tekniği

Feynman Öğrenme Tekniği'nin dört adımı vardır ve bu adım Richard Feynman'ın başlangıçta kullandığı yönteme dayanır. Bu süreci öğrenmek için kullanma deneyimlerimizi düşündükten sonra bunu biraz uyarladım. Adımlar şu şekildedir:

  1. Altıncı sınıftaki bir öğrenciye öğrenmek istediğiniz bir kavramı öğretiyormuş gibi yapın.
  2. Açıklamanızdaki boşlukları belirleyin. Daha iyi anlamak için kaynak materyale geri dönün.
  3. Organize edin ve basitleştirin.
  4. İlet.

1. Adım: Bunu bir çocuğa öğretiyormuş gibi yapın

Boş bir kağıt çıkarın. En üste, ustalaşmak istediğiniz konuyu yazın. Şimdi, sanki bir çocuğa veya masanızda duran bir lastik ördeğe öğretiyormuşsunuz gibi, konu hakkında bildiğiniz her şeyi yazın.

Akıllı yetişkin arkadaşınıza değil, temel kavramları ve ilişkileri anlayacak kadar kelime dağarcığı ve dikkat süresi olan bir çocuğa öğrettiğinizi hatırlamak önemlidir. Basit ve açık olmalıdır. Bulanıklığa saklanacak hiçbir yer yoktur.

Veya Feynman Tekniği'ne farklı bir açıdan bakmak gerekirse, masanıza bir lastik ördek koyabilir ve konsepti ona anlatmaya çalışabilirsiniz. Yazılım mühendisleri bazen hata ayıklamayı, kodlarını satır satır bir lastik ördeğe açıklayarak ele alırlar. Kulağa saçma geliyor olabilir ama bu, düşüncelerinizi olabildiğince basit bir şekilde yürütmenizi sağlayan zorlayıcı bir işlevdir.

Tüm Reklamları Kapat

2.Adım:Açıklamanızdaki boşlukları belirleyin

1. Adımda zorlandığınız noktalar, anlayışınızda bazı boşlukların olduğu noktalardır.

Bilginizdeki boşlukları belirlemek (önemli bir şeyi unuttuğunuz, açıklayamadığınız veya değişkenlerin nasıl etkileştiğini düşünmekte zorlandığınız yerler) öğrenme sürecinin kritik bir parçasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu boşlukları doldurduğunuzda, öğrendiklerinizi gerçekten kalıcı hale getirirsiniz.

Artık anlayışınızda nerede boşluklar olduğunu bildiğinize göre kaynak materyale geri dönün. Bunu diğer kaynaklarla zenginleştirin. Tanımlara bakın. İhtiyacınız olan her şeyi temel terimlerle açıklayabilene kadar devam edin.

Yalnızca anlayışınızı jargon kullanmadan ve basit terimlerle açıklayabildiğinizde anlayışınızı gösterebilirsiniz. Şöyle düşünün. Bildiklerinizi açıklamak için karmaşık bir terminolojiye ihtiyaç duyuyorsanız, esnekliğiniz yoktur. Birisi size bir soru sorduğunda, yalnızca daha önce söylediklerinizi tekrarlayabilirsiniz.

Basit terimler yeniden düzenlenebilir ve noktanızı iletmek için diğer kelimelerle kolayca birleştirilebilir. Bir şeyi farklı kelimeler kullanarak birden fazla şekilde söyleyebildiğinizde, onu gerçekten iyi anlarsınız.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Sihirli Ağaç Evi -Çizgi Roman- 4: Korsanların Hazinesi

Dünya çocuklarının sevgilisi Sihirli Ağaç Evi şimdi çizgi roman!

ADADA HAZİNE ARAYAN BİR KORSAN VAR!

Yeni Sihirli Ağaç Evi macerasında Tim ve Lea kendilerini rüya gibi bir sahilde buluyorlar. Her şey muhteşem başlıyor… ta ki korsanlar gelene kadar. Korkunç Kaptan İri Kemik gömülü bir hazinenin peşinde. Dahası Tim ve Lea’nın hazinenin yerini bildiklerine emin ve gözünün önünden ayrılmalarına izin vermiyor! Bakalım iki kardeş, Kaptan İri Kemik’in elinden kurtulmayı başarabilecek mi?

Tim ve Lea ile zamanda yolculuğa hazır mısın?

Sihirli Ağaç Evi serisi hakkında:

Küçük okurları hem okuma keyfi hem de tarihteki farklı kültürlerle tanıştıran Sihirli Ağaç Evi serisi bu yönüyle sadece dünyanın dört bir yanındaki çocukların değil, anne babalar ve eğitimcilerin de gözdesi oldu.

New York Times çoksatanlar listesinde bir numaraya kadar çıkıp beş yıldan uzun bir süre bu listede kalmayı başaran, 33 dilde 130 milyondan fazla satan bu ödüllü seri, şimdi rengarenk ve soluksuz okutan çizimleriyle çizgi roman formatında okurunun karşısında. 

Devamını Göster
₺215.00
Sihirli Ağaç Evi -Çizgi Roman- 4: Korsanların Hazinesi

Bir şeyi basit, erişilebilir bir şekilde açıklayabilmek, öğrenmek için gereken işi yaptığınızı gösterir. Bunu atlamak, meydan okunduğunda hızla paramparça olabilen bir yanılsama olan bilgi yanılsamasına yol açar.

3.Adım: Organize edin ve basitleştirin

Şimdi basit bir açıklama içeren bir dizi elle hazırlanmış notunuz var. Bunları baştan sona anlatabileceğiniz bir anlatıya dönüştürün. Yüksek sesle okuyun. Açıklama herhangi bir noktada kafa karıştırıcı geliyorsa, 2. Adıma geri dönün. Dinleyecek herkese anlatabileceğiniz bir hikayeniz olana kadar yinelemeye devam edin.

Bu yaklaşımı tekrar tekrar izlerseniz, farklı konularda sayfalarla dolu bir klasör elde edersiniz. Bu klasörü yılda iki kez incelemek için zaman ayırırsanız, ne kadar çok şey hatırladığınızı göreceksiniz.

4.Adım:İletin

Bu kısım isteğe bağlıdır, ancak az önce yaptığınız her şeyin mantıksal sonucudur.

Gerçekten anladığınızdan emin olmak istiyorsanız, konuyu birine (tercihen konu hakkında pek bilgisi olmayan birine) danışın.

Bilginizin nihai testi, onu bir başkasına aktarabilme kapasitenizdir. Yazdıklarınızı doğrudan okuyabilirsiniz. Malzemeyi bir ders gibi sunabilirsiniz. Arkadaşlarınıza akşam yemeği ısmarlarken onlardan birkaç dakikalarını isteyebilirsiniz. Çocuğunuzun sınıfında veya anne babanızın emeklilik evinde konuk konuşmacı olarak gönüllü olabilirsiniz. Gerçekten önemli olan tek şey, malzemeyi bu konuya çok aşina olmayan en az bir kişiye aktarmaya çalışmanızdır.

Aldığınız sorular ve geri bildirimler, anlayışınızı daha da geliştirmek için paha biçilemezdir.

Feynman Tekniği sadece öğrenmek için harika bir tarif değil, aynı zamanda fikirleri parçalara ayırmanıza ve onları temelden yeniden inşa etmenize olanak tanıyan farklı bir düşünme biçimine açılan bir penceredir. Ayrıca başkalarından öğrenmenizi aşırı yüklemenize de olanak tanır.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 3
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2025 09:04:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18409

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close