Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

NİKOLA TESLA

Nikola Tesla'nın hayatı

2 dakika
127
NİKOLA TESLA
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Nikola Tesla: Elektriğin Dâhisi

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere insanlık tarihinin en büyük dehalarından biri olan Nikola Tesla’yı ve onun inanılmaz icatlarını anlatacağım. Tesla, elektrik, manyetizma ve radyo gibi alanlarda devrim yaratan bir mucitti. Ancak hayatı boyunca pek çok zorlukla karşılaştı ve hak ettiği değeri göremedi. Peki Tesla kimdi? Neler icat etti? Neden unutuldu? Bu videoda, bu soruların cevaplarını bulacaksınız.

Tesla’nın Hayatı

Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856’da Sırbistan’ın Smiljan kasabasında doğdu. Babası bir Ortodoks papazı, annesi ise ev hanımıydı. Tesla, küçük yaşlarda elektriğe ve makinelerle ilgilenmeye başladı. Okulda matematik ve fizik derslerinde çok başarılıydı. 1875 yılında Graz Teknik Üniversitesi’ne girdi ve burada elektrik mühendisliği okudu. Ancak mezun olamadan üniversiteyi bıraktı ve Budapeşte’ye gitti. Burada bir telefon şirketinde çalışmaya başladı.

Tesla, 1882 yılında Paris’te Edison’un Avrupa şirketinde çalışmaya başladı. Burada doğru akım motorları ve jeneratörleri üzerinde çalıştı. Ancak Tesla, doğru akım sisteminin sınırlarını görüyordu ve alternatif akım sistemi üzerinde düşünmeye başladı. Alternatif akım sistemi, elektriğin yönünü sürekli değiştirerek daha uzak mesafelere iletilmesini sağlıyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Tesla, 1884 yılında Amerika’ya göç etti ve New York’ta Thomas Edison ile tanıştı. Edison, Tesla’nın alternatif akım sistemini geliştirmesine karşı çıkıyordu. Çünkü Edison’un doğru akım sistemiyle rekabet edemeyeceğini biliyordu. Bu yüzden Tesla’ya hayatını zindan etti ve onu kandırdı. Tesla, Edison’un haksızlıklarına dayanamayarak ondan ayrıldı ve kendi yolunu çizmeye karar verdi. Böylece elektrik savaşları başladı.

Tesla’nın İcatları

Tesla, alternatif akım sisteminin üstünlüğünü kanıtlamak için çeşitli deneyler yaptı ve halka gösterdi. Bu deneylerden biri de Tesla bobiniydi. Bu cihaz, yüksek voltajlı, yüksek frekanslı elektrik üretiyordu. Tesla, bu cihazla havada elektrik kıvılcımları oluşturuyor, lambaları kablosuz olarak yakıyor ve radyo dalgalarını iletiyordu. Tesla bobini, bugün bile pek çok teknolojinin temelini oluşturmaktadır.

Tesla, 1893 yılında Chicago Dünya Fuarı’nda alternatif akım sisteminin gücünü tüm dünyaya gösterdi. Fuarda 100 bin liralık bir ödül için düzenlenen elektrik yarışmasına katılan Tesla, fuar alanını aydınlatmak için alternatif akım kullandı. Ayrıca Niagara Şelalesi’nden elektrik üretmek için bir proje hazırladı ve bu proje gerçekleştirildiğinde dünyanın ilk hidroelektrik santralini kurdu.

Tesla, 1899 yılında Colorado Springs’te bir laboratuvar kurdu ve burada yaptığı deneylerle atmosferdeki elektriksel olayları, radyo dalgalarını ve yapay şimşekleri inceledi. Tesla, burada dünyanın en büyük yapay şimşeğini üretti ve kablosuz enerji iletiminin mümkün olduğunu gösterdi. Ayrıca radyo dalgalarını kullanarak uzaktan kumandalı bir tekne icat etti.

Tüm Reklamları Kapat

Tesla’nın en büyük hayali ise dünya çapında kablosuz iletişim ve enerji dağıtımı yapmaktı. Bunun için New York’ta Wardenclyffe Kulesi’ni inşa etmeye başladı. Ancak bu proje için finansman bulamadı ve kulesinin yıkılmasını engelleyemedi. Bu proje Tesla’nın hayal kırıklığına uğramasına ve borçlanmasına neden oldu.

Tesla’nın Mirası

Tesla’nın hayatının son yılları New York’ta otellerde yaşayarak geçti. Pek çok icat fikri geliştirmesine rağmen bunları hayata geçiremedi. 7 Ocak 1943’te otel odasında ölü bulundu. Ölümünden sonra icatlarının öneminin anlaşıldığı ve kendisine saygı duyulduğu görüldü. Tesla’nın adına bir manyetik akı yoğunluğu birimi verildi. Ayrıca pek çok ödül, anıt, müze ve kurum Tesla’nın adını taşımaktadır.

Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 08:58:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14664

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close