Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nedir Bu "Sınırlar"

"Sınır" koymak tel örmek değildir.

2 dakika
46
Nedir Bu "Sınırlar"
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlarla olan iletişimlerimizde sınırlar, istemli veya istemsiz şekilde bireylerin kendilerini ve kişisel alanlarını korumak için belirledikleri fiziksel, düşünsel, duygusal, zihinsel ve davranışsal sınırlara denilmektedir. Sınırlar bizi biz yapan kararlarımızdır

"Ben böyle düşünüyorum" demektir.

"Ben böyle hissediyorum" demektir.

Tüm Reklamları Kapat

Sınırlar aslında kişinin karakterinin dışa yansıması desek pekte yanılmayız. Kişilerin sınırlarını karakter özelliği dediğimiz birçok bilişsel yapı etkilemektedir. Fiziksel sınırlar hakkında kısa bir örnek üzerinden sınırları inceleyelim. Örneğin tanımadığımız bir kişi bir ortam içerisindeyken size yakınlaştı ve dokundu bu sizde temelde hangi duyguyu uyandırır? Tahmin etmesi çok da zor olmaması gerekir tabii ki rahatsızlık hissiyatı ortaya çıkmaktadır. Çünkü fiziksel sınırlarımıza ancak yakın ilişki içerisinde bulunduğumuz bir kişinin girebileceğinin normal olduğuna dair bir inancımız sebep olabilir. Bu inancın oluşmasında kültür yapısı ve aile yapısı gibi birçok faktör etkilemekte olsa da aslında evrimsel bir işlevi olduğunu da söyleyebiliriz. Fiziksel sınırlarımız olmasa ve tanımadığımız kişilerin bize yakınlaşmasından ve dokunmasından rahatsız olmasak bir noktada karşıdaki kişi bize kolaylıkla zarar verebilir. Kısacası fiziksel sınırlar çoğunlukla hayatımızı olumlu yönde etkilediğini söyleyebiliriz. Fakat diğer sınırlarda bizim ilişki ve iletişimlerimize yarar sağlar mı? Çoğunlukla yarar sağlasa da bazı durumlarda bizi kötü etkileyebilir. Örneğin bir arkadaşımız bizden yapmamızı istediği birkaç talepte bulundu fakat bu talepler bizim istek ve düşüncelerimize pekte uygun görünmüyor. Böyle bir durumda talebinin bize uygun olmamasını bile bile bazen şu şekilde düşünebiliriz;

"Hayır dersem onu kırabilirim"

"Bana çok kızabilir, bağırabilir veya küsebilir"

Sonucunda ise karşıdaki kişinin talebinin bize uymadığını bilerek talebi yerine getirmeye çalışırız. Bu bir yere gitmek, bir kişiyle belirli ortamda bulunmak gibi masum görünen şeyler olsa da bazen kişilerin içten içe kendi isteklerinin dışında davranması kişiye oldukça kötü hissettirebilmektedir. Yukarıdaki iki düşünceyi farklı bir şekilde düşünmeyi becerebilsek peki neler değişebilir?

Tüm Reklamları Kapat

"Hayır dersem onu kırmam çünkü ben bunu istemiyorum. İstemediğim bir şeyi zorla yaparsam kendime karşı saygısızlık yapmış olurum"

"Kendi fikirlerimle onun isteklerinin aynı ortamda buluşmamasından kaynaklı bana tavır göstermesi pekte saçma olurdu. Çünkü genelde insanların fikirleri farklılık içerir farklılıklara rağmen ilişki ve iletişimlerin sağlıklı olabilmesi ancak birbirimize karşı olan saygıdan geçmektedir.

İnsanların bizden istediği veya beklediği şeyleri koşulsuz şartsız yerine getirme yükümlülüğüne sahip değildir. Sınırlarımızın olması asla "Seni sevmiyorum-Seni istemiyorum" demek değildir. Unutulmamalıdır ki sınırlarımız bizim için asla bir seçenek değil, ihtiyaçtır. Kendimize olan bu ihtiyacı karşılamayı ihmal edersek kendimize karşı saygımızı ihmal etmiş oluruz. Sağlıklı ilişki içerisinde insanlar birbirlerinin isteklerine, düşüncelerine, duygularına kısacası bazı sınırlarına koşulsuz saygı göstermesi gerekmektedir. Farklılıklar hepimize özgüdür. Ortak noktada buluşmak ve kimseyi incitmemek karşılıklı empati, anlayış ve düşünsel farkındalıkla sağlanabilecektir.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/01/2025 06:29:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16639

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Genetik
Küresel Isınma
Kertenkele
Viral
Tedavi
Wuhan
Etik
Toplum
Teori
Goril
Olumsuz
Fil
Hayvanlar Alemi
Araştırmacılar
Deney
Nobel Ödülü
Biyocoğrafya
Mikroevrim
Türlerin Kökeni
Bellek
Beslenme Davranışı
Doğa Yasası
Evrim Tarihi
Makina Mühendisliği
Yapay
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close