Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Düşünce Sisteminde Bilişsel Çarpıtmalar

6 dakika
224
İnsan Düşünce Sisteminde Bilişsel Çarpıtmalar
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bilişsel Çarpıtmalar

Bilişsel çarpıtmalar, kişilerin düşüncelerini gerçeklikten sapmış bir şekilde yorumladıkları ve bu yanlış yorumların olumsuz duygusal tepkilere ve davranışlara yol açabileceği inancına dayanır. İnsan zihnindeki bilişsel işlemler belirli bir aralıkta olduğu zaman birey için oldukça yararlıdır fakat bu aralığın altında veya üstünde kalındığı zaman bilişsel işlemler gerçeklikten kopabilmektedir. Örneğin “zihin okuma” her insanda olması gereken bir bilişsel özelliktir. Çevremizde olup biteni anlamamıza ve yorumlamamıza yardımcı olmaktadır. Çok fazla yaptığımız zaman bilişsel işleyişte çarpıtma olarak ele alınmaktadır çünkü kişiyi gerçeklikten koparabilmektedir. Otizm ve şizofrenik bozukluklarda zihin okuma hiç ortaya çıkmaz. Bu da bilişsel işleyişe oldukça zararlıdır ve bilişsel işleyişe zarar vermektedir çünkü sosyal yaşamda insanların bizim hakkımızda, durum hakkında veya herhangi bir şey hakkındaki düşüncelerini anlamaya çalışmak sosyal yaşamın olmazsa olmazıdır. Bilişsel çarpıtmaların bilinmesi önemlidir çünkü insanların duygusal ve davranışsal sorunlarının temelinde yatan düşünce kalıplarını anlamalarına ve bu kalıpları değiştirmelerine yardımcı olur.

Keyfi Çıkarsama: Kişinin yaşantılarından o sonucu destekleyen herhangi bir kanıt olmaksızın ya da aksine kanıt olmasına karşın tam ilgisiz veya tam tersi bir sonuç çıkarması. Örneğin bir kişi bir arkadaşıyla buluşmayı planladı ancak arkadaşı biraz geç kaldı. Bu gecikme nedeniyle kişi, "Arkadaşım benimle ilgilenmiyor, değer vermiyor" gibi bir sonuca varır ve hemen olumsuz düşünceye kapılır. Oysa arkadaşının gecikmesi, belki trafik nedeniyle ya da başka bir özürden kaynaklanmış olabilir ve bu durum, arkadaşın kişiye olan ilgisini ya da değerini yansıtmayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Seçici Soyutlama (Zihinsel Filtreleme): Belli bir durumun genelini yok farz ederek seçtiği bir detayı öne çıkartıp durumun daha belirgin yönlerini göz ardı etmek ve bütün olayı bu ayrıntıyla tanımlamak. Örneğin, bir kişi bir iş görüşmesine gider ve mülakatın büyük bir kısmında olumlu geri bildirimler alırken, sonunda bir soruyu yanıtlayamadığını veya hatalı bir cevap verdiğini fark eder. Bu kişi, görüşmenin tamamını göz ardı eder ve sadece bu küçük hatayı odaklar. Sonuç olarak, "Mülakatı tamamen mahvettim, hatalı cevabım yüzünden eleneceğim, işe giremeyeceğim" gibi bir sonuca varır ve kendisini tamamen başarısız hisseder.

Hep ya da Hiç Biçiminde Düşünme (siyah -(gri)- beyaz): Her türlü deneyim ve yaşantının iki aşırı uçtan birisi gibi değerlendirilmesi söz konusudur. Bir şey ya tam olmuştur ya da yoktur; bu iki uç arasında yer alan noktalar görülmez. Örneğin, bir kişi bir ilişkisinde küçük bir tartışma yaşar ve partneriyle bir konuda anlaşmazlık içine girer. Bu kişi, hemen ilişkinin sona erdiğini veya partneriyle hiçbir zaman mutlu bir şekilde devam edemeyeceklerini düşünmeye başlar. Tartışmanın ardından, "Eğer bu anlaşmazlık varsa, ilişkimiz kesinlikle başarısızdır ve hiçbir zaman düzelmez" şeklinde düşünmeye başlar.

Felaketleştirme: Yeterli bilgi olmadan geleceği okuyarak muhtemel diğer sonuçları hesaba katmaksızın geleceği hep olumsuz olarak öngörmedir. Örneğin, bir çift, birkaç gün boyunca birbirleriyle iletişim kuramazlar çünkü her ikisi de işlerinden dolayı yoğundur. Bu süre zarfında bir partner, diğerinin kendisine artık ilgi göstermediğini veya başka birine ilgi duyduğunu düşünmeye başlar. İletişim eksikliği hemen felaket senaryolarını tetikler ve "Bu ilişki sona eriyor, artık o beni sevmiyor" gibi düşüncelere kapılır.

Duygusal Çıkarsama: Tersine kanıtlar olmasına rağmen bunları yok sayarak ya da ihmal ederek sadece öyle hissedildiği için (aslında inanıldığı için) bir şeyin doğru olduğuna inanma. Kişi o an üzülecek hiçbir sebep yokken “Üzgün hissediyorum eğer üzgün hissediyorsam üzülecek sebeplerim olmalı” şeklinde düşünmesine duygusal çıkarsama denilmektedir. Bunun sonucunda kişi algıda seçicilik yaparak kendinin üzülebileceği şeyleri aramaya başlar. Örneğin, bir kişi iş yerinde bir hata yapar ve bu hatayı düzeltmek için gereken adımları atar. Ancak kişi hala kendini suçlu hisseder ve "Patronum kesinlikle beni kovacak, bu hatayı affetmeyecek" gibi olumsuz düşüncelere kapılır. Kişiye bunu düşündüren gerçekçi bir düşünce değil onun yerine suçluluk duygusudur.

Tüm Reklamları Kapat

Etiketleme: Kişinin kendisine ve çevresine genel etiketler yapıştırmasıdır. Örneğin, bir öğrenci bir matematik sınavında düşük bir not alır. Bu öğrenci, sadece sınavdaki tek bir sonuca dayanarak kendisini "başarısız" olarak etiketler. Bundan sonra, "Ben matematikte hiç başarılı olamam, matematik bana göre değil" gibi olumsuz düşüncelere kapılır ve matematikle ilgili her türlü zorlukta kendisini başarısız olarak etiketler.

Küçümseme veya büyütme: Bir şeyi olduğundan çok büyük veya çok küçük görme. Bu düşünce hatasında kişi yaptığı işleri küçümser ve değersizleştirirken, hatalarını veya hatalı olarak değerlendirdiği davranışlarını abartır. Küçümsemeye bir örnek olarak, bir kişi işte bir projede başarılı bir sunum yapar ve birçok olumlu geri bildirim alır. Ancak bu kişi bu başarısını küçümseyerek, "Bu sadece şansa bağlıydı" veya "Başka biri benden daha iyi yapabilirdi" gibi düşüncelere kapılır. Başarısını küçümsemek, kişinin kendi yeteneklerini görmesini engelleyebilir. Büyütmeye bir örnek olarak, bir kişi bir arkadaşıyla yaşadığı küçük bir tartışmayı büyüterek, "Bu ilişkimiz artık asla aynı olmayacak" veya "Bu olay benim için yıkıcı" gibi aşırı olumsuz düşüncelere kapılır. Küçük bir anlaşmazlığı büyütmek, kişinin gereksiz yere endişelenmesine ve ilişkilerini olumsuz etkilemesine yol açabilir.

Zihin Okuma: Bir başka kişinin düşüncelerini okuduğumuza inanma durumu. Örneğin, iki arkadaş uzun zamandır görüşmüyor ve biri diğerine ulaşmaya çalışır, ancak gün içinde çağrılarına veya mesajlarına yanıt alamaz. Bu arkadaş, diğerinin bu şekilde davranmasını hemen yanlış yorumlayarak, "Artık benimle arkadaş olmak istemiyor" veya "Benimle iletişim kurmak istemiyor" gibi düşüncelere kapılır. Ancak gerçekte diğer arkadaşın neden iletişime geçemediği hakkında bilgi sahibi değildir.

Aşırı Genelleme: Kişinin bir veya birkaç olaya bağlı olarak tüm durumları kapsayan sonuçlar çıkarması. Örneğin, bir kişi uzun süreli bir ilişkisi sona erdikten sonra kendisini "Asla aşkı bulamam" veya "Her ilişki sona erecek" gibi düşüncelere kapılır. Bu kişi sadece bir ilişkinin sona ermesine dayanarak, tüm ilişkilerin aynı şekilde sona ereceği sonucuna varır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Kişiselleştirme: Her şeyi kendimizle ilgili görmek. Kişinin kendisiyle ilgili olmayanveya çok az ilgili olan bir olayı kendisiyle bağlantılı görmesi durumudur. Örneğin, bir iş toplantısında bir çalışan bir fikir sunar, ancak yönetici bu fikri kabul etmez. Çalışan bu durumu kişiselleştirir ve düşünmeye başlar, "Yönetici benim fikirlerimi beğenmiyor" veya "Benim görüşlerim önemsenmiyor" gibi düşüncelere kapılır. Oysa yöneticinin kararı belirli bir iş konusuyla ilgilidir ve kişisel bir saldırı içermez.

Meli-malı İfadeleri: Kişinin kendisinin veya diğerlerinin nasıl davranması gerektiği konusunda sabit fikirleri olması ve bunların gerçekleşmemesi halinde olacak kötü sonuçları abartması. Örneğin, bir kişi bir iş projesi üzerinde çalışıyor ve bu projenin mükemmel bir şekilde sonuçlanması gerektiğine inanıyor. Proje sırasında küçük bir sorun ortaya çıkıyor ve kişi hemen düşünmeye başlıyor, "Bu proje mükemmel olmalıydı, aksi halde başarısız sayılacağım" veya "Herkes bu projeyi benim kadar önemsiyor, eğer hata yaparsam herkes beni eleştirir" gibi düşüncelere kapılır.

Ya Olursa: Sürekli kişinin kendisine ya olursa sorusunu sorması ve verdiği cevaplarla tatmin olmaması durumudur. Örneğin, bir ilişkide bir partner, diğer partnerin sadakatsiz olabileceği veya ilişkiyi sonlandırabileceği düşüncesine sürekli olarak takılı kalır. Bu düşünce onun kendini sürekli olarak endişeli ve güvensiz hissetmesine neden olur. Partnerine güvenmek ve ilişkinin tadını çıkarmak yerine, sürekli olarak "ya beni aldatırsa, ya başkasını beğenirse, ya beni bırakırsa" sorusunu sormaktan ve bu endişelere kapılmaktan kendini alıkoyamaz. Bu da ilişkiye oldukça zarar verir.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Hakan Türkçapar. (2018). Bilişsel Davranışçı Terapi.
  • Dr. David Burns. (2015). İyi Hissetmek.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/01/2025 06:09:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15823

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Genetik
Küresel Isınma
Kertenkele
Viral
Tedavi
Wuhan
Etik
Toplum
Teori
Goril
Olumsuz
Fil
Hayvanlar Alemi
Araştırmacılar
Deney
Nobel Ödülü
Biyocoğrafya
Mikroevrim
Türlerin Kökeni
Bellek
Beslenme Davranışı
Doğa Yasası
Evrim Tarihi
Makina Mühendisliği
Yapay
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close