Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

NASA sondası Güneş'e en yakın geçişi gerçekleştirdi

2 dakika
21
NASA sondası Güneş'e en yakın geçişi gerçekleştirdi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

NASA'nın öncü Parker Güneş Sondası, Salı günü tarihe geçti ve ısı kalkanı 930 santigrat derecenin üzerindeki kavurucu sıcaklıklara maruz kalarak güneşe diğer tüm uzay araçlarından daha yakın uçtu.

Ağustos 2018'de fırlatılan uzay gemisi, yıldızımız hakkındaki bilimsel anlayışı derinleştirmek ve Dünya'daki yaşamı etkileyebilecek uzay hava olaylarını tahmin etmeye yardımcı olmak için yedi yıllık bir görevde.

Salı günkü tarihi uçuşun tam olarak sabah 6:53'te (GMT 11:53) gerçekleşmesi bekleniyordu; ancak görev bilim insanları, aracın güneşe yakınlığı nedeniyle birkaç gün boyunca bağlantılarını kaybetmeleri nedeniyle onay için Cuma gününe kadar beklemek zorunda kalacaklar.Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin bir Amerikan futbolu sahasının uzunluğuna eşit olması durumunda, uzay aracının en yakın yaklaşma anında (perihelion olarak bilinir) bitiş bölgesine yaklaşık dört yarda (metre) uzaklıkta olması gerekirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Parker Solar Probe programı bilim insanı Arik Posner pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu, NASA'nın evrenimizle ilgili uzun süredir devam eden soruları yanıtlamak için daha önce hiç kimsenin yapmadığı bir şeyi yapan cesur misyonlarının bir örneğidir" dedi."Uzay aracından ilk durum güncellemesini almak ve önümüzdeki haftalarda bilimsel verileri almaya başlamak için sabırsızlanıyoruz."

Isı kalkanı o kadar etkili ki , sondanın iç aletleri, korona adı verilen Güneş'in dış atmosferini keşfederken oda sıcaklığına yakın bir sıcaklıkta, yaklaşık 29 santigrat derecede kalıyor.Parker ayrıca saatte yaklaşık 430 bin mil (690 bin km) gibi inanılmaz bir hızla hareket edecek. Bu hız, ABD'nin başkenti Washington'dan Tokyo'ya bir dakikadan kısa sürede uçabilecek kadar yüksek.Maryland, Laurel'daki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nda (APL) görev operasyonları yöneticisi Nick Pinkine, "Hiçbir insan yapımı nesne bir yıldızın bu kadar yakınından geçmedi, bu yüzden Parker gerçekten de keşfedilmemiş bölgelerden veri gönderecek" dedi.

"Uzay aracının Güneş'in etrafında döndüğünde nasıl bir dönüş yapacağına dair haber almak için heyecanlıyız."

Parker, bu aşırı koşullara girerek bilim insanlarının güneşin en büyük gizemlerinden bazılarını çözmelerine yardımcı oluyor: Güneş rüzgarı nasıl oluşuyor, korona neden alttaki yüzeyden daha sıcak ve koronal kütle atımları (uzayda hızla hareket eden devasa plazma bulutları) nasıl oluşuyor.[2]Noel arifesindeki yakın geçiş, rekor kıran üç yakın geçişin ilki olurken, 22 Mart 2025 ve 19 Haziran 2025'teki diğer iki geçişin, sondayı Güneş'e benzer şekilde yakın bir mesafeye geri getirmesi bekleniyor.

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • physorg. Nasa'nın Güneş Araştırma Aracı Güneş'e En Yakın Geçişini Gerçekleştirecek. Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: physorg | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 10:49:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19386

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close