NASA sondası Güneş'e en yakın geçişi gerçekleştirdi
NASA'nın öncü Parker Güneş Sondası, Salı günü tarihe geçti ve ısı kalkanı 930 santigrat derecenin üzerindeki kavurucu sıcaklıklara maruz kalarak güneşe diğer tüm uzay araçlarından daha yakın uçtu.
Ağustos 2018'de fırlatılan uzay gemisi, yıldızımız hakkındaki bilimsel anlayışı derinleştirmek ve Dünya'daki yaşamı etkileyebilecek uzay hava olaylarını tahmin etmeye yardımcı olmak için yedi yıllık bir görevde.
Salı günkü tarihi uçuşun tam olarak sabah 6:53'te (GMT 11:53) gerçekleşmesi bekleniyordu; ancak görev bilim insanları, aracın güneşe yakınlığı nedeniyle birkaç gün boyunca bağlantılarını kaybetmeleri nedeniyle onay için Cuma gününe kadar beklemek zorunda kalacaklar.Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin bir Amerikan futbolu sahasının uzunluğuna eşit olması durumunda, uzay aracının en yakın yaklaşma anında (perihelion olarak bilinir) bitiş bölgesine yaklaşık dört yarda (metre) uzaklıkta olması gerekirdi.
Parker Solar Probe programı bilim insanı Arik Posner pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu, NASA'nın evrenimizle ilgili uzun süredir devam eden soruları yanıtlamak için daha önce hiç kimsenin yapmadığı bir şeyi yapan cesur misyonlarının bir örneğidir" dedi."Uzay aracından ilk durum güncellemesini almak ve önümüzdeki haftalarda bilimsel verileri almaya başlamak için sabırsızlanıyoruz."
Isı kalkanı o kadar etkili ki , sondanın iç aletleri, korona adı verilen Güneş'in dış atmosferini keşfederken oda sıcaklığına yakın bir sıcaklıkta, yaklaşık 29 santigrat derecede kalıyor.Parker ayrıca saatte yaklaşık 430 bin mil (690 bin km) gibi inanılmaz bir hızla hareket edecek. Bu hız, ABD'nin başkenti Washington'dan Tokyo'ya bir dakikadan kısa sürede uçabilecek kadar yüksek.Maryland, Laurel'daki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nda (APL) görev operasyonları yöneticisi Nick Pinkine, "Hiçbir insan yapımı nesne bir yıldızın bu kadar yakınından geçmedi, bu yüzden Parker gerçekten de keşfedilmemiş bölgelerden veri gönderecek" dedi.
"Uzay aracının Güneş'in etrafında döndüğünde nasıl bir dönüş yapacağına dair haber almak için heyecanlıyız."
Parker, bu aşırı koşullara girerek bilim insanlarının güneşin en büyük gizemlerinden bazılarını çözmelerine yardımcı oluyor: Güneş rüzgarı nasıl oluşuyor, korona neden alttaki yüzeyden daha sıcak ve koronal kütle atımları (uzayda hızla hareket eden devasa plazma bulutları) nasıl oluşuyor.[2]Noel arifesindeki yakın geçiş, rekor kıran üç yakın geçişin ilki olurken, 22 Mart 2025 ve 19 Haziran 2025'teki diğer iki geçişin, sondayı Güneş'e benzer şekilde yakın bir mesafeye geri getirmesi bekleniyor.
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- physorg. Nasa'nın Güneş Araştırma Aracı Güneş'e En Yakın Geçişini Gerçekleştirecek. Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: physorg | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 10:49:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19386
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.