Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Erken Evrende Gizlenen Canavar Galaksiler Keşfedildi!

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin ilk dönemlerinde var olmaması gereken ve ‘kırmızı canavarlar’ olarak adlandırılan devasa galaksiler keşfetti.

2 dakika
33
Erken Evrende Gizlenen Canavar Galaksiler Keşfedildi!
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin en eski dönemlerinde beklenmedik bir keşfe imza attı. Büyük Patlama’dan yaklaşık 1 milyar yıl sonra var olmaması gereken, Samanyolu büyüklüğünde üç devasa galaksi tespit edildi. “Kırmızı canavarlar” olarak adlandırılan gökadalar, hem boyutları hem de yıldız oluşturma hızlarıyla evrenin oluşumuna dair mevcut teorileri zorluyor.Cenevre Üniversitesi’nden Dr. Mengyuan Xiao liderliğindeki uluslararası araştırma ekibi, JWST’nin FRESCO programı kapsamında yaptıkları gözlemlerde söz konusu keşfi gerçekleştirdi. Araştırmacılar, galaksilerin mesafelerini ve kütlelerini hassas bir şekilde ölçmek için teleskobun NIRCam/grism spektrografını kullandı.

CEA Paris-Saclay’den Dr. David Elbaz şunları söyledi:“Bu ’kırmızı canavarların’ devasa özellikleri, toz engellemesi nedeniyle optik olarak görünmez oldukları için JWST öncesinde neredeyse hiç belirlenememişti.”

Mevcut bilimsel modellere göre galaksiler, karanlık madde halelerinin içinde kademeli olarak oluşur ve normal koşullarda gazların sadece %20’si yıldızlara dönüşür. Ancak keşfedilen yeni dev galaksiler, yıldız oluşturma konusunda inanılmaz bir verimlilik gösteriyor. Diğer gökadalara kıyasla iki kat daha hızlı yıldız oluşturan devler, kozmik tarihimizi yeniden yazmaya aday.Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nden astronom Ivo Labbé, durumu şöyle özetliyor:

Tüm Reklamları Kapat

“Bu keşif 100 kilogram ağırlığında bir çocuk bulmaya benziyor. JWST, erken evrende canavarların dolaştığını kanıtladı.”

Yeni keşfedilen gökadalar, standart kozmolojik modeli çürütmese de oluşum teorilerinde önemli sorular ortaya çıkarıyor. Özellikle “çok fazla ve çok büyük galaksi” sorunsalı, erken evren hakkındaki anlayışımızı derinden sarsıyor.Cenevre Üniversitesi’nden Doç. Dr. Pascal Oesch da konuyla ilgili olarak görüşlerini şu cümleyle açıklıyor:

“NIRCam/grism spektroskopisinin olağanüstü gücü, galaksilerin zaman içindeki büyümesini incelememize ve kozmik tarih boyunca yıldız kütlesinin nasıl biriktiğine dair daha net bir resim elde etmemize olanak sağlıyor.”

Nature dergisinde yayımlanan çalışma, gelecekte James Webb Uzay Teleskobu ve ALMA (Atacama Büyük Milimetre Dizisi) ile yapılacak gözlemlerle daha da genişleyecek. Araştırmacılar, bu “kırmızı canavarların” sadece bir başlangıç olduğunu ve erken evrenin keşfinde yeni bir çağın başladığını vurguluyor.Devasa galaksilerin varlığı, evrenin sabılandan çok daha karmaşık ve dinamik bir yapıya sahip olabileceğini bir kez daha kanıtlıyor. James Webb’in yeni keşfi kozmoloji alanında yeni araştırma kapılarını açarken, evrenin ilk dönemlerinde gerçekleşen süreçler hakkında da yeni sorular ortaya çıkarıyor. Ancak şimdilik cevaplanmamış birçok soru bulunmaya devam ediyor.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • scitechdaily. Erken Evrende Gizlenen Canavar Galaksiler Keşfedildi. Alındığı Tarih: 19 Kasım 2024. Alındığı Yer: scitechdaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 11:09:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19044

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close