Google’ın Yeni Kuantum Çipi, Çoklu Evrenlere Kapı Aralayabilir!
Google’ın yeni kuantum çipi Willow, insanlığın çoklu bir evren içerisinde yaşıyor olabileceğine dair teorileri destekliyor.
Google geçen pazartesi günü bilim ve teknoloji açısından ses getirecek bir duyuruya imza atarak yeni nesil kuantum hesaplama çipi Willow’u tanıttı.Yeni çip sadece bilgi işlem için bir dönüm noktası değil, aynı zamanda fizik dünyasında da ses getiren çalışmaların öncüsü olabilecek nitelikte. Kuantum hesaplamada çığır açma iddiası taşıyan Willow, kuantum mekaniğinde paralel evrenlerin bizimkiyle birlikte var olabileceğini öne süren bir kavram olan çoklu evren tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Kuantum hesaplamalarının şaşırtıcı hızı, kuantum bilgisayarların aynı anda birden fazla paralel evrende hesaplamalar yaparak çalışabileceği fikriyle uyumluluk gösteriyor. İlk olarak fizikçi David Deutsch tarafından ortaya atılan bu kavram, şimdilik teorik bir düşünce olarak kalsa da Willow’un yetenekleri kuantum mekaniğinin gerçekten de çoklu bir evren boyutuna sahip olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.Quantum Artificial Intelligence Lab’in kurucusu ve lideri Hartmut Neven, yayınladığı bir blog yazısında Willow’un “günümüzün en hızlı süper bilgisayarlarından birinin 10 septilyon yılını alacak bir hesaplamayı beş dakikadan kısa bir sürede gerçekleştirdiğini” dile getiriyor. (10 septilyon yıl rakamla şu şekilde yazılıyor: 10.000.000.000.000,000.000.000.000)
“Bu akıllara durgunluk veren sayı, fizikte bilinen zaman ölçeklerini ve evrenin yaşını büyük ölçüde aşmaktadır. Bu durum, kuantum hesaplamanın çoklu evrende yaşadığımız fikriyle uyumlu olarak birçok paralel evrende gerçekleştiği düşüncesini destekliyor.”
Deutsch, kuantum bilgisayarların farklı evrenlerdeki bilgi işleme süreçlerinden yararlandığını öne sürüyor ve kuantum mekaniğinin işleyebilmesi için çoklu evrenlerin varlığının şart olduğunu savunuyor. Deutsch’a göre paralel evrenler bizim evrenimizle eşit derecede fiziksel bir gerçekliğe sahip.Google’ın Santa Barbara laboratuvarında geliştirilen kuantum çipi, kuantum hesaplamanın temel birimleri olan 105 kübit ile çalışıyor. 0 ve 1’ler ile çalışan klasik bilgisayarların aksine, kübitler aynı anda birden fazla durumda var olabiliyorlar. Bu özellik kuantum çiplerine benzersiz bir hız kazandırırken aynı zamanda onları uzaydan gelen atom altı parçacıklar gibi en küçük bozulmalardan bile kaynaklanan hatalara açık hâle getiriyor.Bu hatalar onlarca yıldır kuantum bilişimin ölçeklenebilirliği önünde büyük bir engel teşkil ediyordu. Ancak Google’ın Kuantum Yapay Zekâ ekibi, Willow’un kübitlerini kübit sayısı arttıkça hata oranlarını azaltacak şekilde birbirine bağlamayı başardı.
Duyuru, Google CEO’su Sundar Pichai’nin Willow hakkındaki paylaşımına “Vay be” yanıtını veren Elon Musk da dahil olmak üzere teknoloji dünyasından öne çıkan isimlerin dikkatini çekti. Pichai esprili bir şekilde Musk’ın Starship roketlerini kullanarak “uzayda bir kuantum kümesi” oluşturmayı önerdi. İddialı fikirlere kayıtsız kalamayan Musk ise, “Bu muhtemelen gerçekleşecek,” diye yanıtladı.Çoklu evren tartışması hâlâ teoride kalsa da Willow kuantum bilişim için önemli bir adım olarak yorumlanıyor. Willow’un tıp, yapay zekâ ve yenilenebilir enerji alanlarındaki karmaşık sorunları çözmesini öngörülürken yakın gelecekte çoklu evren teorisine yeni bir kapı aralaması da olası bulunuyor.
- 7
- 3
- 3
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- India Today. Latest News, Breaking News Today - Entertainment, Cricket, Business, Politics - India Today. Alındığı Tarih: 14 Aralık 2024. Alındığı Yer: India Today | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 10:53:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19268
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.