Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Majör Depresif Bozukluk Nedir?

Majör Depresif Bozukluk Nedir?
Görsel DALL-E 3 ile oluşturulmuştur.
4 dakika
42
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Majör depresif bozukluk (MDB olarak kısaltılacaktır), halk arasında "depresyon" olarak bilinen tipik bir hastalık olsa da konu hakkında yanlış anlaşılmalar çok fazladır. Majör depresyon kişinin duygusal, fiziksel ve düşünsel işlevlerini yıkıcı biçimde etkilemektedir. Amerikan Psikiyatri Birliği'nin yayınladığı, dünya çapında en çok kabul gören bir tanı kitabı olan DSM-5'e göre majör depresif bozukluk:

  • neredeyse her gün, günün çoğunda üzgün, boş, umutsuz hissettiren,
  • sevilen şeylere duyulan ilginin kaybolduğu,
  • iştahta azalma veya artışla ilişkilendirilen kilo alımı veya kaybı,
  • uykusuzluk veya fazla uyuma,
  • yorgunluk
  • değersizlik hissi,
  • kendine zarar verme düşünceleri

gibi belirtileri olan kronik bir ruh sağlığı bozukluğudur. MDB, sadece yukarıdaki belirtilerle sınırlı değildir ve kişilerin en az 2 haftalık süreçte bu belirtileri taşıması beklenmektedir. Bu süreç boyunca ilgi ve zevk kaybı, suçluluk duyguları, enerji seviyesindeki düşüklük ve kendine zarar verme düşünceleri en çok karşılaşılan belirtiler arasındadır.[1]

MDB'nin nedenleri arasında genetik yatkınlık, biyolojik faktörler, çevresel etkiler ve sosyal stres faktörleri bulunmaktadır. Örneğin anne ve babasında hastalığın görüldüğü bireylerde bu hastalığın ortaya çıkma ihtimali daha fazladır. Biyolojik faktörler ise çevresel etkilerden ve yine genetikten etkilenir. Beyinde bulunan norepinefrin, dopamin ve özellikle serotonin gibi kimyasalların değişiklikleri veya dengesizlikleri MDB'ye sebep olmaktadır. Bu durum literatürde serotonin hipotezi olarak bilinmektedir ve 20. yüzyılın ortalarında antidepresanların keşfiyle popülerleşmiştir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

MDB ile mücadele insanlar sürekli değişen duygu durumlarıyla baş başa olduklarından kendilerini kaybolmuş gibi hissedebilirler. Üzüntü, çaresizlik ve boşluk hissi duygularını en temelden sarstığı gibi hayattan aldıkları zevkin neredeyse yok olmasıyla sonuçlanabilir. Bu olumsuz duygular en basit olarak mutluluk duygusunun yaşanmasını bile engeller. Kişiler sürekli sisli, boğucu, renksiz ve ümitsiz bir dünyada yaşıyor gibi hissedebilirler. Bu dünyada geçirilen saatler günlere, günler haftalara, haftalar aylara ve aylar yıllara dönüşür, kişinin enerjisi depresyon sebebiyle bir bakıma emilerek sömürülür.

Franz Kafka'nın Dönüşüm eserini uzun zaman önce okumuş ve biraz da unutmuş olsam da bunları yazarken kitabın ana karakteri Gregor Samsa aklıma geliyor. Samsa'nın yaşadığı yabancılaşma ve umutsuzluk, bir insandan böceğe dönüşmekle ifade ediliyor. Karakterin yaşadığı ağır duygusal değişimler ve dünyayı algılama biçimi MDB'ye güzel bir örnek olmaktadır.

MDB'si olan insanların iç dünyasını ifade edebilecek bir diğer yazar ise Dostoyevski'dir. Yeraltından Notlar'daki karakter toplumdan ve hatta kendisinden bile kopuk olarak tasvir edilir. Kendi iç dünyasında sıkışan, sürekli kendini sorgulayan, çevresiyle ilişkilerinin sağlıklı olmadığı, değersizlik hissiyle boğuşan karakter MDB'li insanları anlatmakta kullanılabilecek güzel bir örnektir.

MDB, şimdiye kadar duygusal etkilerinden bahsetmiş olsam da fiziksel etkileri de olan bir hastalıktır. Bu kişilerin Kafka'nın ve Dostoyevski'nin kitaplarındaki karakterler gibi "kafalarının içinde yaşayan" kişiler olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Olumsuz duyguların o denli yoğun olması, sosyal hayatta veya iş hayatında harcanabilecek enerjinin düşünsel süreçlerle harcanması da demektir. Bu da kişilerin fiziksel bir aktivite olmadan enerji eksikliği ve yorgunluk hissedebilecekleri anlamına gelir. Yataktan kalkacak, yemek yiyecek, dişini fırçalayacak ve hatta duş alacak enerjiyi bile bulamayabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Bir başka fiziksel özellik ise uyku düzenindeki bozulmalardır. MDB, bu konuda büyük değişikliklere sebep olabilir. Bir kişi günün çok büyük bir kısmını uyurken geçirirken bir başkası kronik uykusuzluk yani uyuyamama durumunu yaşayabilir. Bu düzensizlik zaten az olan enerji seviyesinin toparlanamamasına sebep olurken dikkat dağınıklığına ve hafıza problemlerine yol açar. Şiddetli baş ağrıları, sindirim sistemi bozuklukları gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Ayrıca depresyonda olan bireylerin ağrıya olan duyarlılıkları arttığı için hafif ağrılar bile şiddetli hissedilebilir.

Bu sorunlar MDB'si olan kişilerin yaşam kalitesini doğrudan etkiler. İş ve okul performansı, sosyal etkileşimler ve kişisel bakıma olan ilgi azalır. Bahsettiğim fiziksel etkiler de işlevselliği azaltır. bu durum kişinin daha başarısız hissetmesine, başarısız hissettikçe durumunun daha kötüye gitmesine sebep olur ve bu depresif, yorucu, acılı bir döngü oluşturur.

Majör Depresif Bozukluk Hakkında Bazı Gerçekler

Majör depresif bozukluk toplumumuzda sıkça yanlış anlaşılan ve basite indirgenen, sadece "kötü bir gün geçirmek" veya "üzgün olmak" gibi durumlarla karıştırılabilen ciddi bir ruh sağlığı sorunudur. Dolayısıyla duygularımızın gündelik dalgalanmalarıyla MDB'yi eşleştirmeye çalışmak büyük bir yanılgıdır.

  • MDB Sadece Üzüntü Değildir: üzüntüler, hayal kırıklıkları gibi faktörler majör depresif bozukluk tanısı için yeterli değildir. düşünsel, duygusal ve fiziksel birçok etkisi olan bir sorundur.
  • MDB Kendiliğinden Geçmez: daha pozitif düşünerek aşılabilecek bir hastalık değildir. tıbbi tedavi yöntemlerine başvurulmadığı taktirde aşılamaz.
  • MDB Zayıflık Değildir: hastalara "daha güçlü olman lazım" gibi yöneltilen görüşler tamamen yanıltıcı ve zararlıdır. bu, kişinin kusurlarından kaynaklanmadığı gibi genetik, biyolojik ve çevresel faktörlerin bir sonucudur.
  • MDB Sadece İlaçla Tedavi Edilmez: tedavi yöntemleri ilaçlar, psikoterapi gibi seçenekleri barındırır.
  • MDB Herkesi Aynı Şekilde Etkilemez: depresyonun belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir; herkes için evrensel bir depresyon deneyimi yoktur.

Özetle MDB, günlük hayatımızda sıkça hissettiğimiz "üzüntü" duygusundan çok daha fazlası olmakla birlikte profesyonel tedavi yöntemlerine başvurulması gereken, hastaların hayatlarını derinden ve olumsuz yönde etkileyen bir ruh sağlığı sorunudur. Sürekli üzgün hissetme, boşluk hissi, zevk alınan aktivitelere olan ilginin kaybolması, uyku düzensizlikleri, değersizlik hissi, iştah değişiklikleri, karar vermede ve odaklanmada güçlük ve kendine zarar verme düşünceleriyle karakterize edilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Yalnız değilsiniz, eğer kendinizi iyi hissetmiyorsanız yardım kaynaklarına başvurabilirsiniz.

Bu yazı, genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve profesyonel tıbbi tavsiye, tanı veya tedavi yerine geçmez. Duygu durum bozuklukları ya da herhangi bir sağlık sorunu hakkında sorularınız varsa bir profesyonelle görüşün. Bu yazıda sunulan bilgiler, bireysel sağlık durumunuzu anlamanız veya yönetmeniz için yeterli değildir.

Okundu Olarak İşaretle
9
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/05/2024 13:37:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17501

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Türleşme
Kurbağa
Acı
Hız
Organ
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Doğa Yasaları
Fizyoloji
Factchecking
Geometri
Yayılım
Konuşma
Sağlık Bakanlığı
Lazer
Yapay
Kalp
Goril
Diş Sorunları
Dalga Boyu
Sanat
Nörobiyoloji
Yeni Koronavirüs
Dinozor
Hekim
Malzeme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close