Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kordiseps Mantarı Nedir? İnsanlara Bulaşabilir Mi? Karıncalarda Olduğu Gibi İnsanları Kontrol Altına Alabilir Mi?

6 dakika
217
Kordiseps Mantarı Nedir? İnsanlara Bulaşabilir Mi? Karıncalarda Olduğu Gibi İnsanları Kontrol Altına Alabilir Mi?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kordiseps mantarı, genellikle böcekler üzerinde parazitik bir şekilde yaşayan bir mantar grubudur. Bu mantarlar, bir türün vücuduna girerek içeride çoğalır ve konak organizmayı öldürerek yayılırlar. Kordiseps mantarları genellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde bulunur. Bu mantarlar, bir konak organizmayı enfekte etmek için genellikle sporlarını kullanırlar.

Kordiseps mantarları, bir konak böceğin vücuduna veya dışkısına yerleşerek onu öldürmeye başlar. Mantar, konak organizmanın içinde büyüyerek çeşitli dokularına nüfuz eder. Daha sonra mantar, konak böceğin dış kabuğundan yukarı çıkar ve genellikle bir tür sap veya kapsül oluşturarak sporlarını yaymaya başlar. Bu sporlar, rüzgar veya diğer taşıyıcılar aracılığıyla başka böcekleri enfekte ederek mantarın yaşam döngüsünü sürdürür.

Kordiseps mantarları, özellikle tropikal ormanlarda keşfedilen çeşitli türleri içerir. Bu mantarlar, ekosistemde önemli bir rol oynayabilir ve böcek nüfuslarını kontrol etmeye yardımcı olabilirler. Ancak, bazı türleri zararlı olabilir ve tarım zararlılarına karşı biyolojik mücadelede kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Taksonomik aileler, kendileri de farklı türleri içeren farklı cinsleri veya çoğul cinsleri içerir. Bilim insanları organizmaları bu taksonomik gruplara ayırarak birbirleriyle ilişkilerini ve nasıl evrimleştiklerini daha iyi anlıyorlar. Mantar organizmaları bitkilerden ve hayvanlardan ayrı olarak kendi taksonomik krallığını oluşturur.

Kordiseps mantarının 400'den fazla türü vardır. Kordiseps mantarlarının enfekte edebileceği bazı eklembacaklı türleri şunlardır:

Karıncalar

Böcekler

Tüm Reklamları Kapat

Çekirgeler

Kelebekler

Güveler

Örümcekler

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bilim adamları hala farklı Kordiseps mantarlarının birbirleriyle ve diğer mantar türleriyle nasıl ilişkili olduğunu araştırıyor ve tartışıyor.

Popüler Kültür ve The Last of Us

2013'te yayımlanan The Last of Us adlı video oyununda kordiseps cinsi bir mantarın sebep olduğu ve bulaştığı kişileri en fazla bir gün içerisinde kontrol altına alan hastalığın yayılması konu edilmektedir. 2023'te HBO yapımı 9 bölümlük The Last of Us uyarlaması dizide mantarların daha bilimsel kısmı gösterilmiştir. Peki kordiseps mantarı, bizi The Last of Us serisindeki gibi hastalıklı yapıp kontrol altına alabilir mi?

Açıkçası bu soruya cevap vermek biraz zor olacaktır. Öncelikle mantarların neden insanlara bulaşmadığını anlamaya çalışalım. Cevabı basit. Vücut sıcaklıklarımız, çoğu organizmanın proteinlerinin bu sıcaklıkta denatüre olmasına ve dolayısıyla vücudumuzda yaşayamamasına yetecek kadar yüksek. Peki ne kadar yüksek? Minimum 36 derece civarında. Taşıyıcının vücut ısısı 34,4'ün üstündeyse mantar bu konakta yaşayamaz. Peki ya, mantarlar bir şekilde bu ısıya adapte olmayı başarsaydı?

İklim Değişikliği Kordiseps Mantarının İnsanlara Bulaşmasını Sağlayabilir Mi?

The Last of Us dizisinin ilk sahnesinde ele alınan bir konu var. İklim değişikliği. İklim değişikliğinin hızla artması, mantarların ısıya adapte olmasını ve böylece insanın vücut ısısına direnmesini sağlayabilir. Mantarların iklim değişikliğine tepki olarak evrimi, mantıksız bir endişe değildir. Küresel ısınmanın bir mantarın termal toleransını arttırdığı iddiası tuhaf değil. Bu bir hipotez ve oldukça yavaş bir ölçekte gerçekleşiyor. Ama bu mümkün.

Ekim 2022'de, mantar enfeksiyonlarının giderek daha yaygın hale gelmesi ve tedaviye dirençli hale gelmesi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı tehdit eden mantarların ilk listesini yayınladı. Mantar enfeksiyonları insanları, diğer hayvanları ve bitkileri etkileyebilir. Araştırmacılar, iklim değişikliğinin küresel olarak mantar enfeksiyonlarında artışa katkıda bulunabileceğini öne sürüyor.

Fusarium graminearum tür kompleksinin üyeleri, buğday ve tahıllar gibi mahsulleri enfekte etmekte ve bazı türler, insan ve hayvan sağlığını etkileyebilecek mikotoksinler üretmektedir. Bilim adamları, iklim değişikliğine tepki olarak daha yüksek sıcaklıklara uyum sağladıklarını öne sürüyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Benzer şekilde insanları etkileyen Candida auris dünya çapında yayılmış olup, antifungal ve dezenfektan tedavisine dirençli görünmektedir. Bilim insanları kesin kökenini bilmiyor ancak iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıktığını öne sürüyorlar. Son olarak, bazı mantar enfeksiyonları biyolojik çeşitlilik kaybına katkıda bulunmaktadır. Örneğin Batrachochytrium dendrobatidis, amfibilerin yaşadığı tüm kıtalara yayılmış ve tarihteki en önemli amfibi çeşitliliği kaybından sorumludur. Bilim insanları bu salgının iklim değişikliği ve kuzey yarımkürede artan sıcaklıklarla bağlantılı olduğunu öne sürüyor.

Yine de mantarlar küresel sıcaklık ve iklim değişikliği nedeniyle insanlara bulaşma yeteneği kazandı diye kordiseps mantarı da kazanacak diye bir şey yok. Ophiocordyceps türleri gibi entomopatojenik mantarlar özellikle böcekleri veya genellikle belirli böcek türlerini enfekte edecek şekilde evrimleşmişlerdir. Bu nedenle insanlarda enfeksiyona neden olacak şekilde mutasyona uğramaları pek olası değildir. Ancak kordiseps ailesinden olan bir mantar türü iklim değişikliği nedeniyle evrim ve mutasyon geçirebilir. Kordiseps mantarının gerçek doğasını henüz keşfedemedik. Bilim insanları bile karıncalara nasıl etki ettiğini araştırmakta. Dolayısıyla insanlara bulaşma ihtimali konusunda kesin bir yargı söyleyemesek de elimizde olan bilgilere göre günümüzde pek mümkün değil. Ancak insanlara bulaşabilseydi, iklim değişikliği nedeniyle bulaşırdı.

Son olarak, araştırmacılar insanlar karbon emisyonlarını azaltmak için harekete geçmediği sürece iklim değişikliğinin devam edeceğini ve mantar enfeksiyonları da dahil olmak üzere yeni patojenlerin ortaya çıkması gibi birçok ciddi etkiye sahip olabileceğini öne sürüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kordiseps Mantarı Karıncalara Yaptığı Gibi İnsanları Kontrol Altına Alabilir Mi?

Kordiseps mantarının insanlara bulaşıp bulaşmayacağı konusunda kesin bir yargı söyleyememek gibi, bu konuda da emin konuşamayız. Çünkü teoriler olmasına rağmen, bilim adamlarının kordisepsin böcekler üzerinde nasıl bir etki yarattığından tam olarak emin olmadıklarını söyledi. Daha karıncaları ve böcekleri bile nasıl kontrol altına aldığını bilmiyoruz. Dolayısıyla insanları kontrol altına alıp alamayacağını; alsa bile neler yaşanacağı konusunda da kesin bir yargı söyleyemeyiz.

Ancak teorilere göre, kas liflerinin fiziksel manipülasyonunun bir kombinasyonu var gibi görünüyor. Örneğin beynin kendisinde büyüme, davranışını etkileyebilir. Fakat aynı zamanda konakçıya küçük moleküller, proteinler ya da başka şeyler gibi beyin davranışını manipüle eden bir çeşit kimyasal saldırı da olması çok muhtemel. İnsanlara bulaşacak olsaydı, insanlarda da aynı şekilde davranırdı. Ancak sadece insanlara bulaşması yetmez, bağışıklık sistemimizi bir hayli yıkması gerekirdi. Çünkü karıncaların aksine bağışıklık sistemimiz daha gelişmiştir.

İklim değişikliği, kordiseps mantarının mutasyon geçirmesini ve ısıya dayanıklı olmasını sağlayabilir. Ancak bu kasıtlı yapılmadığı takdirde epey uzun sürecektir. Ama kutuplardaki donmuş toprakların erimesi, oradaki bakteri ve virüsleri serbest bırakabilir. İşte bu gerçek bir tehdit. Oyundaki birtakım ipuçlarından ve dizideki ilk sahneden yola çıkarak mantarların önce tahıllar üzerinden yayıldığını öğreniyoruz. Bu sahiden bir mantarın çoğalması için çok mantıklı.

Eğer mantarlar bir şekilde insanlara bulaşacaksa -bu çok yüksek ihtimalle iklim değişikliği sebebiyle olurdu- önce temel gıda maddelerini etkilemesi son derece mantıklı. Çünkü temel gıda maddemiz ekmek, o da undan yapılıyor. Bununla ilgili yakın tarihte yaşanmış bazı olaylar da var. Mesela Fransa'daki bir kasabada ekmekten bulaşan bir ergot zehirlenmesi olmuştu. Uzunca bir süre bu mantar yüzünden halkın halüsinasyonlar gördüğü ve hatta 5 kişinin ölümüne yol açan bir olay zinciri bile var. Zaten biliyoruz ki, fusarium graminearum tür kompleksinin üyeleri buğday ve tahıllar gibi mahsulleri enfekte edebiliyor. Bazı türleri de, insan ve hayvan sağlığını etkileyebilecek mikotoksinler üretebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

İşte tüm bu olasılıklar bizleri kaygılandırmaya yetiyor. Kordiseps mantarı hâlâ bilim adamlarının incelediği akıl almaz bir mantar. Daha karıncaları bile nasıl kontrol ettiğini anlayamıyoruz. İnsanlara nasıl etki edeceğini, bulaşıp bulaşmayacağını bilemiyoruz. Anlaşılan bu konuda kesin yargıda bulunmamız bir hayli zamanımızı alacak.

"Zihni zehirlenmiş, tek bir ortak amaca temelli odaklanmış milyarlarca kukla: Enfeksiyonu ne gerekiyorsa yaparak yaşayan tüm insanlara yaymak. Ve bunun tedavisi yok. Önleyicisi yok, çaresi yok. Yoklar, ve bunları yapmak mümkün de değil. Yani bunlar olursa... Kaybederiz."

Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • L. Puckett-Pope. How The Last Of Us Made Its Zombie Fungus So Much More Real (And Terrifying). (13 Mart 2023). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2023. Alındığı Yer: ELLE | Arşiv Bağlantısı
  • A. News. The Science Behind The Zombie Fungus From 'The Last Of Us'. (5 Şubat 2023). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2023. Alındığı Yer: ABC News | Arşiv Bağlantısı
  • A. Fitzgerald. Cordyceps In Humans: Research And More. (6 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2023. Alındığı Yer: Medical News Today | Arşiv Bağlantısı
  • I. Backman. “The Last Of Us” Apocalypse Is Not Realistic, But Rising Threat Of Fungal Pathogens Is. (6 Şubat 2023). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2023. Alındığı Yer: Yale School of Medicine | Arşiv Bağlantısı
  • G. Heyward. The Zombie Fungus From 'The Last Of Us' Is Real — But Not Nearly As Deadly. (30 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2023. Alındığı Yer: NPR | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 11:32:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16211

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close