Kordiseps Mantarı Nedir? İnsanlara Bulaşabilir Mi? Karıncalarda Olduğu Gibi İnsanları Kontrol Altına Alabilir Mi?

- Blog Yazısı
Kordiseps mantarı, genellikle böcekler üzerinde parazitik bir şekilde yaşayan bir mantar grubudur. Bu mantarlar, bir türün vücuduna girerek içeride çoğalır ve konak organizmayı öldürerek yayılırlar. Kordiseps mantarları genellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde bulunur. Bu mantarlar, bir konak organizmayı enfekte etmek için genellikle sporlarını kullanırlar.
Kordiseps mantarları, bir konak böceğin vücuduna veya dışkısına yerleşerek onu öldürmeye başlar. Mantar, konak organizmanın içinde büyüyerek çeşitli dokularına nüfuz eder. Daha sonra mantar, konak böceğin dış kabuğundan yukarı çıkar ve genellikle bir tür sap veya kapsül oluşturarak sporlarını yaymaya başlar. Bu sporlar, rüzgar veya diğer taşıyıcılar aracılığıyla başka böcekleri enfekte ederek mantarın yaşam döngüsünü sürdürür.
Kordiseps mantarları, özellikle tropikal ormanlarda keşfedilen çeşitli türleri içerir. Bu mantarlar, ekosistemde önemli bir rol oynayabilir ve böcek nüfuslarını kontrol etmeye yardımcı olabilirler. Ancak, bazı türleri zararlı olabilir ve tarım zararlılarına karşı biyolojik mücadelede kullanılabilir.
Taksonomik aileler, kendileri de farklı türleri içeren farklı cinsleri veya çoğul cinsleri içerir. Bilim insanları organizmaları bu taksonomik gruplara ayırarak birbirleriyle ilişkilerini ve nasıl evrimleştiklerini daha iyi anlıyorlar. Mantar organizmaları bitkilerden ve hayvanlardan ayrı olarak kendi taksonomik krallığını oluşturur.
Kordiseps mantarının 400'den fazla türü vardır. Kordiseps mantarlarının enfekte edebileceği bazı eklembacaklı türleri şunlardır:
Karıncalar
Böcekler
Çekirgeler
Kelebekler
Güveler
Örümcekler
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Bilim adamları hala farklı Kordiseps mantarlarının birbirleriyle ve diğer mantar türleriyle nasıl ilişkili olduğunu araştırıyor ve tartışıyor.
Popüler Kültür ve The Last of Us
2013'te yayımlanan The Last of Us adlı video oyununda kordiseps cinsi bir mantarın sebep olduğu ve bulaştığı kişileri en fazla bir gün içerisinde kontrol altına alan hastalığın yayılması konu edilmektedir. 2023'te HBO yapımı 9 bölümlük The Last of Us uyarlaması dizide mantarların daha bilimsel kısmı gösterilmiştir. Peki kordiseps mantarı, bizi The Last of Us serisindeki gibi hastalıklı yapıp kontrol altına alabilir mi?
Açıkçası bu soruya cevap vermek biraz zor olacaktır. Öncelikle mantarların neden insanlara bulaşmadığını anlamaya çalışalım. Cevabı basit. Vücut sıcaklıklarımız, çoğu organizmanın proteinlerinin bu sıcaklıkta denatüre olmasına ve dolayısıyla vücudumuzda yaşayamamasına yetecek kadar yüksek. Peki ne kadar yüksek? Minimum 36 derece civarında. Taşıyıcının vücut ısısı 34,4'ün üstündeyse mantar bu konakta yaşayamaz. Peki ya, mantarlar bir şekilde bu ısıya adapte olmayı başarsaydı?
İklim Değişikliği Kordiseps Mantarının İnsanlara Bulaşmasını Sağlayabilir Mi?
The Last of Us dizisinin ilk sahnesinde ele alınan bir konu var. İklim değişikliği. İklim değişikliğinin hızla artması, mantarların ısıya adapte olmasını ve böylece insanın vücut ısısına direnmesini sağlayabilir. Mantarların iklim değişikliğine tepki olarak evrimi, mantıksız bir endişe değildir. Küresel ısınmanın bir mantarın termal toleransını arttırdığı iddiası tuhaf değil. Bu bir hipotez ve oldukça yavaş bir ölçekte gerçekleşiyor. Ama bu mümkün.
Ekim 2022'de, mantar enfeksiyonlarının giderek daha yaygın hale gelmesi ve tedaviye dirençli hale gelmesi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı tehdit eden mantarların ilk listesini yayınladı. Mantar enfeksiyonları insanları, diğer hayvanları ve bitkileri etkileyebilir. Araştırmacılar, iklim değişikliğinin küresel olarak mantar enfeksiyonlarında artışa katkıda bulunabileceğini öne sürüyor.
Fusarium graminearum tür kompleksinin üyeleri, buğday ve tahıllar gibi mahsulleri enfekte etmekte ve bazı türler, insan ve hayvan sağlığını etkileyebilecek mikotoksinler üretmektedir. Bilim adamları, iklim değişikliğine tepki olarak daha yüksek sıcaklıklara uyum sağladıklarını öne sürüyorlar.
Benzer şekilde insanları etkileyen Candida auris dünya çapında yayılmış olup, antifungal ve dezenfektan tedavisine dirençli görünmektedir. Bilim insanları kesin kökenini bilmiyor ancak iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıktığını öne sürüyorlar. Son olarak, bazı mantar enfeksiyonları biyolojik çeşitlilik kaybına katkıda bulunmaktadır. Örneğin Batrachochytrium dendrobatidis, amfibilerin yaşadığı tüm kıtalara yayılmış ve tarihteki en önemli amfibi çeşitliliği kaybından sorumludur. Bilim insanları bu salgının iklim değişikliği ve kuzey yarımkürede artan sıcaklıklarla bağlantılı olduğunu öne sürüyor.
Yine de mantarlar küresel sıcaklık ve iklim değişikliği nedeniyle insanlara bulaşma yeteneği kazandı diye kordiseps mantarı da kazanacak diye bir şey yok. Ophiocordyceps türleri gibi entomopatojenik mantarlar özellikle böcekleri veya genellikle belirli böcek türlerini enfekte edecek şekilde evrimleşmişlerdir. Bu nedenle insanlarda enfeksiyona neden olacak şekilde mutasyona uğramaları pek olası değildir. Ancak kordiseps ailesinden olan bir mantar türü iklim değişikliği nedeniyle evrim ve mutasyon geçirebilir. Kordiseps mantarının gerçek doğasını henüz keşfedemedik. Bilim insanları bile karıncalara nasıl etki ettiğini araştırmakta. Dolayısıyla insanlara bulaşma ihtimali konusunda kesin bir yargı söyleyemesek de elimizde olan bilgilere göre günümüzde pek mümkün değil. Ancak insanlara bulaşabilseydi, iklim değişikliği nedeniyle bulaşırdı.
Son olarak, araştırmacılar insanlar karbon emisyonlarını azaltmak için harekete geçmediği sürece iklim değişikliğinin devam edeceğini ve mantar enfeksiyonları da dahil olmak üzere yeni patojenlerin ortaya çıkması gibi birçok ciddi etkiye sahip olabileceğini öne sürüyor.
Kordiseps Mantarı Karıncalara Yaptığı Gibi İnsanları Kontrol Altına Alabilir Mi?
Kordiseps mantarının insanlara bulaşıp bulaşmayacağı konusunda kesin bir yargı söyleyememek gibi, bu konuda da emin konuşamayız. Çünkü teoriler olmasına rağmen, bilim adamlarının kordisepsin böcekler üzerinde nasıl bir etki yarattığından tam olarak emin olmadıklarını söyledi. Daha karıncaları ve böcekleri bile nasıl kontrol altına aldığını bilmiyoruz. Dolayısıyla insanları kontrol altına alıp alamayacağını; alsa bile neler yaşanacağı konusunda da kesin bir yargı söyleyemeyiz.
Ancak teorilere göre, kas liflerinin fiziksel manipülasyonunun bir kombinasyonu var gibi görünüyor. Örneğin beynin kendisinde büyüme, davranışını etkileyebilir. Fakat aynı zamanda konakçıya küçük moleküller, proteinler ya da başka şeyler gibi beyin davranışını manipüle eden bir çeşit kimyasal saldırı da olması çok muhtemel. İnsanlara bulaşacak olsaydı, insanlarda da aynı şekilde davranırdı. Ancak sadece insanlara bulaşması yetmez, bağışıklık sistemimizi bir hayli yıkması gerekirdi. Çünkü karıncaların aksine bağışıklık sistemimiz daha gelişmiştir.
İklim değişikliği, kordiseps mantarının mutasyon geçirmesini ve ısıya dayanıklı olmasını sağlayabilir. Ancak bu kasıtlı yapılmadığı takdirde epey uzun sürecektir. Ama kutuplardaki donmuş toprakların erimesi, oradaki bakteri ve virüsleri serbest bırakabilir. İşte bu gerçek bir tehdit. Oyundaki birtakım ipuçlarından ve dizideki ilk sahneden yola çıkarak mantarların önce tahıllar üzerinden yayıldığını öğreniyoruz. Bu sahiden bir mantarın çoğalması için çok mantıklı.

Eğer mantarlar bir şekilde insanlara bulaşacaksa -bu çok yüksek ihtimalle iklim değişikliği sebebiyle olurdu- önce temel gıda maddelerini etkilemesi son derece mantıklı. Çünkü temel gıda maddemiz ekmek, o da undan yapılıyor. Bununla ilgili yakın tarihte yaşanmış bazı olaylar da var. Mesela Fransa'daki bir kasabada ekmekten bulaşan bir ergot zehirlenmesi olmuştu. Uzunca bir süre bu mantar yüzünden halkın halüsinasyonlar gördüğü ve hatta 5 kişinin ölümüne yol açan bir olay zinciri bile var. Zaten biliyoruz ki, fusarium graminearum tür kompleksinin üyeleri buğday ve tahıllar gibi mahsulleri enfekte edebiliyor. Bazı türleri de, insan ve hayvan sağlığını etkileyebilecek mikotoksinler üretebiliyor.
İşte tüm bu olasılıklar bizleri kaygılandırmaya yetiyor. Kordiseps mantarı hâlâ bilim adamlarının incelediği akıl almaz bir mantar. Daha karıncaları bile nasıl kontrol ettiğini anlayamıyoruz. İnsanlara nasıl etki edeceğini, bulaşıp bulaşmayacağını bilemiyoruz. Anlaşılan bu konuda kesin yargıda bulunmamız bir hayli zamanımızı alacak. Ancak, çoğu teori ve bilim insanına göre bu mümkün. İklim değişikliği sayesinde ısıya adapte olup tahıllara bulaşabilirse insana bulaşma ihtimali olabilir. Ancak evrimsel süreç ve sebeplerden dolayı insanlara bulaşmasının zor olacağını söylemiştik. Yine de bu üstesinden gelinebilir. Gelinmese bile Cordycipitaceae familiasından çok benzer bir mantar aynı evrimsel süreçten geçmediyse, kısacası insanlara bulaşabilirse mevzubahis senaryo yaşanabilir. Burada ihtimali olmayan tek şey, evrimsel süreçtir. Dolayısıyla insanlara bulaşmayacak şekilde evrim geçirdiği için bulaşması düşük ihtimal. Ancak Cordycipitaceae familiasından bir mantar, benzer bir evrim geçirmediyse iklim değişikliği ile sıcaklığa adapte olabilir. Bu da insanlara bulaşma yeteneği kazanmasına sebep olabilir.
Ayrıca bilim insanlarının, mantarın karıncaları nasıl kontrol ettiği düşüncesi ve teorisi doğruysa aynı yöntem ile insanları kontrol etmemesinde hiçbir sebep yok. Sonuç olarak, kordiseps mantarının geçirdiği evrimsel süreci geçirmeyen bir başka Cordycipitaceae familiasından mantar varsa, iklim değişikliği nedeniyle ısıya adapte olup insanlara bulaşma özelliği kazanabilir. Ve başında da konuştuğumuz gibi tahılları enfekte ederek insanlara yayılabilir. Ancak bu, kasıtlı yapılmadığı takdirde uzun zaman alacaktır. Kısacası, kordiseps mantarının The Last of Us senaryosu gibi bir senaryo yaşatması mümkün olabilir. Şu an sadece elimizdeki teorilere ve sınırlı bilgilere bakarak bu yargılarda bulunabiliyoruz. Dolayısıyla kesin bir yargı çıkaramasak da, elimizdeki teorilerin ve gözlemlerin sonucu bu ihtimali bize gösteriyor. Bu da akıllara tek bir söz getiriyor:
"Zihni zehirlenmiş, tek bir ortak amaca temelli odaklanmış milyarlarca kukla: Enfeksiyonu ne gerekiyorsa yaparak yaşayan tüm insanlara yaymak. Ve bunun tedavisi yok. Önleyicisi yok, çaresi yok. Yoklar, ve bunları yapmak mümkün de değil. Yani bunlar olursa... Kaybederiz."
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- I. Backman. “The Last Of Us” Apocalypse Is Not Realistic, But Rising Threat Of Fungal Pathogens Is. (6 Şubat 2023). Alındığı Tarih: 12 Aralık 2023. Alındığı Yer: Yale School of Medicine | Arşiv Bağlantısı
- L. Puckett-Pope. How The Last Of Us Made Its Zombie Fungus So Much More Real (And Terrifying). (13 Mart 2023). Alındığı Tarih: 12 Aralık 2023. Alındığı Yer: ELLE | Arşiv Bağlantısı
- G. Heyward. The Zombie Fungus From 'The Last Of Us' Is Real — But Not Nearly As Deadly. (30 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 12 Aralık 2023. Alındığı Yer: NPR | Arşiv Bağlantısı
- A. Fitzgerald. Cordyceps In Humans: Research And More. (6 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 12 Aralık 2023. Alındığı Yer: Medical News Today | Arşiv Bağlantısı
- A. News. The Science Behind The Zombie Fungus From 'The Last Of Us'. (5 Şubat 2023). Alındığı Tarih: 12 Aralık 2023. Alındığı Yer: ABC News | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 11:34:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16231
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.