Klor-Alkali Sanayisi
Klor-Alkali Prosesi
KLOR-ALKALİ SANAYİSİ
• Klor-Alkali sanayi tuz çözeltisinin elektrolizi yöntemiyle Cl2 (klor gazı), NaOH (sudkostik), POH (kostik) ve hipoklorit (çamaşır suyu) üreten bir sanayi koludur. Türkiye’de Petkim'de vardır.
• Cl alkaliden üretilir ve doğada en çok bulunan alkali NaCl (tuz) ile sulu çözelti hazırlanıp elektroliz işlemi yapılır. Cl2 (klor gazı) elde edilir.
o Cl2; PVC ve poliüratan gibi plastik ürünlerin üretiminde, klorobenzen, klorahidril ve klorlu hidrokarbonların üretiminde kullanılmaktadır.
o Cl2'ın ekonomik olarak muhafaza edilmesi ve nakliyesi kolay olmadığı için genellikle müşterilere yakın bölgelerde Klor-Alkali fabrikaları kurulur.
• NaCl kullanılmasının nedeni sudaki çözünürlüğünün fazla olmasıdır. Tuzlar gemilerle limanlara getirilir ve işlemleri yapılır ve tuz kuruzyona neden olduğu için tesislerde kuruzyon etkisi çok görülür.
[1], [1], [1]• Üretilen NaOH genellikle sulu çözelti olarak satılır, kolaylıkla muhafaza ve nakliye edilebilir.
o NaOH kullanım alanları; alüminyum sanayi, kağıt sanayi, tekstil sanayi, demir çelik, ayakkabı tabanlıkları, sabun ve deterjan prosesinde ve su arıtma operasyonlarıdır.
• Hipoklorit (çamaşır suyu) ise en çok temizlik maddesi olarak ve ağartıcı olarak tüketilir.
• KOH kaliteli sabun ve deterjan üretiminde kullanılır. Örnek olarak arap sabunu gösterilebilir.
ÜRETİMİ
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Ana ürünler: NaCl (tuz) ve H2O (su)
• Yabancı maddeleri uzaklaştırmak için kimyasal çökerticiler ile çöktürme işlemi yapılır.
• Klor-Alkali üretiminde büyük ölçüde enerji tüketilmektedir.
• Günümüze kadar kullanılan üç üretim yöntemi bulunmaktadır:
1. Civa Hücreli Elektrolitik Yöntem
2. Diyaframlı Elektrolitik Yöntem
3. Membran Hücreli Elektrolitik Yöntem
1. CİVA HÜCRELİ ELEKTROLİTİK YÖNTEM
• İşlemin özelliğine bağlı olarak Hg (civa) havaya, suya, atıklara ve ürünlere karışabilmektedir.
• Civanın bu zehirleyici etkisinden dolayı bu yöntem günümüzde kullanılmamaktadır.
• Çevre kirliliğine neden olmuştur ve Avrupa'da bu yöntemin kullanılma oranı %55’tir.
2. DİYAFRAMLI ELEKTROLİTİK YÖNTEM
• Bu yöntemle ilgili en önemli husus asbesttir.
• Çalışanların asbeste maruz kalması ve asbestin çevreye salınması, sağlık ve çevresel sorunları gündeme getirmiştir.
• Amerika'da bu yöntem %70 oranında kullanılmıştır.
• Günümüzde çok az da olsa bu yöntem kullanılmaktadır.
3. MEMBRAN HÜCRELİ ELEKTROLİTİK YÖNTEM
• Civa ve asbest kullanılmadığı için ve daha az enerji tüketiminden dolayı ekolojik açıdan diğer iki yönteme göre daha avantajlıdır.
• Ancak bu avantajlara rağmen mevcut Cl2 üretim tesislerinin çoğu 1970’li yıllarda kurulduğu için ve bu tesislerin ömürlerinin yaklaşık 80 yıl olduğu için membran hücreli yönteme geçiş yavaş bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu konuyla ilgili yasal düzenlemeye ihtiyaç vardır.
• Çevreye zararsızdır, civa ve asbest yoktur, enerji az tüketilir ve Japonya'dabu yöntemin uygulanma oranı %90’dır.
• Klor-Alkali üretiminde Membran teknolojisinin uygulanması BAT olarak adlandırılır.
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/12/2024 05:13:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16293
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.