Kış Hastalıkları Kapıda!
Bağışıklığımızı nasıl güçlendirebiliriz?
Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde soğuk hava da solunum yollarını hassaslaştırarak nezle, grip, faranjit, sinüzit, zatürre, bronşit ve benzeri viral veya bakteriyal enfeksiyonlara karşı daha açık hale geliyoruz. Sağlıklı kalmanın başlıca koşulu bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan geçiyor ve ben hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri sizin için bir araya getirdim.
Bağışıklık sistemi veya immün sistem; bir canlıdaki hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir sistemdir.
Bu sistemi sürekli korumak için uygulamamız gereken günlük bir iki rutinimiz var:
Her şey dengeli beslenmeden geçiyor. O yüzden ilk adım yediğimize içtiğimize dikkat etmek. Burada size vitamin alın, şekerden uzak durun ya da alkol, sigara katiyen yok demeyeceğim. Bu devirde herkes sağlıklı beslenme nasıl olmalı onu biliyor. Ha gıdaya erişemeyenler var ama o başka yazının konusu.
Beslenmeyi de günlük hareket seviyemiz takip ediyor. Yürüyüşler ya da evde yapılacak kısa egzersizler günlük rutinde mutlaka olmalı. En azından asansör kullanmayın da merdiven kullanın, aracınızı biraz uzağa park edin. Gibi gibi... Yalnız bu günlük aktiviteler, günlük bari bunu yapın dediğim. Yoksa haftada belki de bir gün spor yapmanızın yeri ayrı. Onu da yapın :)
Yedik içtik, kalorileri yaktık. Bir de bizim bedenimizin dinlenmesi gerek. Düzenli bir uyku şart. Uykudan farklı blog yazılarımda detaylıca bahsettim. Burada lafı uzatmayalım.
Bunlar aslında sağlıklı bir insan olmanın en bilindik üç adımı ve dördüncü adımda hijyen geliyor. El ve ağız hijyeninin sağlanması da bağışıklık üzerinde, kişiyi aslında her türlü hastalığa karşı korumada en önemli faktör.
İnsanı zayıflatan ve her hastalığa açık hale gelmesini sağlayan bir diğer faktör de psikolojimiz. Ruh sağlığı çok önemli ve bu konuda da yazım mevcut.
Gel gelelim nispeten daha az bildiklerimize:
Mevsim geçişlerinde polenler ve diğer alerjenler artıyor. Alerjenlere maruz kaldığımızda ise burun etlerimiz şişebiliyor. Bu şişme sorununu da düzgün nefes alamamak takip ediyor ve ağızdan nefes almaya başlıyoruz. Burundaki mukus tabakası, kıllar vb. yapılar sayesinde aslında bir çok kiri, tozu, yabancı maddeyi ve bazı mikroorganizmaları tutuyor iken ağız bu görevi üstlenemiyor çünkü yapısı burun gibi değil. Ağız daha çok sindirim sisteminin bir elamanı, sindirim için özelleşmiş dil, diş gibi yapıları ve tükürük gibi salgılarıyla katabolik olayları gerçekleştiriyor. Ağızdan sonraki diğer solunum sistemi elemanları işlerini yapsa da ciğerlere bazen istemediğimiz maddeler gitmiş olabiliyor. Vücut hemen savunmaya geçiyor ama burada uzman kontrolü ve onların vereceği takviye gıdalar vücudunuza en büyük destek. Bir de sizi korumak için çabalayan vücudunuzu uyku ile ödüllendireceksiniz ama gece de şişen burun etleri kalitesiz uykuya sebep oluyor. Bağışıklık düşüyor haliyle ve alerji ile başlayan semptomlar daha farklı hastalıklara dönüşüyor.
Demin takviyeler dedik. Doktorların genellikle ilk başvurduğu D vitamini hapları oluyor. Bunun belli sebepleri var. Bi kere çoğu vitamini gıdalardan alabiliyorsunuz ama D vitamini en iyi güneşten alınırken kışın güneş de yüzünü çok az gösteriyor. Yalnız fazla D vitamini kullanımının kalsiyum fazlalığına ve haliyle böbrek taşına, safra kesesi taşına yol açacağını unutmayın.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Gıdalardan aldığımız vitaminlerin başında da C vitamini geliyor. Limon, portakal, mandalina gibi gıdaları tüketmek sizi hastalıktan koruyor. Posalıları, posasıyla yemeyi tercih edin, daha sağlıklı. Hele bir de sabahları kalkınca ılık bir bardak limonlu su, her derde deva. Ama limonsuz su da önemli :) Günde en az 1.5 - 2 litre su içmek metabolizmanızınız sorunsuz çalışmasına katkı sağlar. Öte yandan maden suyu, ayran, kefir ve bitki çayları da tüketilebilir.
Düzgün beslenme, sağlıklı yağlara da yer vermektir. Kuru yemişler burada devreye giriyor mesela. Kahvenizin yanında ya da ara öğünlerde aşırıya kaçmamak kaydıyla içinde bir çok minerali de barındıran kuru yemişler tüketilmelidir.
Beslenmenin yanı sıra demin de söylediğim gibi hijyen faktörü etkili. Soğuyan hava ile birlikte insanlar sıcak ve kapalı mekanlarda vakit geçiriyor. Bu ortamlarda hava dengesi iyi ayarlanmalı. İyi havalandırılmayan ortamlarda hastalıklar kolaylıkla yayılıyor. Tabi sadece havada değil, yüzeylerde de mikroorganizmalar yaşar. O yüzden el hijyeni çok önemli. Hijyen sadece elde değil. Ağız hijyeni de önemli, dişleri de mutlaka fırçalamalıyız.
Güneşe aldanmayın. Havanın aldatıcı olduğu dönemlerde de giysilere dikkat etmek gerek. Ne fazla ince ne fazla kalın :) Yazımı bitirmeden size kombin önerileri yapacağım, dermişim... Kombin değil bilgilerime dayanarak sağlıklı birkaç besin ve bir çorba tarifi vermek istiyorum.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 10 Besin:
1- Portakal
2- Ispanak
3- Balık
4- Maydanoz
5- Yumurta
6- Badem ve Ceviz
7- Yoğurt
8- Brokoli
9- Zerdeçal
10- Sarımsak
Bağışıklık Güçlendirici Kış Çorbası:
- 1 Adet Soğan
- 3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
- 1 Adet Havuç
- 1 Adet Kereviz ve 2 Dal Kereviz Yaprağı
- 1 Adet Patates
- 1 Kahve Fincanı Kırmızı Mercimek
- 3 Adet Kıyılmış Sarımsak
- Damak Zevkinize Göre Baharatlar: Karabiber, Pul Biber, Tuz, Nane...
Üzeri İçin:
- 1 Çorba Kaşığı Tereyağı
- Damak Zevkinize Göre Baharatlar: Karabiber, Pul Biber, Tuz, Nane...
Hazırlanışı: Soğanı küp küp doğrayıp zeytinyağında soteleyin. Havuçları da küp küp doğrayın ve onları da ekleyin. Kalan sebzeleri de doğrayıp mercimekle ekleyin ve üzerini dört parmak geçecek kadar sıcak su ve sevginizi ilave edin. Sebzeler ve mercimek yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan alıp blenderden geçirin daha sonra tekrar ocağa alın ve bir taşım kaynatın. Üzeri için baharatları tereyağında yakın ve çorbanın üzerinde gezdirip servis edin. Afiyetle yedikten sonra beğenip beğenmediğinizi bana iletebilirsiniz...
Kendinize dikkat edin a dostlar.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/01/2025 18:34:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16248
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.