Hilbert'in yedinci problemi: Gelfond-Schneider teoremi

- Blog Yazısı
Matematikte Gelfond-Schneider teoremi, büyük bir sayı sınıfının aşkınlığını(aşkın sayı) ortaya koyar.
İlk olarak 1934 yılında Aleksandr Gelfond ve Theodor Schneider tarafından bağımsız olarak kanıtlanmıştır.
Önerme
Eğer a ve b karmaşık cebirsel sayılar ise ve a ≠ 0, 1 ve b rasyonel değilse, a^b'nin herhangi bir değeri aşkın bir sayıdır.
Sonuçlar
Aşağıdaki sayıların aşkın sayı olduğu teorem sayesinde gösterilebilir:
i^i (i hayali sayıdır)
e^π (Gelfond'un sabiti olarakta geçer)
2^√2 (Gelfond-Schneider sabiti olarakta geçer)
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/05/2025 08:52:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15934
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.