Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hepimiz Yıldız Tozuyuz! Elementlerin Kökeni

6 dakika
53
Hepimiz Yıldız Tozuyuz! Elementlerin Kökeni www.pexsels.com
  • Blog Yazısı
Rodolfo Clix
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Vücudumuzun yüzde 60’ı sudan meydana geliyor. Su hepimiz için hayati derecede önemli. Peki bizim için bu kadar önemli olan bir madde nereden geldi? Bu soruyu cevaplayabilmek için önce en en başa gitmemiz gerekiyor. İlk önce Dünyamıza suyun nasıl geldi? sorusuyla başlayalım.

Dünyamıza Su Nereden Geldi ?

Bununla ilgili iki teori var :

Tüm Reklamları Kapat

Birincisi:

Güneş sistemimizin oluşumu esnasında Güneş’in etrafında milyonlarca yıl boyunca dönen ve gezegenlerin oluşmasını sağlayan diskin içerisinde zaten su vardı ve bu su dünyamızın oluşumu esnasında zaman içerisinde yüzeye çıktı ve böylece okyanuslar oluştu.

İkincisi ise:

Su Oort bulutundaki kuyruklu yıldızlar aracılığıyla geldi. Kozmik bir yağış Dünya’nın ilk zamanlarındaki halini buzul yağmuruna tuttu. Fakat bu iki teori hâlâ en başta sorduğum sorunun cevabını vermiyor farkındaysanız. Bu bir bardak suyun içerisinde bulunan elementlerin nereden geldiğini hâlâ bulamadık Evet, suyun dünyamıza nasıl geldiğine dair iki farklı teoriden bahsettik fakat suyu oluşturan hidrojen ve oksijen atomlarının nereden geldiğini henüz bilmiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan Vücudunda Hangi Elementler Bulunur?

Şimdi bir de bedenimize bakalım. İnsan vücudu yaklaşık 20 farklı element içerir. Eğer 80 kg’lık bir insanı atomlarına ayıracak olsaydınız şunları elde ederdiniz:

-52 kg oksijen.

-14,4 kg karbon.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

-8 kg hidrojen.

-2,4 kg azot.

-1,12 kg kalsiyum.

-880 g fosfor.

-200 g kükürt.

-200 g potasyum.

Tüm Reklamları Kapat

Ve 12 element daha…

-120 g klor.

-120 g sodyum.

Tüm Reklamları Kapat

-40 g magnezyum.

-4,8 g demir.

-3 g flor.

-2,6 g çinko.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Biyolojide Geçmişe Yolculuk

ISBN: 9789944341318
Sayfa Sayısı: 549
Ebatlar: 13.5×20 cm
Basım Yılı: 2007

Devamını Göster
₺650.00
Biyolojide Geçmişe Yolculuk

-1,6 g silisyum.

-0,37 g stronsiyum.

-0,08 g bakır.

-0,0136 g manganez.

-0,0128 g iyot.

-0,0104g molibden.

Daha suyu oluşturan hidrojen ve oksijen atomlarının nereden geldiğini çözemezken şimdi işin içine bir de 18 farklı element daha girdi. Elementler, kimyanın ve yaşamın yapıtaşları ve bazı elementlerin oluşması için o kadar sıra dışı, o kadar sıcak ortamlara ihtiyaç var ki bırakın bu elementlerin dünyada oluşmasını bu ortamı hayal etmemiz bile mümkün değil. Peki o zaman bu elementler nereden geldiler? Gelin sizi bir yolculuğa çıkarayım.

Elementler Nereden Geldi?

Nükleosentez

Önce her şey hayal edilemeyecek kadar küçük, yoğun ve sıcak bir ateş topuydu. Element yapımının ilk aşaması olan “nükleosentez” Büyük Patlama’dan hemen sonra gerçekleşti. Saniyenin yüzde biri kadar bir sürede, ateş topundan protonlar, nötronlar ve elektronlar oluştu. Birkaç saniye sonra ateş topunun muazzam enerjisinin bir araya gelmeye zorladığı protonlar ve nötronlar birleşip, nükleer güç sayesinde ayrılmaz şekilde yapıştılar. Böylece ilk ve en hafif elementler olan hidrojen, helyum ve bir miktar lityum açığa çıktı. Fakat ortalıkta başka bir element yoktu. Sıcaklık, kayda değer düzeyde, bir füzyon gerçekleşebilmesi için gereken derecenin çok altına düşmüş, nükleosentez neredeyse başlar başlamaz sona ermişti.

Tüm Reklamları Kapat

Yaklaşık 377.000 yıl sonra, iş kaldığı yerden devam etti. Sıcaklık 3000 dereceye, yani atomların var olması için yeterince soğuk bir düzeye düştü. Hidrojen ve helyum çekirdekleri serbest elektronları çekerek, ilk tam atomları, 1. ve 2. elementi oluşturdular. Artık daha ağır, daha ilginç elementlerin oluşabilmesi için yıldızlara gereksinim vardı.

İlk yıldızların doğumu

Sonra devreye kütle çekim girdi. Erken dönemdeki evrenin daha fazla madde içeren, dolayısıyla da ortalamaya kıyasla yoğun olan bölgeleri giderek daha büyük kütlelere dönüştü. Bu kütleler öyle genişlediler ve yoğunlaştılar ki, çekirdeklerinde nükleer füzyon başladı. İşte böylece ilk yıldızlar doğmuş oldu. Büyük Patlama’dan 600 milyon yıl sonra ise bildiğimiz en yaşlı gökada olan EGSY8p7 meydana geldi. Sonra evren yarım milyar yıl içinde her biri milyarlarca yıldız içeren gökadalarla doldu.

Süpernova patlaması ve elementlerin oluşumu

Tüm Reklamları Kapat

Yıldızların merkezindeki sıcaklık basınç altında giderek artınca, çekirdek füzyonunun başlayabileceği noktaya ulaşır. Yaklaşık 10 milyon santigrat derecede gerçekleşen ilk reaksiyon, hidrojen çekirdeklerinin füzyonla helyum oluşturmasıdır. Bu reaksiyon, mevcut hidrojen tükeninceye kadar devam eder. Daha sonra olanlar yıldızın kütlesine bağlıdır. Eğer yıldız çok küçükse, füzyon durur ve yıldız çekirdeği beyaz cüceye dönüşür. Fakat, yıldız Güneş’in sekiz katından daha büyükse füzyon devam eder. Helyum çekirdekleri, 4.element olan berilyumu oluşturmak üzere birleşir; ardından berilyum, daha çok helyumla reaksiyona girerek karbon ve oksijen oluşturur.

En büyük yıldızlarda, çekirdek o kadar sıcak hale gelir ki, karbon ve oksijen de birleşerek 26.element olan demire kadar ağır elementleri oluşturur. Bu noktada reaksiyonlar sona erer, çünkü demir bütün elementler içinde en kararlı çekirdeğe sahiptir ve bu koşullar altında füzyona uğramaz.

Çekirdekte demir biriktikçe, yıldızın vadesi de dolmaya başlar. Yıldız artık füzyon yoluyla enerji üretemez hale gelir. Ancak kütle çekimi acımasızdır; çekirdeği sıkıştırmaya devam ederek sıcaklığı milyarlarca dereceye çıkarır. Bu noktada yıldızın merkezi aniden çöker, dış katmanlar atılır ve yıldızın içeriği, bir süpernova patlamasıyla uzaya saçılır. Bir süpernova patlaması o kadar parlaktır ki Güneş’in parlaklığının yüz milyon katına varabilir ve bu süre zarfında yaydığı enerji Güneş’in 10 milyar yılda yayacağı enerjiden bile daha fazladır.

Patlamada açığa çıkan bol miktarda nötron, 92. element olan uranyuma kadar daha ağır elementleri meydana getirir. Uranyum Dünya’da ve uzayda doğal olarak bulunan en ağır elementtir. Böylece süpernova patlamasıyla uzaya saçılan kalıntılar, yeni yıldızlara ve bizim gezegenimizin de dahil olduğu yeni gezegenlere dönüşecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç:

Yapay elementleri bir kenara bırakacak olursak, Dünya üzerindeki tüm atomlar ya Büyük Patlama’nın artıkları ya uzun süre önce ölmüş yıldızların parçaları ya da kozmik ışınlardır. Vücudumuzda bulunan hidrojen atomları Büyük Patlama sırasında oluşmuştur. Diğer bütün atomlarsa, çok uzun zaman önce bir yıldızın içinde oluşmuş ve bir süpernova patlamasıyla uzaya saçılmışlardır.

İşte hepimiz yıldız tozuyuz sözü de tam olarak buradan gelir.

Etrafınıza şöyle bir bakın. Gördüğünüz her şey, bu duvarlar, bardaktaki su, bu videoyu izlediğiniz monitör, giysileriniz, dışarıdaki ağaçlar, yediğiniz yiyecekler ve hatta siz bile milyonlarca hatta milyarlarca yıl önce patlayan yıldızların çekirdeğinden saçılan elementlerden meydana geldiniz. Belki de sağ gözünüzdeki atomlarla sol gözünüzdeki atomlar farklı yıldızlardan gelmiş olabilirler. Belki de bu içtiğim suda bulunan atomlar 4,5 milyar yıllıktır. Yüzyıllar önce yaşamış birisinin, mesela Evliya Çelebi’nin, Fatih Sultan Mehmet’in, Büyük İskender’in, Isaac Newton’un ya da Aristoteles’in içtiği su molekülleri şu anda bu bardağın içinde olabilir

Tüm Reklamları Kapat

Evrendeki ilk ve en basit element olan hidrojen bir gün tükenecek. Bundan trilyonlarca yıl sonra. Hidrojen kalmadığında artık yeni yıldızlar olmayacak. Er ya da geç bütün yıldızlar ışıltısını kaybedecek. Önce büyük yıldızlar sönecek, ardından Güneşimiz gibi orta büyüklükte olanlar ve en son da küçük olanlar. Yıldızlar çağı sona erdiğinde evren soğuk, kapkaranlık bir yer haline gelecek.

Uçsuz bucaksız kimselerin olmadığı bir boşluk…

Neyse ki o zamana kadar daha çok vaktimiz var…

Kaynaklar:

Tüm Reklamları Kapat

https://www.nestle-waters.com.tr/saglikli-hidrasyon/vucudunuzdaki-su

http://www.olaganustukanitlar.com/dunyanin-suyu-nereden-gelir/

https://www.youtube.com/watch?v=_FLrfDHn0oA

https://tr.wikipedia.org/wiki/Hidrojen

Tüm Reklamları Kapat

https://earthsky.org/space/origin-earths-water-asu-solar-nebula

https://www.newscientist.com/question/what-is-the-body-made-of/

https://www.newscientist.com/article/mg17723876-100-we-are-stardust/

https://science.nasa.gov/astrophysics/focus-areas/how-do-stars-form-and-evolve

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/01/2025 05:24:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15142

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Genetik
Küresel Isınma
Kertenkele
Viral
Tedavi
Wuhan
Etik
Toplum
Teori
Goril
Olumsuz
Fil
Hayvanlar Alemi
Araştırmacılar
Deney
Nobel Ödülü
Biyocoğrafya
Mikroevrim
Türlerin Kökeni
Bellek
Beslenme Davranışı
Doğa Yasası
Evrim Tarihi
Makina Mühendisliği
Yapay
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close