Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlar ve Yaşama Hakkı

Türkiye'de Hayvanlar

3 dakika
60
Hayvanlar ve Yaşama Hakkı mapfre sigorta
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Önceden belirtmeli ki açıklık ve akış açısından metin nereye götürürse oraya varmak hedefim; zira Goethe'nin de dediği gibi:

“Kendini kurallara göre eğiten bir insan da hiçbir zaman zevksiz ve kötü bir eser meydana getirmez; buna karşın her kural, doğanın gerçek duyumsayışını ve doğanın gerçek dışa vurumunu yok edecektir, bu hangi kural olursa olsun ve lehinde ne söylenirse söylensin!”[1]

Yanlış anlaşılmasın tabii ki en baştan bir rota var aklımda ancak bu akışa engel değildir sonuçta.

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye'de Hayvanların Yaşam Ortamı ve Kanuni Yönü

Metnin derli ve toplu olması bakımından da uygun olan ile başlayalım, öncelikle Türkiye'de hayvanlar nasıl şartlarda yaşıyor ve bu şartlar gerçekten "yaşanabilir" mi? 2019 Komisyon raporundan edinebileceğimiz bilgilere göre öncelikle anayasa önünde hayvan dolaylı yoldan şöyle tanımlanır: "Türk Hukukunda hayvanın bir tanımı bulunmasa da mevzuatta geçen, “sahipsiz hayvan”, “güçten düşmüş hayvan”, “yaban hayvanı”, “ev ve süs hayvanı” “kontrollü hayvan”, “deney hayvanı”, “kesim hayvanı” gibi çeşitli hayvan tanımlamalarından yola çıkılarak bir hayvan tanımı yapılabilir. Buna göre hayvan, “herhangi bir sahip ya da koruyucunun kontrolü ya da doğrudan denetimi altında bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, insan tarafından kültüre alınmış ve eğitilmiş ya da doğada serbest yaşayan, evcilleştirilmemiş ve kültüre alınmamış; hisseden; kısmen de olsa bilinçli davranışlarda bulunan; omurgalı veya omurgasız; insan ve bitkiler haricindeki diğer canlılardır”." Ve hukuk önünde hayvanlar hak sahibi kişiler yani süje olarak sayılmazlar, hayvanlar hukukun konusudur. Çoğu ülkede hak sahibinin çıkarları doğrultusunda korunan nesneden öteye geçemezler; ve ikinci bir görüş olarak hayvanları hak sahibi hukukun konusu olarak görenler de vardır, onlara göre de canlının acı çekebiliyor olması haklardan yararlanması için gayet yeterlidir. Kanımca hukuk arkasın saklanılarak yapılan edimler sonuç olarak sadece kötü niyetin gizlenmesidir. Hayvanlar hukukun nesnesi ya da direkt sahip bir birey olsun ya da olmasın suç olan eylem suçtur.

Yaşam Ortamı ve Nüfus

Teknolojiye rağmen hâlâ da zor olan bir şey varsa o da hayvanlar için nüfus sayımlarıdır. En yakın zamanlı olarak köpekler için evrensel sayım 1990 yılında insan nüfusunun onda biri baz alınarak hesaplanmış ve sonuç olarak 500 milyon civarında olduğu bunun %75'ini de serbest yaşayan köpeklerin teşkil ettiği ortaya konmuştur. Bunun yanında Türkiye'de de bu civar tahmini 2.000.000 civarı olsa dahi bu kesin bir kaynağa henüz dayandırılmamıştır. Bu kadar hayvan dolaylı olarak şuna yol açıyor:

  • Öncelikle başıboş hayvanlar asayişte ve güven ortamından uzaklaştırıyor.
  • Sonrasında ise kısırlaştırma konusunda yetersiz bütçe sonucu aşırı üreme.
  • Ve ses kirliliği gibi sonuçlar ortaya çıkıyor.

Sonuç olarak ne hayvanlar ne de insanlar rahat oldukları bir ortamda bulunmuyor.

Bilinen başka bir gerçek ise, yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu ile ilgili yeterli bütçe ve personel ayıramadığı, eş zamanlı ve yeterli sayıda kısırlaştırma yapılamadığı ve bu nedenle hayvan sayısının sürekli artış gösterdiğidir. Serbest yaşayan hayvanların popülasyon kontrolü için yürürlükteki mevzuata uygun ve insancıl olan seçeneğin “kısırlaştırma” olduğu, konunun uzmanları tarafından bildirilmektedir.

O Halde Çözüm?

Çözüm öncelikle hayır, toplu bir katliam değil; zira kim ne derse desin Hayvan Hakları evrensel Beyannamesi bu konudaki en etkili metindir. Yaşayan bütün canlıların doğal haklara sahip olduğunu ve bu haktan yararlanması gerektiğini söyler. "Madde 1- Tüm hayvanlar eşit yaşam hakkına ve aynı varoluş haklarına sahip olarak doğarlar." Ve daha önemlisi ise böyle büyük bir kararı alma gücü bizde midir? Önümüzdeki geleceği düşünmeden böyle kısa vadeli ve anlık bir çözüm gerçekten bir çözücü müdür? Bunlar sadece merdiven altına bir süpürmedir, yaklaşık 30-40 yıldır olduğu gibi; şu halde artık daha gerçekçi ve sonuç-süreç dengeli çözümler yapmalı ve önümüzdeki insanlara da bir gelecek bırakacak kadar vefalı olmalıyız.

"Madde 2-2 Bir hayvan türü olarak insan, yok etme veya yok etme hakkını kendi üzerine alamaz. diğer hayvanları insanlık dışı bir şekilde sömürmek. Bilgisini toplumun refahı için kullanmak onun görevidir. hayvanlar."
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. W. V. Goethe. (2007). Genç Werther'in Acıları. ISBN: 9789750708299. Yayınevi: Can Yayınları. sf: 29.
  • M. YEL. (PDF, 2019). Hayvanlarin Haklarinin Korunmasi İle Hayvanlara Ezi̇yet Ve Kötü Muameleleri̇n Önlenmesi̇ İçi̇n Alinmasi Gereken Tedbi̇rleri̇n Beli̇rlenmesi̇ Amaciyla Kurulan Mecli̇s Araştirmasi Komi̇syonu Raporu. Not: TBMM Komisyon Raporu.
  • UNESCO. (PDF, 1978). Unesco Evrensel Hayvan Hakları Beyannamesi (Eng).
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/12/2024 01:24:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18327

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Sars-Cov-2
Genetik Değişim
Arkeoloji
Yok Oluş
Ağız
Kuantum
Tarih
Test
Kedi
Yılan
Toplumsal Cinsiyet
Devir
Evcil Hayvanlar
Biliş
Özel Görelilik
Travma
Galaksi
Kozmoloji
Viral
Okyanus
Balık Çeşitliliği
Siyah
Hastalık Dağılımı
Işık Hızı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close