Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Felix Sokrates

Ve Modern Dünya İle İlişkisi

3 dakika
0
Felix Sokrates Wikipedia
  • Blog Yazısı
Sokrates
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

"Artık gitme zamanı geldi (alla gar ede ora apienai), ben ölüme, siz hayata; hangimizin daha iyi olana gittiğini tanrı dışında kimse bilemez" (42a).

Sokrates’e göre ya ölüm hiçbir şey olmak ve hiçbir şey hissetmemektir ve bu anlamda rüyaların olmadığı çok uzun ve tatlı bir uykuya benzer, öbür anlamda ise ruhun buradan başka bir yere geçişidir ve Tanrılar, sözcüleri haklı ise diğer ölülerin ruhlarıyla karşılaşacak; Homeros ile Odysseus gibi büyük zihinlerle diyaloglar kurabilecektir. Hangisi seçilirse seçilsin Sokrates’e göre ölüm iyidir. Kısaca dedikleri gibi felix Sokrates (mutludur Sokrates) çünkü düşünce ve hayat arasındaki en büyük bağı sağlamış, tutarlı olmuştur. Sonuna kadar ideallerine ve dediklerine, dogmatik diyemeyeceğimiz bir esneklikle, bağlı kalmış; düşüncesi uğruna ölmeyi seçmiştir, Belirtmeli ki bu hareketi onu ölümsüz kılan en son kılgısı olmuştur. Sokrates bir diğer anlamıyla gerçek için ve inandığı değerler için ölmeyi bile göze almış insan, bugünde yaşamaya devam ediyor mu? Yoksa çoktan bütün “Sokratlar” öldü mü? Gerçek ve hakikat uğruna ölüme kaç insan mutluca gidebilir, kim bu kudrete sahiptir? Veya bugün modern hukuk ve adalet bu vakanın tekrarlanmayacağının garantisini verebilir mi? Sokrates felsefe uğruna infaz edilmiş ilk insandır ve domino taşlarının başıdır. Ondan sonra bu uğurda ölecekler için bir ilk simgedir. İnsanların çıkar uğruna hakikati dahi ezebileceğinin göstergesidir bu anlamda Machiavelli’nin işaret ettiği gibi yönetenleri yönetenlerin güç uğruna öldürdüğü biridir aynı zamanda. Sokrates o günkü ölümüyle yeniden doğmuş olandır, felsefeyle ilgilenen ilgilenmeyen herkesin kalbinde yer edinmiş ve felsefe ile özdeşleşmiş bir bütündür, o bir simgedir. Sorularımıza dönersek, hayır bugün Sokrates “gibiler” Sokrates gibi değil. Bugün insanlık değerlere yani adalet, hukuk, iyilik (agathon), sevgi, ruh gibi kavramlara fazlasıyla yabancı, bunun da aslında çok basit bir sebebi var: neoliberalizm ve neoliberalizm etkisinde gelişen toplumda genel bir uyuklama haleti ruhiyesi mevcut. Sömürülen insanlık, uyanıştan uzak görünüyor çünkü “kurtlar” her geçen gün güçlenmeye ve nüfuz alanını genişletmeye devam ediyor, buna karşılık ise kurtların bu parçalama sistemi ise her yeni gelen nesil ile daha da yerleşiyor daha da doğallaşıyor. Ve ikinci soruya bununla bağıntılı olarak yine hayır, modern hukuk Sokrates vakasının tekrarının garantisini sağlamamayı geçsin çoktan tonlarca başka Sokrates’i öldürdü. Öldürdü burada daha mecaz bir anlamdadır, açıklamak gerekirse sistem insanları akli güçten yoksun bırakıyor ve Sokrates’in en önemli özelliği olan gerçeği akıl ile arama sanatından mahsun bırakıyor. Bu anlamda ise Sokratesler daha doğmadan ölüyor. Sokrates bugün yaşamda olsa idi, yine aynı kaderi paylaşırdı ve bunu eskisinden daha emin şekilde yapardı. İnsanın insanı bu denli sömürmesine ve bunun bir sistemmiş gibi oturmasına asla göz yumamazdı, çünkü bu ortamda hakikat üstüne bir örtü iniyor, insanlar hakikat nedir sorusunu bile unutuyor ve sadece iyi yaşamaya bakıyor.

Uzunca lafın kısası ilerlediğimiz ve geldiğimiz bu yol gerçekten de bir “ilerleme” değildir. Yalnızca kitlelerin uyutulup parçalanmasından ibaret, hakikatin insanları meşgul eden bir yan uğraştan başka bir şey olmadığı bir çağdayız. En önemlisi basının tamamen bağımlı ve belli tarafların elinde tekelleşmesi, bundan dolayı olarak da ifade özgürlüğünün, doğru haberin giderek altın değerinde olması ise durumun hâksar içindeki halini ortaya koyar. Yukarıda anlattıklarımıza göre de Sokrates’in idealleri ile taban tabana zıt bir çağdayız. Yine de aklına bağlı kalan ve uyanan insan elbet bu zincirlerinden de kurtulacaktır. Her şeye rağmen unutmamalı bu sistem insanı yine kendisine yani sisteme karşı silahlandırır, tek eksiklik ve en büyük eksiklik ise bunun bilincidir. Kaynayan suyun içinde doğan bir bebek gibiyiz, suya sıcak diyemiyoruz çünkü hiç kıyas edecek bir suya girememişiz. Tek dediğimiz su yakar doğası bu, oysa yalanlarla doyurmuşuz midemizi.

Tüm Reklamları Kapat

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Plato. (2012). Sokrates'in Savunması. ISBN: 9786053607021. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • U. Eco. (2020). Felsefe Tarihi : Antik Yunan Cilt: 1. ISBN: 9786254490460.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/11/2024 08:50:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19084

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hastalık Kataloğu
Canlı
Enfeksiyon
Çiftleşme
Memeli
Gebelik
Jinekoloji
Kertenkele
İfade
Evrim Ağacı
Mars
Kanıt
Şehir Hastanesi
İnsanlık
Erkek
Evrim Tarihi
Newton
Çocuk
Kas
Yas
Ses Kaydı
İngiltere
Bağışıklık Sistemi
Gen İfadesi
Araştırmacılar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close