Güneş'e Bakmak Gerçekten Gözlerimize Zarar Verir Mi?

- Blog Yazısı
Bir kişi uzun süre güneşe doğrudan bakamaz. Güneşe doğrudan bakmak gözlerimiz için zararlı ve tehlikelidir, bu sebepten ötürü rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Katarakt, fotokeratit, maküler dejenerasyon ve gözle ilgili kanserler gibi göz hastalıklarının tümü, güneşin ultraviyole ışınlarına (UVR) ve mavi ışığa aşırı maruz kalmayla tetiklenir. Güneşe bakmak geçici körlüğe neden olur. Kalıcı körlük de oluşabilir ama bu genelde nadiren olur. Ancak, kısmi bozulma bile kalıcı körlüğe neden olabilir.
Güneşe birkaç saniye bile bakmak retinaya zarar verebilmektedir. Bu duruma güneş retinopatisi denilir ve güneş tutulması izlerken bile oluşabilir. Güneşe bakmak, gözlerinizi UV ışınlarına maruz bırakır. UV ışını dahil olmak üzere gözünüze giren her bir ışık, ışığı nöral sinyallere dönüştüren ve yorumlanmak üzere beyine gönderen retinaya gider.
Retinada ağrı reseptörleri olmadığı için hasar oluştuğunda herhangi bir ağrı hissetmezsiniz. Ancak birkaç saat veya gün sonra görmenizde bir sorun olduğunu fark edeceksiniz. Düzenli olarak güneşe bakmaya devam ederseniz, sorun zamanla daha da kötüleşebilir.
Güneşe Maruz Kalmak Gözleri Nasıl Zarar Verir?
UV ışınlarına uzun süre maruz kalmak göz problemlerine yol açabilir. Yaşlı erişkinlerde makula dejenerasyonuna neyin neden olduğu net değildir, ancak bazı bilim adamları uzun süre güneşe maruz kalmanın onu daha da kötüleştirebileceğine inanmaktadır. Doğrudan güneşe maruz kalmaya bağlı diğer göz koşulları şunları içerir:
- Fotokeratit: Bu cilt güneş yanığına benzer, ancak gözün korneasını etkiler. Geçici bir sorun olmasına rağmen ağrı, iltihaplanma, bulanık görme ve baş ağrısına neden olabilir.
- Katarakt: Güneşe maruz kalma , tipik olarak yaşla birlikte ortaya çıkan merceğin bulanıklaşması olan katarakta neden olabilir . Bu meydana geldiğinde, görüşünüz bulanıklaşır.
- Pterjium: Bu , korneanın şeffaf kısmında ortaya çıkan bir büyümedir . Aşırı güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak, iyileşmesi için ameliyat gerektirir.
- Pinguekula: Uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaynaklanan sarımsı kabarık bir büyüme. Konjonktivada oluşur ve kızarıklık ve tahrişe neden olabilir.
Güneşten Kaynaklanan Göz Hasarının Belirtileri
Retinopati semptomları muhtemelen hemen belli olmayacaktır ve belli olduklarında bir göze veya her iki göze de gelebilir. Maruz kalma süresine bağlı olarak semptomlar hafif veya şiddetli olabilir. Hafif semptomlar şunları içerir:
- Ağrılı gözler
- Işığa duyarlılık
- Sulu gözler
- Baş ağrısı
Şiddetli semptomlar aşağıdakileri içerir:
- Bulanık veya bozuk görüş
- Azalan renk görüşü
- Merkezi görüşte bir veya daha fazla kör nokta gelişimi
- Kalıcı göz hasarı
- Şekilleri tanımada zorluk
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Alışılmadık semptomlar veya yukarıda belirtilen herhangi bir semptom yaşarsanız doktorunuza görünmelisiniz. Güneşe bakmak birçok türde hasara neden olabileceğinden, doktorunuz, sahip olduğunuz hasarın türünü ve derecesini belirlemek için sizi muayene edecektir. Belirtiler düzelmediğinde veya kötüleştiğinde de doktorunuza görünmeli ve danışmalısınız.
Tedavi
Solar retinopatinin standart bir tedavisi yoktur. Görüşünüz bir ila 12 ay içinde normale dönebilir. Bazı insanlar bu durumdan asla kurtulamayabilir. İyileşme sürecinizi takip etmek için göz doktorunuzu ziyaret etmeniz en iyisidir. İyileşmenizi şu şekilde destekleyebilirsiniz:
- Semptomlarınız olduğunda gözlerinizi dinlendirmek
- Parlak ışıklara bakmaktan kaçınmak
- Ekranlara bakmaktan ve gözlerinizi mavi ışığa maruz bırakmaktan kaçınmak
Göz hasarınız katarakt, pinguekula veya pterjiyum içeriyorsa, doktorunuz sizi ameliyatla tedavi edebilir. Fotokeratit ve solar retinopati genellikle kendiliğinden kaybolur.
Önleme
Retinopati için etkili bir tedavi mevcut değildir. Önleme, güvende olmanın en iyi yoludur. Solar retinopatiyi şu şekilde önleyebilirsiniz;
- Açık havada ve güneşe bakarak geçirdiğiniz zamanı en aza indirmek
- Gözlerinizi UV ışınlarından korumak için açık havada geniş kenarlı şapkalar takmak
- UV ışığını filtreleyebilen güneş gözlüğü takmak
- Güneş tutulmasını izlerken onaylı tutulma gözlüğü kullanmak
- Normal güneş gözlüğü, dürbün veya teleskop kullanarak güneşe bakmaktan kaçınmak
Güneş gözlükleri, güneşin UV ışınlarına karşı ilk ve en iyi savunma hattı olarak kabul edilir. Tıp uzmanları , UV ışınlarının kornea ve lensler üzerindeki kümülatif etkilerinden dolayı çocuklar için güneş gözlüklerini şiddetle tavsiye etmektedir. Çocukların gözleri, kristal lenslerine ve retinalarına yüksek düzeyde UV ileterek, çocuk büyüdükçe artan görme sorunlarının temelini oluşturur.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Güneş ışınlarının cildimiz üzerindeki zararlı etkileri hakkında çok sayıda araştırma birikmiş olsa da - cilt doktorlarının yanıkları ve uzun süreli kanserleri önlemek için ne kadar korumaya ihtiyaç duyduğunu bildiği noktaya kadar - gözlerle ilgili veriler eksiktir. Bu, göz koruması için ne kadar SPF'ye ihtiyaç duyulduğuna dair yaygın olarak kabul edilen bir tanımdır.
Güneşe Bakmadan Dolayı Oluşan Körlük Ne Kadar Sürer?
Günün herhangi bir saatinde güneşe 100 saniye gözlüksüz bakmak retinada kalıcı hasara neden olabilir. Bu hasar tam körlüğe neden olmayabilir, ancak tedavi edilemeyen kısmi görme kaybına neden olabilir.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- anonim. Can You Go Blind From Staring At The Sun?. (16 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 24 Mart 2023. Alındığı Yer: My Vision | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 09:31:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14259
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.