Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gerçeklerle Yüzleşmek: ÇIĞLIK

3 dakika
52
Gerçeklerle Yüzleşmek: ÇIĞLIK Evrim Ağacı Pexels
  • Blog Yazısı
DEPREM
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

"Depremin 165. saatinde Adıyaman’daki enkazdan 44 yaşındaki bir kadın sağ olarak çıkarıldı."

Şimdi, bu cümleyi tekrar okuyun ve gözlerinizi kapatıp kendinize şu soruyu sorun:

Bir insan, 165 saatte neler yapabilir?

Tüm Reklamları Kapat

Bir insan, 165 saatte yani neredeyse 7 günde birçok şey yapabilir. Eğer bir öğrenciyse; sabah kalkar okuluna gider, çıkışlarda arkadaşlarıyla kafede oturur, oyun oynar, eve döner. Ödevi varsa yapar, dizi izler, müzik dinler. Tatilde sahile "nefes" almaya gidebilir; müze, sergi gezebilir ve daha bir sürü şey. Eğer bir çalışansa; sabah kalkar işine gider, mesaisi bitince eve döner ya da arkadaşlarıyla bir şeyler içmeye gider. Belki dizi izler, film izler, yürüyüşe çıkabilir. Tatilde; konsere, sinemaya, tiyatroya gidebilir ya da deniz kenarında bir kahvaltı yapabilir. Tatilde, öylece yatıp dinlenmeyi de isteyebilir, iki günde yakın bir şehre seyahat edebilir de. 165 saatte sıradan bir insan, dışarıya karışmasa bile uyanır, gezer, belki köpeğini dolaştırır, yemek yer, tuvalete gider, markete çıkar, televizyon izler, uyur. 7 gün öylece hareketsiz durmaz.

Enkaz altında kalmasının 165. saatinde bir insan "gerçekten" nerededir? 7 gün o kutuda, belki 2 metre yerde insan ne yapar? Aklını mı kaçırır yoksa sakinliğini mi korur? Dualar mı eder yoksa hayata isyan mı eder? Tüm hayatı mı geçer aklından, saçma sapan düşüncelere mi saplanır? Son nefesini verene kadar umut etmeye devam mı eder?

Peki, o insanı oraya kim koydu?

Kader mi, ihmalkarlık mı? Sormamız gereken asıl soru şudur değil belki de: en güvendiğimiz yer olan "evimizden" daha güvenli bir yer neresi olabilir? Ev, sadece dört duvara sıkıştırılmış bir terim değil elbette. Ev, bir kişi de olabilir bir liman da. Burada somut bir evden bahsedecek olursak eğer, bir insan evinde güvende değilse nerede güvendedir? Artık geceleri kafamızı yastığa nasıl rahat koyacağız?

Tüm Reklamları Kapat

Bir deprem oldu Maraş'ta, 81 ile yayıldı. O deprem, 15 milyonu değil 84 milyonu etkiledi. 04.17'deki felaket, hepimizin evini başına indirdi. 13 gündür ne onlar ne de biz hayatımıza kaldığımız yerden devam edebildik. Kiminin hikayesi yarım kaldı, kiminin ailesi, sevdikleri... Ne uğruna?

Para.

Basit ve etkileyici bir kelime para. Birilerinin cebi "parayla" dolsun diye o insanlar, güvenilir olmayan binalarda habersiz bir şekilde oturdular. 7,7'lik depremde sağlam bina kalır mı, dediler. Erzin, olduğu gibi ayakta, tek bir can kaybı yok. Demek ki kalırmış.

Yazalım, konuşalım, unutmayalım.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Çok uzağa gitmeye gerek yok. 2020'deki İzmir depremine bakalım. Aynı görüntülerin daha küçük ölçekli olanını yaşadık. Çürük binalar yıkıldı. Binaların altında insanlar kaldı. Kurtarma ekipleri "bir can daha" diyerek çalıştı. 72. saatte mucizeler geldi. Bölgeye yardımlar aktı.

Ama bu depremde "farklılıklar" var.

Soğuk.

Usulsüz dikilmiş binalar.

Tek bir tabağı bile kırılmamış züccaciye dükkanı.

Yarılan yollar ve arama kurtarma ekiplerinin saatlerce ulaşamadığı bir Hatay.

Tüm Reklamları Kapat

Saatler geçtikten sonra bölgeye inen askerler ve madenciler.

Sosyal medyadan kurulan iletişim ağı, yardım çığlıkları.

Dünyanın dört bir yanından gelen insanlar, köpekler, yardımlar.

Tüm Reklamları Kapat

296. saatte enkazdan çıkan bedenler.

Ders çıkarmak için yüzyılın felaketini beklemiş 81 il, 84 milyon.

40.642 sayısına sığdırılmış insanlar.

40.642 can.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Kısa

MUCİZELERİ SAYMAK’IN YAZARINDAN
NEWYORK TIMES BESTSELLER

JULIA BOYUNUN KISA OLMASINDAN FAZLASIYLA DERTLİYDİ.
AMA OZ BÜYÜCÜSÜ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRECEKTİ.

Annesinin ısrarını hiç anlamamıştı Julia. Dansta iyi değildi ve dürüst olmak gerekirse sesi de… Neyse! Oz Büyücüsü’nün seçmelerine katılmak ona ne katabilirdi ki? Ancak Julia’nın kafasındaki sorular yerini hızla tiyatronun büyüsüne bırakır. Başta kendi cüce ama özgüveni dev rol arkadaşı Olive ve sanatçı ruhlu eşsiz Bayan Chang olmak üzere, gösteri sayesinde tanıdığı tüm insanlar, hissettiği duygular, yaşadığı deneyimler sadece tiyatro değil kendisi hakkındaki düşüncelerini de değiştirir. Julia’nın boyu hâlâ aynı olsa da artık çok daha “uzun boylu” hayalleri vardır.

New York Times çoksatanlar listesine giren, pek çok dile çevrilen ve ülkemizde de büyük beğeni toplayan Mucizeleri Saymak’ın yazarı Holly Goldberg Sloan’dan muzip, duygusal, şaşırtıcı ve karşı konulamaz bir dönüşüm öyküsü.

“Sloan sempatik ve büyüleyici genç karakterler yaratmakta gerçek bir usta. Mucizeleri Saymak’ı yıldız yapan her şey bu kitapta da var.”
Entertainment Weekly

Devamını Göster
₺245.00
Kısa

40.642 hayat.

40.642 hikaye.

#HayatımızdakiDepremler

Ne çok olay oluyor hayatımızda. "Büyümenin" farkına varıyoruz. Çürük zihinlerle savaşıyoruz. Bir binayı onardık derken diğeri çatlıyor. Bazı binaları yıkıp yeniden yapmak o kadar zor geliyor ki... Çatlaklardan acı, hüzün, umutsuzluk sızıyor sürekli. İnancımızı kaybediyoruz. Kabulleniyoruz.

Güzel şey yok değil. Dayandığımız sağlam binalarımız da var dost gibi, sanat gibi, mizah gibi. Hayatımızdaki depremlerde elbet bu binalar da sallanıyor. Hatta belki bazılarımızın sağlam sandıkları da yıkılıyor. Hayat bu. Ama tedbiri asla elden bırakamayız.

Demem şu ki acılar hep olacak mutluluklar da... Hayatın bize şahsi olarak ne öğretmeye çalıştığını anlayana kadar aynı dersi hep tekrar alacağız. Anlamı aramak için koyulduğumuz yolda, o dersi alıp bir adım daha ileriye gitmek zorundayız.

Tamamlamalıyız.

Tamamlayacağız.

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/10/2025 10:52:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14943

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close