Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Geçiciliğin Hüznü (Mono no Aware) Kavramı

5 dakika
4
Geçiciliğin Hüznü (Mono no Aware) Kavramı Museum of Fine Arts Boston
  • Blog Yazısı
Resimde Murasaki Shikibu, Genji Monogatari’yi (Genji’nin Hikayesi) yazarken veya üzerinde düşünürken gösteriliyor.
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Heian döneminden günümüze kadar uzanan, birçok eserin temelinde yer alan ve zen felsefesiyle iç içe geçmiş bir kavram ;

Japon kültüründe "mono no aware", şeylerin hüznü veya geçiciliğin hüznü anlamına gelir. Bu kavram, yaşamın ve doğanın geçici yapısına duyulan hassasiyeti ve bu geçicilik karşısında hissedilen derin, yumuşak bir hüzün duygusunu ifade eder.[2]

Kavram İngilizcede bazen "the sensitivity of things" ya da "the pathos of things" şeklinde çevrilir. Ancak Türkçede "geçiciliğin hüznü" ifadesi, kavramın duygu yoğunluğunu ve anlam dünyasını daha güçlü bir şekilde yansıttığı için yerelleştirilmiş en uygun karşılık olarak görünmektedir. Kavramın kökeni, Heian dönemine dayanır. Bu dönemde kaleme alınmış olan Genji Monogatari, Murasaki Shikibu tarafından yazılmış ve Japon edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Genji Monogatari, mono no aware kavramının edebi olarak somutlaştığı en güçlü örneklerden biri sayılır.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Bu görsel, Edo dönemi ukiyo-e sanatında Genji Monogatari’nin Yūgao bölümünü tasvir eden bir eserdir. Yūgao, Genji’nin sevgililerinden biridir ve eserde 19 yaşında trajik bir şekilde ölümüyle hatırlanır.
Bu görsel, Edo dönemi ukiyo-e sanatında Genji Monogatari’nin Yūgao bölümünü tasvir eden bir eserdir. Yūgao, Genji’nin sevgililerinden biridir ve eserde 19 yaşında trajik bir şekilde ölümüyle hatırlanır.
Wikimedia Commons

Yūgao’nun zamansız ölümü ve Genji’nin ona duyduğu derin duyguları yansıtarak, mono no aware kavramının eserdeki en çarpıcı örneklerinden biri haline gelir. Kavramı ilk kez edebi bir çerçevede dile getiren, analiz eden ve sistemleştiren kişi olarak, Edo döneminde yaşamış Motoori Norinaga gösterilir. Norinaga, bu kavramı Genji Monogatari ve Man'yōshū gibi klasik Japon edebi eserleri üzerinden açıklamış ve kavramın Japon estetik anlayışındaki önemini vurgulamıştır.[1] Norinaga, 1796 tarihli “Tama no Ogushi” (玉の小櫛) adlı eserinde, Genji Monogatari’nin ve Man'yōshū’nun mono no aware duygusunu taşıyan örnekler sunduğunu savunur. Ona göre, bu eserlerdeki duygusal derinlik ve geçiciliğe duyarlılık, Japon estetik anlayışının temel taşlarından biridir.[4]

Motoori Norinaga (44 yaşında), otoportre, 1773
Motoori Norinaga (44 yaşında), otoportre, 1773
Wikimedia Commons

Motoori Norinaga’nın “Tama no Ogushi” (1796) adlı eseri, tam çevirisi bulunmasa da üzerine yazılmış pek çok akademik makale ile incelenmiştir. 2000 yılında Isomae Jun’ichi tarafından kaleme alınan bir makalede, Norinaga’nın mono no aware kavramına dair düşüncelerine değinilmiştir. Isomae, makalesinde Norinaga’nın Yamato Takeru efsanesini örnek gösterdiğini aktarır. Efsaneye göre, Yamato Takeru babasının ölüm haberini aldığında ağlar. Norinaga’ya göre, Takeru’nun bu ağlaması hem cesaretini ve samimiyetini gösterir, hem de içsel bir hüzünle hareket ettiğini simgeler.[5] Norinaga, bu örnek üzerinden mono no aware’in, kalbin ve zihnin hareketlerini bastırmadan kabul eden bir duyarlılık hali olduğunu savunur. Norinaga’nın kendi ifadesiyle;

“aware is to be moved by things” (“aware; şeyler tarafından harekete geçirilmek, duygulanmak” – Tama no Ogushi, Cilt 4, s. 202)

Kavramın estetik ilham kaynakları arasında kar, ay, çiçekler ve kuşlar gibi sürekli değişim ve devinim halinde olan doğa unsurları da önemli yer tutar. Bu doğa imgeleri, mono no aware kavramının temel metaforları arasında sayılır.

Tüm Reklamları Kapat

Irises at Yatsuhashi (Eight Bridges) Ogata Kōrin - Edo dönemi (1615–1868) (1709 sonrası)
Irises at Yatsuhashi (Eight Bridges) Ogata Kōrin - Edo dönemi (1615–1868) (1709 sonrası)
metmuseum

Bu eser, Ise Monogatari’deki bir bölüme atıfta bulunur. Başkahraman, Kyoto’dan bir aşk skandalı nedeniyle sürgün edilmiştir ve yolculuğu sırasında Yatsuhashi adlı bir yere gelir. Burası, sekiz kola ayrılan bir nehrin ve her kolun üzerine inşa edilmiş sekiz köprünün olduğu bir yerdir. Kahraman, burada süsen çiçeklerini görünce derin bir özlem ve hasret duygusuna kapılır ve bir şiir yazar. Yazdığı şiirin her dizesinin ilk harfi “kakitsubata” (süsen/iris) kelimesini oluşturan bir akrostiş yapar:

Karagoromo kitsutsu/narenishi tsuma/shi areba/harubaru kinuru o/shi zo omou

Kara giysilerimle/birlikteliğine alıştığım eşim oradayken/ben uzak diyarlardan geldim/bu yolculuğu/özlemle düşünmeden edemem

Bu şiir, kahramanın hem aşk acısını hem de sürgünün getirdiği uzaklığı ifade eder ve mono no aware kavramıyla doğrudan ilişkilidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Persimmon Tree Sakai Hōitsu 1816
Persimmon Tree Sakai Hōitsu 1816
metmuseum

İlk bakışta, son meyvelerini vermekte olan, sonbaharın etkisini taşıyan bir bitki tasviri görürüz. İnce, kıvrımlı yapraklar ve eğri ağaç dalları, sonbaharın soğuk havasını ve durgunluğunu hissettirir.

Ağaç hem görsel hem de sembolik olarak mevsimin sonuna yaklaşmayı simgeler. Dalların inceliği ve meyvelerin azalması, geçicilik ve fanilik duygusunu çağrıştırır; bu da mono no aware estetik anlayışının bir yansımasıdır.

Modern dünyada Japon edebiyatında mono no aware kavramı, işlenmeye ve etkisini sürdürmeye devam etmektedir.

Bu kavramın duygusal derinliği ve geçiciliğe duyarlılığı, zamanla yaşama umudu gibi evrensel temalarla da iç içe geçmiştir. Özellikle Fransız edebiyatından Paul Valéry’nin “Le vent se lève… il faut tenter de vivre” (Rüzgar yükseliyor… yaşamak gerek!) dizeleri, bu kavramın modern yansımalarıyla buluşmasına katkıda bulunmuştur.

Tatsuo Hori ve Hayao Miyazaki, eserlerini oluştururken Valéry’nin bu dizelerinden ilham almışlardır. Miyazaki’nin “The Wind Rises” (Rüzgar Yükseliyor) animesi, hem mono no aware estetiğini hem de Valéry’nin umut ve geçicilik arasındaki hassas dengesini görsel ve anlatımsal düzeyde işler.

(Paul Valéry’nin 1920 yılında yayımlanan “Deniz Mezarlığı” şiirinin 29. kıtasının ilk satırı.)

Tüm Reklamları Kapat

Rüzgar Yükseliyor filminden alınmış ekran alıntısı
Rüzgar Yükseliyor filminden alınmış ekran alıntısı
anisearch
Rüzgar Yükseliyor filminden alınmış ekran alıntısı
Rüzgar Yükseliyor filminden alınmış ekran alıntısı
anisearch
Rüzgar Yükseliyor filminden alınmış ekran alıntısı
Rüzgar Yükseliyor filminden alınmış ekran alıntısı
anisearch

Türk sanatında tam olarak karşılığı olamamıştır; zen ve boşluk felsefesi, Türklerin iç içe olduğu felsefeler değildir. Çoğu zaman ancak benzer hislerle örnek vermeyi çok isterim.

Osmanlı’da lale motifi yalnızca estetik bir unsur değil, güzelliğin ve ömrün kısalığının simgesini oluşturur.

Halkın çiğ sanatı, geçici süslemelerle yapılan ve bir anlığına var olan güzelliği kutlayıp sonra doğaya bırakma geleneğini taşır.

Tüm Reklamları Kapat

Edebiyatta ise halk şairleri birçok kez mevsimleri şiirlerinde işlemiştir.

Âşıklar yıllar boyunca pastoral şiirler yazmış, anlık hisleri işlemişlerdir.

“Bahar geldi gül açıldı / Bülbüller ötüp uçuştu / Her bir dalda gonca güller / Vakti gelince sarardı” – Karacaoğlan

Şeker Ahmet Paşa - Ormanda Oduncu
Şeker Ahmet Paşa - Ormanda Oduncu
İstanbul Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonunda yer alır.

Görselde, Türk sanatında pastoral duyarlılığı yansıtan nadir örneklerden biri olan Şeker Ahmet Paşa’nın “Ormanda Oduncu” tablosu yer alır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu eser, doğa ile insanın iç içe, mütevazı ve geçici ilişkisinin naif bir resmedilişidir.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2025 14:03:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20528

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close