En Sevdiğim Linux Komutları
Sevdiğim ve sık kullandığım linux terminal komutları.

- Blog Yazısı
Yazlaşık 5-6 yıldır linux kullanıyorum. Linux kullanırken terminal kullanmak işlerimi çok kolaylaştırıyor. Terminal olarak bash kullanıyorum. Terminal emulator olarak ta geçen haftalarda ghostty kullanmaya başladım.
1: tree
Alt dizinler ile birlikte listeleme yapar.
2: htop
Şu an çalışan yazılımları gösterir. Kullanılan kaynakları da gösterir.
3: nvtop
Ekran kartının kaynaklarını ve ekran kartını kullanan uygulamaları gösterir.
4: btop
Bunu yeni keşfettim. Sistem bilgileini gösteriyor ama güzel bir arayüzü var.
5: String işleme komutları
grep, awk, tail, head, wc, sort, uniq, tr, sed, cut, xargs, rev, cat
6: Bash komutları
while, if, for, &&, || gibi komutlar hayat kurtarıyor.
7: bc
Matematiksel işlemler için çok kullanışlı oluyor
8: python3
Dümdüz python. Bununla her işi çözersiniz.
9: watch
Bir şeylerin değişimini izlerken çok kullanışlı oluyor.
10: neofetch
Sistem bilgisi veriyor. Aslında basit ve az kullanılan bir komut ama terminale logoyu ascii art yapıyor.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
11: vim
Eski ve tuhaf bir metin editörü. Okulda zorla öğrettiler. İş görüyor, bu yüzden başka bir tanesini öğremek te istemiyorum.
12: ffmpeg
Ses, resim ve video işlerken kullanıyorum. Efsane bir şey bu.
13: tee
Çıktıyı aynı anda iki yere gönderebilmenizi sağlıyor. Log işlerinde falan çok iyi.
14: find
Bu en sevdiğim komut olabilir. Bir şeyleri bulmama yarıyor.
15: Extra komutarı da ekliyeyim
top, kill, ps, wget, chmod, sudo, apt, snap, nano, df, du, tar, zip, unzip, pwd, cd, ls, mkdir, cp, mv, rm, touch, clear, history, dpkg, xkill
16: which
Bu komut executable dosyasının tam path bilgisini veriyor.
17: ssh
En çok kullandığım komut olabilir. Uzaktan bağlantı sağlıyor.
18: &
Bir komutun sonuna ekleyince komut asenkron çalışıyor. "wait" ile asenkron komutların bitmesini sağlayabilirsiniz.
19: ln
Kısayol oluşturuyor. Versiyon yönetimi gibi konularda önemli.
20: systemctl
Servisleri yönetmek için kullanıyorum.
21: ffplay
Medyaları çalmak için güçlü bir player. Sadece basit ses dosyası çalmak için "aplay" veya "paplay" da kullanabilirsiniz.
22: pavucontrol
Ses giriş ve çıkışlarını kontrol etmek için ayar kısmını açar. daha temel ayarlar için "alsamixer" de kullanabilirsiniz.
23: sl
Yanlışlıkla ls yerne sl yazarsanız bir tiren animasyonu açılıyor. Buna benzer olan komut "hello" yazınca da hello world diyor.

24: code
vscode açıyor. en sevdiğim editör. ilerleyen zamanlarda "zed" e de şans vermek istiyorum.
25: diff
Dosyalardaki farkları gösteriyor.
26: git
Proje ilerleyişini yönetmek için bir araç. Efsane işe yarıyor. Kullanın, kullandırın.
27: env
Enviromentleri listeliyor. "printenev" komutu da yazım kolaylığı sağlıyor. "LD_LIBRARY_PATH" çok fazla yerde işe yarıyor. bir env değişkeni set etmek için de "export" komutunu unutmayalım
28: :
Sadece true dönen bir komut mesela "while : ; do echo hello ; done" gibi kullanım durumları var.
29: espeak-ng
Yazdıklarınızı bir çok dilde söyleyebiliyor.
30: notify-send
Sistemde bildirim çıkartabiliyor. "alert" komutu da benzer olarak uyarı çıkartabiliyor.
31: ifconfig
Bağlantıları ve ip adreslerini listeliyor.
32: ufw
Güvenllik duvarı. Bazı portları dışarıya kapatabiliyorsunuz.
33: docker
Sanal ortamlar sağlıyor. Yazılım geliştirirken çok kullanışlı oluyor.
34: ldd
Dinamik kütüphaneleri listeler. Eksik olanları görebilirsiniz. "nm" komutu da dinamik kütüphanedeki fonksiyonları listeler. Yazılım dilinden bağımsız bir konu olduğu için ekledim.
35: mediainfo
Medya dosyasının detaylarını gösterir.
36: nvidia-smi
Nvidia kartı bilgisini verir.
37: lscpu
işlemci hakkında bilgiler verir.
38: flatpak
Yazılımları yüklemek için komut. Genelde güncel oluyor ve normalde yüklerken sorun çıkartan yazılımları yükleyebiliyor. Ama yüklediğiniz uygulamaları çalıştırırken sorun çıkabiliyor.
39: cool-retro-term
Hoş gözüken bir terminal.
40: time
Uygulamanın ne kadar süre çalıştığını gösteriyor. Kabaca uygulama performansı ölçerken işinize yarıyor.
Bu komutlardan unuttuğum vardır diye history'e aşağıdaki komutla bir göz attım. Pc ye yeni format attığım için bazı komutları eklemeyi unutmuş olabilirim. Siz de komutlara bakmak için aşağıdakini kullanabilirsiniz.
history | awk '{$1=""; print $0}' | sort | uniq | more
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2025 20:39:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19567
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.