Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

En Sevdiğim Linux Komutları

Sevdiğim ve sık kullandığım linux terminal komutları.

2 dakika
12
En Sevdiğim Linux Komutları
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yazlaşık 5-6 yıldır linux kullanıyorum. Linux kullanırken terminal kullanmak işlerimi çok kolaylaştırıyor. Terminal olarak bash kullanıyorum. Terminal emulator olarak ta geçen haftalarda ghostty kullanmaya başladım.

1: tree

Alt dizinler ile birlikte listeleme yapar.

2: htop

Şu an çalışan yazılımları gösterir. Kullanılan kaynakları da gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

3: nvtop

Ekran kartının kaynaklarını ve ekran kartını kullanan uygulamaları gösterir.

4: btop

Bunu yeni keşfettim. Sistem bilgileini gösteriyor ama güzel bir arayüzü var.

5: String işleme komutları

grep, awk, tail, head, wc, sort, uniq, tr, sed, cut, xargs, rev, cat

6: Bash komutları

while, if, for, &&, || gibi komutlar hayat kurtarıyor.

Tüm Reklamları Kapat

7: bc

Matematiksel işlemler için çok kullanışlı oluyor

8: python3

Dümdüz python. Bununla her işi çözersiniz.

9: watch

Bir şeylerin değişimini izlerken çok kullanışlı oluyor.

10: neofetch

Sistem bilgisi veriyor. Aslında basit ve az kullanılan bir komut ama terminale logoyu ascii art yapıyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

11: vim

Eski ve tuhaf bir metin editörü. Okulda zorla öğrettiler. İş görüyor, bu yüzden başka bir tanesini öğremek te istemiyorum.

12: ffmpeg

Ses, resim ve video işlerken kullanıyorum. Efsane bir şey bu.

13: tee

Çıktıyı aynı anda iki yere gönderebilmenizi sağlıyor. Log işlerinde falan çok iyi.

14: find

Bu en sevdiğim komut olabilir. Bir şeyleri bulmama yarıyor.

15: Extra komutarı da ekliyeyim

top, kill, ps, wget, chmod, sudo, apt, snap, nano, df, du, tar, zip, unzip, pwd, cd, ls, mkdir, cp, mv, rm, touch, clear, history, dpkg, xkill

16: which

Bu komut executable dosyasının tam path bilgisini veriyor.

Tüm Reklamları Kapat

17: ssh

En çok kullandığım komut olabilir. Uzaktan bağlantı sağlıyor.

18: &

Bir komutun sonuna ekleyince komut asenkron çalışıyor. "wait" ile asenkron komutların bitmesini sağlayabilirsiniz.

19: ln

Kısayol oluşturuyor. Versiyon yönetimi gibi konularda önemli.

Tüm Reklamları Kapat

20: systemctl

Servisleri yönetmek için kullanıyorum.

21: ffplay

Medyaları çalmak için güçlü bir player. Sadece basit ses dosyası çalmak için "aplay" veya "paplay" da kullanabilirsiniz.

22: pavucontrol

Ses giriş ve çıkışlarını kontrol etmek için ayar kısmını açar. daha temel ayarlar için "alsamixer" de kullanabilirsiniz.

23: sl

Yanlışlıkla ls yerne sl yazarsanız bir tiren animasyonu açılıyor. Buna benzer olan komut "hello" yazınca da hello world diyor.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
KENTSİZ KENTLEŞME

Bugün, insan ilişkilerinin ayrışmaya başladığı bir dünyada yaşıyoruz. Akıl bedenin, düşünce maddenin, birey topluluğun, kent kuşaklan kentlerin, kentler kırsal kesimin, insanlık ise ‘vahşi ve yola getirilmesi güç’ olarak görülen doğanın karşısında yer alıyor. Böylesi ‘yoksun’ bir noktaya evirilmemizde en büyük pay sahibi olan ulus-devlet ise artık totaliter bir karaktere bürünmüş durumda. Politika, kentsel ve katılımcı özünden kopartılıp ‘devlet’e indirgenmiş, yurttaşlar vergi mükellefi birer ‘seçmen’e dönüştürülerek etkisizleştirilmiştir. Toplumsal sorunlarda söz sahibi olan bir zamanların aktif yurttaşı, giderek eylemsizleşmiş, düşünsel becerileri azalmış, umursamazlığı artmış; bütün etkinliğini alışveriş, moda, dış görünüş ve kariyer gibi alanlarda göstermeye başlamıştır. Ne devletin ne de onun doğrudan uzantısı olan politik partilerin halkla ‘doğrudan’ bağı vardır artık. Demokrasi kavramının doğuşu ve gelişimine sahne olan kentler, ulus-devletin yarattığı ‘kentleşme’ denen süreçte homojen, mekanik ve kâr hırsının her şeyin önüne geçtiği bir pazar haline gelmiştir. Halk kültürü sentetikleşmiş; insan ilişkilerinde evlilik bir ‘yatırım’a, çocuk yetiştirme ‘iş’e, hayat bir ‘bilanço’ya, idealler ‘satın alınabilir şeyler’e, yerleşimler ise ‘işletme’ye dönüşmüştür.

Doğal hayatı ve insani toplulukları yok ederek ulus-devleti güçlendiren kentleşme anlayışlarına karşı bir yerel yönetim programını tartışmaya açıyor. Yerel yönetim kurumlarını birbirleriyle uyum içinde çalışabilecek biçimde yeniden yapılandırmaktan; insan ilişkilerinde dayanışmayı içeren yaratıcılıktan; ulus-devletin yerine politik açıdan konfederasyon sistemine dayanan yerel yönetimlerden; insanlık ile doğa arasında katılımcı, hiyerarşik olmayan yeni bir ilişki kurmaktan; kentin yeni bir tür etik birlik, bireyin insani bir ölçek içinde güçlendirildiği, katılımcı ve ekolojik bir karar sistemi ile yurttaşlık kültürünün tek kaynağı olarak yeniden kurgulanmasmdan… söz ediyor.

Devamını Göster
₺412.00
KENTSİZ KENTLEŞME

24: code

vscode açıyor. en sevdiğim editör. ilerleyen zamanlarda "zed" e de şans vermek istiyorum.

25: diff

Dosyalardaki farkları gösteriyor.

26: git

Proje ilerleyişini yönetmek için bir araç. Efsane işe yarıyor. Kullanın, kullandırın.

27: env

Enviromentleri listeliyor. "printenev" komutu da yazım kolaylığı sağlıyor. "LD_LIBRARY_PATH" çok fazla yerde işe yarıyor. bir env değişkeni set etmek için de "export" komutunu unutmayalım

28: :

Sadece true dönen bir komut mesela "while : ; do echo hello ; done" gibi kullanım durumları var.

29: espeak-ng

Yazdıklarınızı bir çok dilde söyleyebiliyor.

30: notify-send

Sistemde bildirim çıkartabiliyor. "alert" komutu da benzer olarak uyarı çıkartabiliyor.

31: ifconfig

Bağlantıları ve ip adreslerini listeliyor.

32: ufw

Güvenllik duvarı. Bazı portları dışarıya kapatabiliyorsunuz.

33: docker

Sanal ortamlar sağlıyor. Yazılım geliştirirken çok kullanışlı oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

34: ldd

Dinamik kütüphaneleri listeler. Eksik olanları görebilirsiniz. "nm" komutu da dinamik kütüphanedeki fonksiyonları listeler. Yazılım dilinden bağımsız bir konu olduğu için ekledim.

35: mediainfo

Medya dosyasının detaylarını gösterir.

36: nvidia-smi

Nvidia kartı bilgisini verir.

37: lscpu

işlemci hakkında bilgiler verir.

Tüm Reklamları Kapat

38: flatpak

Yazılımları yüklemek için komut. Genelde güncel oluyor ve normalde yüklerken sorun çıkartan yazılımları yükleyebiliyor. Ama yüklediğiniz uygulamaları çalıştırırken sorun çıkabiliyor.

39: cool-retro-term

Hoş gözüken bir terminal.

40: time

Uygulamanın ne kadar süre çalıştığını gösteriyor. Kabaca uygulama performansı ölçerken işinize yarıyor.

Bu komutlardan unuttuğum vardır diye history'e aşağıdaki komutla bir göz attım. Pc ye yeni format attığım için bazı komutları eklemeyi unutmuş olabilirim. Siz de komutlara bakmak için aşağıdakini kullanabilirsiniz.

history | awk '{$1=""; print $0}' | sort | uniq | more
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2025 20:39:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19567

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close