Komplex organizmalardan gelişmiş medeniyetler inşa etmeyi öğrenmek.
doğadaki canlıları mantematiksel bir temelde anlaliz ederek süreçleri insan medeniyetlerine uyarlamak üzerine bir düşünce yazısı.

- Blog Yazısı
Problemin Tanımı
Şu anki medeniyetler aslında çok eskiler ve gelişmekte zorlanıyorlar, çünkü medeniyetlerin sayıları insan sayısına göre hem az, hem de canlılar gibi evrimsel süreçten etkili bir şekilde faydalanamıyorlar. Canlıların kısa bir ömrü var bu sayede denemek için çok daha fazla dna kombinasyonu üretebiliyorlar, ama medeniyetler çok daha hantal yapılar. Canlılar gibi dna ları olmadığı için medeniyetler canlı organizmalara göre çok daha kararsızlar. Kararsız medeniyetler başarılı yaptıkları sistemleri kısa süre sonra unutarak tüm başarılarını çöpe atıyorlar. Medeniyetler doğal olmadıkları için insan aklı ile sınırlandırılmış durumdalar.
Doğada Çözüm Aramak
İnsan ve medeniyet ilişkisine benzer yapıları doğada görebiliriz. Bu ilişkiye en güzel örneklerden biri de hayvanlardır. Hayvanlar hücrelerden oluşur. Medeniyetler de insanlardan.
Aslında ilk düşündüğümüzde hayvanlar var olamamalıydı. çünkü hayvanlar uzun yaşar ve yavaş ürer. Örneğin bir bakteri 20 dk da bir bölünür, ama hayvanlar yıllarca yaşar. Hayvanların sayısı çok azdır, ama bakterilerin çok fazladır. Bu iki sebepten ötürü hayvanlar gibi komplex organizmaların bakterilerin gelişimine ayak uyduramayıp sürekli ölmesi ve asla var olamaması gerekirdi gibi bir yargıya varabiliriz. Ama tabikide durum bu değil :). Hadi hayvanların bu işin üstesinden nasıl geldiğine bir bakalım.
1- Dışarıdaki bakteriler vücudun içine giremiyor. Deri, Mide gibi organlar bakterilerin vücut içine girmesini engelliyor. Yani hayali medeniyetimizde sınırları tamamen kapatmalıyız.
2- Ölümlü olmak. Medeniyetimiz belirli bir zaman sonra yokolmalı. Bir üst sınır koyulmalı. Örneğin 200 yıl sonra medeniyet kendi kendine yok olmalı.
3- Boyut limiti. Medeniyetimiz çok büyüyememeli, Örneğin 100.000 km2 veya 10 milyon nüfus limiti gibi.
4- Tüm insanlar aynı fikirde olmalı. Fikrini değiştirenler kanser hücresi gibi muamele görmeli ve savunma hücreleri tarafndan (polis) düzeltilmeli.
5- DNA, Sabit bir yasa, düzen sistemi olmalı. Bu yasa ve düzenler kuruluş hariç asla değiştirilememeli.
6- Üreme. Medeniyetler erkek ve dişi olmalı, erkek ve dişi medeniyetler birleriyle çifleşmeli. ve çocuk medeniyet crossing over (iki tarafın yasa ve düzenlerini rastgele kesip birleştirme) yapılarak oluşturulmalı. Aynı zamanda rastgele yasa eklenip çıkartılmalı (mutasyon).
7- Bazı durumlarda çifteşme duvarları oluşturulmalı. birbirinden çok farklılaşan medeniyetler birbiriyle çifleşememeli.
8- Yabancı ve stabil kalan kişilerden destek alınabilir. Mikrobiyom gibi
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
9- Medeniyetler birbiri arasında rekabert ve savaş yapabilir. vahşi doğa gibi.
Bu sadece bir düşünce yazısıdır. Bir gün gerçeğe dönüşecek olursa üzerine daha fazla düşünürler zaten. Tabi bu yazdıklarım değişmez kurallar değildir. Sadece milyarlarca yıllık hayvanlar aleminin bize öğrettiklerini değerlendirmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Zaten bu yapı gerçekleşecek olursa bu kurallar zamanla törpilenecek ve değişecektir.
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- M. T. Y. Kurulu. Mikrobiyota Ve Mikrobiyom Nedir?. (26 Mart 2024). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2024. Alındığı Yer: Memorial Sağlık Grubu | Arşiv Bağlantısı
- Kris A. Wetterstrand, MS. Crossing Over. Alındığı Tarih: 19 Kasım 2024. Alındığı Yer: National Human Genome Research Institute | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2025 22:29:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19041
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.