Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

TAVAN

TAVAN tent
Suleyman Seykan
8 dakika
25
Blog Yazısı

İnsanlar çok garip, insan olmak da öyle ve insanlık da. Özellikle şimdilerde çok hissediyorum bunu, yıldızların altında bana fısıldanan tüm düşünceler, evrenimizin tüm zıtlığını gün yüzüne çıkarıyor.

Önemli olmak ve önemsiz olmanın aynı şeyler olabileceğini kavramaya başlıyorum. Her şeye anlam katan türümüzde belirginleşen bilinçmiş gibi hissediyorum. Sanki varlıklara -ya da hiçliğe- değeri bilinç yüklüyor, evrende görmediğimiz her şey sonsuz bir anlamsızlığa gidiyor ve bilinçli gözlemci olmaksızın evrenin kendisi kendine kör kalıyormuş gibi. Sonra acı acı gülüyorum kendime, ne kadar bencil bir düşünce olduğunu düşünüyorum bunun. Evrenin değer kavramına ihtiyacı olmadığını düşünüyorum, yine yanılıyorum her zamanki gibi ama ne yapabilirim ben de sonuçta genç bir ‘Homo Sapiens’im. Düşüncelerim ve bilincimin çerçevesi bu kültürde yoğuruldu. Kültür yüzünden düşünmek bir külfet gibidir çoğu zaman, size kültür içinde hazır olarak verilmiş bir düşünce kalıbı olmasına rağmen onu yerle bir edip yeni ama kalıpları olmayan hamur oluşturmanız gerekiyor. Rahat bir şey değil yani düşünmek, çoğu zaman rahatsız hissettiriyor sizi ve huzursuz oluyorsunuz. Her şeye gülemiyorsunuz mesela ya da insanların onlarca yıl elde etmek için çalıştıkları ve bunun karşılığında biricik ömürlerini feda ettikleri şeyler sizin umurunuzda bile olmuyor ve buna bazen ne kendiniz kendinizi ya da çevrenizdekileri inandırabiliyorsunuz. Düşünmek hem zehir hem panzehir adeta, önce sizi hasta ediyor sonra ise öyle bir iyileştiriyor ki önceki halinizi tanıyamaz hale geliyorsunuz. İşte ben de düşünüyorum yine yıldızların altında sırtıma külfetimi, yüreğime merakı alarak.

Tüm Reklamları Kapat

Gözlerimin önüne bir teleskop alıyorum; çok önemsiz olduğumuz geliyor aklıma birden, bir toz zerresi üzerinde varlığı ve yaşadığı tüm zamanlar kozmik ölçekte ihmal edilebilecek kadar küçük olan minik varlıklar olduğumuz. Toz zerresinin üzerindeki toz zerrelerinin oynadığı bir tiyatroymuş gibi sanki insanlığın tarihi. Bunu düşününce o kadar küçülüyor ve basitleşiyor ki yaşamlarımız gözümün önünde, onu iğne deliğinin içine koyabiliyormuşum gibi geliyor. Hayatımızın kendisi bir yaprağın başına gelenden farksız ve sonunda dökülüyoruz yerlere hepimiz. Ölüm çok kolay görünüyor gözüme, öyle doğal bir şey oluyor ki gözümde olmasa garip olurmuş gibi. Ama birden değiştiriyorum düşüncelerimi ve elime mikroskobumu alıyorum; bakıyorum çok yakından o küçük toz zerrelerine, tüm düşüncelerim üzerime yıkılıyor. Çok nadir olduğumuzu fark ediyorum, bilinç anlam yaratmak demiştim ya o halde anlamın barındığı nadir yerlerden biri dünyamız ve her birimiz olasılıksız sayılabilecek kadar var olması zor ve birçok ihtimalin ardarda gelmesi sonucu oluşan canlılarız. Bir et parçasının bir bilinç oluşturabilecek hale geldiği, benliğimizi oluşturduğu nadir olasılık zincirinde bulunuyoruz hepimiz; yaşam dediğimiz şey bile çok nadirken bilincin oluşması bana bizi çok ender hissettiyor. İşte o zaman yaşam, içine çok şey sığacak bir olgu haline geliyor gözlerimin önünde; sadece ölümden önce yaşanan bir an gibi değilmiş gibi geliyor. Zamanı genelleştirdiğimizde her şeyin bu kadar anlamsız ve basit olduğuna ve ona biraz yakından baktığımızda anlamını kendi içinde barındırmasına şaşıyorum yeniden. Boş gibi görünen bir kutunun içinde milyonlarca molekülün olması gibi incelendikçe dolan bir kutu yaşam. Ve yaşamlarımız bir sanat eseri gibi, sadece çizgi ve noktalardan oluşan ancak bunların birleşimiyle olasılıksız ihtimali içinde barındıran; bir o kadar basit ve bir o kadar karmaşık.

Ölümle çelişkiye düşüyor düşüncelerim, kendimin ölmesi bir dehşet yaratıyor içimde. Öyle bir dehşet ki bu zıtlıklardan doğuyor birdenbire, çelişiyor kendisiyle ve üzerimde sopsoğuk bir çöl rüzgarı esiyor ve titretirken terletiyor bedenimi. Bilincim kabul edemiyor ölümü, çünkü ona göre var olduğundan beri yaşıyor o ve ölmemeli. Ancak ölüyor etrafta birileri, bunu gördükçe gözlerine inanamıyor o ve sanki ölüm “ötekilere” mahsus bir özellikmiş gibi hissettiriyor bana çoğu zaman, zaten öyle yapmasa dehşet içinde nasıl yaşayabilirdim ki? Bu saçma diye düşünüyor, çelişkili. Ben nasıl yok olabilirim ki, ben yaşadığımdan beri sürekli vardım. Sakin ol diyorum ona, evren bile yok olacak günün birinde. Bu onda daha büyük bir dehşet yaratıyor, evren nasıl yok olabilir ki? Evren yok olursa ne olacak, karanlık bir boşluk mu? İyi de o da evrenin kendisi aslında, evren yok olunca mekan ve zaman olmayacak ki. Peki ne olacak, hiçlik mi? İyi de hiçliği sanki bir varlıkmışçasına hayal etmiş olmaz mıyız böyle bir durumda? Düşüncelerimin tavana vurduğunu hissediyorum birden bire, aşamıyorum o tavanı. Zorluyorum kendimi ama aşamıyorum, başım ağrımaya başlıyor. Ne diye aşamıyorum sanki bu tavanı, niye gerçekten anlayamıyorum bu zihnin ve bu evrenin yok olacağını. Ölüm dehşeti budur işte, hem bir o kadar doğal hem bir o kadar inkar edilesi derecede anormal. Nasıl başa çıkarız bu dehşetle? Ya da başa çıkmalı mıyız? Bu düşüncelerimin üstüne bir de zamanı düşünmeye başlıyorum, çünkü bunların tüm sorumlusu oymuş gibi geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Nedir zaman, nedir bir “an”? Ne kadar küçültebiliriz zamanı ve en küçük şeye “an” diyebiliriz? Küçülttükçe zamanın sağladığı devinim ve hareket imkansızlaşmaz mı? O halde zamanın yapı taşında hareket nasıl var olabilir? Ya da yanlış düşünüyorum yine. Devinim ve değişim mi zaman sayesinde olan şeyler yoksa zaman bunların sonucu mu? Her şey bir anda dursa zaman da durur muydu? Evrenin kendisinden zaman hariç her şeyi çıkarsak zaman kendi halinde var olmayı sürdürür müydü? Bunlar bana zamanın bir sonuç olduğunu düşündürtüyor. Zamanla evrenin dokusu o kadar birbirine geçmiş ki karışıyor beynimizde çoğu zaman. Zaman durursa değişim, değişim durursa zaman da duruyor. Peki bizim için nedir zaman? Anlarımızdan oluşan bir ömrümüz, anlarımızın içinde olanlarla şekillendirdiğimiz bir benliğimiz var. Bilincimizle benliğimiz zamandan ve zamanın zihnimizdeki zuhuru olan değişimle devinimden bağımsız olabilir mi? Bir bebek uzayda tamamen karanlığın hüküm sürdüğü bir yerde yaşamını sürdürse bilinci olur muydu? Zamanı yine de hisseder miydi içten içe ve düşünebilir miydi, hayal edebilir miydi? Öz bilinci oluşabilir miydi? Yine çarpıyor düşüncelerim tavana. Zihnimizin kendisi kendisini ya da onu aşan şeyleri anlamaya çalıştıkça çarpıyorum sanırım bu tavana. Yine başım ağrıyor, zihnim adeta bir fil gibi. Bazen eziyor beni tüm ağırlığıyla bazense üzerine alıp semaları görmemi, hayal kurmamı sağlıyor. Nasıl yapıyor bunu? Gerçek olan şeyleri zorla algılarken gerçek olmayan şeyleri nasıl hayal edebiliyoruz? Bizi tutsak ederken kendine bir yandan nasıl kırıyor prangalarımızı ve özgür kılıyor bizi? Gerçi yine yanılıyorum yine. Ah ah, bitmiyor ki yanılgılarım. Biz gerçekten gerçek olanı mı algılamaya çalışıyoruz ki? Biz gerçekle temas edemeyiz, çünkü onunla aramızda kocaman bir zihin duruyor; gerçekliği filtreliyor ve yansımasını gösteriyor bize. Hayır, biz temas edemeyiz gerçeklikle.

Bir şey hem gerçek olup bir o kadar yanılsama, hem hayal olup bir o kadar gerçek gelebilir bize? Uçurumlar yaratıyor zihnimiz, sınır koyuyor bize. Her şeyin iki ucu uçurummuş gibi geliyor ancak sonra anlıyoruz onların iki uçurum değil tek bir uçurum olduğunu ve döngüselliğini zihnimizin. Evet, çok garip zihnimiz. Anlamıyoruz gerçekliği ama yaşıyoruz onun içinde. Aynı “yaşama”nın tam olarak ne olduğunu anlamamıza rağmen yaşamaya devam etmemiz, anlamıyorken “zihnimizi” onunla bunu anlamaya çalışmamız, kendi bedenimizde yaşamamıza rağmen gözlerimizin yaşamımız boyunca en az onu görmesi gibi. Çok garip o anda yaşadığımızı zannetmemize rağmen gördüklerimizin geçmişe ait olması ve var olmayı anlamaya çalışırken o an var olmamız. Yine bu tavan ve yine baş ağrısı. Yıldızlar bana bakıyor yine, ben ise ağlamaya başlıyorum anlayamadığım için ve bu kadar uzak olduğum için onlara.

Arka planda hissettiğim tüm bu dehşet, çelişki ve düşünceler yönlendiriyor tüm yaşamımı aslında. Anlayamama duygusu sarıyor bedenimi, anlamak için bu kadar az vaktim kaldığını fark etmişken. Anlamak istiyorum her şeyi yoksa tepinmeye devam edecek bu zihnim isteği karşılanmayınca yerlerde tepinen küçük çocuklar gibi. Kollarını kavuşturacak birbirine ve diz çökecek içli içli ağlamaya devam ederken, korkacak birazını bile anlamadan ölmekten. Ölümden sonra yaşam olup olmadığını düşünmüyor zihnim uzun zamandır; o ölümden önce kendisi için bir yaşam olup olmadığıyla ilgileniyor. Gerçekten yaşamak istiyor ve anlamanın tüm o ihtişamını hissetmek… Ona vermeliyim bu fırsatı evet, ona yaşama fırsatı vermeliyim. Tüm bu beşeri sınıflandırmalara, kalıplara ve kurallara bağlı kalmaksızın anlama özgürlüğü vermeliyim ona. Ama herkese söylememeli bu düşünceleri, çünkü aykırı bunlar buralarda. Deli diye atfediliyor gerçekten yaşamak isteyenler ve en önemlisi tüm bu düşünceler öylesine küçük ve samimiyetsiz gibi görülüyor ki zihnim utanıyor ve kızıyor bana kendisinden bir parçayı başkalarıyla paylaşma gafletinde bulunup onu ayaklar altına düşürdüğüm için. Gizli yapmalı böyle şeyleri, sanki normal biriymiş gibi yapmalı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Gerçeklerle uğraşanlara bilim insanı diyorlar buralarda. Bilim insanı olmalı o zaman, ama benim bilim insanı öyle herkesin istediği gibi altı boş olandan olmamalı, altı doldurulmalı. Benim bilim insanı; anlamaya çalışmalı her şeyi, bir kum zerresi bile olsa anladığı şey ondan çocuksu bir heyecan duymalı. Çünkü o fark etmeli anladığı şeyin evrenden bulduğu bir elmas olduğunu. Bilim insanının sınırları olmamalı ve o her şeyi anlamaya çalışmalı sadece bilim yapmamalıydı. Tüm o tavana rağmen tekrar tekrar düşünmeliydi her şeyi anlamasa bile, anladığı şeyin gerçekliğin ufak bir yansıması olduğunu bilse bile. Evrensel olmalıydı bilim insanı; bir unvanı, bir ismi olmamalıydı, çünkü bunlar sınırlardı onu sınıflandırarak bir grubun içine. Gerçeği ifade etmeliydi bilim insanı, çünkü gerçekliği anlayamıyordu, temas edemiyordu onunla; onu sadece sembollerle deneyimleyebilirdi. Bilim insanı; gerçeğe dair olgularını matematikle, duygularını sanat ve müzikle, düşüncelerini dillerle ifade etmeliydi. Bilincin ortaya çıkardığı mirasın iyi bir temsilcisi olmalıydı bilim insanı. İyice, iyi ki ve iyilikle yaşamalıydı. İşte böyleydi olunması gereken şey ve zihnimin kabul edebileceği yaşam. Benim bilim insanı gibi olmak yaşamanın tek yolu. Sanırım böyle yaşamalı hayatı, zihnimizdeki tavanın sınırında onu aşmaya çalışarak ve orada yıldızların altında orada sabahlayarak.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
5
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Bu blog yazısıyla ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/04/2023 17:35:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13151

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Dünya
Gıda Güvenliği
Böcek
Coronavirus
Charles Darwin
Hamile
Gün
Amerika Birleşik Devletleri
Evrim Teorisi
Evrim
Su Ayısı
Mistik
Hareket
Akciğer
Koruma
Sars
Yavru
İnsan Evrimi
Eşeyli Üreme
Hematoloji
Taksonomi
Doğal Seçilim
Kimyasal
Diş Hastalıkları
Periyodik Tablo
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Size Özel
Güncel
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. N. Yurdakul. TAVAN. (31 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 1 Nisan 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13151
Yurdakul, E. N. (2022, October 31). TAVAN. Evrim Ağacı. Retrieved April 01, 2023. from https://evrimagaci.org/s/13151
E. N. Yurdakul. “TAVAN.” Edited by . Evrim Ağacı, 31 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/13151.
Yurdakul, Ece Naz. “TAVAN.” Edited by . Evrim Ağacı, October 31, 2022. https://evrimagaci.org/s/13151.

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
Geri Bildirim Gönder
Paylaş
Reklamsız Deneyim

Evrim Ağacı'ndaki reklamları, bütçenize uygun bir şekilde, kendi seçtiğiniz bir süre boyunca kapatabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, kaç ay boyunca kapatmak istediğinizi aşağıdaki kutuya girip tek seferlik ödemenizi tamamlamak:

10₺/ay
x
ay
= 30
3 Aylık Reklamsız Deneyimi Başlat
Evrim Ağacı'nda ücretsiz üyelik oluşturan ve sitemizi üye girişi yaparak kullanan kullanıcılarımızdaki reklamların %50 daha az olduğunu, Kreosus/Patreon/YouTube destekçilerimizinse sitemizi tamamen reklamsız kullanabildiğini biliyor muydunuz? Size uygun seçeneği aşağıdan seçebilirsiniz:
Evrim Ağacı Destekçilerine Katıl
Zaten Kreosus/Patreon/Youtube Destekçisiyim
Reklamsız Deneyim
Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Destek Ol

Devamını Oku
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara
Moderatöre Bildir

Raporlama sisteminin amacı, platformu uygunsuz biçimde kullananların önüne geçmektir. Lütfen bir içeriği, sadece düşük kaliteli olduğunu veya soruya cevap olmadığını düşündüğünüz raporlamayınız; bu raporlar kabul edilmeyecektir. Bunun yerine daha kaliteli cevapları kendiniz girmeye çalışın veya size sunulan (oylama gibi) diğer araçlar ile daha kaliteli cevaplara teşvik edin. Kalitesiz bulduğunuz içerikleri eleyebileceğiniz, kalitelileri daha ön plana çıkarabileceğiniz yeni araçlar geliştirmekteyiz.

Kural İhlali Seç
Öncül Ekle
Sonuç Ekle
Mantık Hatası Seç
Kural İhlali Seç
Soru Sor
Aşağıdaki "Soru" kutusunu sadece soru sormak için kullanınız. Bu kutuya soru formatında olmayan hiçbir cümle girmeyiniz. Sorunuzla ilgili ek bilgiler vermek isterseniz, "Açıklama" kısmına girebilirsiniz. Soru kısmının soru cümlesi haricindeki kullanımları sorunuzun silinmesine ve UP kaybetmenize neden olabilir.
Görsel Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, aklınıza takılan soruları sorabilmeniz ve diğerlerinin sorularını yanıtlayabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Gerçekten soru sorun, imâdan ve yüklü sorulardan kaçının.
Sorularınızın amacı nesnel olarak gerçeği öğrenmek veya fikir almak olmalıdır. Şahsi kanaatinizle ilgili mesaj vermek için kullanmayın; yüklü soru sormayın.
2
Bilim kimliğinizi kullanın.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla sorular ve cevaplar, bilimsel perspektifi yansıtmalıdır. Geçerli bilimsel kaynaklarla doğrulanamayan bilgiler veya reklamlar silinebilir.
3
Düzgün ve insanca iletişim kurun.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Sahtebilimi desteklemek yasaktır.
Sahtebilim kategorisi altında konuyla ilgili sorular sorabilirsiniz; ancak bilimsel geçerliliği bulunmayan sahtebilim konularını destekleyen sorular veya cevaplar paylaşmayın.
5
Türkçeyi düzgün kullanın.
Şair olmanızı beklemiyoruz; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması ve temel düzeyde yazım ve dil bilgisi kurallarına uyması gerekmektedir.
Soru Ara
Aradığınız soruyu bulamadıysanız buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Alıntı Ekle
Eser Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Formu olabildiğince eksiksiz doldurun.
Girdiğiniz sözün/alıntının kaynağı ne kadar açıksa o kadar iyi. Açıklama kısmına kitabın sayfa sayısını veya filmin saat/dakika/saniye bilgisini girebilirsiniz.
2
Anonimden kaçının.
Bazı sözler/alıntılar anonim olabilir. Fakat sözün anonimliğini doğrulamaksızın, bilmediğiniz her söze/alıntıya anonim yazmayın. Bu tür girdiler silinebilir.
3
Kaynağı araştırın ve sorgulayın.
Sayısız söz/alıntı, gerçekte o sözü hiçbir zaman söylememiş/yazmamış kişilere, hatalı bir şekilde atfediliyor. Paylaşımınızın site geneline yayılabilmesi için kaliteli kaynaklar kullanın ve kaynaklarınızı sorgulayın.
4
Ofansif ve entelektüel düşünceden uzak sözler yasaktır.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
5
Sözlerinizi tırnak (") içine almayın.
Sistemimiz formatı otomatik olarak ayarlayacaktır.
Gönder
Tavsiye Et
Aşağıdaki kutuya, [ESER ADI] isimli [KİTABI/FİLMİ] neden tavsiye ettiğini girebilirsin. Ne kadar detaylı ve kapsamlı bir analiz yaparsan, bu eseri [OKUMAK/İZLEMEK] isteyenleri o kadar doğru ve fazla bilgilendirmiş olacaksın. Tavsiyenin sadece negatif içerikte olamayacağını, eğer bu sistemi kullanıyorsan tavsiye ettiğin içeriğin pozitif taraflarından bahsetmek zorunda olduğunu lütfen unutma. Yapıcı eleştiri hakkında daha fazla bilgi almak için burayı okuyabilirsin.
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform; okuduğunuz kitaplara, izlediğiniz filmlere/belgesellere veya takip ettiğiniz YouTube kanallarına yönelik tavsiylerinizi ve/veya yapıcı eleştirel fikirlerinizi girebilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Önceliğimiz pozitif tavsiyelerdir.
Bu platformu, beğenmediğiniz eserleri yermek için değil, beğendiğiniz eserleri başkalarına tanıtmak için kullanmaya öncelik veriniz. Sadece negatif girdileri olduğu tespit edilenler platformdan geçici veya kalıcı olarak engellenebilirler.
2
Tavsiyenizin içeriği sadece negatif olamaz.
Tavsiye yazdığınız eserleri olabildiğince objektif bir gözlükle anlatmanız beklenmektedir. Dolayısıyla bir eseri beğenmediyseniz bile, tavsiyenizde eserin pozitif taraflarından da bahsetmeniz gerekmektedir.
3
Negatif eleştiriler yapıcı olmak zorundadır.
Eğer tavsiyenizin ana tonu negatif olacaksa, tüm eleştirileriniz yapıcı nitelikte olmak zorundadır. Yapıcı bir tarafı olmayan veya tamamen yıkıcı içerikte olan eleştiriler silinebilir ve yazarlar geçici veya kalıcı olarak engellenebilirler.
4
Düzgün ve insanca iletişim kurun.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
5
Türkçeyi düzgün kullanın.
Şair olmanızı beklemiyoruz; ancak yazdığınız içeriğin anlaşılır olması ve temel düzeyde yazım ve dil bilgisi kurallarına uyması gerekmektedir.
Eser Ara
Aradığınız eseri bulamadıysanız buraya tıklayarak ekleyebilirsiniz.
Tür Ekle
Üst Takson Seç
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, yaşamış ve yaşayan bütün türleri filogenetik olarak sınıflandırdığımız ve tanıttığımız Yaşam Ağacı projemize, henüz girilmemiş taksonları girebilmeniz için geliştirdiğimiz bir platformdur. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Takson adlarını doğru yazdığınızdan emin olun.
Taksonların sadece ilk harfleri büyük yazılmalıdır. Latince tür adlarında, cins adının ilk harfi büyük, diğer bütün harfler küçük olmalıdır (Örn: Canis lupus domesticus). Türkçe adlarda da sadece ilk harf büyük yazılmalıdır (Örn: Evcil köpek).
2
Taksonlar arası bağlantıları doğru girin.
Girdiğiniz taksonun üst taksonunu girmeniz zorunludur. Eğer üst takson yoksa, mümkün olduğunca öncelikle üst taksonları girmeye çalışın; sonrasında daha alt taksonları girin.
3
Birden fazla kaynaktan kontrol edin.
Mümkün olduğunca ezbere iş yapmayın, girdiğiniz taksonların isimlerinin birden fazla kaynaktan kontrol edin. Alternatif (sinonim) takson adlarını girmeyi unutmayın.
4
Tekrara düşmeyin.
Aynı taksonu birden fazla defa girmediğinizden emin olun. Otomatik tamamlama sistemimiz size bu konuda yardımcı olacaktır.
5
Mümkünse, takson tanıtım yazısı (Taksonomi yazısı) girin.
Bu araç sadece taksonları sisteme girmek için geliştirilmiştir. Dolayısıyla taksonlara ait minimal bilgiye yer vermektedir. Evrim Ağacı olarak amacımız, taksonlara dair detaylı girdilerle bu projeyi zenginleştirmektir. Girdiğiniz türü daha kapsamlı tanıtmak için Taksonomi yazısı girin.
Gönder
Tür Gözlemi Ekle
Tür Seç
Fotoğraf Ekle
Kurallar
Platform Kuralları
Bu platform, bizzat gözlediğiniz türlerin fotoğraflarını paylaşabilmeniz için geliştirilmiştir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Net ve anlaşılır görseller yükleyin.
Her zaman bir türü kusursuz netlikte fotoğraflamanız mümkün olmayabilir; ancak buraya yüklediğiniz fotoğraflardaki türlerin özellikle de vücut deseni gibi özelliklerinin rahatlıkla ayırt edilecek kadar net olması gerekmektedir.
2
Özgün olun, telif ihlali yapmayın.
Yüklediğiniz fotoğrafların telif hakları size ait olmalıdır. Başkası tarafından çekilen fotoğrafları yükleyemezsiniz. Wikimedia gibi açık kaynak organizasyonlarda yayınlanan telifsiz fotoğrafları yükleyebilirsiniz.
3
Paylaştığınız fotoğrafların telif hakkını isteyemezsiniz.
Yüklediğiniz fotoğraflar tamamen halka açık bir şekilde, sınırsız ve süresiz kullanım izniyle paylaşılacaktır. Bu fotoğraflar nedeniyle Evrim Ağacı’ndan telif veya ödeme talep etmeniz mümkün olmayacaktır. Kendi fotoğraflarınızı başka yerlerde istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
4
Etik kurallarına uyun.
Yüklediğiniz fotoğrafların uygunsuz olmadığından ve başkalarının haklarını ihlâl etmediğinden emin olun.
5
Takson teşhisini doğru yapın.
Yaptığınız gözlemler, spesifik taksonlarla ilişkilendirilmektedir. Takson teşhisini doğru yapmanız beklenmektedir. Taksonu bilemediğinizde, olabildiğince genel bir taksonla ilişkilendirin; örneğin türü bilmiyorsanız cins ile, cinsi bilmiyorsanız aile ile, aileyi bilmiyorsanız takım ile, vs.
Gönder
Tür Ara
Aradığınız türü bulamadıysanız buraya tıklayarak ekleyebilirsiniz.