Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Davranışsal Özelliklerin Nöroanatomik İncelenmesi

Davranışlarımız Ne Kadar Bilinçli?

2 dakika
39
Davranışsal Özelliklerin Nöroanatomik İncelenmesi Pexels
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Çevremizde farklı özelliklere sahip bireyler görürüz; fedakar, cömert, bencil... Birçok insan bu nitelikleri kendi özgür iradesiyle kazanabilir, bazıları ise istemsizce beyinlerindeki hasar sebebiyle belirli bir davranış biçimine mahkum kalabilirler.

Lezyon Nedir?

Lezyon organların yapısında görülen ve çeşitli hastalıklara neden olabilen doku değişimleridir. Bu durum merkezi sinir sistemimizin önemli bir parçası olan ve 4 ana lobdan oluşan beyinde görüldüğü zaman ciddi sıkıntılara neden olabilmektedir. Beynin loblarından biri olan frontal lob istemli hareketlerin organizasyonundan, problem çözmeden, yargılamadan ve yeni anılarla eski anıları birleştirerek bir bütün oluşturulmasından sorumludur.[1] Bu lobda meydana gelebilecek bir lezyon davranış değişimlerine neden olabilmektedir.

Frontal Lob Lezyonunun Davranışlar Üzerindeki Etkisi

Genellikle travmatik bir frontal lob lezyonu sonrasında görülen davranış ve kişilik değişimlerine "Frontal Lob Sendromu" denilmektedir. Bu sendrom 1835'te ilk defa Belçikalı Doktor De Nobele tarafından tanımlanmıştır.[2] 16 yaşındaki hastasının intihar girişimi sonrasında frontal lob lezyonu sebebiyle karakterinin değiştiğini ve daha neşeli olduğunu gözlemlemiştir. Bu sendroma ait en bilinen vakalardan birisi ise, bir demir yolu işçisi olan Phineas P.Gage'nin geçirdiği kaza sonucu beyninin ön kısmındaki yaralanma sonrasında gösterdiği belirgin karakter değişikliklerdir. Gage'in yakınları kazadan sonra onun bambaşka biri olduğunu, sorumsuz ve saygısız birine dönüştüğünü ifade etmişlerdir.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Genellikle 3 bölümden oluşan frontal loblardaki lezyonun lokalizasyonuna göre değişik semptomlara ve davranış biçimlerine neden olabilmektedir. Neşeli bir insan huysuz, cimri bir insan cömert olabilir. Şizofreni, bipolar bozukluk, depresyon gibi hastalıklar günümüzde tanımlanabilir ve anlaşılabilir hastalıklar olmasına karşın normalde bencil davranan bir insanın daha sonrasında fedakar birine dönüşmesi aklımıza bir hastalık sonucu olarak gelmez. Genellikle bu durumdaki bir kişinin bunu istemli yaptığına inanırız ve bunun bir beyin lezyonu kaynaklı değişiklik olma fikrini düşünmeyiz.

Beyin lezyonunun istemsiz davranış biçimlerine etkisi günümüzde hala devam eden birçok araştırmanın konusudur. Bu durumda belki de dünya tarihindeki fedakarlıkları ya da birçok farklı uç karakter yapılarıyla özdeşleştirilmiş, efsaneleştirilmiş veya destanlaştırılmış kişilerin belki de bir beyin lezyonu sonucu o özellikleri bilinçsizce edinme ihtimalleri düşünülmesi gereken bir başka konudur.

Nöroanatomi ve Davranış İlişkisi

Nöroanatomi beyni ve beyindeki işlevleri inceleyen psikoloji, kimya, biyoloji ve fizyoloji gibi birçok farklı dalın bir araya gelerek oluşturduğu interdisipliner bir alandır. Beyin lezyonları, bunların yol açtığı fiziksel değişiklikler ve davranışlar üzerindeki etkileri bu disiplinin araştırma konusudur. Bu bilim dalı ile ilgili Avustralya Monash Üniversitesi' nden araştırma görevlisi James Pang, beynin şeklinin önemini anlatırken gölette dalgalar oluşturan çakıl taşlarını örnek vererek "Havuzun boyutu ve şekli, bu dalgaların doğasını belirlemeye yardımcı oluyor." açıklamasıyla lezyon ve davranış ilişkisine de bir kez daha değinmiştir.[4]

Anlaşılacağı üzere beyindeki şekil değişikliklerinin ve lezyonların davranışlar üzerindeki etkisi göz ardı edilemez. Gün geçtikçe de yeni bilgiler ve araştırmalar bu konu hakkındaki soru işaretlerini daha da aydınlatacaklardır.

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2025 12:16:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14887

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close