Çerenkov Işıması (Çerenkov Radyasyonu): Bağıl Ortamda Işıkdan Hızlı Gitmek!
Çerenkov (Cherenkov) Radyasyonu nedir ve Mavi Işıma Neden Oluşur?

- Blog Yazısı
Işık hızının aşılmayacağı söylenir. Aslında tam da öyle olmadığını söylemek yanlış olmaz.
Elbette ışığın boşluktaki hızına (saniyede 299,792,458 metredir) hiçbir kütleli cisim varamaz veya aşamaz. Ama bu boşluktaki hızı için geçerli bir durumdur. Işığın, ortamın yoğunluğuna bağlı olarak, hızı da değişir.
Ilya Frank, Igor Tamm ve Pavel Alekseyevich Çerenkov'a 1958 Nobel Fizik Ödülü kazandıran Çerenkov Işıması bunun göstergesidir.
Çerenkov Işıması, en basit anlatım ile, sudaki yüklü parçacıkların ortamdaki ışıkdan daha hızlı hareket etmesi sonucunda ortaya çıkan bir "şok dalgası"dır.
Çerenkov Işıması Nasıl Oluşur:
Bir dieliktik (yalıtkan) ortamda ışıktan daha hızlı giden bir parçacık (genellikle elektron) var ise, o parçacıklar ortamdaki atomların enerji dengelerini bozarlar (bunu da ortamdaki elektomanyetik alanı bozarak yaparlar). Bunun sonucunda elektron polarize olur (yükler tersi yüküne döner). Bu atomlar enerji dengelerini geri kazanmak isterler ve bunun için de görünür ışıkta fotonlar serbest bırakırlar. Ortam, elektronun hızına yetişemez ve bir "şok dalgası" oluşur.
Bu şok dalgası genellikle mavi-mor (frekans ve dalga boyundan dolayı) renklerinde bir ışık patlaması şeklinde gözlenir.
Işık Neden Oluşur?
Işık olmasının sebebi, ışığın o ortamdaki (su) daha hızlı hareket eden elektronların uyarılmasından kaynaklanır. Normalde, açığa çıkan fotonların bir birini yok etmesi (yıkıcı girişim) gerekir. Lakin elektron, ortamdaki ışık hızından daha hızlı olduğu andaki ortaya çıkan şok dalgası, yapıcı girişim yapmaya sebep olur.
Çerenkov ışımasına verilebilecek en iyi ve tipik örnek sonik patlamadır. Sonik patlama, bir cismin ses hızından (saniyede 340 metre) daha hızlı hareket ettiğinde ortaya çıkan üçgen bir huniyi andıran ses dalgalarıdır.
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Evren Atlası. Çerenkov Radyasyonu: Reaktör Neden Mavi Parlar?. (8 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2024. Alındığı Yer: Evren Atlası | Arşiv Bağlantısı
- S. Çağlar. Çerenkov (Cherenkov) Radyasyonu: Nükleer Reaktörlerden Gelen Ürkütücü Mavi. (1 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2024. Alındığı Yer: Matamatiksel | Arşiv Bağlantısı
- M. Yabaş. Işık Hızı Aşıldığında: Cherenkov Işıması. (24 Ekim 2016). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2024. Alındığı Yer: Fizikist | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 17:00:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17915
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.