Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda Türünün İlk Örneği: ‘Güzellik Parçacığı’ Keşfedildi!

Türünün ilk örneği olan ‘güzellik parçacığı’ keşfedildi. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndaki bulgular evrenin en büyük gizemlerinden birine ışık tutabilir.

2 dakika
17
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda Türünün İlk Örneği: ‘Güzellik Parçacığı’ Keşfedildi!
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda evrenin temel yapı taşlarına dair ezber bozan bir keşfe imza attı. Türünün ilk örneği olan ‘güzellik parçacığı’ tespit edildi. Buluşun parçacık fiziğinde yeni bir dönemin kapılarını aralayabileceği ve evrenin neden ve nasıl var olduğuna dair büyük sorulara yanıt verebileceği düşünülüyor.İsviçre’deki CERN laboratuvarında bilim insanları, yıllardır süren çalışmaların ardından heyecan verici bir keşif yaptı. Atom altı parçacıklar dünyasında yeni bir kapı aralayan buluş, “Neden hiçlik yerine bir evren var?” sorusuna ışık tutabilme potansiyeline sahip.

Araştırmacılar Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda “güzellik-lambda baryon” adı verilen özel bir parçacığın, kendisinin zıt kopyası olan antimadde versiyonundan farklı davrandığını keşfetti. Bulgular bilim dünyasında “Yok olması gereken evrenimiz neden var?” sorusunun yanıtına bir adım daha yaklaşmamızı sağlıyor.Bilim insanları yıllardır şu bilmeceyi çözmeye çalışıyor: Büyük Patlama anında eşit miktarda madde ve antimadde oluştu. Bu iki zıt madde karşılaşınca birbirini yok ederek enerjiye dönüşür. Peki o halde şu anda içinde yaşadığımız madde dünyası nasıl var olabildi? İşte yeni keşfedilen “güzellik parçacığı” bu sorunun yanıtını barındırıyor olabilir.Deneyin sözcüsü Vincenzo Vagnoni yeni araştırmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu parçacıkta madde-antimadde asimetrisini görmek için 80.000’den fazla parçacık bozunumu inceledik. Yaptığımız şey proton ve nötron gibi üçlü parçacık yapılarında gözlemlediğimiz ilk asimetri örneği ve evrenin varoluşunu açıklamak için önemli bir adım.”

Tüm Reklamları Kapat

Bilim dünyasının “CP ihlali” adını verdiği asimetri, aynada görüntü gibi birbirinin zıttı olması gereken madde-antimadde çiftlerinin beklenmedik şekilde farklı davranması anlamına geliyor. Daha önce başka tür parçacıklarda gözlemlenen durum, ilk kez proton ve nötronların kuzeni sayılan “baryon” sınıfı bir parçacıkta tespit edildi.2009-2018 yılları arasında toplanan verilerde araştırmacılar, güzellik-lambda baryonları ile bunların antimadde karşılıklarının bozunma hızları arasında %2,45’lik bir fark olduğunu saptadı. Bilimsel standartlara göre 5,2 sigma değeriyle “keşif” statüsüne ulaşan bulgu, fizik kitaplarının yeniden yazılmasına neden olabilir.

Keşif saniyede yaklaşık 25 milyon kez meydana gelen parçacık çarpışmalarının izlenmesiyle gerçekleşti. Bilim insanları güzellik parçacığının dört farklı alt parçacığa bölünerek bozunmasını ve antimadde eşinin aynı süreçteki davranışını karşılaştırdı.Herkesin anlayabileceği bir benzetme yapalım: İki farklı renkte, aynı sayıda bilye düşünün. Bunları havaya attığınızda fizik kurallarına göre her iki rengin de aynı şekilde düşmesi gerekir. Ama güzellik parçacığı deneyinde bir rengin diğerinden biraz farklı davrandığı gözlemlendi.Deney günümüz fiziğinin temel taşı olan Standart Model’in öngörülerinin ötesine geçiyor. Mevcut fizik kuralları evrende gözlemlediğimiz madde bolluğunu açıklamak için yeterli miktarda asimetri öngörmüyor. Bu da yeni fizik kuralları veya henüz keşfedilmemiş parçacıkların varlığına işaret ediyor olabilir.

CERN Araştırma Direktörü Joachim Mnich, “Heyecan verici sonuç, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın bilimsel potansiyelini bir kez daha gösteriyor. Evrendeki madde-antimadde dengesizliğini anlamamız için yeni bir pencere açılmış oldu,” diyor.Bilim insanları 2030’da daha da güçlendirilmiş olarak yeniden çalışmaya başlayacak Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda bu keşfin izini sürmeye devam edecek. Belki de yakın gelecekte içinde yaşadığımız evrenin neden var olduğu sorusunun yanıtına kavuşabiliriz.[1]

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ livescience. Live Science | Latest Science News And Articles For Those With Curious Minds. Alındığı Tarih: 3 Nisan 2025. Alındığı Yer: livescience | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/04/2025 00:51:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20240

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close