Dünyanın İlk Silikon Tabanlı Kuantum Bilgisayarı Tanıtıldı!
Kuantum bilgisayarlar ilk kez masaüstüne indi. Equal1, prizle çalışan silikon tabanlı ilk kuantum bilgisayarı geliştirmeyi başardı.

- Blog Yazısı
İrlanda merkezli Equal1 girişimi, kuantum bilgisayarları daha erişilebilir kılabilecek devrim niteliğinde bir adım attı. Yeni geliştirilen silikon tabanlı kuantum bilgisayar, geleneksel bir prizle çalışabiliyor ve masaüstü boyutlarıyla dikkat çekiyor.
University College Dublin’den bir spin-off şirketi olan Equal1, Kaliforniya’da düzenlenen bir konferansta Bell-1 adını verdikleri kuantum bilgisayarı tanıttı. Yaklaşık 200 kilogram ağırlığındaki cihaz, standart bir elektrik prizine takılarak çalışabiliyor ve veri merkezlerindeki geleneksel sunucuların yanına monte edilebiliyor.Bell-1, kuantum fizikçisi John Stewart Bell’in adını taşıyor ve klasik bilgisayarların çözemediği karmaşık problemleri çözme potansiyeline sahip. İlaç keşfi, kriptografi, modelleme ve yapay zekâ alanlarında önemli atılımlar vadediyor.
Geleneksel kuantum bilgisayarların aksine Bell-1, özel altyapı gerektirmiyor ve mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda çalışmak için ek ekipmana ihtiyaç duymuyor. Cihaz kendi kendine yeten kapalı devre kriyojenik soğutma ünitesi sayesinde 0.3 Kelvin (-272.85°C) sıcaklıkta çalışabiliyor.Bell-1’in kübitleri silikon tabanlı olduğu için geleneksel kübitlerden daha küçük. Makinenin kalbindeki çip, kuantum işlemci birimleri (QPU), Arm CPU’ları ve yapay zekâ hızlandırıcı nöral işlem birimleri (NPU) içeriyor. Tüm bu bileşenlerin tek bir çipte birleştirilmesi, klasik ve kuantum hesaplama elemanları arasındaki karmaşık orkestrasyon ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Şirketin CEO’su Jason Lynch, “Kuantum teknolojisini laboratuvardan çıkarıp gerçek dünya ortamlarına taşıdık. Bu, Kuantum Bilişim 2.0’ın şafağı – erişilebilirlik, ölçeklenebilirlik ve pratikliğin ön plana çıktığı bir dönem,” açıklamasında bulundu.Şu anda 6 kübitlik işlem kapasitesine sahip olan Bell-1, gelecekte daha güçlü versiyonlarla güncellenebilecek şekilde tasarlandı. Sistem 1.600 Watt güç tüketimiyle standart bir elektrik prizinden beslenebiliyor.
Equal1, Aralık 2024’te silikon kübit dizileri ve kuantum kontrolör çipleri için dünya rekorları kıran performans değerlerine ulaştı. Bu başarılar arasında en yüksek tek kübitli ve iki kübitli geçit doğruluğu ile en hızlı işlem süreleri yer alıyor. Platform ayrıca Arm ile ortaklaşa geliştirilen yapay zekâ destekli bir hata düzeltme sistemi kullanıyor.Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Örgütü (TNO) tarafından desteklenen şirket, standart yarı iletken üretim tekniklerini kullanarak kuantum bilgisayarları gerçek dünya uygulamalarına daha hızlı bir şekilde yaklaştırmayı hedefliyor.[1]
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ interestingengineering. Dünyanın İlk Silikon Tabanlı Kuantum Bilgisayarı Tanıtıldı. Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2025. Alındığı Yer: interestingengineering | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/05/2025 19:26:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20618
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.