Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kuantum Devrimi 100 Yaşında: Bilimin En Tuhaf Kuramı Gerçekliği Nasıl Değiştirdi?

4 dakika
5
Kuantum Devrimi 100 Yaşında: Bilimin En Tuhaf Kuramı Gerçekliği Nasıl Değiştirdi?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Einstein’ın bile “tamamlanmamış” ilan ettiği, Schrödinger’in ise kedili düşünce deneyleriyle sınırlarını zorladığı kuantum mekaniği, tam 100 yıldır fiziğin en gizemli alanlarından biri olmayı sürdürüyor. Atom altı parçacıkların dünyasında geçerli olan bu kuram sadece bilimin doğasını değil, gerçeklik anlayışımızı da kökten değiştirdi.Bugün kullandığımız bilgisayarlardan MR cihazlarına kadar pek çok teknolojinin temelini atan kuantum mekaniği, hâlâ çözülmeyi bekleyen sırlarıyla bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor.

Alman fizikçi Werner Heisenberg, 1925 yılının Haziran ayında Almanya kıyılarından yaklaşık 60 kilometre uzakta yer alan Helgoland adasında, kuantum mekaniğinin temelini oluşturacak teorik çerçeveyi geliştirdi. Heisenberg o dönemde yalnızca dağınık fikirlerden oluşan kuantum kuramını matematiksel bir sisteme dönüştürerek fizik dünyasında bir devrim başlattı.Heisenberg, bu dönemi şöyle anlatmıştı:

“Atomik olayların yüzeyinden, tuhaf bir şekilde güzel bir iç yapıya baktığım hissine kapıldım ve doğanın bana cömertçe sunduğu bu zengin matematiksel yapıları incelemem gerektiğini düşündükçe başım döndü.”

Tüm Reklamları Kapat

Bu gelişme o sabah gün doğumunu izlediği adanın güney ucundaki bir kayanın zirvesinde tamamlandı.

Bugün bilim insanları kuantum mekaniğinin ikinci büyük devrimine tanıklık ediyor. Heisenberg ve dönemin diğer fizikçileri, maddeyi anlamamızı kökten değiştiren ilk devrimi başlatmıştı. Günümüzde ise bilim insanları, kuantum sistemleri üzerinde daha önce mümkün olmayan bir hassasiyetle kontrol sağlayarak onları yapılandırıyor, yönetiyor ve teknolojiye uyarlıyor.Yeni devrim dünyanın dört bir yanındaki fizikçilerin ortak çabasıyla şekilleniyor. Tıpkı birincisinde olduğu gibi bu süreç de bireysel bir başarı değil, kolektif bir ilerleme sonucu gerçekleşiyor. Heisenberg’in Helgoland’dan dönüşü sonrasında fikirlerini meslektaşlarıyla paylaşmasıyla başlayan süreçte Max Born ve Pascual Jordan teorinin matematiksel altyapısını güçlendirdi. 1926 yılında ise Erwin Schrödinger, kendi geliştirdiği ama Heisenberg’inkiyle matematiksel olarak eşdeğer olan formülasyonu yayımladı.

Kuantum mekaniğinin fiziğe etkisi neredeyse tarif edilemez düzeyde. Fizikçi Carlo Rovelli bu etkiyi şöyle özetliyor:

“Kuram, kimyanın temelinden güneşin ışığını oluşturan süreçlere, cisimlerin renginden galaksilerin oluşumuna kadar çok geniş bir yelpazede uygulanabilirliğe sahip.”

Tüm Reklamları Kapat

Bugün lazerlerden akıllı telefonlardaki transistörlere, güneş panellerinden LED’lere, MR cihazlarından GPS sistemlerine kadar sayısız teknolojinin temelinde kuantum mekaniği yer alıyor.Yeni teknolojilerin geliştirilebilmesi için araştırmacıların, kuramın en sıradışı yönleri olan süperpozisyon ve dolanıklık ilkelerini daha hassas şekilde kontrol etmesi gerekiyor. Süperpozisyon, parçacıkların birden fazla olasılığın içinde aynı anda bulunabildiği bir durumu ifade ederken; dolanıklık, iki parçacığın durumlarının, aralarındaki mesafeden bağımsız olarak birbirine bağlı olmasını tanımlıyor.Bu olağanüstü ilkelerin hassas kontrolü sayesinde geliştirilen kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların gerçekleştiremeyeceği hesaplamaları mümkün kılabilecek. Benzer şekilde kuantum sensörler daha önce yapılamayan ölçümleri gerçekleştirebilirken, kuantum iletişim ağları bilgiyi daha güvenli bir şekilde aktaracak sistemlerin temelini oluşturuyor.

Söz konusu devrim aynı zamanda kuantum mekaniğinin çözülmemiş bazı temel sorularına da ışık tutabilir. Bu sorulardan biri, kuantum etkilerin ne ölçekte var olabileceğiyle ilgilidir. Sınır çizgisi nerededir? Ayrıca kuantum mekaniği ile Einstein’ın kütleçekimi kuramı olan genel görelilik arasındaki ilişki de hâlâ tam olarak anlaşılamamış durumda.ETH Zürih’ten fizikçi Yiwen Chu, sınırları zorlayan araştırmalardan birine liderlik ediyor. 2023 yılında Chu ve ekibi, yaklaşık yarım kirpik ağırlığında bir safir kristali süperpozisyon durumuna sokmayı başardı. Burada, kristal atomlarının hareketi aynı anda iki yönde gerçekleşiyormuş gibi davranıyor. Bu, şimdiye kadar oluşturulan en büyük “kedi durumu” (cat state) olarak kayıtlara geçti.Chu bu teknolojiyi temel fizik sorularını araştırmak için kullanmayı planladıklarını belirtiyor:

“Kuantum mekaniği pek çok durumda çok iyi çalışıyor, ancak hâlâ anlamadığımız çok şey var.”

Ayrıca kristallerin kuantum dedektörü olarak kullanılabileceğini ve örneğin zayıf bir kütleçekimsel dalganın yol açtığı titreşimleri tespit edebileceklerini belirtiyor. Bu sayede kuantum sensörler, klasik gözlem araçlarının ötesine geçerek yüksek frekanslı kütleçekim dalgalarını bile algılayabilir hale gelecek.Kuantum mekaniği ile genel göreliliğin kesişimini test etmek isteyen bir diğer fizikçi ise Vlatko Vedral. Oxford Üniversitesi’nden Vedral, yalnızca yerçekimi etkisiyle dolanıklık oluşturan bir deney tasarımı üzerinde çalışıyor. Deneyin başarısı, yerçekiminin de kuantum bir doğası olup olmadığını ortaya koyabilir.Vedral bu konuda şunları söylüyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

“Yerçekiminin kuantum doğasını test etmek tamamen açık bir problem. Tahminim, önümüzdeki beş ila on yıl içinde genel göreliliğin ihlal edildiğini göreceğiz. Yerçekimi de kuantum çıkacak.”

[1]Fakat bu öngörüye karşı çıkan birçok bilim insanı da var. Bu bile yapılacak deneyin ne kadar kritik olduğunu gösteriyor. Kuantum fiziği, yüz yıl önce başladığı gibi bugün de temel doğa yasalarını yeniden tanımlama potansiyeline sahip.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ sciencenews. Kuantum Devrimi 100 Yaşında: Bilimin En Tuhaf Kuramı Gerçekliği Nasıl Değiştirdi?. Alındığı Tarih: 21 Mayıs 2025. Alındığı Yer: sciencenews | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/05/2025 11:06:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20657

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close