Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ayın Depremi: 28 Haziran 2024 Peru Depremi

2 dakika
26
Ayın Depremi: 28 Haziran 2024 Peru Depremi
  • Blog Yazısı
Haziran 2024'de tüm dünyada meydana gelen 2.5 ve üzerindeki depremlerin dağılımı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Ajansı’nın açıkladığına göre Haziran ayında büyüklüğü 2.5 ve üzeri 5184 deprem kaydedildi. Bu depremler içerisinde 28 Haziran’da Peru’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki Atiquipa depremi bu ayın en büyük depremi oldu ve ben de bu deprem üzerinden depremin fiziğini ve bölgenin tektonik özelliklerini biraz anlatmak istedim.

Dünya’daki tektonik levhalar ve birbirlerine göre hareketleri.
Dünya’daki tektonik levhalar ve birbirlerine göre hareketleri.
Britannica

Güney Amerika kıtası Güneyinde Scotia ve Antartika levhaları, Doğusunda Afrika levhası, Kuzeyinde Karayip ve Kuzey Amerika levhaları, ve Batısında Cocos ve Nazca levhalarını bulundurur. 28 Haziran’daki 7.2 büyüklüğünde olan deprem ise Nazca okyanusal levhasının Güney Amerika kıtasal levhasının altına dalma hareketinin bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Nazca levhası yılda yaklaşık 7cm Güney Amerika levhasının altına batar.[1]

Güney Amerika levhasının altına batan Nazca Levhasının (b) Kuzey Andlarda ve (c) Orta Andlarda yerin altına dalma hareketi. Mavi çizgi kabuk-manto sınırını ve kırmızı çizgiler ise dalma batma bölgesini gösteriyor.
Güney Amerika levhasının altına batan Nazca Levhasının (b) Kuzey Andlarda ve (c) Orta Andlarda yerin altına dalma hareketi. Mavi çizgi kabuk-manto sınırını ve kırmızı çizgiler ise dalma batma bölgesini gösteriyor.
Geophysical Research Letters

Bu batma yerin altında Güney Amerika kıtası boyunca geometrik farklılıklar gösterir. Kuzey Andlarda kabuk-manto sınırı yerin altında görece sabit ve 40km civarındayken Orta Andlarda bu sınır And dağlarının yerin üstündeki yüksekliğiyle doğru orantılı olarak yerin altında da daha derine iner.[2] Kabuk-manto sınırı kıtasal depremlerin olacağı en derin noktayı göstermesi açısından önemli bir sınırdır. Bu sınırın altında yerin içi çok daha ergiyik bir yapıda olduğu için kayaçlar birbirlerine kenetlenip deprem üretemez. Fakat dalma batma bölgeleri daha derinlerde dahi deprem üretebilir çünkü bu bölgelerde dalan levha erimeye fırsat bulamaz ve çevresindeki kayaçlara kenetlenebilir ve bu da stres birikimine ve dolayısıyla depremlere neden olur. 28 Haziran depremi de dalan Nazca levhasında ve yerin yaklaşık 20km derininde meydana gelmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

28 Haziran Atiquipa depreminin kırdığı fayın gösterimi.
28 Haziran Atiquipa depreminin kırdığı fayın gösterimi.
USGS

Bu deprem Güneydoğu Kuzeybatı yönünde 60km’den uzun bir fayı kırmıştır ve deprem yerin altında da 40km’ye kadar kırılmaya devam etmiştir. Fayın yarattığı en büyük kırılma depremin merkez üssünde 1.7m’ye yakın bir atımla meydana gelmiştir ve fayın kırılması yaklaşık 20s sürmüştür. Haritadaki bir tarafı beyaz diğer tarafı mavi olan plaj topuna benzer yuvarlak fayın oluş mekanizmasını gösterir ve bu fayın bir tarafının diğerinin altına daldığını gösterir ki bu da dalma batma bölgelerindeki fayların karakteristik bir özelliğidir.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 13:45:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18141

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close